A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το enallaktikos.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ – Ο Αρκάς δίνει τη λύση για το ασφαλιστικό!

Το enallaktikos.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ – Ο Αρκάς δίνει τη λύση για το ασφαλιστικό!
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη συνεδρίασή του την Τρίτη καταδίκασε ομόφωνα την πρακτική των non papers, η οποία μόνο την ενημέρωση δεν υπηρετεί και αποφάσισε να καλέσει την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την υιοθετούν, να εγκαταλείψουν αυτές τις τακτικές, που οδηγούν σε κατευθύνσεις παραπληροφόρησης, όταν μάλιστα δε γνωστοποιείται η προέλευση των μηνυμάτων.


Η  ομόφωνη απόφαση - ανακοίνωση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ


"24ωρη απεργία ΕΣΗΕΑ

Δεν παίρνουμε… άδεια από κανέναν

 

Επιδημία nonpapers και διαρροών ακολούθησε και χθες, αυτή τη φορά, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις εκπροσώπων εργαζομένων στα ΜΜΕ και παραγόντων της αγοράς των Media με τον υπουργό Επικρατείας κ. Νίκο Παππά, ο οποίος είχε και τη σχετική πρωτοβουλία για τις επαφές αυτές.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ στη σημερινή συνεδρίασή του καταδίκασε ομόφωνα την πρακτική των nonpapers, η οποία μόνο την ενημέρωση δεν υπηρετεί και αποφάσισε να καλέσει την Κυβέρνηση και τα κόμματα που την υιοθετούν, να εγκαταλείψουν αυτές τις τακτικές, που οδηγούν σε κατευθύνσεις παραπληροφόρησης, όταν μάλιστα δε γνωστοποιείται η προέλευση των μηνυμάτων.

Η ΕΣΗΕΑ σχετικά με το ζήτημα της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, που αποτέλεσε το θέμα για το οποίο ο κ. Παππάς προκάλεσε τις συναντήσεις, οφείλει να επαναλάβει, αυτό που επισημάνθηκε και στη συνάντηση, δηλαδή, ό,τι:

 1. Είναι πάγιο το αίτημα της ελληνικής κοινωνίας και του δημοσιογραφικού κόσμου κατά της συγκέντρωσης των ΜΜΕ και κατά της διαπλοκής με οικονομικά, τραπεζικά και πολιτικά συμφέροντα.

 2. Η Κυβέρνηση οφείλει να αποδείξει ότι είναι μαζί με τους εργαζόμενους απέναντι σε κάθε μορφή διαπλοκής.

 3. Απαιτεί πλήρη διαφάνεια στα οικονομικά και το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ.

 4. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των εργασιακών σχέσεων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Προϋπόθεση υγιούς λειτουργίας του μιντιακού τοπίου είναι η διασφάλιση των εργασιακών και κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων με μισθωτή εργασία, ΣΣΕ και ως εκ τούτου τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.

Θα είναι τεράστια η ευθύνη της Κυβέρνησης αν αφήσει να χαθεί η δυνατότητα να υλοποιηθεί, σύμφωνα με την πρόταση της ΕΣΗΕΑ, η άμεση αποκατάσταση των συναδέλφων που η εργοδοσία τους υποχρεώνει, κυρίως στο διαδίκτυο, να δουλεύουν με μπλοκάκια, ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στην ενημέρωση.

Η ΕΣΗΕΑ και ο Κλάδος καταγράφουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διακριτικές συναντήσεις και υπόγειες διαδρομές, προσώπων και φορέων, που σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, μόνο τη δυναμική του κοινωνικού μετώπου δεν υπηρετούν.

Το ασφαλιστικό έκτρωμα Κατρούγκαλου κάνει μόνο χατίρια στη διαπλοκή.

Αύριο στις 12 το μεσημέρι μια ακόμη απάντηση πρέπει να δοθεί στην αγωνιστική συγκέντρωσή μας μπροστά στο υπουργείο Εργασίας.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ"


Το enallaktikos.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία


Να γιατί και το enallaktikos.gr συμμετέχει στην απεργία

Να γιατί και το enallaktikos.gr συμμετέχει στην απεργία

"Η ΕΣΗΕΑ, όπως και όλες οι Ενώσεις Συντακτών συμμετέχουν στην 24ωρη απεργία, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ σε ιδιωτικά, δημόσια και διαδικτυακά Μέσα.

Δίνουμε δυναμικά την απάντησή μας στις πολιτικές, που επιδιώκουν να τελειώσουν την ενημέρωση και τους δημοσιογράφους, αλλά και απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Οι επιπτώσεις και στην αγορά των media αναμένονται ανυπολόγιστες. Μόνο που και πάλι οι εργαζόμενοι θα τις πληρώσουν.

Ζητάμε να αποσυρθεί το έκτρωμα Κατρούγκαλου.

Η βρώμικη δουλειά, που κάποιοι επιμένουν να κάνουν για να διαλύσουν την ελληνική κοινωνία δεν θα περάσει.

Είναι φανερό ότι θέλουν την πλήρη υποταγή της είδησης στην πληροφορία και της ενημέρωσης στην επικοινωνία-προπαγάνδα.

