A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Επιβλαβή για τα δόντια και τα προϊόντα «χωρίς ζάχαρη»

Ακόμα και τα sugar free αναψυκτικά, ενεργειακά ποτά και  καραμέλες τελικά κάνουν κακό στα δόντια μας, υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Ομάδα ειδικών του Ερευνητικού Κέντρου Στοματικής Υγείας, με επικεφαλής τον Δρ Έρικ Ρέινολντς, έλεγξε 23 προϊόντα χωρίς και με ζάχαρη, περιλαμβανομένων αναψυκτικών και ενεργειακών ποτών και διαπίστωσε ότι μερικά με όξινα πρόσθετα και χαμηλό pH ήταν επιβλαβή για τα δόντια, ακόμα και στην περίπτωση που δεν περιείχαν ζάχαρη.

Τα περισσότερα από τα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά που ελέγχθηκαν προκαλούσαν από 30% έως 50% εξασθένηση του οδοντικού σμάλτου. Το ίδιο συνέβαινε και με τα εμφιαλωμένα νερά με γεύση. Επίσης, από τα οκτώ ενεργειακά ποτά που αναλύθηκαν, τα έξι προκαλούσαν απώλεια οδοντικού σμάλτου.

Τέλος, πολλές από τις καραμέλες, χωρίς ζάχαρη, περιείχαν υψηλά επίπεδα κιτρικού οξέος το οποίο επίσης μπορεί να διαβρώσει το οδοντικό σμάλτο. «Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι, παρά το γεγονός ότι η μείωση της πρόσληψης ζάχαρης μειώνει τον κίνδυνο τερηδόνας, αλλά το χημικό μίγμα των οξέων που περιέχουν κάποια φαγητά και υγρά μπορεί να προκαλέσει εξίσου σημαντικά οδοντική διάβρωση» εξηγεί ο Δρ Ρέινολντς.

Η οδοντική διάβρωση συμβαίνει όταν το οξύ διαλύει τον σκληρό ιστό του δοντιού. Στα πρώιμα στάδια, η διάβρωση απογυμνώνει την επιφάνεια του οδοντικού σμάλτου και σε πιο προχωρημένο στάδιο μπορεί να αφήσει έκθετο τον πυρήνα του δοντιού.

«Επειδή ένα προϊόν χαρακτηρίζεται ‘χωρίς ζάχαρη’ δεν σημαίνει ότι είναι ασφαλές για τα δόντια μας. Χρειάζεται οπωσδήποτε καλύτερη σηματοδότηση των καταναλωτικών προϊόντων, ώστε να μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς επιλογές για την στοματική μας υγεία», σημειώνει ο αυστραλός ερευνητής.

Και μέχρι να συμβεί αυτό, συμβουλεύει τους καταναλωτές να διαβάζουν πιο προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, ειδικά την περιεκτικότητα σε όξινα πρόσθετα, όπως κιτρικό και φωσφορικό οξύ. Επίσης, μετά την κατανάλωση όξινων τροφών και υγρών να ξεπλένουν καλά το στόμα τους με νερό και να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον μια ώρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Η επίσημη ενημέρωση για την υγειονομική κρίση θα γίνεται με γραπτές ανακοινώσεις οι οποίες θα εκδίδονται εβδομαδιαία από τον ΕΟΔΥ
ΥΓΕΙΑ
Απαγόρευση διάθεσης και διακίνησης σε σαράντα επτά (47) καλλυντικά προϊόντα αποφάσισε ο ΕΟΦ.
ΥΓΕΙΑ
Πολλές φορές οι γιατροί ρωτάνε: «Έχετε πίεση;» και η απάντηση που ακούνε είναι: «Παίρνω χάπια».
ΥΓΕΙΑ
Η εταιρεία SD FOOD IKE, καθώς και κάθε άλλη εταιρεία που διακινεί τα συγκεκριμένα προϊόντα, οφείλουν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους αποδέκτες τους
ΥΓΕΙΑ
Παραμένει άγνωστη η απαραίτητη ποσότητα που απαιτείται για να προκαλέσει λοίμωξη
ΥΓΕΙΑ
Η χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς από COVID-19, σε αρρώστους που νοσηλεύονται από τη νόσο, φαίνεται ότι αποτελεί μέχρι σήμερα την πιο σημαντική θεραπευτική επιλογή για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x