A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Καταδικάσθηκε ο χρυσαυγίτης οδηγός του ΟΑΣΘ που κατέβασε δύο μετανάστες επιβάτες

Εκδικάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης η έφεση του οδηγού του Ο.Α.Σ.Θ., Π.Κ., ο οποίος καταδικάσθηκε σε οχτώ μήνες και 1000 ευρώ πρόστιμο, ενώ πρωτόδικα με την υπ’ αριθμ. 4232/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης είχε καταδικασθεί σε ποινή φυλάκισης δέκα (10) μηνών και χρηματική ποινή χιλίων (1.000) ευρώ για παραβίαση του Ν. 3304/2005 διότι αρνήθηκε την επιβίβαση δύο επιβατών αφρικανικής καταγωγής στο λεωφορείο του Ο.Α.Σ.Θ. που οδηγούσε, προβαίνοντας σε διακριτική μεταχείριση εις βάρος τους λόγω της φυλετικής τους καταγωγής.

Σε σχέση με την εν λόγω υπόθεση υπενθυμίζεται ότι ο πρωτόδικα καταδικασθείς οδηγός του Ο.Α.Σ.Θ. επικαλέσθηκε την ιδιότητα του «χρυσαυγίτη» και επέδειξε έναν αγκυλωτό σταυρό που φορούσε, απαντώντας σε διαμαρτυρίες επιβατών γι’ αυτήν του την ενέργεια, εκδηλώνοντας έτσι υπερήφανα το ρατσιστικό του κίνητρο, γεγονός το οποίο έλαβε υπόψη του το Πρωτοδικείο προκειμένου να θεμελιώσει τη διακριτική μεταχείριση.

Η υπόθεση

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία δικηγόρων εναντίον του οδηγού για ρατσιστική συμπεριφορά η οποία στάλθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη.

Το περιστατικό έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2013 σε λεωφορείο της γραμμής 26 και ενώ αυτό βρισκόταν στη στάση Ρήγα Φεραίου.  Όπως είχε καταγγελθεί, από την πίσω πόρτα επιχείρησαν να επιβιβαστούν, μεταξύ άλλων επιβατών, και δύο άτομα αφρικανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία μίας γυναίκας που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, μόλις έκλεισαν οι πόρτες το λεωφορείο σταμάτησε και ο οδηγός κατέβηκε και κατευθύνθηκε στην πίσω πόρτα λέγοντας στους δύο Αφρικανούς: «Εσείς οι δύο κάτω!». «Γιατί;» ρώτησε ο ένας στα Ελληνικά, ενώ ο οδηγός απάντησε με ιδιαίτερη επιθετικότητα: «Είμαι ο οδηγός και έχω το δικαίωμα να σας κάνω έλεγχο και να σας κατεβάσω κάτω γιατί δεν έχετε εισιτήρια».

«Μα, δεν προλάβαμε να βγάλουμε εισιτήριο», ήταν η απάντηση, αλλά οι δύο επιβάτες μπροστά στην επιθετική στάση του οδηγού τελικά κατέβηκαν από το λεωφορείο.

Όπως είχε αναφέρει τότε η μάρτυρας, ο οδηγός δεν μπορούσε να γνωρίζει αν οι συγκεκριμένοι επιβάτες επρόκειτο να εκδώσουν εισιτήρια. «Κι εγώ η ίδια δεν είχα εκδώσει εισιτήριο καθότι διαθέτω κάρτα πολλαπλών διαδρομών, αλλά ο οδηγός δεν με έλεγξε ποτέ (ούτε εμένα, ούτε κανέναν άλλον επιβάτη του λεωφορείο) για το εάν ακύρωσα ή όχι εισιτήριο, μπαίνοντας στο λεωφορείο», ανέφερε.

Μάλιστα, σύμφωνα με την μάρτυρα, μπροστά στην αντίδραση των υπόλοιπων επιβατών, ο οδηγός υπεραμύνθηκε της στάσης του, δήλωσε «χρυσαυγίτης», επιδεικνύοντας μάλιστα μενταγιόν που φορούσε στο λαιμό που είχε τον μαίανδρο, και λέγοντας ότι είχε και τατουάζ με το σύμβολο της οργάνωσης στο μπράτσο. «Ε, ναι ρε! Είμαι χρυσαυγίτης! Είμαι χρυσαυγίτης! Τρέχει κάτι;», έφτασε στο σημείο να φωνάζει στους πανικόβλητους επιβάτες που θέλησαν να παρέμβουν υπέρ των μεταναστών.

Η υπόθεση είχε προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, από την οποία διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η παραπομπή του οδηγού σε δίκη.

