A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η επιστολή που έστειλαν οι γυναίκες “τρομοκράτισσες” της Χαλκιδικής στον απερχόμενο πρέσβη του Καναδά

"Προς:Robert Peck,

Πρέσβη του Καναδά στην Ελλάδα

20 Οκτωβρίου 2015


Εμείς, οι γυναίκες “τρομοκράτισσες” της Χαλκιδικής, νιώθουμε την ανάγκη και την υποχρέωση, με αφορμή την αποχώρησή σας από την Καναδική Πρεσβεία, να σας ευχαριστήσουμε που όλο αυτό το διάστημα, ως πρέσβης, υποστηρίζατε την Eldorado Gold Corp., εταιρεία καναδικών συμφερόντων. Μ΄αυτό τον τρόπο, εσείς και η εταιρεία, ενώσατε όλες τις τοπικές κοινωνίες της Χαλκιδικής, ώστε, μπροστά στην απειλή, να μη θέλουν το “επενδυτικό” σχέδιο της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.


Σας ευχαριστούμε που μας δώσατε να καταλάβουμε ότι πραγματικά απειλείται ο τόπος μας και η υγεία μας. Σας ευχαριστούμε, που με την επένδυση που υποστηρίζετε, θέλετε να καταστρέψετε το βουνό μας, τον πνεύμονά μας. Για να βάλετε χρήματα στην τσέπη σας, με την εξόρυξη χρυσού-χαλκού, θα ρυπάνετε τον υδροφόρο ορίζοντα και τη μοναδική πηγή υδροδότησης της Β.Α. Χαλκιδικής. Θα ρυπάνετε τη θάλασσα και τη ζωή που υπάρχει σ΄αυτήν. Θα γεμίσετε τον καθαρό μας αέρα με βαρέα μέταλλα. Θα συμβάλλετε ώστε να υποβαθμιστεί η περιοχή και να αλλάξει ο χαρακτήρας της από αγροτοκτηνοτροφική και τουριστική σε περιοχή βαριάς βιομηχανίας.

Ξέρετε, ως βαριά βιομηχανική, η περιοχή θ΄ανθίσει: θα έρθουν πολλοί τουρίστες στις ρυπασμένες θάλασσες, το ελαιόλαδό μας θα έχει μεγαλύτερη αξία αφού θα περιέχει βαρέα μέταλλα. Σας ευχαριστούμε που, για τα κέρδη σας, διαλύετε την οικονομία μας.


Σας ευχαριστούμε που συμβάλλετε στην απειλή της υγείας μας και θα έχουμε αύξηση του καρκίνου. Σας ευχαριστούμε που μας θεωρείτε χαμηλού μορφωτικού επιπέδου ανθρώπους και έτσι θα μπορούσατε να μας επιβληθείτε και να ΄ρθείτε να ρημάξετε τον τόπο μας, τις ζωές μας, τα όνειρά μας και θα φύγετε μόλις κατορθώσετε να κάνετε όλα τα παραπάνω. Κι όλα αυτά για το κέρδος.


Παράξενο πράγμα όμως! Με αυτή την “επένδυση” το χειρόφρενο της κοινωνίας λύθηκε και σας υποδέχθηκε με διαδηλώσεις ενάντια στην Eldorado Gold και τα σχέδιά της, με διαμαρτυρίες πάνω στο βουνό, με ενημερώσεις σε άλλους τόπους για τα σχέδια της καναδικής εταιρείας. Τι χαμηλό επίπεδο αυτοί οι κάτοικοι της Χαλκιδικής! Αυτοί που δεν μπορέσατε να τους πείσετε ότι με κατεστραμμένο και ρυπασμένο τόπο, θα ζουν καλύτερα.


Το χειρότερο όμως για εσάς, είναι ότι όλοι μας δίναν δίκιο και ο αγώνας μας ενάντια στα συμφέροντα βρήκε συμμάχους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Εκτός βέβαια από τα ντόπια και ξένα συμφέροντα.


