A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Οι top συνεταιρισμοί παγκοσμίως είχαν ανάπτυξη κατά 19,5% παρά την ύφεση

Κοινωνική Οικονομία:  Οι top συνεταιρισμοί παγκοσμίως είχαν ανάπτυξη κατά 19,5% παρά την ύφεση


https://3bc96f3872b86b9db9e5c217096cdb8c44844cac-www.googledrive.com/host/0ByAMXZl2-PZ0Uk1pTUUzZHI4dW8

Το World Co-op Monitor του 2015 καλύπτει 2.829 συνεταιρισμούς σε 76 χώρες

Παρά τη διεθνή ύφεση που κυριαρχεί στην οικονομία στον κόσμο, οι co-op και τα mutuals έχουν αυξηθεί κατά 19,5% τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η τέταρτη έκδοση του World Co-op Monitor (link is external) (Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Συνεταιρισμών) έχει κυκλοφορήσει. Τα ευρήματα δείχνουν καλά νέα για το συνεταιριστικό κίνημα, καθώς οι co-ops (οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις) και τα mutuals (τα αμοιβαία) συνεχίζουν να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο.
βλ.THE 2015 WORLD CO-OPERATIVE MONITOR: EXPLORING THE CO-OPERATIVE ECONOMY (link is external)” (ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ 2015: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ), pdf αρχείο, 116 σελίδες στα αγγλικά.

Το πιο αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο δείχνει ότι η μεγαλύτεροι στον κόσμο, 300 συνεταιρισμοί, αύξησαν τον κύκλο εργασιών τους από τα $2,2 τρις στα $ 2,36 τρις (δηλ. αύξηση $2,36 δις) κατά το τελευταίο έτος, μια αύξηση της τάξης του 6,9%. Το παρατηρητήριο χρησιμοποίησε στοιχεία από το 2013 για τον υπολογισμό των αριθμών.

Μαζί με αυτήν την αύξηση για τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές επιχειρήσεις του κόσμου, αυξήθηκε επίσης σημαντικά και ο αριθμός των εγγεγραμμένων συνεταιριστικών επιχειρήσεων -από τις 1.926 στις 2.829.

Σε σύγκριση με το περσινό παρατηρητήριο (World Co-operative Monitor 2014 (link is external)) δείχνει επίσης και το πόσο υγιής είναι η ανάπτυξη των co-ops. Πέρυσι (χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία από το 2012) υπήρχαν 1.313 συνεταιρισμοί με κύκλο εργασιών άνω των $100 εκατομμύρια. Αυτό το νούμερο έχει πλέον αυξηθεί στους 1.658.

Τα δεδομένα ενσωματώνουν επίσης και την ευρύτερη διάδοση των συνεταιρισμών -που καλύπτουν 2.829 συνεταιρισμούς σε 76 χώρες. Μαζί όλες αυτές οι επιχειρήσεις απέφεραν έναν συλλογικό κύκλο εργασιών στα $2.950,82 δις.

https://3192463663d8774633d5e3d5e1cf9577d71a992d-www.googledrive.com/host/0ByAMXZl2-PZ0cHhXa3JRYUtJbXM

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στην παγκόσμια διάσκεψη της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας (International Co-operative Alliance, ICA (link is external)) στην Αττάλεια (ICA 2015 Global Conference (link is external)) από τον Gianluca Salvatori, τον διευθύνοντα σύμβουλο του European Research Institute on Cooperatives and Social Economy, Euricse (link is external) (το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Έρευνας για τους Συνεταιρισμούς και την Κοινωνική Οικονομία). Το παρατηρητήριο παράγεται από μια συνεργασία μεταξύ της Συμμαχίας και του Euricse. Έχει γίνει ένα βασικό συστατικό στην ανάλυση του συνεταιριστικού κινήματος στον κόσμο, παρέχοντας πληροφορίες για την έρευνα σχετικά με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Όμως, ο κ. Salvatori είπε στους εκπροσώπους ότι είναι καιρός για τους συνεταιρισμούς να “γίνουν πλέον οι ηγέτες και όχι οπαδοί”. Είπε: “Οι αριθμοί που παρουσιάζουμε, οι βαθμολογίες που αναπτύσσουμε, δεν δείχνουν την εξαιρετική ικανότητα που το συνεταιριστικό κίνημα πρέπει να ερμηνεύσει την κοινωνική αλλαγή.

