A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βομβαρδίστηκε ακόμη ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Σαναά - 10 Ιανουαρίου 2016. Ένα νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) χτυπήθηκε από βλήμα στη Βόρεια Υεμένη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, να τραυματιστούν άλλοι 10 και να καταρρεύσουν αρκετά από τα κτίριά του.


Τρεις από τους τραυματίες είναι μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα μέλη του προσωπικού μας που ήταν παρόντα, στις 9:20 το πρωί ένα βλήμα έπληξε το Νοσοκομείο Shiara στην περιοχή Razeh, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται από το Νοέμβριο του 2015. Οι MSF δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την προέλευση της επίθεσης, αλλά προς το παρόν αναφέρουν ότι είδαν αεροπλάνα να πετούν πάνω από τις εγκαταστάσεις υγείας. Τουλάχιστον ένα ακόμη βλήμα έπεσε κοντά στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Όλο το προσωπικό και οι ασθενείς έχουν απομακρυνθεί και οι ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομείο Al Goumoury στην Σαάντα, που υποστηρίζεται επίσης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

"Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του συνασπισμού που ηγείται η Σαουδική Αραβία (SLC), λαμβάνουν τακτικά ενημερώσεις σχετικά με τις ακριβείς συντεταγμένες (GPS) των δομών υγείας που εργάζονται οι MSF και είμαστε σε συνεχή διάλογο μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι κατανοούν τη σοβαρότητα των ανθρωπιστικών συνεπειών της σύγκρουσης, καθώς και την ανάγκη να σεβαστούν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», επισημαίνει η Raquel Ayora, Διευθύντρια Προγραμμάτων. "Δεν υπάρχει περίπτωση κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές που είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αεροπορική επιδρομή ή να εξαπολύσει έναν πύραυλο να μην γνώριζε ότι το Νοσοκομείο Shiara ήταν μια λειτουργική μονάδα υγείας που παρείχε κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες και υποστηρίζεται από τους MSF».

"Επαναλαμβάνουμε προς όλα τα αντιμαχόμενα μέρη ότι οι ασθενείς και οι ιατρικές εγκαταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ότι η βομβιστική επίθεση νοσοκομείων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", υπογραμμίζει η Ayora.

Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιφέρεια Razeh. Ο πληθυσμός της περιοχής έχει πληγεί σοβαρά από τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις και τις συνέπειες ενός πολέμου που διαρκεί 10 μήνες. Το νοσοκομείο Shiara είχε ήδη βομβαρδιστεί πριν αρχίσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να το υποστηρίζουν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είχαν περιοριστεί στις μονάδες σταθεροποίησης της κατάστασης υγείας σοβαρά ασθενών, επειγόντων περιστατικών και μητρικής υγείας.

Αυτό είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό σε δομή υγείας των MSF στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Στις 27 Οκτωβρίου το νοσοκομείο Haydan καταστράφηκε από αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού SLC και στις 3 Δεκεμβρίου το κέντρο υγείας στην Taiz χτυπήθηκε επίσης από τον SLC με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 9 ανθρώπων. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίσουν ότι οι δομές υγείας θα γίνονται σεβαστές από όλες τις ένοπλες ομάδες.

"Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το περιστατικό που επιβεβαιώνει μια ανησυχητική επανάληψη επιθέσεων σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες και εκφράζουμε τη βαθύτερη οργή μας, καθώς αυτή η επίθεση θα αφήσει μία εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού χωρίς υγειονομική περίθαλψη για εβδομάδες", αναφέρει η Ayora. "Για άλλη μια φορά, οι άμαχοι είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος αυτού του πολέμου".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στις δομές υγείας και απευθύνουν έκκληση προς όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να δεσμευτούν σαφώς για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέπουν την ασφαλή παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι MSF ζητούν, επίσης, οι υπεύθυνοι για αυτή την επίθεση να διερευνήσουν τις συνθήκες του συμβάντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Ο Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
ΚΟΣΜΟΣ
Οι άστεγοι συνάνθρωποί μας που ζουν στους δρόμους της Αθήνας και των γύρω περιοχών, έχουν να αντιμετωπίσουν τις πλέον δύσκολες συνθήκες διαβίωσης λόγω της πανδημίας αλλά και του χειμώνα.
ΚΟΣΜΟΣ
Χειροκροτήματα, δάκρυα χαράς, χαμόγελα και επιφωνήματα ενθουσιασμού, από γιατρούς, νοσηλευτές και τους γονείς του 8χρονου Γιάννη, έξω από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όταν ο μικρός βγήκε από τη ΜΕΘ.
ΚΟΣΜΟΣ
Στη δημιουργία της προχωρά το Γενικό Επιτελείο Στρατού μετά από απόφαση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.
ΚΟΣΜΟΣ
Γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό του Νοσοκομείο φρόντισαν σήμερα να στείλουν ένα απλό μήνυμα
ΚΟΣΜΟΣ
Οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, λόγω του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου που παρατηρείται στην Αλβανία, μπαίνουν υποχρεωτικά σε επταήμερη καραντίνα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x