A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Φαντάσου την Καλαμάτα: FREE FOOD GARDEN από την Ομάδα Re:Think και το αγρόκτημα Φοίφα

ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ: FREE FOOD GARDEN απο την Ομάδα Re:Think και το αγρόκτημα φυσικής και καλλιέργειας Φοίφα

Στο πλαίσιο του ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: ΚΑΛΑΜΑΤΑ 2015 την  Τρίτη 27 Οκτωβρίου  στην συμβολή Βασ. Όλγας + Φαρών  παρουσιάσαμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε έναν Συνοικιακό συλλογικό λαχανόκηπο. ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑ FREE FOOD GARDEN

Αναλυτικά:


19:00 Συνοικιακός συλλογικός λαχανόκηπος- Free Food Project @ Community | δράση | επιμέλεια: ReThink/FREE FOOD GARDEN
συμβολή Βασ. Όλγας + Φαρών



Περιληπτική περιγραφή:


Η δυνατότητα παραγωγής τροφής και διαχείρισης ενέργειας στην πόλη συλλογικά αποτελούσε και αποτελεί πρόκληση μέσα σε ένα αποσιτισμένο ενεργειακά καταναλωτικό αστικό περιβάλλον.

Γι αυτό και δίπλα σε έναν από τους συνοικιακούς κομποστοποιητές, του Δικτύου Συνοικιακής κομποστοποίησης που εγκαταστήσει το RE:Think Project σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας θα παρουσιάσουμε και θα συζητήσουμε την δυνατότητα δημιουργιας ενος συνοικιακού συλλογικού λαχανόκηπου , στον δημόσιο χώρο.

Η ιδέα και ο σκοπός είναι αρκετά απλά: Η δυνατότητα παροχής ενός χώρου , όπου θα μπορεί κανείς να καλλιεργήσει και να συλλέξει οποιοδήποτε λαχανικό προσφέρει ο κήπος.


Δεν πρόκειται απλά για έναν Ανοιχτό Κήπο Καλλιέργειας Τροφής, αλλά και για ένα τρόπο να έρθουν τα μέλη της τοπικής κοινότητας πιο κοντά και να επαναχρησιμοποιήσουν ένα κομμάτι γης που ως τώρα δεν προσέφερε τίποτα.


Η δράση πραγματοποείται με τη συνεργασία της ομάδας Re:Think /Αγροκτήμα Φοίφα και βασίζεται στο προσωπικό πρόγραμμα εργασίας , εθελόντριας από την οργάνωση ΚΑΝΕ


Συντελεστές δράσης: Σωκράτης Κλαμπατσέας , αρχιτέκτονας, Μυρτώ Φοίφα, εκπαιδευτικός, Κώστας Δημητρόπουλος, Χριστίνα Καραλέκα, βιοκαλλιεργήτρια, Lilliana Correia, Εθελοντριά ΚΑΝΕ


H ομάδα «Re:Think” είναι μια εκπαιδευτική και επιστημονική ομάδα εργασίας με στόχο την εκπαίδευση στην αυτοδιαχείριση των απορριμάτων μας , μέσα από την δημιουργική επανάχρηση, την ανακύκλωση και την φυσική κομποστοποίηση.

Το πιο σημαντικό επίτευγμα και στόχος της ομάδας είναι η δημιουργία και η σταδιακή ανάπτυξη του πρώτου διαχειριζόμενου από τους πολίτες δικτύου συνοικιακής κομποστοποιησης στην Ελλάδα, το οποιο και υλοποιείται εδώ και 4 χρόνια σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας , όπου οι χρήστες του Δικτύου γίνονται παραγωγοί κομπόστ και αυτοδιαχειρίζονται ομαδικά τα οργανικά τους απορρίμματα.


Το “Aγρόκτημα φυσικής και Παραδοσιακής Καλλιέργειας Φοίφα" είναι ένας επισκέψιμο αστικό αγρόκτημα- οργανισμός με στόχο την διατήρηση της τοπικής βιοποικιλότητας και την εκπαίδευση στην αει-καλλιέργεια.

Το κύριο έργο του είναι η διατηρήση τράπεζας σπόρων από παραδοσιακές ποικίλιες και η δημουργία ενός τοπικού δικτύου σποροφυλάκων και όχι μόνο της περιοχής μας.

Βασικό του αντικείμενο η εκπαίδευση πάνω στην αεικαλλιεργεία και την διατροφική αυτάρκεια, μέσα από ποικίλλα εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και δράσεις διάδοσης του ευρύτερου καθημερινού “πολιτισμού της καλλιέργειας”.


Η ομάδα Re:Think συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με το Αγρόκτημα Φοίφα και εξελίσουν το έργο τους μέσα από αλλεπάλληλες συνεργασίες με επιστημονικούς συνεργάτες, φορείς, σχολεία, συλλόγους και ευρύτερα συνειδητοποιημένους πολίτες


www.rethink-project.gr
www.agroktimafifa.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη αποφυγή της διάδοσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα, ο ΕΦΕΤ ενημερώνει τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις τροφίμων
ΤΡΟΦΙΜΑ
Περισσότερα από τα μισά αρτοποιεία της Θεσσαλονίκης κάνουν ήδη διανομές σε σπίτια, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές -κυρίως σε ηλικιωμένους που συνήθιζαν να βγαίνουν κάθε πρωί προκειμένου να προμηθευτούν φρέσκο ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς τους
ΤΡΟΦΙΜΑ
«Μην τρέχετε στα σούπερ μάρκετ. Είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά. Ανοιχτές θα παραμείνουν και οι υπαίθριες αγορές (λαϊκές). Να ενημερώνεστε μόνο από τις επίσημες ανακοινώσεις»
ΤΡΟΦΙΜΑ
Έχετε ακούσει ότι η κατανάλωση πρωινού μπορεί να ενισχύσει το μεταβολισμό; Έτσι, είστε έτοιμοι να “φορτώσετε” το πρωινό σας τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες!
ΤΡΟΦΙΜΑ
Τα νηστίσιμα με καταβολές από την αρχαία Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλή και σήμερα, κυρίως μετά την Αποκριά
ΤΡΟΦΙΜΑ
Αυτή την Καθαρά Δευτέρα, αποφύγετε να φάτε είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