A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πρώτος με τεράστια πτώση ο Ραχόι - Πιθανότερη κυβέρνηση Podemos, Σοσιαλιστών, Ενωμένης Αριστεράς

Πρώτος με τεράστια πτώση ο Ραχόι - Πιθανότερη κυβέρνηση Podemos, Σοσιαλιστών, Ενωμένης Αριστεράς, ίσως και...  Ciudadanos


Το τέλος του δικομματισμού στην Ισπανία  στις πιο αβέβαιες εκλογές των τελευταίων 40 ετών, είναι γεγονός.

Τα πρώτα exit poll των πιο αβέβαιων εκλογών

Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι χάνει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ψήφους ή τουλάχιστον το 20% από το σχεδόν 45% που είχε το 2011 - See more at: https://left.gr/news/h-pio-krisimi-anametrisi-stis-kalpes-oi-ispanoi-gia-tis-pleon-avevaies-ekloges-tis-40etias#sthash.UiPFhWPi.ec3HKssz.dpuf

Το κυβερνών δεξιό Λαϊκό Κόμμα του  Μαριάνο Ραχόι εξασφαλίζει το 28,7% (από το σχεδόν 45% που είχε λάβει το 2011) και 121 έδρες  καταμέτρημένο του 96,27% των ψήφων.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα έρχεται δεύτερο με 22,1% και 92 έδρες και οι Podemos με 20,7% και 69 έδρες και οι Ciudadanos με 13,9% και 40 έδρες.

Τα exit poll της δημόσιας και ιδιωτικής τηλεόρασης έδιναν στο Podemos τη δεύτερη θέση, οριακά  μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, διευκρινίζει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Σοσιαλιστές,  Podemos,  Ενωμένη Αριστερά και δύο μικροί τοπικοί σχηματισμοί της αριστεράς συγκεντρώνουν μαζί 180 έδρες, ενώ απαιτούνται 176 για τον σχηματισμό κυβέρνησης.


Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών στην ΙσπανίαΤα σενάρια


Τα σενάρια ξεκινάνε από τον σχηματισμό δεξιάς κυβέρνησης συνεργασίας φτάνουν σε αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας ή  και σε νέα προκήρυξη εκλογών....

Αν ο Ραχόι επιχειρήσει να συνεργαστεί με τους Ciudadanos δεν εξασφαλίζει 176 έδρες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται και τρίτος εταίρος.

Ο Ραχόι δήλωσε ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, μέχρι στιγμής, όμως, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν δηλώσει ότι δεν προτίθενται να συγκροτήσουν μαζί του κυβέρνηση συνεργασίας..


Μπλοκ αριστερών κομμάτων, ανάμεσά τους το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το Podemos, η Ενωμένη Αριστερά και δύο τοπικοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν περισσότερες από 180 έδρες, πάνω από το όριο των 176 που απαιτούνται για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας. - See more at: https://left.gr/news/ispanikes-ekloges-se-ligi-ora-ta-prota-exit-poll-ton-pio-avevaion-eklogon-tis-40etias#sthash.cz3myIzP.dpuf


Spain elections - PP + PSOE: 1989: 65.4% 1993: 73.6% 1996: 76.4% 2000: 78.7% 2004: 80.3% 2008: 83.8% 2011: 73.4% 2015: <50% #20D

Πάμπλο Ινγλέσιας: Δεν να επιτρέψουμε στον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση


"Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, το Podemos δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε ενεργητικά ούτε παθητικά το σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα", ανέφερε ο  επικεφαλής των Podemos  Πάμπλο Ιγκλέσιας  σε σήμερινή συνέντευξη Τύπου.


Νίκη του συνεργαζόμενου με το Podemos σχηματισμού Comu’ Podem στην Καταλονία, οπου το ζήτημα της ανεξαρτησίας της ήταν ένα από τα κύρια διακυβεύματα των εκλογών.

Η δημοφιλέστατη σε όλη την Ισπανία για την δράση της κατά των εξώσεων  δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, κατόρθωσε να κυριαρχίσει, αφαιρώντας μεγάλα ποσοστά από το συντηρητικό και υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Covergencia I Unio’ του Αρτούρ Μας.

Η πρόταση των Podemos είναι για δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Η Καταλωνία μαζί και η χώρα των Βάσκων είναι οι περιοχές στις οποίες επικράτησαν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους, ενώ στην Μαδρίτη και την Βαλένθια πήραν την 2η θέση.

Το ERC-CATSI (Καταλανοί)  έλαβε 2,4 % - 9 έδρες.