Καταλάβαμε βεβαίως, με τον καιρό, ότι αυτό σας ενόχλησε κι έπρεπε να διαλύσετε ένα τεράστιο κοινωνικό κίνημα που πάλευε για το αυτονόητο. Και τότε ήρθε η τρομοκράτησή μας για να πραγματοποιηθεί το εξορυκτικό σας σχέδιο με κάθε κόστος. Θελήσατε να καταστρέψετε την ειρήνη που υπήρχε στην περιοχή μας. Θελήσατε να μας διαιρέσετε σε κομμάτια για να βασιλεύετε εσείς. Τί κρίμα όμως! Ο κόσμος φούντωσε και παρόλο που μας σέρνατε στα δικαστήρια για τρομοκράτες, το κλίμα αλληλεγγύης ήταν τεράστιο.


Αξίζει τον κόπο βέβαια να συνεχίσουμε να σας ευχαριστούμε που μας μάθατε πόσο ωραίο πράγμα είναι να προσπαθείς, να τολμάς, να αγωνίζεσαι δίκαια και με αξιοπρέπεια, παρόλο που σέρνουν τον άντρα σου στα δικαστήρια με χειροπέδες και τα παιδιά σου να κλαίνε στο σπίτι τρομοκρατημένα από την αστυνομική βία, βλέποντας τους γονείς τους πνιγμένους από τα χημικά και τα δακρυγόνα.


Τι να κάνεις όμως, όταν ο τόπος σου και η ζωή σου βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου; Συνεχίζεις και συνεχίζεις με δύναμη.


Μας δώσατε επιτέλους να καταλάβουμε, ποιά η σημασία του κέρδους για εσάς και ποιά η σημασία του κέρδους για εμάς. Ποια αξία έχουν τα χρήματα και τι μπορείς να κάνεις και τι δεν μπορείς να κάνεις μ΄αυτά.


Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν στρέμματα γης, όχι όμως ευημερία

Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν φάρμακα, όχι όμως υγεία

Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν προσωρινή διασκέδαση, όχι όμως ευτυχία

Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν μεταλλεία, όχι όμως ιδανικά και αξίες

Τα λεφτά μπορούν να αγοράσουν σκλαβιά, όχι όμως ψυχή.


Εμείς είμαστε πλούσιοι με όλα αυτά που δεν μπορούν να αγοραστούν με χρήματα και χρυσάφι. Κρατείστε λοιπόν τη φτώχεια σας κι αφήστε σ΄εμάς τον τόπο και τις ζωές μας. Φεύγοντας, πάρτε μαζί σας και τις χρυσές υποσχέσεις της εταιρείας και το μαύρο μέλλον που θέλει να μας χαρίσει.


Αποχαιρετώντας σας, θα θέλαμε να προειδοποιήσετε τον επόμενο πρέσβη, γι΄αυτούς τους ρομαντικούς που δε θέλουν την καταστροφή τους. Να του δείξετε τη μειοψηφία που αντιδρά. Ξέρετε, εκείνες τις αθέατες πορείες, εκείνες τις αποτυχημένες συναυλίες συμπαράστασης στους τρομοκράτες, με χιλιάδες κόσμο. Δείξτε του όλη την ασχήμια της περιοχής. Το αρχέγονο δάσος των Σκουριών, τις θάλασσες, τις πηγές, τις ελιές, την κτηνοτροφία.


Και πείτε του ότι αυτές είναι τρελές.


Και πείτε του ότι η ζωή δεν πωλείται".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η Ελλάδα πρόκειται να ενσωματώσει σε νομοσχέδιο τη σχετική κοινοτική Οδηγία για την απόσυρση εννέα πλαστικών μίας χρήσης, από τις αρχές Ιουλίου 2021 (03/07/2021).
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Την Παρασκευή στο Σύνταγμα δίνουμε το δικό μας ραντεβού συμμετέχοντας σε ένα ρεύμα αντιστάσεων και διεκδικήσεων, που αναπτύσσονται στα πεδία της διαχείρισης της διαχείρισης των αποβλήτων
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το #SupportEarth, ως ανεξάρτητο δίκτυο συσπείρωσης περιβαλλοντικών και κοινωνικών συλλογικοτήτων, καλεί σε μαζική διαμαρτυρία στο Σύνταγμα την Παρασκευή 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στις 18:00.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με ταχύτατες διαδικασίες και σε καθεστώς «καραντίνας» ψηφίστηκε το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η προπαγάνδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, έχει περάσει πλέον σε άλλο επίπεδο.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Ξεκινάει ο αγώνας στην Σκύρο ενάντια στην τερατώδη βιομηχανική εγκατάσταση των ανεμογεννητριών
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x