Έχει περάσει πλέον αρκετός καιρός και μπορούμε να δείξουμε ότι οι συνεταιρισμοί αποδίδουν, το ίδιο καλά όπως και οι μετοχικές εταιρείες, και θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτό που μας κάνει διαφορετικούς. Πρέπει να γίνουμε το σημείο αναφοράς για τους άλλους. Οι άλλες εταιρείες πρέπει να μετρηθούν και αυτές μέσα από τους δείκτες των κοινωνικών τους επιπτώσεων. Όμως, πρέπει να το κάνουμε αυτό πριν οι κοινωνικές επιπτώσεις γίνουν μια λογική που εμείς δεν θα συμφωνούμε με αυτήν.

Ας χρησιμοποιήσουμε τις δυνατότητες του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Συνεταιρισμών, για να δείξουμε τη διαφορά του συνεταιριστικού μοντέλου. Ας μην περιοριστούμε απλά στο να ανταγωνιζόμαστε”.

https://2a2f2a3986d90423e138f735e1a8b8bfbb6f197a-www.googledrive.com/host/0ByAMXZl2-PZ0X0FtMzlJVVlEdVU

Με βάση τον κύκλο εργασιών, η κορυφαία συνεταιριστική επιχείριση του κόσμου το 2013, για τέταρτη συνεχή χρονιά, είναι η ιαπωνική ασφαλιστική εταιρεία Zenkyoren (link is external) με συνολική παραγωγή στα $63,34 δις.

Η ACDLEC - E. Leclerc (link is external) (Γαλλία) ανέβηκε από την πέμπτη θέση στην δεύτερη, η State Farm (link is external) (ΗΠΑ) από την τέταρτη θέση βρέθηκε στην τρίτη και οι Kaiser Permanente (link is external) (ΗΠΑ) και Rewe Group (link is external) (Γερμανία) μπήκαν στην πρώτη πεντάδα στην τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα.

Στο top 20, υπάρχουν πέντε επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και πέντε από την Ιαπωνία, αντίστοιχα, τρεις από τη Γερμανία, τρεις από τη Γαλλία, δύο από την Ελβετία και από μία από την Νότια Κορέα και την Ισπανία.

Ο κ. Salvatori πρόσθεσε: “Το συνεταιριστικό κίνημα έχει αναπτυχθεί και πάλι, οι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί πάνε καλά. Η συνολική βάση δεδομένων έχει αυξηθεί πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τάση των τελευταίων ετών, η εικόνα είναι σαφής, ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης οι συνεταιρισμοί ξεπέρασαν τις άλλες επιχειρήσεις, με το να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς και με το να γίνουν ακόμα ισχυρότερες”.Οι δέκα πρώτες co-op και mutual επιχειρήσεις είναι:

Κατάταξη

Οργάνωση

Χώρα

Κύκλος εργασιών
(σε δις $ ΗΠΑ)

1

Zenkyoren (National Mutual Insurance Federation of Agricultural Cooperatives)

Ιαπωνία

63,34

2

ACDLEC – E.Leclerc

Γαλλία

62,94

3

State Farm

ΗΠΑ

60,96

4

Kaiser Permanente

ΗΠΑ

58,73

5

Rewe Group

Γερμανία

57,93

6

NH Nonghyup (NACF)

Δημοκρατία της Κορέας

55,05

7

Nippon Life

Ιαπωνία

50,81

8

ZEN-NOH (National Federation of Agricultural Co-operative Associations)

Ιαπωνία

48,37

9

CHS Inc.

ΗΠΑ

44,48

10

Groupe Crédit Agricole

Γαλλία

43,03


Ένα άλλο στατιστικό στοιχείο είναι ο πίνακας που δείχνει την κατάταξη από τον κύκλο εργασιών με βάση την αναλογία προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανά κάτοικο. Αυτό αφορά τον κύκλο εργασιών του συνεταιρισμού σε σχέση με την αγοραστική δύναμη της χώρας στην οποία έχει την έδρα του. Η κατάταξη αυτή αναδεικνύει τη δύναμη που έχει η κάθε co-op στο εσωτερικό μιας χώρας. Σε αυτή τη σύγκριση, η Indian Farmers Fertiliser Cooperative Limited (IFFCO) (link is external) βρέθηκε στην κορυφή, ακολουθούμενη από την ΝΗ Nonghyup (link is external) της Δημοκρατίας της Κορέας, την Zenkyoren της Ιαπωνίας και την Unimed (link is external) από τη Βραζιλία.