Πάμπλο Ινγλέσιας: Δεν να επιτρέψουμε στον Ραχόι να σχηματίσει κυβέρνηση


"Για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, το Podemos δεν πρόκειται να επιτρέψει ούτε ενεργητικά ούτε παθητικά το σχηματισμό κυβέρνησης από το Λαϊκό Κόμμα", ανέφερε ο  επικεφαλής των Podemos  Πάμπλο Ιγκλέσιας  σε σήμερινή συνέντευξη Τύπου.To Podemos σάρωσε στη κυριολεξία στη Βαρκελώνη, φθάνοντας στο 27% ή στους 765 χιλιάδες ψήφους, ξεπερνώντας τουλάχιστον κατά 10 μονάδες το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που παρέμεινε στο 16,3%, ενώ η Δημοκρατική Ρεπουμπλικανική Αριστερά ERC πήρε 14,5%, ο «Πολίτες» 13,5%, η καταλανική δεξιά DL 13,3% και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα 11,2%. Στη λαϊκή συνοικία της Μπανταλόνα το Podemos ξεπέρασε το 30%!

To Podemos αναδείχθηκε και στη Καταλονία σε πρώτο κόμμα με 25% και σχεδόν 950 χιλιάδες ψήφους, ενώ από απόσταση σχεδόν 10 μονάδων ακολουθούν οι σοσιαλιστές με 15,7%, από το 27,78% των εκλογών του 2011, η Δημοκρατική – Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας ERC, που έρχεται δεύτερη με 16%, οι «Πολίτες» με 13%, η καταλανική δεξιά DL με 15%, από το 27,15% των εκλογών του 2011, και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα με 11%

- See more at: https://left.gr/news/i-madriti-sti-trohia-tis-allagis-analytika-apotelesmata-kai-stoiheia#sthash.3B8tmB1y.dpuf


Πέδρο Σάντσεθ (PSOE): Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά

Την απόφασή τους να ψηφίσουν αρνητικά στο Κογκρέσο των Αντιπροσώπων (Κάτω Βουλή), σε περίπτωση που ο Μαριάνο Ραχόι σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας του κεντροδεξιού Λαϊκού Κόμματος ανακοίνωσαν οι Σοσιαλιστές στην Ισπανία.


Η Ισπανία ψήφισε Αριστερά, δήλωσε ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE) Πέδρο Σάντσεθ στους υποστηρικτές του κόμματός του χθες το βράδυ, προσθέτοντας ωστόσο ότι το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (PP) θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προσπαθήσει και θα σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς είναι το κόμμα που έλαβε τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στις εκλογές.
Oι Ciudadanos


Το φιλελεύθερο "Κόμμα των Πολιτών" (Ciudadanos),  έχει ξεκαθαρίσει ότι  μπορεί να στηρίξει το ΡΡ εάν προταθεί άλλο πρόσωπο στην πρωθυπουργία πλην του Ραχόι ή  θα απέχει στην ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή για να διευκολύνει το πρώτο κόμμα. Ωμως, αν επιβεβαιωθούν τα exit poll, ο Ραχόι ούτε με την βοήθεια των Ciudadanos δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία.


H  Ενωμένη Αριστερά


Ο Αλμπέρτ Ριβέρα των Ciudadanos ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ οι Podemos έχουν αποκλείσει εκ των προτέρων τη στήριξη μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Αλλά ο Ριβέρα έχει ανοιχτά δηλώσει πως δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής τον Ραχόι, εξαιτίας του κακού ιστορικού του κόμματος στη διαφθορά και στην διαχείριση της οικονομίας. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε με το Λαϊκό Κόμμα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κοινωνική προστασία και με το Podemos στην αναγέννηση της δημοκρατίας», - See more at: https://left.gr/news/h-pio-krisimi-anametrisi-stis-kalpes-oi-ispanoi-gia-tis-pleon-avevaies-ekloges-tis-40etias#sthash.UiPFhWPi.BccJOR7L.dpuf
Ο Αλμπέρτ Ριβέρα των Ciudadanos ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί να στηρίξει μια κυβέρνηση μειοψηφίας, ενώ οι Podemos έχουν αποκλείσει εκ των προτέρων τη στήριξη μιας κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Μαριάνο Ραχόι. Αλλά ο Ριβέρα έχει ανοιχτά δηλώσει πως δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής τον Ραχόι, εξαιτίας του κακού ιστορικού του κόμματος στη διαφθορά και στην διαχείριση της οικονομίας. «Μπορούμε να συμφωνήσουμε με το Λαϊκό Κόμμα στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στην κοινωνική προστασία και με το Podemos στην αναγέννηση της δημοκρατίας», - See more at: https://left.gr/news/h-pio-krisimi-anametrisi-stis-kalpes-oi-ispanoi-gia-tis-pleon-avevaies-ekloges-tis-40etias#sthash.UiPFhWPi.BccJOR7L.dpuf