Η διάλυση του ασφαλιστικού ιστού στα Ταμεία μας είναι σχέδιο που θέλει να αποδομήσει τις εγγυήσεις, που παρέχουν για την ιδιότητα του δημοσιογράφου, τις Ενώσεις Συντακτών, την εφαρμογή ΣΣΕ με ταυτόχρονη τήρηση, με τον τρόπο αυτό, Κώδικα δημοσιογραφικής και επαγγελματικής δεοντολογίας και ηθικής, από τους εργαζόμενους.

Οι επιπτώσεις που επιφέρει το σχέδιο τέρας στην ενημέρωση είναι οδυνηρές για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνική συνοχή αφού επιδιώκει:

Κατάργηση των ΣΣΕ και στη δημοσιογραφική εργασία.

Οι μισθωτοί δημοσιογράφοι γίνονται ελεύθεροι επαγγελματίες και η είδηση εμπόρευμα. Τα μπλοκάκια γίνονται καθεστώς, που ταιριάζει γάντι στη διαπλοκή και τα διατηρεί καθώς ετοιμάζεται νέα ανθρωποθυσία στο βωμό των εργοδοτών με τις ομαδικές απολύσεις.

- Χάνουν το δικαίωμα της αποζημίωσης λόγω απόλυσης.

– Χάνουν το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης.

– Χάνουν το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας, που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης του εργοδότη.

– Χάνουν το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών.

– Χάνουν το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής της επιχείρησης στο άρθρο 99 ή αίτηση πτώχευσης

– Χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια). Τους τσεπώνουν οι εργοδότες.

Με νέο ρεσάλτο γίνεται δήμευση σε ότι έχει απομείνει από τα ομόλογα του PSI. Το πλιάτσικο, τώρα, δεν αφήνει τίποτα από τα αποθεματικά των Ταμείων και το Αγγελιόσημο.

Μπαίνει λουκέτο στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ για να χαρίσει η κυβέρνηση τα εκατομμύρια που χρωστάνε εργοδότες, καναλάρχες και ΔΕΚΟ στα Ταμεία μας.

Διαλύεται ο ΕΔΟΕΑΠ, αφού τον πνίγουν με την οικονομική ασφυξία που του προκαλούν και το Αγγελιόσημο που του αρπάζουν.

Οι άνεργοι χάνουν από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ το δωδεκάμηνο επίδομά τους, γιατί ο ΟΑΕΔ δε δίνει ούτε τα μισά. Μένουν δίχως περίθαλψη από τον ΕΔΟΕΑΠ και αντί για πρόνοια τους στέλνουν και αυτούς να ψάχνουν στα σκουπίδια.

Όλοι οι ασφαλισμένοι μένουν δίχως επικουρικό και με αμφίβολη περίθαλψη. Οι συνταξιούχοι χάνουν τα λεφτά τους και όλα αυτά που πλήρωσαν τόσα χρόνια.

Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι προϋπόθεση της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής λειτουργίας είναι η αυτονομία και η αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Αντίθετα, παρά τα εκατομμύρια που τους οφείλει το Δημόσιο από το ΙΚΑ, τα δομημένα ομόλογα, τη διαδοχική ασφάλιση και την ΕΡΤ, συνεισφέρουν και στα δημόσια έσοδα.

Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Εξάλλου, με τη γνωμοδότηση του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, υπό την προηγούμενη ιδιότητά του ως νομικού συμβούλου της ΠΟΕΣΥ, προβλέπεται άμεση καθιέρωση του Αγγελιοσήμου και στο διαδίκτυο.

Έχει έτσι τη δυνατότητα η κυβέρνηση, υιοθετώντας και τις θέσεις της ΕΣΗΕΑ, να αντιμετωπίσει άμεσα την εκκρεμότητα με τα ειδησεογραφικά sites, και με την επέκταση των ΣΣΕ, να λύσει άμεσα το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων μας στο διαδίκτυο.

Η καθιέρωση του Αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο οριοθετεί και τη δημοσιογραφική εργασία στα ειδησεογραφικά sites και οδηγεί στη θεσμοθέτηση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων συναδέλφων σε αυτά.

Τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια το ζητάει επίμονα η ΕΣΗΕΑ, αλλά οι κυβερνήσεις το αρνούνται επειδή προτιμούν να κάνουν το χατίρι της εργοδοσίας.

Ήρθε, όμως, η ώρα να αλλάξει τώρα.

Τα δημοσιογραφικά Ταμεία και οι δημοσιογραφικές Ενώσεις είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.

Οι δημοσιογράφοι δε ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία, το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ"ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ
Γράφει το Σωματείο Εργαζομένων στην Εταιρεία RetailWorld A.E.- Καταστήματα Public
ΕΡΓΑΣΙΑ
Διευκρινίσεις σχετικά με τη δυνατότητα των εργαζομένων να θεωρούνται δικαιολογημένα απόντες και να απέχουν από την εργασία τους
ΕΡΓΑΣΙΑ
Σε λειτουργία τέθηκε σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 2021, στον διαδικτυακό τόπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα
ΕΡΓΑΣΙΑ
Άρνηση εργασίας, αντί-εργασιακό κίνημα ή αλλιώς «μεγάλη παραίτηση».
ΕΡΓΑΣΙΑ
Ο Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (e- Ε.Φ.Κ.Α.) είναι σήμερα αποκλειστικά αρμόδιος για την συγκέντρωση όλων των ασφαλιστικών εισφορών
ΕΡΓΑΣΙΑ
Oι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΠ ζητούν την έναρξη διαπραγματεύσεων για ΣΣΕ και τήρηση των συμφωνηθέντων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x