A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ποιες θα είναι οι δράσεις στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας

Tις θεσμικές παρεμβάσεις και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τη στήριξη της Κοινωνικής Οικονομίας παρουσίασε η αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου σε Ημερίδα που διοργανώθηκε στην Αθήνα.

Για το σκοπό αυτό 4 είναι οι βασικοί άξονες παρέμβασης που θα κινηθεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα ο πρώτος είναι οι θεσμικές αλλαγές με αναθεώρηση του ν.4019/2011, ο δεύτερος άξονας αφορά τις δομές υποστήριξης με τη δημιουργία Περιφερειακών Κέντρων Στήριξης της Κοινωνικής Οικονομίας, και τη δημιουργία και ενίσχυση περιφερειακών χώρων θεσμικού διαλόγου και τη σύσταση ανεξάρτητου Ινστιτούτου για την Κοινωνική Οικονομία. 

Ο τρίτος άξονας προβλέπει τον τρόπο οικονομικής στήριξης της προσπάθειας με προώθηση της απευθείας επιχορήγησης των συνεταιριστικών εγχειρημάτων και την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, ενώ ο τέταρτος άξονας αφορά το ζήτημα της πληροφόρησης και της διάχυσης των πρακτικών της Κοινωνικής Οικονομίας με δράσεις μεταξύ άλλων τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τη διοργάνωση Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων. 

Στις θεσμικές παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα γίνει εναρμόνιση της συνεταιριστικής νομοθεσίας στην Ελλάδα με στόχο τη δημιουργία κοινών απαιτήσεων εγγραφής και λειτουργίας και τη διασύνδεση των εγχειρημάτων μεταξύ τους. Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε ειδική διυπουργική επιτροπή. Επίσης, θα γίνει εναρμόνιση της διαδικασίας εγγραφής των συνεταιρισμών ανεξάρτητα από το είδος και το αρμόδιο υπουργείο για την απλούστευση της εξαγωγής στοιχείων για το πεδίο. Ακόμα προωθείται εκπαίδευση των συμβούλων του ΟΑΕΔ ώστε να παράσχουν εξειδικευμένη συμβουλευτική και εκπαίδευση σε όσους ενδιαφέρονται να στραφούν στην Κοινωνική Οικονομία. 

Η κ. Αντωνοπούλου σημείωσε ότι η Κοινωνική Οικονομία απευθύνεται στο σύνολο της κοινωνίας και αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της οικονομίας. Κεντρικός στόχος είναι όπως ανέφερε η δημιουργία ενός σταθερού περιβάλλοντος που θα μπορεί να ενισχύσει τα παραγωγικά εγχειρήματα αυτοοργάνωσης ώστε να μπορούν να συνεισφέρουν ένα σημαντικό μερίδιο στο ΑΕΠ. 

Στην Ημερίδα παραβρέθηκαν και μίλησαν για την Κοινωνική Οικονομία και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Αποστόλου και ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης. Στις ομιλίες τους τόνισαν όλοι τη σημασία της Κοινωνικής Οικονομίας και την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου θεσμικού πλαισίου που θα συνοδεύεται, όπως σημείωσε ο κ. Σταθάκης, από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας. 

Ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι η Κοινωνική Οικονομία πρέπει να αποτελέσει ένα αναπόσπαστο κομμάτι για την έξοδο από την κρίση, ενώ ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει σε όλα στην κατεύθυνση προς το συμφέρον της κοινωνίας και του αδύναμου και ανέφερε ότι η Κοινωνική Οικονομία πρέπει να μας ενδιαφέρει αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος. 

Ο κ. Αποστόλου είπε ότι η Κοινωνική Οικονομία μπορεί να αποτελέσει ένα πεδίο αποδοτικής λειτουργίας στον αγροτικό χώρο με την αξιοποίηση των συνεταιρισμών και την παρουσία υγιών συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι προωθείται νομοσχέδιο εντός του Ιανουαρίου. Ο κ. Χαρίτσης παρουσίασε τους τομείς στους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η Κοινωνική Οικονομία όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, το περιβάλλον, στις Αναλώσιμες Πηγές Ενέργειας και στον κλάδο παραγωγής λογισμικού.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Αντικατάσταση του παραδοσιακού γραμματοκιβωτίου από ηλεκτρονικό, ηλεκτρονική εξόφληση του συνόλου των λογαριασμών και ψηφιακή διάθεση εντύπων από τα ΕΛΤΑ
ΝΕΑ
Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019 η απονομή των βραβείων Hellenic Responsible Business Awards
ΝΕΑ
Ενισχύσεις 4,634 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας ενέκρινε το υπουργείο Εσωτερικών
ΝΕΑ
Άμεση μεταφορά των προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα και κατανομή του προσφυγικού βάρους σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα, προτείνει ο γ.γ. της Διεθνούς Αμνηστείας
ΝΕΑ
Μπορείτε να δείτε μερικές δίαιτες που έχουν αποδειχτεί ωφέλιμες για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση συγκεκριμένων αυτοάνοσων νοσημάτων.
ΝΕΑ
Η ανακάλυψη -η οποία αν επιβεβαιωθεί θα είναι ιστορική για την αστρονομία- έγινε με τη βοήθεια των διαστημικών τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Κέπλερ» της NASA.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