A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Βομβαρδίστηκε ακόμη ένα νοσοκομείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Σαναά - 10 Ιανουαρίου 2016. Ένα νοσοκομείο που υποστηρίζεται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières/MSF) χτυπήθηκε από βλήμα στη Βόρεια Υεμένη με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι, να τραυματιστούν άλλοι 10 και να καταρρεύσουν αρκετά από τα κτίριά του.


Τρεις από τους τραυματίες είναι μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Σύμφωνα με τα μέλη του προσωπικού μας που ήταν παρόντα, στις 9:20 το πρωί ένα βλήμα έπληξε το Νοσοκομείο Shiara στην περιοχή Razeh, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα εργάζονται από το Νοέμβριο του 2015. Οι MSF δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν την προέλευση της επίθεσης, αλλά προς το παρόν αναφέρουν ότι είδαν αεροπλάνα να πετούν πάνω από τις εγκαταστάσεις υγείας. Τουλάχιστον ένα ακόμη βλήμα έπεσε κοντά στο νοσοκομείο. Ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί, καθώς είναι πιθανό να υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα συντρίμμια. Όλο το προσωπικό και οι ασθενείς έχουν απομακρυνθεί και οι ασθενείς μεταφέρονται στο νοσοκομείο Al Goumoury στην Σαάντα, που υποστηρίζεται επίσης από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

"Όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές, συμπεριλαμβανομένου του συνασπισμού που ηγείται η Σαουδική Αραβία (SLC), λαμβάνουν τακτικά ενημερώσεις σχετικά με τις ακριβείς συντεταγμένες (GPS) των δομών υγείας που εργάζονται οι MSF και είμαστε σε συνεχή διάλογο μαζί τους προκειμένου να εξασφαλίσουμε ότι κατανοούν τη σοβαρότητα των ανθρωπιστικών συνεπειών της σύγκρουσης, καθώς και την ανάγκη να σεβαστούν την παροχή ιατρικών υπηρεσιών», επισημαίνει η Raquel Ayora, Διευθύντρια Προγραμμάτων. "Δεν υπάρχει περίπτωση κάποια από τις αντιμαχόμενες πλευρές που είχε τη δυνατότητα να προβεί σε αεροπορική επιδρομή ή να εξαπολύσει έναν πύραυλο να μην γνώριζε ότι το Νοσοκομείο Shiara ήταν μια λειτουργική μονάδα υγείας που παρείχε κρίσιμης σημασίας υπηρεσίες και υποστηρίζεται από τους MSF».

"Επαναλαμβάνουμε προς όλα τα αντιμαχόμενα μέρη ότι οι ασθενείς και οι ιατρικές εγκαταστάσεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και ότι η βομβιστική επίθεση νοσοκομείων αποτελεί παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου", υπογραμμίζει η Ayora.

Οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα έντονες στην περιφέρεια Razeh. Ο πληθυσμός της περιοχής έχει πληγεί σοβαρά από τις συνεχείς βομβιστικές επιθέσεις και τις συνέπειες ενός πολέμου που διαρκεί 10 μήνες. Το νοσοκομείο Shiara είχε ήδη βομβαρδιστεί πριν αρχίσουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα να το υποστηρίζουν και οι παρεχόμενες υπηρεσίες είχαν περιοριστεί στις μονάδες σταθεροποίησης της κατάστασης υγείας σοβαρά ασθενών, επειγόντων περιστατικών και μητρικής υγείας.

Αυτό είναι το τρίτο σοβαρό περιστατικό σε δομή υγείας των MSF στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Στις 27 Οκτωβρίου το νοσοκομείο Haydan καταστράφηκε από αεροπορική επιδρομή του συνασπισμού SLC και στις 3 Δεκεμβρίου το κέντρο υγείας στην Taiz χτυπήθηκε επίσης από τον SLC με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 9 ανθρώπων. Οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα αγωνίζονται σε καθημερινή βάση για να εξασφαλίσουν ότι οι δομές υγείας θα γίνονται σεβαστές από όλες τις ένοπλες ομάδες.

"Καταδικάζουμε απερίφραστα αυτό το περιστατικό που επιβεβαιώνει μια ανησυχητική επανάληψη επιθέσεων σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες και εκφράζουμε τη βαθύτερη οργή μας, καθώς αυτή η επίθεση θα αφήσει μία εξαιρετικά ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού χωρίς υγειονομική περίθαλψη για εβδομάδες", αναφέρει η Ayora. "Για άλλη μια φορά, οι άμαχοι είναι αυτοί που πληρώνουν το κόστος αυτού του πολέμου".

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι επιθέσεις στις δομές υγείας και απευθύνουν έκκληση προς όλα τα αντιμαχόμενα μέρη να δεσμευτούν σαφώς για τη δημιουργία των προϋποθέσεων εκείνων που θα επιτρέπουν την ασφαλή παροχή της ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι MSF ζητούν, επίσης, οι υπεύθυνοι για αυτή την επίθεση να διερευνήσουν τις συνθήκες του συμβάντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Η Αλεξάνδρα Πασχαλίδου μεγάλωσε στην πρωτεύουσα της Σουηδίας, στην Στοκχόλμη. Είναι συγγραφέας, αρθρογράφος αλλά και τηλεοπτική παρουσιάστρια, με πολλά βραβεία και διακρίσεις στον ενεργητικό της.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο ημερήσιος ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων και των θανάτων επιβραδύνεται συνεχώς από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας στην Ισπανία, όπου οι υγειονομικές αρχές ελπίζουν ότι η κορύφωση της επιδημίας είναι κοντά.
ΚΟΣΜΟΣ
Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 2.000 χθες Σάββατο, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης παρουσίασε αλματώδη αύξηση στα 120.000 και πλέον, σύμφωνα με δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.
ΚΟΣΜΟΣ
Ακόμη και στην Γερμανία είναι πιθανές καταστάσεις όπως στην Ιταλία, προειδοποιεί ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, για την μάχη κατά του κορωνοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Η Ισπανία κατέγραψε 838 θανάτους από τον κορωνοϊό μέσα σε 24 ώρες καταρρίπτοντας ένα νέο ημερήσιο ρεκόρ έπειτα από 832 θανάτους που είχαν καταγραφεί το προηγούμενο 24ωρο
ΚΟΣΜΟΣ
Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η διακοπή λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, η οποία, κανονικά, θα έπρεπε να λήξει στις 3 Απριλίου, θα παραταθεί για τουλάχιστον άλλες δυο εβδομάδες.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