https://56485e60585af6d772c6da75d6ef196c76c227fc-www.googledrive.com/host/0ByAMXZl2-PZ0MVJvNldOMFhtUG8

Η Dame Pauline Green απένειμε φόρο τιμής στο συνεταιριστικό επιχειρηματικό μοντέλο

Η Dame Pauline Green, η απερχόμενη πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας, δήλωσε: “Η φετινή αύξηση κατά 6,9% στα στοιχεία για τις μεγαλύτερες 300 co-op και mutual επιχειρήσεις του κόσμου, είναι ένα μεγάλο αφιέρωμα στην αυξανόμενη δύναμη του κλάδου μας για την παγκόσμια οικονομία.

Τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα αποτελέσματα του 2013 και αντιπροσωπεύουν το τέταρτο κατά σειρά έτος συνεχούς ανάπτυξης, δηλαδή από το 2010 έως το 2013, στα έτη όπου η οικονομική κατάρρευση και η παγκόσμια ύφεση εξακολουθούν να κυριαρχούν.

Αυτό είναι ένα αξιοσημείωτο επίτευγμα για ένα μοντέλο επιχείρησης που δεν έχει παρουσία πουθενά στα χρηματιστήρια του κόσμου και είναι συχνά αόρατο στους οικονομικούς σχολιαστές και στους πολιτικούς ηγέτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα δισεκατομμύριο πολίτες του κόσμου έχουν επιλέξει να επενδύσουν ένα μέρος της ζωής τους σε μια συνεταιριστική επιχείριση!”.

(Ο πρόλογος από το THE 2015 WORLD CO-OPERATIVE MONITOR: EXPLORING THE CO-OPERATIVE ECONOMY (link is external))

https://2896ada206f2dff639aa5768d7930a88db788216-www.googledrive.com/host/0ByAMXZl2-PZ0T0JIQXFtLWhRanM

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Συνεταιρισμών 2015:
ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Συνεταιρισμών έχει φτάσει πλέον στο τέταρτο έτος του. Κάθε χρόνο, το Παρατηρητήριο, μια συνεργασία μεταξύ της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Έρευνας για τις Συνεταιριστικές και Κοινωνικές Επιχειρήσεις (Euricse), συλλέγει τα διαθέσιμα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα σχετικά με τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Επίσης, με την ανάδειξη του μεγέθους των μεγαλύτερων co-op και mutual επιχειρήσεων, γίνεται ένα βασικό σημείο αναφοράς για την έρευνα και την πολιτική σχετικά με τον συνεταιριστικό τομέα και ενημερώνει μια σειρά από μελέτες για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Τα δεδομένα του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Συνεταιρισμών βοηθούν στο να αποδεικνύουν την κλίμακα και το μέγεθος της συνεταιριστικής κίνησης.

Για να προχωρήσετε ακόμα περισσότερο και να μάθετε ακόμα πιο πολλά σχετικά με τον αντίκτυπο και την απόδοση που έχουν οι μεγαλύτεροι συνεταιρισμοί στον κόσμο, δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε μια πιο εύρωστη και πιο περιεκτική βάση δεδομένων με την οποία θα μπορούν να διεξαχθούν οι σε βάθος έρευνες και μελέτες. Χαιρετίζουμε τις περαιτέρω συνεργασίες με ερευνητές και παρατηρητήρια του συνεταιριστικού τομέα -τοπικά, διεθνή ή τομέων- προκειμένου να ενισχυθεί η συλλογή έγκυρων και συγκρίσιμων δεδομένων μεταξύ των εθνών και των τομέων.

Φέτος, είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε μια μεγαλύτερη ένταξη συνόλου δεδομένων και μια αύξηση στον συνολικό κύκλο εργασιών των Top 300 co-op και mutual επιχειρήσεων στα $2.360,05 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013.

Με την ευκαιρία της 2015 World Expo “Feeding the Planet, Energy for Life” (link is external) στο Μιλάνο, κάναμε μια πρώτη προσπάθεια στο πώς η επίδειξη των δεδομένων και της έρευνας μπορεί να ζωγραφίσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα της επίδρασης των συνεταιρισμών στην γεωργία και στον τομέα της βιομηχανίας τροφίμων.

