A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

SOS από δεκάδες φορείς και συλλογικότητες για την προστασία του Υμηττού

Μήνυμα SOS για την προστασία του Υμηττού, προειδοποιώντας για τις καταστροφικές για το βουνό συνέπειες που θα είχε μια τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος που το αφορά, εκπέμπουν δεκάδες φορείς και συλλογικότητες σε κοινό τους υπόμνημα προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.


Αφορμή οι εκατοντάδες προσφυγές στο Συμβούλιο Επικρατείας με αίτημα να ακυρωθεί το Προεδρικό Διάταγμα του 2011, το οποίο τροποποιούσε εκείνο του 1978,  για την προστασία του Υμηττού, ως αποτέλεσμα της  διαπίστωσης ότι δεν επαρκούσε πλέον για την ανακοπή της συνεχιζόμενης επέλασης της αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης.


Εν αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ για τις προσφυγές όμορων δήμων η Διαδημοτική Επιτροπή για την Προστασία του Υμηττού (αποτελείται από δεκάδες φορείς και κινήσεις πολιτών) ζητά με υπόμνημά της προς το αρμόδιο υπουργείο και την κυβέρνηση "να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού".


Αναλυτικά το υπόμνημα έχει ως εξής:


"Ας μην επιτρέψουμε τη λεηλασία του Υμηττού, στο όνομα της προστασίας του! Ο Υμηττός, εδώ και αρκετές δεκαετίες, βρίσκεται στο επίκεντρο μιας συνολικής και γενικευμένης επίθεσης που στοχεύει στην εξαφάνιση του  δημόσιου και δασικού χαρακτήρα  του. Ιδιώτες, εκκλησία, κρατικοί φορείς και Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης καταπατούν συστηματικά εκτεταμένες εκτάσεις του βουνού, χτίζουν αυθαίρετα κτίσματα, μεθοδεύουν, σχεδιάζουν και προωθούν μια σειρά από κτιριακές εγκαταστάσεις και δραστηριότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, ενώ οι αλλεπάλληλες πυρκαγιές και οι εμπρησμοί οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δασικών εκτάσεων.


Με το Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ.) του 1978, επιχειρήθηκε η ανακοπή της

επέκτασης υφιστάμενων αυθαίρετων οικισμών και δόμησης νέων κατοικιών στις Ζώνες προστασίας του  Υμηττού (Α’ και Β’), ενώ δίνονταν η δυνατότητα κατασκευής κτιριακών εγκαταστάσεων για κοινωφελή έργα στην Β’ Ζώνη (σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές, πολιτιστικές, στρατιωτικές εγκαταστάσεις κλπ.). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διάνοιξη νέων δρόμων και την   κατασκευή ποικίλων ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, σε διάφορα σημεία του Υμηττού, αλλά και την κατασκευή πολυτελών συνήθως κατοικιών οι οποίες αδειοδοτούνταν ως «πολιτιστικές  εγκαταστάσεις», «αναψυκτήρια», κλπ.


Τον Ιούνιο του 2011, τροποποιήθηκε το, από το 1978, Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, ως αποτέλεσμα της  διαπίστωσης ότι δεν επαρκούσε πλέον για την ανακοπή της συνεχιζόμενης επέλασης της αυθαίρετης και νομότυπης δόμησης.


Οι θετικές διατάξεις του νέου Π.Δ. (ΦΕΚ 187Δ’/16.7.2011) που επέκτειναν την Ζώνη Α’ απόλυτης προστασίας του βουνού, δεν άρεσαν σε κάποιους ιδιοκτήτες ή φερόμενους ως ιδιοκτήτες, διακατέχοντες ή διεκδικητές εκτάσεων δασικών ή γεωργικών, που οι φερόμενες ως ιδιοκτησίες τους είχαν ενταχθεί στις Ζώνες προστασίας του βουνού, χάνοντας έτσι κάθε εμπορική και ανταλλακτική αξία.

Έτσι, ξεκίνησαν έναν πόλεμο ενάντια στο νέο Π.Δ για τον Υμηττό, καταθέτοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκατοντάδες αιτήσεις ακύρωσης, επικαλούμενοι προσχηματικά την «προστασία του περιβάλλοντος» .

Αιτήσεις ακύρωσης, συνολικά κατά του νέου Π.Δ., κατέθεσαν και οι Δήμοι Παιανίας - Γλυκών Νερών, Κορωπίου, Βάρης – Βούλας - Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Ηλιούπολης, ενώ οι Δήμοι Αργυρούπολης - Ελληνικού  και Παπάγου - Χολαργού κατέθεσαν προσφυγές όχι συνολικά κατά του Π.Δ αλλά για κάποια επιμέρους ζητήματα.


