A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ένα αυτόνομο χωριό στην Ακαδημία Πλάτωνος - Πήγαμε στο 4ο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας

Βρεθήκαμε στο πάρκο της Ακαδημίας Πλάτωνα για το 4ο Φεστιβάλ  Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας. 

Σε ένα ποτισμένο με ιστορία  χώρο πρασίνου, δίπλα στο κέντρο της πόλης που για πολλούς Αθηναίους παραμένει άγνωστος.

Γράφει η Γεωργία Σάκκουλα

Το απόγευμα της Κυριακής, όπως και τις προηγούμενες ημέρες του φεστιβάλ, που διήρκεσε από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε μετά μουσικής το βράδυ της Κυριακής, αντίκριζες μια εικόνα ενός πάρκου από εκείνες που θυμίζουν εξωτερικό και δυστυχώς σπάνια συναντάς στην πρωτεύουσα.

Δεκάδες οικογένειες, παιδιά να τριγυρίζουν ανέμελα με τα ποδήλατά τους, πετσέτες στρωμένες στο έδαφος για όσους ήθελαν να αράξουν,  πολλούς νέους να έχουν στήσει πηγαδάκια με καφέ και μπύρες ανά χείρας, άλλους που έψαχναν καινούργια  ρούχα στο ανταλλακτικό παζάρι, και άλλους να κάνουν γιόγκα κάτω από τα δέντρα που κάποτε ήταν τόπος περισυλλογής για τον Πλάτωνα και τους μαθητές του. Ένα μείγμα πολιτών κάθε ηλικίας με σίγουρα τουλάχιστον ένα κοινό χαρακτηριστικό: το πνεύμα της συνεργασίας.

Στη φετινή διοργάνωση, που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε στην Ακαδημία Πλάτωνος, στήθηκε ένα αυτόνομο χωριό. Δεκάδες παραγωγοί, ακτιβιστές, ερευνητές, θεραπευτές, καλλιτέχνες κ.ά. συνέβαλαν στη δημιουργία μιας αυτόνομης κοινότητας με στόχο να περάσουν το μήνυμα της αυτοοργάνωσης, της αυτοδιάθεσης και της αυτοδιαχείρισης, της αλληλεγγύης και της οργάνωσης μιας οικονομίας που δεν θα υποβάλλεται στους κανόνες του συστήματος.

Ο  κόσμος είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει σεμινάρια πάνω στις μορφές αυτόνομης οργάνωσης της οικονομίας, στην παιδεία, σε θέματα υγείας  και ενέργειας αλλά και να ψυχαγωγηθεί μέσα από διάφορα  δρώμενα (μουσικά, θεατρικά, εικαστικά για κάθε ηλικία).


Κατά τη διάρκεια του τριημέρου ο επισκέπτης μπορούσε επίσης να βρει δεκάδες οικολογικά προϊόντα  από είδη διατροφής (ζυμαρικά, μέλι, μαρμελάδες, γλυκά, λαχανικά, μπαχαρικά) φυτικά καλλυντικά και θεραπευτικές κρέμες, μέχρι κοσμήματα και χρηστικά αντικείμενα για το σπίτι. Όλα σε πολύ χαμηλές τιμές και πάντα με τη χρήση του εναλλακτικού νομίσματος (κουπόνι). Φέτος αποφασίστηκε να συμμετέχουν στην αγορά οι πρώτοι 30 παραγωγοί που θα δήλωναν συμμετοχή, αφού δεν ήταν στόχος να έρθουν απλά κάποιοι που θέλουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Σε έναν από τους πάγκους συναντήσαμε τη Μαρίνα. Μας κέρασε λικέρ με γεύση καφέ φτιαγμένο από τα χεράκια  της, όπως και τα γλυκά του κουταλιού και οι μαρμελάδες με διαφόρων ειδών φρούτα  που ξεκίνησε να φτιάχνει πριν από μερικά  χρόνια, όταν οι ρυθμοί της δουλειάς της άρχισαν να πέφτουν. «Δεν χρειαζόμαστε κλέφτες σε αυτά που παράγουμε» λέει η Μαρίνα και συμπληρώνει: «εδώ πουλάμε πράγματα καλής ποιότητας σε χαμηλές τιμές». Για την ίδια  εξάλλου, που κατά κύριο επάγγελμα είναι καθηγήτρια γαλλικών, το φεστιβάλ συνεργατικής οικονομίας είναι επιπλέον «τόπος συνεύρεσης και δικτύωσης». «Εμένα δεν με ενδιαφέρει να φύγω με λεφτά από εδώ, φεύγω με ανθρώπινες σχέσεις που είναι πολύ πιο σημαντικές από το χρήμα», μας αναφέρει.

