A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

BINTEO: Το Συμβούλιο της Ευρώπης βράβευσε τον παπα-Στρατή της "Αγκαλιάς" και την "Μετάδραση"

BINTEO: Το Συμβούλιο της Ευρώπης βράβευσε τον παπα-Στρατή για την "Αγκαλιά" και την "Μετάδραση"   Σκίτσο του Γιάννη Αντωνόπουλου


Δύο ελληνικές οργανώσεις αλληλεγγύης βράβευσε το Συμβούλιο της Ευρώπης, την "Αγκαλιά" που άνοιξε ο παπα - Στρατής στους πρόσφυγες στη Λέσβο και την "Μετάδραση""Όταν θα δεις έναν άνθρωπο που τον ξεβράζει η θάλασσα ένα πρωί στα παράλια της Λέσβου και ένα παιδί και μια μάνα να κλαίει, δεν θα ανοίξεις ποτέ το στόμα σου να ρωτήσεις άμα είναι χριστιανοί για να τους ταΐσεις", συνήθιζε να λέει ο παπα - Στρατής, ο "Καλός Σαμαρείτης της Ελλάδας" όπως τον είχε χαρακτηρίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας  πίσω του ένα σπουδαίο έργο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Πριν φύγει απο την ζωή, με την "Αγκαλιά" είχε δημιουργήσει στην Καλλονή της Λέσβου ένα καταφύγιο για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έφταναν στο νησί.Η "Αγκαλιά" δημιουργήθηκε πριν από 10 περίπου χρόνια στη Λέσβο από μια μικρή ομάδα ακτιβιστών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσα στους οποίους ο πάπα-Στρατής Δήμου, η εμβληματική μορφή αγάπης για το νησί.


Η "Αγκαλιά" της Λέσβου κέρδισε το βραβείο "Raoul Wallenberg" για το 2016 του Συμβουλίου της Ευρώπης, γιατί βρέθηκε "στην πρώτη γραμμή" συντρέχοντας τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν στο νησί, που έχει μετατραπεί "σε ευρωπαϊκή πύλη εισόδου".


To βραβείο, που θεσμοθετήθηκε το 2012 έχει το όνομα του Σουηδού διπλωμάτη Raoul Wallenberg που μέσα από την ιδιότητά του, έσωσε το 1944 χιλιάδες Εβραίους από το Ολοκαύτωμα, πριν ο ίδιος συλληφθεί.

Για το Συμβούλιο της Ευρώπης, το συγκεκριμένο βραβείο συμβολίζει "το θάρρος και τις ικανότητες που κάθε άτομο μπορεί να επιδείξει παίρνοντας θέση με τη δράση του, κατά των διώξεων, του αντισημιτισμού και της ξενοφοβίας".


Κατά την απονομή, ο γ.γ. του Συμβουλίου της Ευρώπης Τιούρμπιον Γιάγκλαν εξήρε το γεγονός ότι "μέσω της Αγκαλιάς προσφέρθηκε βοήθεια σε όλους τους έχοντες ανάγκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την καταγωγή τους». «Μια μικρή τοπική ελληνική οργάνωση εθελοντών, η “Αγκαλιά”, αποτελεί ένα φωτεινό παράδειγμα για την αποτελεσματική δράση που μπορεί να έχει μια ευρωπαϊκή κοινωνία πολιτών, σε ένα φλέγον θέμα επικαιρότητας, όπως αυτό των προσφύγων".


Ο Χρήστος Γιακουμόπουλος, διευθυντής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρώπης είπε: "Βλέπουμε ότι η κοινωνία των πολιτών, αναλαμβάνει το ρόλο του θεματοφύλακα των θεμελιωδών αξιών μας και δραστηριοποιείται παρέχοντας την υποστήριξη που δικαιούνται οι έχοντες ανάγκη, στην προκειμένη περίπτωση οι πρόσφυγες, και αυτό σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες στις οποίες τα κράτη έχουν δεσμευθεί. Σε αυτό το πλαίσιο είναι σημαντικό το ότι το ΣτΕ αναγνωρίζει το έργο της κοινωνίας των πολιτών, μέσω της βράβευσης της μικρής ελληνικής ΜΚΟ "Αγκαλιά" της Λέσβου για την υποδειγματική και αποτελεσματική υποστήριξη στους πρόσφυγες".