Στις 15.2.2013 εκδικάστηκαν στο ΣτΕ  οι  αιτήσεις ακύρωσης του νέου Π.Δ που είχαν καταθέσει  οι Δήμοι. Το ΣτΕ αποφάσισε, προτού αποφανθεί, να απευθύνει προδικαστικά ερωτήματα στο

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου (10.9.2015) και με βάση την οδηγία  2001/42/ΕΚ, πριν την έκδοση του Π.Δ. προστασίας του Υμηττού, έπρεπε να προηγηθεί εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων.


Με την απόφαση αυτή,  είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο  να ακυρωθεί το ισχύον Π.Δ., προστασίας του Υμηττού και να επανέλθουμε στο προηγούμενο καθεστώς  μειωμένης προστασίας του βουνού, νομότυπης και αυθαίρετης δόμησης, εμπορικών συναλλαγών στο  δασικό χώρο από ιδιοκτήτες και καταπατητές.


Οι καταστροφικές πυρκαγιές και οι εμπρησμοί των τελευταίων ετών αποτελούν την τελευταία προειδοποίηση. Ας μην επιτρέψουμε να περάσουν τα νέα σχέδια για την λεηλασία του Υμηττού. Ας μην επιτρέψουμε την παραπέρα δόμηση του βουνού και τη συρρίκνωση της


Σε αναμονή της τελικής απόφασης του ΣτΕ και με πιθανό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει διαδικασία στρατηγικής περιβαλλοντικής εκτίμησης, απαιτούμε από το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και από την κυβέρνηση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μη τεθεί σε κίνδυνο το ισχύον καθεστώς προστασίας του Υμηττού.


ΔΙΑΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΜΗΤΤΟΥ"


Συνυπογράφουν το Υπόμνημα

Φορείς-Συλλογικότητες


Περιβαλλοντικό Δίκτυο Αθήνας 

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece

Δίκτυο Ριζοσπαστικής Οικολογίας

Green It Up Again

Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού

Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης

Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό

Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για την διάσωση του Υμηττού

Κοινωνικό Πολιτιστικό Κέντρο Βύρωνα

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα

Δίκτυο Αλληλεγγύης Καισαριανής

Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή

Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Ο Ιλισός»

Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος Πικροδάφνης

Διαδημοτική Πρωτοβουλία κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγ. Δημητρίου, Ηλιούπολης για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης

Εξωραϊστικός Σύλλογος «Νηρέας» Ραφήνας

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων - ΠΡΩΣΥΝΑΤ


Δημοτικά σχήματα


Νίκη των πολιτών Αγίας Παρασκεύης

Δίκτυο  πολιτών Χολαργού-Παπάγου

Κίνημα στην πόλη του Ζωγράφου

«Μαζί για την πόλη μας»-Ανεξάρτητη δημοτική παράταξη Ζωγράφου.

“ΗΛΙΟΥ- πόλις” Aνθρώπινη πόλη

Δημοτική Συνεργασία Ελληνικού - Αργυρούπολης

Ανατροπή στην Γλυφάδα , Αγωνιστική Ριζοσπαστική Συνεργασία

Δημοτική Κίνηση Αλίμου «Άνω-Κάτω στο Καλαμάκι»

Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Παλαιού Φαλήρου

Ανατροπή - Κίνηση Δημοτών Κερατσινίου Δραπετσώνας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Τις εργασίες αποκατάστασης του δικτύου ανέλαβε εξειδικευμένο τεχνικό κλιμάκιο της εταιρείας που μετέβη άμεσα στο σημείο.
ΕΛΛΑΔΑ
Το Junior Achievement Greece προσκαλεί Συμβούλους Επαγγελματικού Προσανατολισμού να συνεργαστούν σε εθελοντική βάση
ΕΛΛΑΔΑ
Με νεότερη ενημέρωσή της η ΕΛΑΣ γνωστοποιεί σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Αττικής έχει διακοπεί η κυκλοφορία
ΕΛΛΑΔΑ
Tα ρέστα από τους οδηγούς που εγκλωβίστηκαν επί ώρες στην Αττική Οδό ζητά βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.
ΕΛΛΑΔΑ
Πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί στην εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδού σύμφωνα με το νόμο 4663/2020
ΕΛΛΑΔΑ
Παράταση της σημερινής αργίας λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει την χώρα και αύριο Τετάρτη
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x