Στο ειδικό τμήμα της παρούσας έκθεσης που επικεντρώνεται στην γεωργία και στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων, ο αναγνώστης θα βρει τα στοιχεία ειδικά για αυτούς τους τομείς και αποσπάσματα από μελέτες που πηγαίνουν πέρα ​​από τις παραδοσιακές οικονομικές μετρήσεις για την αξιολόγηση των επιπτώσεων και την απόδοση των γεωργικών συνεταιρισμών.

Όπως πάντα, και η φετινή έκδοση του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Συνεταιρισμών κατέστη δυνατή μέσω των συνεργασιών και της ανταλλαγής δεδομένων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς της έκδοσης για το 2015, καθώς και όλους εκείνους οι οποίοι υπέβαλαν στοιχεία, μοιράστηκαν τις υπάρχουσες κατατάξεις και συνεργάστηκαν μαζί μας καθ' όλη τη διαδικασία συλλογής των δεδομένων (ο πλήρης κατάλογος μπορεί να βρεθεί στο Προσάρτημα 1, σελ. 97).

Για να συμμετάσχετε στην επόμενη έκδοση του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Συνεταιρισμών, να υποβάλλεται τα δεδομένα σας χρησιμοποιώντας το ερωτηματολόγιο που βρίσκεται μέσα σε αυτή την έκθεση ή να επισκεφθείτε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση www.monitor.coop (link is external).

Γενικός Διευθυντής της Συμμαχίας
Charles Gould

Διευθύνων Σύμβουλος του Euricse
Gianluca Salvatori

Στον Πίνακα 20 αναφέρονται οι συμμετέχοντες με στοιχεία στην έρευνα. Σε όλη την έκθεση, η Ελλάδα, αναφέρεται μόνο εδώ.
Τ. 20 Οι οργανισμοί που υπέβαλαν στοιχεία στην έρευνα του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Συνεταιρισμών, σελ. 100
Ελλάδα, Συνεταιρισμός Γονέων Χαλανδρίου (link is external) (HALANDRI PARENTS SOCIAL COOPERATIVE ENTERPRISE)

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

Το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Συνεταιρισμών: Παρακολούθηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων των Συνεταιρισμών

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ

Το Ερωτηματολόγιο του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Συνεταιρισμών

Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Συνεταιρισμών: Τα αποτελέσματα για το 2013

Η Βάση Δεδομένων του Παγκόσμιου Παρατηρητηρίου Συνεταιρισμών

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΧΟΝΔΡΙΚΟ και ΛΙΑΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ και ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ
ΥΓΕΙΑ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ
ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΕΣ και ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ και ΑΜΟΙΒΑΙΑ
ΓΕΩΡΓΙΑ και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

TOP 300

Οι 300 μεγαλύτερες Co-operative και Mutual Οργανισμοί σε κύκλο εργασιών
Οι 300 μεγαλύτερες Co-operative και Mutual Οργανισμοί σε κύκλο εργασιών σε σχέση με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 1. Πηγές Δεδομένων

https://65bf81dce7e61899e417fef7323c2f0cf3b5356f-www.googledrive.com/host/0ByAMXZl2-PZ0ZlprZGs0WGE3U00

https://f9b8e0cd5bd4beb5c460bd443c76e3ca615a93b4-www.googledrive.com/host/0ByAMXZl2-PZ0Y2d2V1BDNFk2WVk


(Αναδημοσίευση με μετάφραση από: Co-operative News, “World’s top co-operatives grow by 19.5% since 2010 despite recession (link is external)”, United Kingdom, Article by Co-operative News (link is external), 11 November 2015 pirateparty.gr )
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Στρατηγικό Συνέδριο, 3rd Athens Investment Forum, με θέμα: Η Ελληνική Οικονομία μπροστά στην Πρόκληση της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο, με ταυτόχρονη ζωντανή μετάδοση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας θεωρείται το γ' τρίμηνο, καθώς σε αυτό θα υπάρχουν και τα στοιχεία από την τουριστική κίνηση.
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Πραγματοποιήθηκε μια ακόμα δημόσια διαδικτυακή συζήτηση στον κύκλο Αγροτική Επιχειρηματικότητα με εξειδίκευση στις ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία, η βρετανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με την «χειρότερη ύφεση που έχει καταγραφεί ποτέ».
ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ
Ο Πολιτισμός μαζί με το Περιβάλλον, την Κοινωνία και την Οικονομία αποτελεί τον 4ο Πυλώνα για τη Βιώσιμη ανάπτυξη
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x