Στην οικολογική αγορά βρήκαμε και εξαιρετικά ζυμαρικά (τραχανά, λαζανάκι κ.ά.) από αλεύρι παραδοσιακής ποικιλίας, στον πάγκο του Βασίλη. Αυτό που τον έφερε στο φεστιβάλ είναι «η αντίληψη πάνω στην οικολογική καλλιέργεια, η αδιαμεσολάβητη επικοινωνία ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή αλλά και ότι έχει εξωθεσμικά χαρακτηριστικά».

Τη χαρά του που ζωντάνεψε αυτός ο ιστορικός χώρος, ο οποίος για χρόνια  έδινε μια εικόνα εγκατάλειψης, δεν έκρυψε ο Τάσος, κάτοικος της περιοχής, που συναντήσαμε στην οικολογική αγορά. «Είναι πολύ σημαντικό που αυτός ο χώρος ξαναπήρε ζωή», μας λέει καθώς πριν από μερικά χρόνια «εδώ πάταγες σύριγγες».

Η συμμετοχή του κόσμου ήταν πολύ μεγάλη, μας λέει μια εκ των εθελοντών της διοργάνωσης, η Μαρία Ηλιάδη η οποία ήταν υπεύθυνη για τον τομέα της υγείας (η ίδια έχει δημιουργήσει την Ηλιαχτίδα, ένα χώρο ολιστικής θεραπείας και διαλογισμού).

«Εδώ δουλεύουμε όλοι εθελοντικά. Παρολ’αυτά δόθηκε αρκετή έμφαση από τους συμμετέχοντες στο να μπορέσουμε να ενημερώσουμε όσο περισσότερο κόσμο γίνεται και βεβαίως φέτος μας βοήθησε πολύ και ο χώρος, που είναι ευλογημένος».

Μιλώντας μας για το αυτόνομο χωριό και την οικολογική αγορά που λειτούργησε σε αυτό μας εξηγεί ότι «θέλουμε να μπούμε στη φιλοσοφία του αυτόνομου και ξεχωριστού χωριού, αλλά στην ουσία αυτόνομου που κινείται με το δικό του νόμισμα όπως το ορίζει το ίδιο». Θα μπορούσε να είναι ντομάτες το νόμισμα αυτό αντί για κουπόνια, συμπληρώνει.

Όσο για το ανταλλακτικό παζάρι, το οποίο λειτουργεί με το κομμάτι, η Μ. Ηλιάδη σχολιάζει ότι «είναι απίστευτο όλα αυτά τα χρόνια που γίνεται το πόσα ωραία πράγματα έρχονται και μπορείς να πάρεις. Η ευλογία σε αυτό το παζάρι είναι ότι όλοι όσοι έρχονται και συμμετέχουν έρχονται με τη ψυχή τους, με την καρδιά τους, αυτό μεταφέρεται και οι άνθρωποι που έρχονται το εισπράττουν και το μεγαλώνουν».

Ραντεβού λοιπόν ξανά του χρόνου τον Οκτώβριο!


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Μια ομάδα διαδηλωτών κινήθηκαν προς την πρεσβεία, με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις να τους απωθούν, κάνοντας ρίψη και χημικών. Νεκρό εξάχρονο παιδί και στο Ισραήλ, 55 νεκροί
ΕΛΛΑΔΑ
Από 1η Ιουνίου ενεργοποιείται το πράσινο πιστοποιητικό για όσους έχουν εμβολιαστεί. Χωρίς ραντεβού το λιανεμπόριο. Με το μονοδοσικό της Johnson & Johnson οι εμβολιασμοί σε 19 νησιά. 97% η προσέλευση στα ραντεβού
ΕΛΛΑΔΑ
Ο ένας βιασμός φέρεται να τελέστηκε στο καμαρίνι του ηθοποιού, όπου το θύμα πήγε προκειμένου να συζητήσουν για κάποιον ρόλο. Ο κατηγορούμενος ηθοποιός φέρεται να απομόνωσε άλλη συνάδελφό του στο καμαρίνι του και μέσω έντονων χτυπημάτων την κακοποίησε σεξουαλικά. Αλλη κλειδώθηκε από τον δράστη μέσα στο αυτοκίνητο του σε ερημική τοποθεσία το Ψυχικό όπου ήρθε αντιμέτωπη με έντονα βίαιη συμπεριφορά
ΕΛΛΑΔΑ
Ουρλιάζαμε να μην μας κάνουν κακό. Το μωρό έκλαιγε, η γυναίκα μου φώναζε
ΕΛΛΑΔΑ
Εντός 90 ημερών (3 μήνες) από την πρώτη ημέρα που νόσησαν. Αναμένεται σύσταση και για τον εμβολιασμό των παιδιών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x