A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τετραήμερη απεργία στα ΕΛΠΕ - Τα αιτήματα έχουν ικανοποιηθεί λέει η Διοίκηση

Τετραήμερη απεργιακή κινητοποίηση προκήρυξαν από σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια. 

Τα αιτήματα του Σωματείου εργαζομένων περιλαμβάνουν: ασφαλή οργανογράμματα, προσλήψεις, μονιμοποιήσεις εργολαβικών εργαζομένων, πρόγραμμα εκπαίδευσης, διαδικασίες και περιγραφές θέσεων εργασίας. 

Από την πλευρά της η Διοίκηση των ΕΛΠΕ αναφέρει ότι η απεργία δεν έχει λογική εξήγηση καθώς τα αιτήματα για τα οποία προκηρύχθηκε είναι ήδη ικανοποιημένα. 


Η ανακοίνωση του Σωματείου

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι Την Παρασκευή 22/01/16 εστάλη εξώδικο από το Σωµατείο για δύο 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις. Η πρώτη 48ωρη γενική απεργία ξεκινά την Παρασκευή 29/01/16 και ώρα 07:00 και η δεύτερη 48ωρη που ξεκινά την Κυριακή 31/01/16 και τελειώνει την Τρίτη 02/02/16 και ώρα 07:00, υλοποιώντας έτσι τις αποφάσεις των οργάνων του Σωµατείου, αφού δυστυχώς δεν βρέθηκε κοινά αποδεκτή λύση στα αιτήµατα του Σωµατείου, δηλαδή ασφαλή οργανογράµµατα, προσλήψεις, µονιµοποιήσεις εργολαβικών συναδέλφων, πρόγραµµα εκπαίδευσης, διαδικασίες και περιγραφές θέσεων εργασίας. 

Όσο για την απόφαση της Εταιρείας και το ∆ελτίο Τύπου που µε τόση «βιασύνη και ενθουσιασµό» πληµµύρισαν τα ΜΜΕ, για όλους εµάς που ζούµε καθηµερινά τα µεγάλα προβλήµατα και τις ανάγκες στους χώρους δουλειάς, είναι ολοφάνερο πως δεν λύνουν, δυστυχώς, κανένα πρόβληµα. Θυµίζουµε ότι τα θέµατα των προσλήψεων - οργανογραµµάτων - πρόγραµµα εκπαίδευσης - διαδικασιών - περιγραφής θέσεως εργασίας, δεν είναι καινούργια. 

Αυτές οι συζητήσεις είχανε γίνει πριν και γινόντουσαν και µετά το τραγικό δυστύχηµα της 8ης Μαΐου. Οι εργαζόµενοι των ΕΛΠΕ γνωρίζουν πολύ καλά το λόγο που καλούµαστε να αγωνιστούµε. Ξέρουµε ότι κάποιοι µηχανισµοί της Εταιρείας µε τα γνωστά παπαγαλάκια, θα προσπαθήσουν να φέρουν για ακόµη µία φορά σύγχυση και αποπροσανατολισµό από τα πραγµατικά προβλήµατα. Πριν ξεκινήσει καν ο αγώνας, ξεκινούν µε εκπτώσεις θεωρώντας τις προσλήψεις αρκετές. Τους προειδοποιούµε ότι τα ψέµατα και η λάσπη έχουν κοντά ποδάρια και πολύ σύντοµα θα τους αποκαλύψουµε. Επίσης οφείλουµε να επισηµάνουµε το γεγονός πως οι προαναφερόµενοι γνωστοί µηχανισµοί της Εταιρείας, έχουν επιδοθεί τις τελευταίες µέρες σε µια προσπάθεια απονεύρωσης και αποδυνάµωσης του αγωνιστικού φρονήµατος όλων των συναδέλφων. 

∆ιαδίδουν ανυπόστατες φήµες περί µυστικών συµφωνιών, εν κρυπτώ επαφών και τετελεσµένων αποφάσεων καθώς και το ότι τελικά «απεργίες δεν θα γίνουν». Επειδή αυτό το έργο το έχουµε ξαναδεί τους καταγγέλλουµε στη συνείδηση όλων των συναδέλφων για µια ακόµα φορά και τους καλούµε να κρατήσουν κλειστά τα αυτιά τους στις φωνές που θέλουν να διαβάλλουν τον αγώνα µας και να περιφρουρήσουν µέχρι τέλους τις κινητοποιήσεις µας. 


Η ανακοίνωση της εταιρείας

Η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δυσκολεύεται να κατανοήσει τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν το ΠΣΕΕΠ σε συγκρουσιακές λογικές και πρακτικές.


