A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τα Κανναβινοειδή: Ο Απόλυτος Οδηγός για την Ιατρική Κάνναβη

Κανναβινοειδή: Τα ενεργά συστατικά της κάνναβης είναι ουσίες που περιγράφονται με τον όρο κανναβινοειδή (πχ. κανναβιδιόλη, Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη). Ορισμένες ποικιλίες περιέχουν υψηλότερα επίπεδα κανναβιδιόλης, ενώ άλλες χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη συγκέντρωση τετραϋδροκανναβινόλης. Η τετραϋδροκανναβινόλη συνδέεται με δύο είδη υποδοχέων στο ανθρώπινο σώμα (υποδοχείς κανναβινοειδών, CB). Οι υποδοχείς CB1 εντοπίζονται κυρίως στον εγκέφαλο, ενώ οι υποδοχείς CB2 σε διάφορα σημεία του σώματος (πρωταρχικά στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος). Στην πραγματικότητα, όμως, η κάνναβη περιέχει πολλά περισσότερα κανναβινοειδή, των οποίων η συγκέντρωση και η δραστικότητα ποικίλει από φυτό σε φυτό (από στέλεχος σε στέλεχος). Μέχρι σήμερα, δεν είναι πλήρως κατανοητός ο τρόπος αλληλεπίδρασής τους. Επίσης, έχει αναγνωριστεί ότι διαφορετικά “κοκτέιλ κανναβινοειδών” προκαλούν διαφορετικές επιδράσεις ανάλογα με τον χρήστη.

Βασικός σταθμός στην έρευνα, σχετικά με τα κανναβινοειδή, αποτέλεσε η ανακάλυψη του ενδογενούς συστήματος κανναβινοειδών. Δηλαδή, υπάρχουν φυσιολογικά ουσίες (ενδογενή κανναβινοειδή) στον ανθρώπινο οργανισμό, οι οποίες “μοιράζονται” τους ίδιους υποδοχείς με τα εξωγενή κανναβινοειδή από την κατανάλωση της κάνναβης. Μια τέτοια ουσία είναι η ανανδαμίδη, ένας νευροδιαβιβαστής (ουσία που μεταφέρει μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων), ο οποίος συνδέεται με τους υποδοχείς CB1 του εγκεφάλου.

Το Ενδοκανναβινοειδές Σύστημα:

Τα Ενδοκανναβινοειδή (Endocannabinoids(link is external)) και οι υποδοχείς τους, βρέθηκαν ότι υπάρχουν σε όλο το σώμα, στον εγκέφαλο, στα όργανα, στον συνδετικό ιστό, στους αδένες και στα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Σε κάθε ιστό, το σύστημα των κανναβινοειδών εκτελεί διαφορετικές εργασίες, αλλά ο στόχος είναι πάντα ο ίδιος – η ομοιόσταση (homeostasis(link is external)), η διατήρηση δηλαδή σταθερού εσωτερικού περιβάλλοντος ανεξάρτητα από τις διακυμάνσεις στο εξωτερικό περιβάλλον.

Οι Υποδοχείς των Κανναβινοειδών:

Οι υποδοχείς των κανναβινοειδών (Cannabinoid receptors(link is external)) είναι παρόντες σε όλο το σώμα, αλλά κυρίως στον εγκέφαλο, όπου και ρυθμίζουν θέματα όπως η πείνα, ο πόνος και η διάθεση. Ενσωματωμένοι σε κυτταρικές μεμβράνες, πιστεύεται ότι είναι οι πιο πολυάριθμοι από οποιοδήποτε άλλο σύστημα υποδοχέων. Δύο υποδοχείς κανναβινοειδών στον εγκέφαλο έχουν ταυτοποιηθεί και είναι γνωστοί ως CB1(link is external) και CB2(link is external). Υπάρχει η υποψία ότι υπάρχει και ένας τρίτος υποδοχέας κανναβινοειδών που όμως ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί.

- Ο CB1 βρίσκεται κυρίως στο νευρικό σύστημα, στον συνδετικό ιστό, στους αδένες και στα όργανα

- Ο CB2 βρίσκεται κυρίως στο ανοσοποιητικό σύστημα και στις σχετικές με αυτό δομές.

Πώς τα κανναβινοειδή μπορούν να βοηθήσουν;

Τα κανναβινοειδή αποτελούν το κεντρικό στοιχείο του ενδοκανναβινοειδούς συστήματος στον άνθρωπο και σε πολλά ζώα. Τα κανναβινοειδή προωθούν την ομοιόσταση(*) σε όλα τα επίπεδα της βιολογικής ζωής. Και επειδή δεν περιέχουν τα ψυχοδραστικά συστατικά της THC, δεν προξενούν “μαστούρα”.
(*) Τι είναι η ομοιόσταση;
Ομοιόσταση είναι η ικανότητα του ανθρώπινου οργανισμού να διατηρεί σταθερό το εσωτερικό του περιβάλλον (πχ. θερμοκρασία, συγκέντρωση διαφόρων συστατικών), παρά τις μεταβολές του εξωτερικού περιβάλλοντος, γεγονός απαραίτητο, τόσο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, όσο και για την επιβίωσή του.
Κάθε διαταραχή της ομοιόστασης μπορεί να προκαλέσει την εκδήλωση διαφόρων ασθενειών. Όμως ο οργανισμός αντιδρά για να την αποκαταστήσει (την ομοιόσταση). Η αδυναμία αποκατάστασης της ομοιόστασης μπορεί να οδηγήσει σε ανεπανόρθωτη βλάβη του οργανισμού ακόμη και το θάνατο. (από: Διαδικτυακή Τάξη Ασύγχρονης Εκπαίδευσης, Μάθημα Γενικής Παιδείας: ΟΜΟΙΟΣΤΑΣΗ(link is external)

Όταν τα κανναβινοειδή εφαρμόζονται εξωτερικά μέσω ενός προϊόντος τοπικής τοποθέτησης/εφαρμογής, επικοινωνούν απευθείας με τους υποδοχείς CB2 και μπορούν να βοηθήσουν σε μεγάλο βαθμό με τον πόνο ή τη φλεγμονή. Όταν λαμβάνονται εσωτερικά, τα κανναβινοειδή μπορούν να επικοινωνήσουν με τους υποδοχείς CB1 για να βοηθήσουν με διαταραχές του ύπνου, με το σάκχαρο του αίματος, την όρεξη και να μειώσουν το τρέμουλο ή το άγχος.

Πηγές δεδομένων από: wikipedia(link is external)leafly(link is external)xternalrub(link is external)SCLabs

Διαβάστε περισσότερα στο:

waves.pirateparty.grΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις σε πληθυσμό 5.303 ενηλίκων για πάνω από 20 χρόνια.
ΥΓΕΙΑ
Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 μειώνει σε ποσοστό 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στα άτομα άνω των 50 ετών
ΥΓΕΙΑ
Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα
ΥΓΕΙΑ
Επτά στους δέκα ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 έχουν κάποιο είδος αντίδρασης.
ΥΓΕΙΑ
Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από την αρχή του εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, ξεκίνησε εκτενή μελέτη.
ΥΓΕΙΑ
Τον εμβολιασμό όλων ζητούν οι επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, ασυμπτωματικοί ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα long Covid μετά από μήνες.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x