A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το περιζήτητο «διαμάντι» της γαστρονομίας κοστίζει όσο ένα κόσμημα

Την αποκαλούν το «διαμάντι» της γαστρονομίας. Η ομολογουμένως άσχημη εμφάνισή της όμως την αδικεί. Ο λόγος για την τρούφα που παρά την απωθητική της όψη διαθέτει καλά κρυμμένα διατροφικά μυστικά.

Επιμέλεια: Τόνια Γκόρου | enallaktikos.gr

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και γουρούνια, ηλεκτρονικοί ανιχνευτές οσμών, ακόμη και μια συγκεκριμένη κατηγορία μύγας (Suillia Gigantea), επιστρατεύονται για την εύρεσή της. Στη συνέχεια σκαπτικά εργαλεία χρησιμοποιούνται με ιδιαίτερη προσοχή για την έξοδό της από το υπέδαφος, χωρίς να βλαφτούν οι ρίζες της.

Η τιμή της τρούφας είναι από  3.000-7.000 ευρώ το κιλό.

enallaktikos-gr-to -pio-akrivo-fagito-ston-kosmo-trioufa


Περιπολίες γίνονται από την αστυνομία στις καλλιέργειες, προκειμένου να αποφευχθεί η κλοπή της. Για τις φρέσκιες (έχουν βραχύβια διάρκεια, έξι ημέρες το πολύ), ακολουθεί ένας ιλιγγιώδης «αγώνας δρόμου» διάθεσης και προμήθειας, με κόστη στα οποία ανταποκρίνονται λίγοι!

Σίγουρα θα αναρωτιέστε τι είναι πια αυτό το, τόσο εκλεκτό «πράγμα» που παρουσιάζουμε. Μα… ένα μανιτάρι! Όχι όμως οποιοδήποτε, αλλά ο μύκητας της τρούφας, ένα σχετικά σπάνιο είδος υπόγειου μανιταριού, που συμβιώνει και αναπτύσσεται στις ρίζες ορισμένων ειδών δένδρων ή και θάμνων, σε βάθος 6-15 περίπου εκατοστών από το έδαφος. Ανήκει στο γένος Tuber (Ασκομύκητες) και Terfezia, έχει σχήμα κονδύλου, μεγέθους 2-7 συνήθως εκατοστών και χρώμα γκριζόμαυρο έως ωχρόλευκο.

enalalktikos-gr-troufa-diamanti-diatrofis

Οι σκύλοι που μπορούν και εντοπίζουν την τρούφα είναι πραγματικά πανάκριβοι, και η αξία τους είναι η ίδια με την τρούφα που μπορούν να βρουν.

enallaktikos-gr-to -pio-akrivo-fagito-ston-kosmo-trioufa

Αποτελείται κυρίως από νερό και μεταλλικά στοιχεία που απορρόφησε από το έδαφος, μέσω του δέντρου με το οποίο βρίσκεται σε συμβίωση και από το οποίο λαμβάνει τα χαρακτηριστικά της (χρώμα, γεύση και άρωμα). Τέλος, το σχήμα της εξαρτάται από το είδος του εδάφους όπου βρίσκεται.

Τα είδη της τρούφας και η παραγωγή της

Υπάρχουν περίπου 80 ποικιλίες τρούφας παγκοσμίως, που ευδοκιμούν σε άγρια μορφή, ενώ περίπου 7 από αυτές, αξίζει κάποιος να τις καλλιεργήσει, λόγω του μεγέθους τους (από 5-10 γρ. μέχρι και 1 ή 1,5 κιλό).

Η σταδιακή ωρίμανση και η συγκομιδή της τρούφας, γίνεται σε διάστημα 3 μηνών περίπου, ενώ υπάρχει η καλοκαιρινή (ωριμάζει και συλλέγεται το τρίμηνο του καλοκαιριού: Ιούνιο- Ιούλιο-Αύγουστο), η χειμερινή τρούφα (ωριμάζει και συλλέγεται το τρίμηνο του χειμώνα: Δεκέμβριο-Ιανουάριο- Φεβρουάριο) και η φθινοπωρινή ποικιλία (ωριμάζει και συλλέγεται το φθινόπωρο: Σεπτέμβριο-Οκτώβριο-Νοέμβριο).

Τιμή: 2.000 ευρώ

enallaktikos-gr-to -pio-akrivo-fagito-ston-kosmo-trioufa

Οι κύριες χώρες παραγωγής αλλά και κατανάλωσης της τρούφας, είναι η Ιταλία και η Γαλλία. Όμως η τρούφα καλλιεργείται επίσης στην Ισπανία, τις βαλκανικές χώρες αλλά και στη Β. Αμερική και τη Νέα Ζηλανδία και πλέον έχει αρχίσει να αποκτά… μυθικές διαστάσεις ως μια νέα εναλλακτική, «χρυσοφόρα» γεωργία.

Η λευκή τρούφα είναι το δισκοπότηρο της γαστρονομίας.

enallaktikos-gr-to -pio-akrivo-fagito-ston-kosmo-trioufa

Θρεπτική αξία και γαστρονομία

Η γαστρονομική και θρεπτική αξία της τρούφας, την κάνουν περιζήτητη παγκοσμίως, ενώ το άρωμα της είναι μοναδικό και εκλεκτό, όπως και η γεύση που δίνει στα φαγητά.

Εκτός από φρέσκια, τη βρίσκουμε σε διάφορες μορφές στο εμπόριο, όπως σε βαζάκια με νερό ή λάδι και αλάτι, σε μορφή πάστας, μόνη της ή μαζί με άλλα μανιτάρια και μυρωδικά, σε κονσέρβες κ.ά.. Επίσης προστίθεται για να αρωματίζει λάδι, ξύδι και σάλτσες, τυρί, βούτυρο, ακόμη και μέλι.

enallaktikos-gr-to -pio-akrivo-fagito-ston-kosmo-trioufa

Η τρούφα, ακόμη και σε μικρή ποσότητα, μπορεί να μετατρέψει με το μοναδικό της άρωμα, μια απλή συνταγή, σε μοναδική απόλαυση. Χρησιμοποιείται κυρίως για το μαγείρεμα κυνηγιού, πουλερικών και μοσχαριού, σε σάλτσα ζυμαρικών και ρυζιού, αλλά και ωμή, τριμμένη, ή σε λεπτά κομμάτια πάνω από το φαγητό. Θεωρείται μάλιστα ότι έχει σημαντικές αφροδισιακές ιδιότητες.

Εκτός από την κουζίνα, χρησιμοποιείται επίσης και για φαρμακευτικούς και θεραπευτικούς σκοπούς, κατά μυϊκών και αρθριτικών πόνων και υψηλών επιπέδων χοληστερόλης.

enalalktikos-gr-troufa-diamanti-diatrofis
πηγή: time.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ
Σε φυσικό εργαστήριο για την καταγραφή και παρατήρηση της κίτρινης πρίμουλας αναδεικνύεται το τελευταίο διάστημα ο Χορτιάτης της Θεσσαλονίκης.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Τα μανιτάρια για να αναπτυχθούν θέλουν υγρασία, υψηλή θερμοκρασία.
ΓΕΩΡΓΙΑ
Εξόρμηση Απριλίου για την διάσωση γηγενών παραδοσιακών ποικιλιών αμπέλου
ΓΕΩΡΓΙΑ
Με τον ερχομό του Ιανουαρίου έχουμε την αρχή του νέου έτους.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x