Πολύ περισσότερο που πιθανή υιοθέτηση αβάσιμων και προσχηματικών αιτημάτων του, θα έθετε εν αμφιβόλω την ανάπτυξη ή ακόμη και τη βιωσιμότητα της Εταιρείας.


Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων στην αγορά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και όξυνσης του Ελληνικού και Διεθνούς Ανταγωνισμού και εν μέσω ευρύτερων κινητοποιήσεων άλλων τμημάτων της Ελληνικής κοινωνίας τα οποία προτάσσουν ζητήματα επιβίωσης, σε αντίθεση με τους πολύ καλούς όρους που διέπουν τις εργασιακές σχέσεις στον Όμιλό μας.


Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Διοίκηση είναι υποχρεωμένη να αποκαταστήσει την αλήθεια και να αποδείξει τη συνέπεια λόγων και έργων. Στο πλαίσιο αυτό σχεδίασε και εκπόνησε ένα συνολικό πρόγραμμα παρέμβασης στην οργάνωση και στελέχωση της Παραγωγής, της Συντήρησης και των Υποστηρικτικών Υπηρεσιών.


Στo πλαίσιο του προγράμματος αυτού:


• Ήδη υλοποιείται η αλλαγή της οργανωτικής δομής του Ομίλου, όπως δηλώθηκε μετά το τραγικό δυστύχημα της 8ης Μαΐου 2015. Ταυτοχρόνως προωθείται ο πενταετής στρατηγικός σχεδιασμός 2016-2020, μέρος του οποίου αποτελεί η ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας στους εργαζομένους μέσω ενός συστηματικού προγράμματος εκπαίδευσης.


• Τον Ιούλιο συστάθηκε κοινή επιτροπή Εταιρείας και Σωματείου, ο ρόλος της οποίας είναι συμβουλευτικός, για την αξιολόγηση και εκτίμηση των αναγκών σε Ανθρώπινο Δυναμικό, σύμφωνα με το ισχύον οργανόγραμμα, την εξέταση θεμάτων που σχετίζονται με την τεχνική εκπαίδευση του προσωπικού και την εξέταση της ανάγκης επικαιροποίησης των διαδικασιών για τεχνικά θέματα των Διυλιστηρίων. Στο πλαίσιο των εργασιών της επιτροπής, η Εταιρεία παρουσίασε τεκμηριωμένη ανάλυση των αναγκών ανάπτυξης και ενίσχυσης, όπου απαιτείται, του Ανθρώπινου Δυναμικού μας.


• Το δεύτερο εξάμηνο του 2015 πραγματοποιήθηκαν 84 προσλήψεις για κάλυψη όλων των κενών του συμφωνημένου οργανογράμματος .


• Επιπρόσθετα, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εγκρίθηκε τριετές πλάνο προσλήψεων 170 εργαζομένων. Το 2016 θα δοθεί έμφαση στη Λειτουργία των Διυλιστηρίων, με ενίσχυση της βάρδιας με εφεδρικό προσωπικό, ώστε να εξασφαλισθεί η δυνατότητα εκπαίδευσης, χωρίς να δημιουργούνται κενά στην παραγωγική διαδικασία και να μειωθεί δραστικά η ανάγκη υπερωριακής απασχόλησης, με στόχο την εξάλειψή της. Το 2017 θα ενισχυθεί το ανθρώπινο δυναμικό της Συντήρησης, ενώ το 2018 θα υλοποιηθούν τυχόν διορθωτικές ενέργειες και θα εξετασθεί η ενίσχυση της στελέχωσης των υποστηρικτικών υπηρεσιών. Η ολοκλήρωση του τριετούς πλάνου θα συμβάλλει καθοριστικά στη βελτίωση των σημαντικών δεικτών απασχόλησης, καθιστώντας εφικτή την εφαρμογή του εκπαιδευτικού προγράμματος για την ενίσχυση της κουλτούρας ασφάλειας, χωρίς επίπτωση στην παραγωγική διαδικασία.


Η Διοίκηση του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ δηλώνει ότι, από θέση αρχής, σέβεται απολύτως τις εργατικές διεκδικήσεις και τα εκλεγμένα όργανα των εργαζομένων και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με όλους για το κοινό καλό. Όπως ήδη έχουμε κάνει γνωστό, είμαστε πρόθυμοι να μελετήσουμε οποιαδήποτε εναλλακτική προσέγγιση, στο πλαίσιο όμως πάντα της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου.
Η ΕΛΠΕ  είναι και οφείλει να αποτελέσει τη ναυαρχίδα της ενεργειακής αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας, ρόλο που Διοίκηση και εργαζόμενοι έχουν καθήκον να πραγματοποιήσουν απέναντι στην κοινωνία μας που δοκιμάζεται.


