A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Συμφωνία των Λαών για την Αλληλο-προστασία και την Προστασία του Πλανήτη - Υπογράφουμε ΕΔΩ

Μετάφραση: Βάσω Κανελλοπούλου


Υπογράφουμε ΕΔΩ
Η ανθρωπότητα βρίσκεται στο χείλος της αβύσσου.


Έχουμε καταστρέψει τον πλανήτη, τη βιοποικιλότητά του, τα νερά και το κλίμα, γεγονός που οδήγησε στην καταστροφή του οικολογικού πλαισίου της επιβίωσής μας ως είδος 


Οι οικολογικές καταστροφές και η αρπαγή των πόρων προκαλούν συγκρούσεις που εξελίσσονται σε πολέμους και βία.


Ένα πλαίσιο φόβου και μίσους καταλαμβάνει τον ανθρώπινο νου.


Χρειάζεται να σπείρουμε τους σπόρους της ειρήνης-ειρήνη με τη γη –ειρήνη μεταξύ μας και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε ελπίδα για το μέλλον ενωμένοι ως ένα, ως μέλη της ανθρωπότητας και ως μέλη της κοινότητας της Γης. 


1. Δεσμευόμαστε να προστατεύουμε τα εδάφη μας και τη βιοποικιλότητα, καθώς η ευημερία και η ασφάλεια του πολιτισμού μας βασίζονται στο ζωντανό έδαφος.

2. Οι σπόροι μας και η βιοποικιλότητα, τα εδάφη μας, τα νερά μας, ο αέρας μας, η ατμόσφαιρα και το κλίμα μας αποτελούν κοινά αγαθά. Απορρίπτουμε τον περιορισμό και την ιδιωτικοποίηση των κοινών μας αγαθών. Θα τα ανακτήσουμε μέσω φροντίδας, συνεργασίας και αλληλεγγύης.

3. Η Ελευθερία των Σπόρων και η Βιοποικιλότητα αποτελούν τα θεμέλια της Διατροφικής μας Ελευθερίας και της Κλιματικής Αντοχής. Δεσμευόμαστε να υπερασπίσουμε την ελευθερία των σπόρων ως ελευθερία των ποικίλων ειδών να εξελίσσονται με ακεραιότητα, αυτό-οργάνωση και ποικιλότητα.
4. Δεν αποδεχόμαστε την Βιομηχανική Γεωργία ως λύση για την κλιματική κρίση και την πείνα. Δεν αναγνωρίζουμε τις ψευδείς λύσεις για την κλιματική αλλαγή όπως την γεωμηχανική, την «έξυπνη ως προς το κλίμα» γεωργία, τους γενετικά τροποποιημένους «βελτιωμένους» σπόρους ή την «βιώσιμη εντατικοποίηση»

5. Δεσμευόμαστε να εξασκούμε και να προστατεύουμε την μικρής κλίμακας γεωργία και να υποστηρίζουμε και να δημιουργούμε τοπικά διατροφικά συστήματα, καθώς αυτά μπορούν να θρέψουν τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα δεν συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

6. Δεν αποδεχόμαστε τις νέες συμφωνίες «ελεύθερου» εμπορίου που βασίζονται στα δικαιώματα και την προσωποποίηση των εταιριών. Οι εταιρίες είναι νομικά πρόσωπα στα οποία η κοινωνία παρέχει την άδεια για να υπάρχουν εντός των ορίων κοινωνικής, οικολογικής και ηθικής ευθύνης. Οι εταιρίες που έχουν ευθύνη για την κλιματική αλλαγή υπάγονται στην αρχή «Ο ρυπαίνων πληρώνει».

7. Οι ζωντανές τοπικές κοινωνίες προστατεύουν τη γη, παράγουν έργο ουσίας και καλύπτουν τις ανάγκες μας και την ευημερία μας. Δεν θα συμμετάσχουμε σε συστήματα παραγωγής και κατανάλωσης, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής τροφής και γεωργίας, που καταστρέφουν τις οικολογικές λειτουργίες της γης, καθώς και τα εδάφη και τη βιοποικιλότητά της, ξεριζώνοντας εκατομμύρια ανθρώπους από τη γη τους.

8. Δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε ζωντανές συμμετοχικές δημοκρατίες και να αντιδράσουμε σε όλα τα εγχειρήματα παραπλάνησης των δημοκρατιών μας από τα μεγάλα συμφέροντα. Θα οργανωθούμε βασισμένοι στις αρχές της συμμετοχής, του μη αποκλεισμού, της ποικιλότητας, καθώς και στο καθήκον να φροντίζουμε τη Γη και ο ένας τον άλλον.

9. Συμφωνούμε να ζήσουμε συνειδητά ως Πολίτες της Γης, αναγνωρίζοντας ότι η Κοινότητα της Γης συμπεριλαμβάνει όλα τα είδη και όλους τους ανθρώπους με την πλούσια και δυναμική ποικιλότητά τους

10. Θα φυτεύσουμε κήπους ελπίδας παντού, θα σπείρουμε τους σπόρους της αλλαγής προς την κατεύθυνση μιας νέας Πλανητικής Υπηκοότητας, για μια νέα Δημοκρατία της Γης βασισμένη στην δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, τη βιωσιμότητα και την ειρήνη.

Η συμφωνία αυτή έκανε τα πρώτα της βήματα στις 9 Νοεμβρίου 2015 κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Κήπου των Πολιτών στον Κήπο Marcotte στο Παρίσι, μαζί με τους Navdanya, Solidarité, AMAP Ile de France Network, the Cultures en Herbes, και τον Δήμαρχο του Παρισιού 11.


Σας προσκαλούμε να γίνετε μέρος της «αλλαγής που θέλουμε να δούμε», μιας αλλαγής που θα μας επιτρέψει να επαναδιεκδικήσουμε το μέλλον μας ως μία ανθρωπότητα, ως μία κοινότητα της Γης, μέσω της δημοκρατίας της Γης.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το πρόσφατο περιστατικό επίθεσης λύκου κατά ενός οικόσιτου σκύλου, απασχόλησε εντόνως την κοινωνία και τα ΜΜΕ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Με απόφαση της Υπηρεσίας Δόμησης του Δήμου Χαλκιδέων ανεστάλησαν προσωρινά οι άδειες μικρής κλίμακας.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ζητά από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να ανακαλέσει άμεσα τις νέες άδειες αιολικών στα Ακαρνανικά Όρη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η ρύπανση του αέρα και του νερού μπορεί να επηρεάσει το φύλο του μωρού
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Οι συγκεκριμένες βουνοκορφές βρίσκονται στα σύνορα των δήμων Δωρίδας και Μακρακώμης
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ιδιωτικό κεφάλαιο καθορίζει τις πολιτικές διαχείρισης των αποβλήτων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x