A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πρωτόκολο της Τράπεζας Σπόρων του Πελίτι

Βήμα πρώτο, ταυτότητα δείγματος.

Τα δείγματα με το που έρχονται στη Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι παίρνουν κατευθείαν έναν κωδικό. Κάθε δείγμα έχει άναν και μοναδικό κωδικό.

Αρχικά ο κωδικός γράφετε στη συσκευασία την οποία μας έφεραν το δείγμα, ο κωδικός μπαίνει και μέσα στη συσκευασία.

Το δείγμα συνοδεύετε πάντα από τον κωδικό που του δώσαμε.

Όταν το δείγμα μας το βγάζουμε για ανανέωση και μπαίνει ξανά στη συλλογή παίρνει τον αριθμό του συν ένα γράμα α, β, κ.λπ.

Καταγράφουμε στη βάση δεδομένων όλα τα στοιχεία που μας δίνει ο καλλιεργητής ή ο δωρητής.

Φωτογραφίζουμε τα δείγματα.

Σε περίπτωση όπου ένα δείγμα μας καταστραφή για κάποιο λόγο και δεν έχουμε κάποια δεδομένα γι’ αυτό τότε αυτός ο αριθμός μπορεί να δωθεί σε κενούριο δείγμα.

 Βήμα δεύτερο, καταγραφή δεδομένων.

Στο τραπέζι εργασίας μας υπάρχει ένα βιβλίο που γράφει «Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι, 2016». Σε αυτό το βιβλίο γράφουμε χειρόγραφα όλους τους σπόρους που έρχονται για την Τράπεζα και τους δίνουμε τον κωδικό τους. Εδώ γρήγορα και εύκολα θα γράψουμε ότι πληροφορίες γνωρίζουμε για τον καλλιεργητή και τον δωρητή, την ποικιλία που μας έδωσε, την περιοχή καλλιέργειας κάποια ιστορία αν υπάρχει κ.λπ.

Για το 2016 ξεκινάμε από τον αριθμό 1189.

Αργότερα θα περάσουμε όλα αυτά τα δεδομένα στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που έχουμε. Εκεί θα προσέξουμε να δούμε αν αυτή η ποικιλία έχει έρθει και άλλη φορά στη συλλογή μας.

Σε ξεχωριστή ηλεκτρονική βάση θα καταγράψουμε τον καλλιεργητή και τον δωρητή των σπόρων.

Τρίτο βήμα, καθαρισμός.

Όταν πάρουμε τους σπόρους και τους έχουμε δώσει τον κωδικό τους (ταυτότητα) Προχωράμε στον σχολαστικό καθαρισμό του δείγματος μας.

Το καθαρίζουμε από ξένες ύλες και βλέπουμε αν έχει προσβολές από έντομα κ.λ.π.

Αν είναι προσβεβλημένο κάνουμε ιδική μεταχείριση του δείγματος έτσι ώστε να μην μολύνει τη συλλογή μας.

Αν το δείγμα μας είναι κατεστραμμένο σε μεγάλο βαθμό από έντομα κ.λ.π το πετάμε για να μην βάλουμε σε κίνδυνο όλη τη συλλογή μας

Συσκευάζουμε το δείγμα σε χάρτινο σακουλάκι του Πελίτι, αν χρειάζεται.

Τέταρτο βήμα, ξήρανση.

Όταν καθαρίσουμε τα δείγμα μας είμαστε έτοιμη να το ξηράνουμε χρησιμοποιώντας το SILICA GEL. Στη συνέχεια θα βρείτε τις πληροφορίες που χρειάζεστε για την ξήρανση με SILICA GEL και την επαναφορά της.

Πέμπτη βήμα, συσκευασία

Αφού κατεβάσουμε την σχετική υγρασία του σπόρου τον τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο με μεμβράνη. Μέσα στο βάζο βάζουμε τον αριθμό του. Τον αριθμό του τον βάζουμε και στο καπάκι του βάζου. Στο σώμα του βάζου, βάζουμε ετικέτα με τον κωδικό, το είδος την ποικιλία και το λατινικό του όνομα.

Έκτο βήμα, συλλογή στοιχείων.

Για να μπορέσουμε να σώσουμε μια ποικιλία δεν αρκεί μόνο το γεγονός ότι υπάρχει αλλά και η ιστορική της διαδρομή. Συγκεντρώνουμε ότι στοιχεία μπορούμε να βρούμε από των παραγωγό τον δωρητή και τη βιβλιογραφία.

Έβδομο βήμα ανανέωση του δείγματος.

Οι σπόροι που συγκεντρώνονται στην Τράπεζα Σπόρων του Πελίτι προορίζονται για αξιολόγηση και ανανέωση. Η ανανέωση των δειγμάτων γίνεται από το Πελίτι τις ομάδες του και μεμονωμένους καλλιεργητές τους διατηρητές.

Όγδοο βήμα, διανομή των σπόρων

Αφού αξιολογήσουμε τους σπόρους αποφασίζουμε αν θα τους διανείμουμε σε άλλους αγρότες ή ερασιτέχνες καλλιεργητές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Με τον ερχομό του Ιανουαρίου έχουμε την αρχή του νέου έτους.
ΕΛΛΑΔΑ
Το βραβείο “Best Innovation in Retail Banking Greece” απέσπασε για μια ακόμη χρονιά η Εθνική Τράπεζα στο πλαίσιο του καθιερωμένου ετήσιου θεσμού βραβείων του International Banker.
ΕΛΛΑΔΑ
Με τη ματιά πλέον στην ερχόμενη θερινή περίοδο, ο τουριστικός τομέας είναι στο προσκήνιο ως ο κλάδος που έχει δεχθεί το εντονότερο πλήγμα από τη συνεχιζόμενη πανδημία
ΕΛΛΑΔΑ
Η Τράπεζα Τροφίμων μας καλεί και φέτος να συνδράμουμε το έργο της, ώστε να προσφέρει τρόφιμα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.
ΕΛΛΑΔΑ
Η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ), συμμετέχει στο «Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης» με στόχο τη χρηματοδότηση επενδυτικών έργων του πρωτογενούς τομέα
ΕΛΛΑΔΑ
Το Ελληνικό Παρατηρητήριο (Hellenic Observatory), London School of Economics, σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του LSE, διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x