Η ΜΕΤΑδραση είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών, επιχειρησιακός εταίρος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και μέλος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, του Ευρωπαϊκού Δικτύου Οργανισμών Στήριξης για την Επανένταξη ERSO (European Reintegration Support Organisations) και του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2009 με πρωταρχικό στόχο τη στήριξη της διαχείρισης των μεταναστευτικών ρευμάτων, με τρόπο που να διασφαλίζεται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διεθνούς και εθνικής νομοθεσίας. Βασικές της αρχές είναι η συνέπεια, η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα με στόχο την προσφορά ουσιαστικού έργου.

Προτεραιότητα της ΜΕΤΑδρασης είναι να συμβάλλει σε τομείς οι οποίοι καλύπτονται ελάχιστα ή καθόλου από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς, με την υλοποίηση των παρακάτω δράσεων:


·  Κατάρτιση διερμηνέων με εξειδίκευση στον τομέα του ασύλου, μέσω της δημιουργίας ολοκληρωμένου συστήματος εκπαίδευσης, πιστοποίησης και παρακολούθησης της ποιότητας της παρεχόμενης διερμηνείας. Μέχρι τώρα (6/2014) έχουν πραγματοποιηθεί 28 σεμινάρια κατάρτισης διερμηνέων με 568 συμμετέχοντες και έχουν πιστοποιηθεί πάνω από 276 διερμηνείς. Τα σεμινάρια είναι δωρεάν και διεξάγονται σε εθελοντική βάση από την οργάνωση


·  Παροχή υπηρεσιών διερμηνείας σε σημεία εισόδου στη χώρα, στη διαδικασία ασύλου, σε νοσοκομεία κ.α., είτε με φυσική παρουσία είτε μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης που η Οργάνωση έχει εγκαταστήσει σε 15 σημεία σε όλην την Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, σε διάστημα 3,5 ετών, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 90.000 διερμηνείες


·  Νομική στήριξη σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας, κυρίως στα σύνορα. Μέχρι σήμερα έχουν επωφεληθεί πάνω από 10.900 άτομα


·  Συνοδεία ασυνόδευτων ανηλίκων από κέντρα κράτησης και επισφαλείς συνθήκες (αστεγία) σε κατάλληλες δομές φιλοξενίας. Σε διάρκεια 3 ετών έχουν πραγματοποιηθεί 379 συνοδείες σε όλην την Ελλάδα κατά τις οποίες έχουν συνοδευτεί πάνω από 1.400 ανήλικα.


·  Πιστοποίηση θυμάτων βασανιστηρίων από επιτροπή εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από εξειδικευμένο γιατρό, ψυχίατρο, νομικό και κοινωνικό επιστήμονα. Στη ΜΕΤΑδραση έχουν λάβει το σχετικό πιστοποιητικό 439 άτομα


·  Δωρεάν μαθήματα ελληνικών για αρχάριους και προχωρημένους. Έως τώρα, έχουν συμμετάσχει στα μαθήματα ελληνικών περισσότερα από 885 άτομα


·  Δημιουργία ψηφιακού πολυλεξικού σε 5 γλώσσες το οποίο είναι διαθέσιμο δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενο. Το πολυλεξικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΜΕΤΑδρασης, είτε με διάθεση cds από τα γραφεία της (4.000 cds έχουν ήδη διανεμηθεί)

(οι αριθμοί αφορούν στα στατιστικά στοιχεία μέχρι τέλος του Ιουνίου 2014).

infographics με στατιστικά στοιχεία του έργου της ΜΕΤΑδρασης: www.metadrasi.org/stats/entry50


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Το πιο διαδεδομένο «φάρμακο του βιασμού» σε υγρή μορφή ή σε μορφή σκόνης.
ΕΛΛΑΔΑ
Σε ένα από τα κρεοπωλεία στη Δημοτική Αγορά Ξάνθης, δίπλα στα λουκάνικα, στη μοσχαρίσια σπάλα και το χοιρινό καρέ, βρίσκεται μια βιβλιοθήκη με βιβλία ιστορίας και αρχαία συγγράμματα.
ΕΛΛΑΔΑ
Να καταθέσουν ανωμοτί στην Εισαγγελία ως ύποπτοι καλούνται οι τέσσερις άνδρες
ΕΛΛΑΔΑ
Τη δική τους εκδοχή στην υπόθεση του βιασμού της 24χρονης παρουσιάζουν στις καταθέσεις τους οι τρεις άνδρες που εμπλέκονται στην υπόθεση.
ΕΛΛΑΔΑ
H ανακοίνωση του Φοιτητικού Συλλόγου ΑΣΟΕΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Πριν την αγορά της μάσκας FFP2 να διαπιστώνεται ότι:
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x