A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κανόνες συμπεριφοράς προς τους σκύλους-οδηγούς και τους τυφλούς χειριστές τους

Δεν χαϊδεύουμε : Αν και είναι μεγάλος πειρασμός να χαϊδέψουμε έναν σκύλο-οδηγό ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο σκύλος είναι υπεύθυνος να οδηγεί κάποιον που δεν βλέπει. Ποτέ δεν πρέπει να αποσπάμε την προσοχή του σκύλου από την δουλειά του γιατί η ασφάλεια του τυφλού χειριστή εξαρτάται από την ετοιμότητα καθώς και από την συγκέντρωση του σκύλου του.

Δεν ταΐζουμε: Ποτέ δεν πρέπει να προσφέρουμε σε έναν σκύλο-οδηγό φαγητό ή άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να του αποσπάσουν την προσοχή. Η διατροφή του σκύλου-οδηγού είναι προγραμματισμένη σύμφωνα με μια δίαιτα ειδική για να τον κρατάει στην βέλτιστη κατάσταση. Ακόμα και μια μικρή απόκλιση από τη διατροφική ρουτίνα του μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ενοχλήσεις στον σκύλο, πολλές φορές με ανεπιθύμητα αποτελέσματα όπως εμετό ή διάρροια.  Επιπλέον ο σκύλος-οδηγός είναι εκπαιδευμένος να μην ζητάει φαγητό γι’αυτό και μπορεί να κάθεται δίπλα στον χειριστή του όταν ο ίδιος τρώει χωρίς να του δημιουργεί κανένα πρόβλημα. Έτσι με το να ταΐζουμε ένα σκύλο-οδηγό του χαλάμε την εκπαίδευση για την οποία έχουν δαπανηθεί πολύς κόπος, πολύς χρόνος και πολλά χρήματα.

Δεν μιλάμε : Αν και ο σκύλος οδηγός δεν μπορεί να καταλάβει το φανάρι αυτός είναι υπεύθυνος για να βοηθήσει τον τυφλό χειριστή του για να περάσουν τον δρόμο. Το να φωνάζουμε τον σκύλο οδηγό και με το να εμποδίζουμε και να κλείνουμε σκόπιμα τον δρόμο του μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνο για την ομάδα σκύλου και τυφλού χειριστή γιατί αυτό θα μπορούσε να αποσπάσει την συγκέντρωση του σκύλου στην δουλειά του.

Ενδεχόμενο βοήθειας : Σε συγκεκριμένες καταστάσεις και κάτω από κάποιες συνθήκες που ένας σκύλος-οδηγός δεν μπορεί να δουλέψει όπως θα έπρεπε και ο τυφλός χειριστής του μας ζητήσει βοήθεια, τον αφήνουμε να μας πιάσει από το χέρι ακριβώς μπροστά από τον αγκώνα μέχρι να τον βοηθήσουμε να περάσει από το σημείο που τον δυσκολεύει. Άλλοι χειριστές  προτιμούν να πηγαίνουμε εμείς μπροστά και να μας ακολουθούν με τον σκύλο τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις εμείς μιλάμε μόνο στον τυφλό χειριστή και όχι στον σκύλο και σε καμία περίπτωση δεν πιάνουμε τον σκύλο από το σαμάρι η από το λουρί του.

Ενδεχόμενο συνάντησης με κατοικίδιο : Όταν βγάζουμε βόλτα το σκυλάκι μας και συναντούμε στον δρόμο την ομάδα σκύλου-οδηγού και τυφλού χειριστή δεν αφήνουμε σε καμία περίπτωση τον σκύλο μας να τους πλησιάσει γιατί αυτό μπορεί να διασπάσει την συγκέντρωση του σκύλου οδηγού και να προκληθεί κάποιο ατύχημα.

Συνθήκες παιχνιδιού : Δεν είναι μόνο δουλειά η ζωή ενός σκύλου οδηγού αλλά και παιχνίδι. Όταν δεν φοράει το ειδικό σαμάρι έχει χρόνο για να παίξει και να ξεστρεσαριστεί αλλά και πάλι δεν είναι όπως ένα κοινό κατοικίδιο. Για την ασφάλεια καθώς και για την διατήρηση της πειθαρχίας του επιτρέπεται να παίζει μόνο με συγκεκριμένα παιχνίδια. Δεν επιτρέπετε να προσφέρουμε παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα στον σκύλο οδηγό χωρίς πρώτα να ζητάμε την άδεια του χειριστή του.

skylos-odigos.blogspot.grΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Τη διάθεση 200 δωρεάν θέσεων e-learning προγραμμάτων επιμόρφωσης ανακοίνωσε το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Κυρίαρχο συναίσθημα, ανάμεσα σε πολλά που ενδέχεται να βιώνουμε το τελευταίο διάστημα με αφορμή τον παρατεταμένο εγκλεισμό μας στο σπίτι εξαιτίας του φονικού κορωνοϊού, είναι ο φόβος. Ένα συναίσθημα που εκδηλώνεται με διαφορετικό τρόπο στο κάθε άτομο.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το βασικότερο που πρέπει να ειπωθεί για τον Ιταλό Τζιοβάνι Βοκάκιο (Giovanni Boccaccio/εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος), που έζησε από το 1313 ως το 1375 μ.Χ στην Φλωρεντία, είναι ότι ήταν ένας πραγματικά μεγάλος ουμανιστής της εποχής του.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα φροντίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τα αξεσουάρ και έξυπνα κινητά τα οποία σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν πολλές φορές δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Honor.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 22-23 Φεβρουαρίου 2020, στα Πρότυπα Σχολεία των Αναβρύτων (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων και Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων), στον χώρο του Άλσους Συγγρού, Μαρούσι, διεξήχθη το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Από το εργαστήριο σχολικής ψυχολογίας ΕΚΠΑ
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