Για τη σημασία της αυτόνομης καθόδου της Ενωμένης Αριστεράς στις  εκλογές στην Ισπανία, η οποία είναι λίγο κάτω απο το  4% και την πιθανότητα συμμετοχής του κόμματος σε μία κεντροαριστερή κυβέρνηση, μαζί με τους Σοσιαλιστές και το Podemos, αλλά και τις σχέσεις και τις προοπτικές της Αριστεράς σαν εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μίλησε σε συνεντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γκάσπαρ Γιαμαθάρες.


Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών.

Οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας  ίσως διαρκέσουν πολλές εβδομάδες και στην περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.


Τα exit poll


Δεύτερη πολιτική δύναμη, με ποσοστό 21,7% έδειχναν το Podemos το οποίο κατακτούσε την πρώτη θέση στην Καταλονία και στη Χώρα των Βάσκων και την δεύτερη στη Μαδρίτη.


Σύμφωνα με το πρώτο exit poll, πρώτο σε ψήφους έρχεται το κόμμα του Μαριάνο Ραχόι με 114-118 έδρες, δεύτεροι οι Σοσιαλιστές με 81-85 έδρες και τρίτο το Podemos με 76-80 έδρες. Τέταρτο έρχεται το Ciudadanos 47-50.

Σύμφωνα με το RTVE: το Λαϊκό Κόμμα συγκεντρώνει 114-118 έδρες (ποσοστό: 26%), οι Σοσιαλιστές κατακτούν 81-85 έδρες (20,5%), οι Podemos 76-80 έδρες (ποσοστό21,7%). Αρκετά πιο μακριά οι Ciudadanos με 47-50 έδρες.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει ότι το PP είναι ο νικητής των εκλογών με το 26,8% των ψήφων και δεύτερη δύναμη αναδεικνύεται το κίνημα Podemos με το 21,7% των ψήφων.Αν και το Podemos φαίνεται να λαμβάνει υψηλότερο ποσοστό από τους Σοσιαλιστές (21,7% Podemos - 20,5% Σοσιαλιστές σύμφωνα με το exit poll του RTE και 21,1% Podemos - 20,4% Σοσιαλιστές σύμφωνα με το exit poll του Antena 3), αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα σε αριθμό βουλευτών. Αυτό συμβαίνει λόγω του ισπανικού εκλογικού νόμου.

Τα πρώτα exit poll έδειχναν πως το Podemos δεν έλαβε αρκετές ψήφους στις μικρές περιφέρειες, όπου οι Σοσιαλιστές φαίνεται πως τα πήγαν καλύτερα.


Η σύνθεση της επόμενης ισπανικής Βουλής  είναι το  τέλος εποχής του  35ετούς δικομματισμού.

Για τον δημοσιογράφο Λουίς Καέγιες Γκαρέτα, γνωστό παρουσιαστή ειδήσεων στον τηλεοπτικό σταθμό TV3 της Καταλονίας, οι εκλογές στην Ισπανία σηματοδοτούν τρεις αλλαγές.

"Το τέλος του δικομματισμού και των μονοκομματικών κυβερνήσεων.

Την πιθανότητα για συνταγματική αναθεώρηση του Συντάγματος του 1978.

Τον επανακαθορισμό της σχέσης της Καταλονίας με την Ισπανία."

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Οι οικογένειες των συζύγων τους κατέβαλαν περίπου 3.350 δολάρια για την μεγαλύτερη και 2.800 δολάρια για την αδελφή της.
ΚΟΣΜΟΣ
Οι αρχές της Κίνας επέβαλαν σήμερα lockdown στη Λανζόου, στα βορειοδυτικά, μια πόλη τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων.
ΚΟΣΜΟΣ
Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας covid-19, ο κόσμος δεν έχει αντιδράσει επαρκώς και δεν έχει μάθει από τα λάθη του...
ΚΟΣΜΟΣ
Ένα μικροσκοπικό καβούρι μήκους μόλις πέντε χιλιοστών, παγιδευμένο μέσα σε κεχριμπάρι προ περίπου 100 εκατομμυρίων ετών.
ΚΟΣΜΟΣ
Η Τζινέθ Μπεντόγια Λίμα απήχθη, βιάστηκε και βασανίστηκε το 2000 από ακροδεξιούς παραστρατιωτικούς.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο Κόλιν Πάουελ πέθανε σήμερα σε ηλικία 84 ετών εξαιτίας επιπλοκών της Covid-19, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x