A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Έλα στη θέση μου: 20 ιστορίες για την αλληλεγγύη" στο Micropolis social space for freedom

"Έλα στη θέση μου: 20 ιστορίες για την αλληλεγγύη" στο Micropolis social space for freedom

Η Ομάδα Δημιουργικής Γραφής -Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης και η LaOtra Biblioteca σας προσκαλούν στη βιβλιοπαρουσίαση του συλλογικού τόμου διηγημάτων με τίτλο 'Έλα στη θέση μου: 20 ιστορίες για την αλληλεγγύη".

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Τζένη Θεοφανοπούλου (μέλος της κριτικής επιτροπής του βιβλίου)

Θωμάς Κοροβίνης (συγγραφέας)

Στο Micropolis social space for freedom

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 7.30 μ.μ.

Θα ακολουθήσει ρεμπέτικο γλέντι με ζωντανή μουσική και χορευτική διάθεση! Στα όργανα γνωστοί-άγνωστοι κινηματικοί ρεμπέτες της πόλης!

Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για οικονομική ενίσχυση στην Κατάληψη Στέγης Μεταναστών Ορφανοτροφείο.

- λίγα λόγια για το βιβλίο:

"Οι άνθρωποι του Δικτύου Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Αγίας Παρασκεύης αποφάσισαν να υπερβούν την καθημερινή κοινωνική δράση τους στη γειτονιά και να απευθυνθούν στο πανελλήνιο, προκηρύσσοντας έναν λογοτεχνικό διαγωνισμό διηγήματος με θέμα - τι άλλο; - την Αλληλεγγύη. Μέσα από μια γοητευτική διαδικασία που ενέπλεξε εκατοντάδες ανθρώπους, κατόρθωσαν να αναγορευθούν σε συλλογικούς εκδότες αυτού του βιβλίου, το οποίο περιλαμβάνει τις 20 ιστορίες που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό. Το μοναδικό αυτό βιβλίο προορίζεται να γίνει εργαλείο... αλληλεγγύης, αφού η πώλησή του γίνεται κυρίως από άνεργους και άστεγους, κατά τα πρότυπα του υποδειγματικού περιοδικού "Σχεδία".

Η αλληλεγγύη δεν είναι καθόλου εύκολο θέμα για έναν διαγωνισμό διηγήματος. Μπορεί να είναι κατάλληλο για μια σχολική έκθεση ιδεών, αλλά στο πεδίο της λογοτεχνίας ορθώνει αρκετά εμπόδια. Ο διδακτισμός, η προβολή θετικών παραδειγμάτων, η μονοσήμαντη "σύγκρουση του καλού με το κακό" δεν προσφέρονται για να γράψεις συναρπαστικές και στοχαστικές ιστορίες. Είσαι αναγκασμένος να προσπεράσεις το προφανές, να δημιουργήσεις συνθήκες αμφίβολων και ρευστών καταστάσεων όπου το καλό και το κακό δεν είναι μεταξύ τους ευδιάκριτα, όπου παρεμβάλλεται το στοιχείο μιας κάποιας ανατροπής.

Ήταν έντονη η χαρά των μελών της επιτροπής, και ολόκληρου του Δικτύου, καθώς διαπίστωναν σταδιακά ότι ο αριθμός των συμμετοχών μεγάλωνε και μεγάλωνε, φτάνοντας τελικά τα 168 διηγήματα! Ακόμη πιο καταλυτική ήταν η χαρά τους όταν διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι διαγωνιζόμενοι είχαν κατορθώσει να ξεπεράσουν με θαυμαστούς τρόπους τους σκοπέλους που έθετε το θέμα, να πιάσουν τις περιστάσεις της κρίσης από τα μαλλιά, όχι για να σωθούν οι ίδιοι αλλά για να διανοηθούν μια λύτρωση συλλογική."

Την κρτική επιτροπή του διαγωνισμού απάρτισαν ο συγγραφέας Δημήτρης Νόλας, ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Παπαδόπουλος, η δημοσιογράφος και σύμβουλος ανθρωπίνων σχέσεων Κρυσταλία Πατούλη, η συγγραφέας Πέλα Σουλτάτου, ο συγγραφέας και λέκτορας του ΕΜΠ Πέτρος Στεφανέας και η συγγραφέας Τζένη Θεοφανοπούλου.

Το βιλίο διακινείται από άνεργους, άστεγους και δομές αλληλεγγύης και πωλείται στα 8 ευρώ (5 ευρώ για το κόστος του βιβλίου και τους φόρους και 3 ευρώ για τον άνθρωπο ή τη δομή που το διακινεί).

- σημεία διακίνησης στη Θεσσαλονίκη:

Σχολείο Αλληλεγγύης Οδυσσέας, Αισώπου 24

Κοινωνικό Στέκι/Στέκι Μεταναστών, Ερμού 23

Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Σχολείο, Βασ. Ηρακλείου & Μπιζανίου γωνία

La Otra Biblioteca, Μικρόπολις, Βενιζέλου & Βασ. Ηρακλείου 18

Ακυβέρνητες Πολιτείες, , Αλ. Σβώλου 28

Belleville Sin Patron, Φιλίππου 80-82, περιοχή Ροτόντα

Κεντρί, Γούναρη 22, Πλατεία Ναυαρίνου

Bandiera Rossa, Μελενίκου 25

Poeta, Αριστοτέλους 34, δίπλα στο εργατικό κέντροΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Τονίζεται ότι η αντιμετώπιση των περιστατικών που παραπέμπονται από το Νοσοκομείο "Η Αγία Σοφία" προς το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, γίνεται χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους γονείς των παιδιών.
ΕΛΛΑΔΑ
Η καθημερινή εκδήλωση βροχοπτώσεων και καταιγίδων στην Ελλάδα κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου οφείλεται, όπως και ο καύσωνας της περιόδου 15-19 Μαΐου, στη δημιουργία μιας λεγόμενης «Ψυχρής Λίμνης»
ΕΛΛΑΔΑ
Οι αναπροσαρμογές των τιμών προς τα κάτω ειναι αποτέλεσμα της μείωσης του συντελεστή Φ.Π.Α. στο 13% στις μεταφορές για το διάστημα από την 1η Ιουνίου έως και 31η Οκτωβρίου 2020
ΕΛΛΑΔΑ
Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση ανακάλεσε το αναίτιο λουκέτο που ετοίμαζαν για το Κέντρο Μαστού του νοσοκομείου "Έλενα Βενιζέλου".
ΕΛΛΑΔΑ
Αναίτια μπαίνει λουκέτο στο Κέντρο Μαστού του νοσοκομείου «Έλενα». Το αυτοτελές Κέντρο Μαστού εξυπηρετούσε πάνω από 20.000 γυναίκες ετησίως.
ΕΛΛΑΔΑ
Μεγάλη είναι η ανησυχία που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οικογενειών με παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με την αναστολή της λειτουργίας του Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x