Για τους λόγους αυτούς καλεί τους εργαζόμενους να υιοθετήσουν τον υλοποιούμενο στρατηγικό σχεδιασμό για την ενίσχυση της ασφάλειας και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις για την ολοκλήρωση και επιτυχία του. Για την πλήρη ενημέρωση, παρατίθεται συνημμένα απόσπασμα από την εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή.


Καλεί δε, για μια ακόμη φορά, το ΠΣΕΕΠ να επανεξετάσει τη στάση του στο πνεύμα της αμοιβαίας κατανόησης και της καλής πίστης που απαιτείται, ώστε με σύνεση και ρεαλισμό να εστιάσουμε από κοινού στην υλοποίηση των σημαντικών δράσεων που δρομολογούνται προς όφελος των εργαζομένων και της Εταιρείας μας.


Απόσπασμα από την εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο στην 1256/21.01.2016 συνεδρίασή του
«...Η βάση του συστήματος Ολιστικής Ασφάλειας, στο οποίο όλα τα ιεραρχικά επίπεδα έχουν καθοριστικό ρόλο, είναι να ενισχυθεί η κουλτούρα ασφάλειας στους εργαζομένους μας, όπου ο κάθε ένας να θεωρεί την ασφάλεια σημαντική αξία, να είναι πάντα σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσει το απροσδόκητο και να σχεδιάζει τον τρόπο εργασίας του εξ αρχής, με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος.


Μια τέτοια κουλτούρα, όμως, μπορεί να καλλιεργηθεί μόνο με στοχευμένη και επαναλαμβανόμενη εκπαίδευση, που θα δημιουργήσει μια νέα οπτική και έναν διαφορετικό τρόπο εργασίας. Η επιτυχία και η αποτελεσματικότητα της εκπαίδευσης αυτής εξαρτώνται άμεσα και από την επαρκή αναπλήρωση των εργασιακών αναγκών, που θα προκύψουν από την απουσία των εκπαιδευόμενων εργαζομένων.


Για το σκοπό αυτό, ο στρατηγικός σχεδιασμός της Διοίκησης περιλαμβάνει τις παρακάτω δράσεις:


- Αναβάθμιση της εκπαίδευσης των εργαζομένων στα Διυλιστήρια σε θέματα ασφάλειας.
- Δημιουργία σχολής μέσω της οποίας θα εκπαιδεύεται δομημένα κάθε εργαζόμενος που απασχολείται σε χώρους των Διυλιστηρίων μας, ανεξαρτήτως του εργοδότη του.
- Πλάνο μετακίνησης των Χειριστών Βάρδιας όλων των βαθμίδων στις ΒΕΑ και ΒΕΕ, σε κάθε αντίστοιχη θέση εργασίας του Συγκροτήματος στο οποίο απασχολούνται, μετά από σχετική ενημέρωση και εκπαίδευση.
- Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προσλήψεων, σε βάθος τριετίας, το οποίο θα λάβει υπόψη και τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις αλλά και την σταδιακή ένταξη των νεοπροσληφθέντων στην παραγωγή, κατά τρόπο που οι αυξημένες ανάγκες εκπαίδευσης να μην προκαλέσουν δυσλειτουργίες στην παραγωγική διαδικασία...»ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Οι αρχές υποπτεύονται «ένα υψηλά μολυσματικό στέλεχος παραλλαγής του ιού H5
ΕΛΛΑΔΑ
Το WIFT GR και η Ταινιοθήκη της Ελλάδος επιστρέφουν για ακόμη ένα φεστιβάλ με ταινίες από όλον τον κόσμο με έντονο κοινωνικό πρόσημο
ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ανακοίνωσε τα ενοποιημένα οικονομικά αποτελέσματα Γ’ Τριμήνου 2020
ΕΛΛΑΔΑ
1500 οι νεκροί, 30 χιλιάδες οι εκτοπισμένοι, μαζική πυρπόληση εβραϊκών περιουσιών και συναγωγών. Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Αντισημιτισμού.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ συνεχίζει να στέκεται αρωγός στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
ΕΛΛΑΔΑ
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Αργυρό Βραβείο στο Festival GrecDoc που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτέμβρη στο Παρίσι.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x