Ο οδηγός οδηγήθηκε τον Φεβρουάριο του 2014 ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης για άρνηση παροχής υπηρεσίας και κρίθηκε ένοχος με 10 μήνες ποινή φυλάκισης με αναστολή και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ.

Η υπόθεση ήρθε στο φως μετά από καταγγελία δικηγόρων εναντίον του οδηγού για ρατσιστική συμπεριφορά η οποία στάλθηκε και στον Συνήγορο του Πολίτη.

NAFTHA: Αναμένουμε με οξυμένη προσοχή την τελεσιδικία της υπόθεσης

Σε ανακοίνωσή της εν όψει της εκδίκασης της έφεσης του οδηγού η οργάνωση NAZI FREE THESSALONIKI ASSEMBLY (NAFTHA) "Η περίπτωση αυτή είναι μια από τις ελάχιστες όπου βρήκε στην πράξη εφαρμογή ένας τέτοιος νόμος, και δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι τέτοιου είδους περιστατικά συμβαίνουν, δυστυχώς, με αντιστρόφως ανάλογη συχνότητα, σε σχέση με όσα, ελάχιστα, καταγγέλλονται. Αναμένουμε λοιπόν από τη δικαιοσύνη και τις διωκτικές αρχές να ενισχύσουν τα αντανακλαστικά τους στην αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών, επιστρατεύοντας το νομικό οπλοστάσιο που έχει ήδη θεσπίσει, έστω αποσπασματικά, η πολιτεία, ώστε να μην καταντήσουν και αυτές οι στοιχειώδεις προστατευτικές διατάξεις κενό γράμμα, καταλήγοντας έτσι να εμπεδώνουν την ατιμωρησία τέτοιων πράξεων".

"Όπως αναμένουμε επίσης από την πολιτεία να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον της στη θέσπιση πολύκροτων ποινικών διατάξεων, οι οποίες μάλιστα σπάνια εφαρμόζονται.  Επισημαίνουμε επίσης ότι η ποινή που πρωτόδικα επιβλήθηκε στον συγκεκριμένο δράστη βρίσκεται κοντά στα κατώτερα όρια της προβλεπόμενης ποινής που ορίζεται στο άρθρο 16 του Ν. 3304/2005, σε αναντιστοιχία με την πρόσφατη τάση της νομοθεσίας να αντιμετωπίζει ως ιδιαιτέρως σοβαρά τέτοια περιστατικά, όπως αποδεικνύεται από την εισαγωγή γενικής διάταξης επιβάρυνσης της ποινής με το άρθρο 81Α στο Γενικό Μέρος του Ποινικού Κώδικα σε περίπτωση ρατσιστικού, ομοφοβικού, τρανσφοβικού κ.α. κινήτρου" τονίζει η ανακοίνωση της NAFTHA.

"Τέλος, σημειώνουμε πως αναμένουμε με οξυμένη προσοχή την τελεσιδικία της υπόθεσης αυτής, προκειμένου να παρακολουθήσουμε τα αντανακλαστικά της Διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. στην επιβολή των πειθαρχικών κυρώσεων που αντιστοιχούν στον δράστη σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού, η οποία «έχει ανασταλεί μέχρι την περάτωση της ποινικής δίκης», σύμφωνα με την απάντηση της Διοίκησης του Ο.Α.Σ.Θ. τον Συνήγορο του Πολίτη σε σχετικό του ερώτημα" σημειώνεται στην ανακοίνωση. "Αναμένουμε από τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών της πόλης μας να προσεγγίσει με τη δέουσα σοβαρότητα και επαγρύπνηση τόσο αυτό όσο και τυχόν παρόμοια περιστατικά, στα πλαίσια πάντα της πολυδιάστατης στρατηγικής που απαιτεί το φαινόμενο του ρατσισμού για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του" καταλήγει η ανακοίνωση της οργάνωσης.

alterthess.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η δίκη των έξι κατηγορουμένων
ΕΛΛΑΔΑ
Yποχρέωση για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα να υποβάλλονται υποχρεωτικά -και με δική τους επιβάρυνση- σε διαγνωστικό έλεγχο.
ΕΛΛΑΔΑ
Την ένωσή του με τον σύντροφό του Γιώργο Μακρή -με σύμφωνο συμβίωσης-, γνωστοποίησε μέσω ανάρτησής του στο Instagram ο ηθοποιός Μιχάλης Οικονόμου.
ΕΛΛΑΔΑ
Τις κλιματικές και περιβαλλοντικές αλλαγές, των τελευταίων 20.000 χρόνων διερευνά πολυεθνική ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x