A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Να πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα ασυνόδευτα παιδιά - Μια οικογενειακή αγκαλιά από τη ΜΕΤΑδραση

Μια οικογενειακή αγκαλιά για τα ασυνόδευτα παιδιά από τη ΜΕΤΑδραση

Η καινοτόμος δράση «'Ενα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» της ΜΕΤΑδρασης επιδιώκει να προσφέρει σε ασυνόδευτα παιδιά τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν σε οικογένειες

Εδώ και λίγες ημέρες, ένα ζεστό σπιτικό έχει υποδεχτεί ένα δωδεκάχρονο κορίτσι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη πατρίδα του στην Αφρική και έφτασε μόνο του στην Ελλάδα. Άλλο ένα ασυνόδευτο κορίτσι από το Αφγανιστάν φιλοξενείται από οικογένεια ομοεθνών του, μέχρι να επανενωθεί με συγγενείς του στον Καναδά.

Πρόκειται για τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκουν οικογενειακή θαλπωρή μέσω της πρωτοπόρου για τα ελληνικά δεδομένα δράσης «'Ενα Σπίτι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που υλοποιείται από τη ΜΕΤΑδραση: για πρώτη φορά στην Ελλάδα, μετά από ανταλλαγή τεχνογνωσίας με οργανώσεις και οργανισμούς στην Ολλανδία, την Ιταλία, το Βέλγιο και τη Γαλλία, με μακρόχρονη εμπειρία στο συγκεκριμένο αντικείμενο, η ΜΕΤΑδραση προχώρησε στην δημιουργία μητρώου ενδιαφερόμενων οικογενειών που μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά μικρά, ασυνόδευτα παιδιά. 

Οι οικογένειες, κατά προτεραιότητα μιλούν την ίδια γλώσσα με τα παιδιά, προέρχονται από το ίδιο πολιτισμικό περιβάλλον και αναλαμβάνουν να τους προσφέρουν οικογενειακή ζεστασιά και φροντίδα, για όσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να επανενωθούν με συγγενείς τους. 

Η πρακτική αυτή ακολουθείται εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει πλέον αποδειχθεί ότι η διαμονή των παιδιών σε οικογένειες αποτελεί την καλύτερη επιλογή για το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού.


Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του Προγράμματος είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

«Αισθανόμαστε μεγάλη χαρά, αλλά και τεράστια ευθύνη», δήλωσε η Κυριακή Κουρτίδη, κοινωνική λειτουργός και μέλος της ομάδας έργου. «Η έννοια μας πάντα είναι να “ταιριάξουμε” με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παιδιά με οικογένειες, λαμβάνοντας υπόψη από τη μια τις ανάγκες και την προσωπικότητα του κάθε παιδιού ξεχωριστά και από την άλλη τις δυνατότητες και το προφίλ των οικογενειών που έχουν ενταχθεί στο μητρώο. Η διαδικασία τοποθέτησης ασυνόδευτων παιδιών για φιλοξενία σε οικογένειες γίνεται σε συνεργασία με την Εισαγγελία Ανηλίκων Αθηνών και τις αρμόδιες κοινωνικές υπηρεσίες».


«Το ζεστό οικογενειακό περιβάλλον επιδρά ευεργετικά στον ψυχισμό των ασυνόδευτων παιδιών και μπορεί να βοηθήσει πολύ στην προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα» μας λέει η Βιργινία Ξυθάλη, ψυχολόγος και υπεύθυνη έργου. «Ας μην ξεχνάμε ότι πολλά από τα παιδιά έχουν βιώσει τραυματικές εμπειρίες στις χώρες καταγωγής τους, καθώς και κατά τη διάρκεια του επικίνδυνου ταξιδιού τους προς την Ευρώπη. Είναι σημαντικό να τους προσφέρουμε τις κατάλληλες συνθήκες που θα τα βοηθήσουν να βρουν ψυχική γαλήνη και να αισθανθούν ξανά παιδιά».

Τα δύο κορίτσια, αλλά και οι οικογένειες που τους άνοιξαν την αγκαλιά τους, αντιμετωπίζουν με ενθουσιασμό την αλλαγή αυτή στη ζωή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μητρώο της ΜΕΤΑδρασης έχουν ήδη ενταχθεί περισσότερες από 15 οικογένειες, ενώ πολλές ακόμα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης, από τον Ιούνιο του 2015, τρεις έμπειροι δικηγόροι στη Χίο, τη Σάμο και τη Λέσβο παρέχουν ενημέρωση και νομική στήριξη σε ασυνόδευτα παιδιά που φτάνουν στη χώρα και έχουν βοηθήσει μέχρι σήμερα περισσότερα από 650 παιδιά. 

Επίσης προβλέπεται η οργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων για την ευρύτερη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και του ευρύ κοινού για την αναγκαιότητα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων που φτάνουν στην χώρα μας.


Περισσότερα για τη ΜΕΤΑδραση: www.metadrasi.org


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Η ΑΡΣΙΣ - Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα έχει δεχτεί σκληρή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου
ΕΛΛΑΔΑ
Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 362 παιδιών από τις περιοχές 'Αλκεν και Πελτ, όπως αναφέρει η εφημερίδα Het Belang van Limburg.
ΕΛΛΑΔΑ
Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) παρουσιάζει σε ψηφιακή μορφή το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το χαρτί αλλιώς...».
ΕΛΛΑΔΑ
Γούρια, διακοσμητικά πέταλα και κέρινοι Άι Βασίληδες με... προστατευτικές μάσκες ενόψει Χριστουγέννων και νέου έτους. Ήδη, οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει
ΕΛΛΑΔΑ
Το ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, ξεκινά μία καμπάνια ενημέρωσης για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κακοποίηση.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x