A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Παγκόσμια διαμαρτυρία κατά της σφαγής και αιχμαλωσίας κητωδών

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016, πολίτες σε όλο τον κόσμο θα δηλώσουν την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη αποτρόπαιη σφαγή των δελφινιών στην Ιαπωνία αλλά και στην αιχμαλωσία τους με σκοπό την εκμετάλλευση, συμμετέχοντας σε μία παγκόσμια διαμαρτυρία έξω από τηλεοπτικούς σταθμούς ανά τον κόσμο. 

Στην Ελλάδα, οργανώσεις και πολίτες θα συγκεντρωθούν έξω από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ (Μεσογείων 432) και ώρα 12:00 με σκοπό να κάνουν γνωστή την παράλογη σφαγή των δελφινιών αλλά και τα τραγικά αποτελέσματα της αιχμαλωσίας και εκμετάλλευσής τους.

Υπό το πρόσχημα των παραδόσεών της, η Ιαπωνική Κυβέρνηση συνεχίζει να επιτρέπει το κυνήγι χιλιάδων δελφινιών κάθε χρόνο. Τα περισσότερα δελφίνια θανατώνονται με απάνθρωπο τρόπο μπροστά στα μάτια των συντρόφων τους και πωλούνται ως κρέας, ενώ τα «καταλληλότερα» πωλούνται σε δελφινάρια με μεγάλο κέρδος συντηρώντας έτσι την αποτρόπαιη αυτή σφαγή.

Με βάση την επιστημονική γνώση που έχει παραχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, τα δελφινάρια αποτελούν ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό του 21ου αιώνα. Πλήθος επιστημονικών εργασιών αποδεικνύουν ότι τα κητώδη έχουν πολύ αναπτυγμένους και πολύπλοκους εγκεφάλους, σύνθετες κοινωνίες και δικό τους μη-ανθρώπινο πολιτισμό, που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά. Παράλληλα, δεν αποτελούν απλά μέλη κοπαδιών, αλλά άτομα με προσωπικότητα. Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, πέρα από τις πολύ κακές συνθήκες διαβίωσης στο τεχνητό περιβάλλον των δελφιναρίων (μικροί χώροι, μονοτονία περιβάλλοντος, αναγκαστική συμβίωση με μη επιλεγμένους συντρόφους, ακουστικό χάος αντανακλάσεων κλπ.), ο εγκλεισμός των δελφινιών ισοδυναμεί με εγκλεισμό ανθρώπου στην χειρότερη απομόνωση και ψυχολογικό βασανιστήριο. Η δε «εκπαίδευσή» τους για να εκτελούν εντολές στην διάρκεια παραστάσεων, προϋποθέτει ψυχολογικό «σπάσιμο» της προσωπικότητάς τους.

Εκτός από τον απαράδεκτο εγκλεισμό, τα δελφινάρια παρουσιάζουν τα δελφίνια σε παραστάσεις στυλ τσίρκου. Δυστυχώς και στην Ελλάδα λειτουργεί δελφινάριο στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο. Από την αρχή της λειτουργίας του τον Ιούνιο του 2010 υπήρξαν διαμαρτυρίες κατά των παραστάσεων οι οποίες συνεχίζονται παρά το γεγονός ότι νόμος 4039/2012 απαγόρευσε τις παραστάσεις με ζώα σε όλες τις εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωολογικών κήπων. Εντούτοις, παρά το νόμο, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, συνεχίζει τις παραστάσεις δελφινιών, μετονομάζοντάς τες σε «εκπαιδευτικές παρουσιάσεις». Η πολιτεία δεν έχει επιβάλλει το νόμο, παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας πρόσφατα έστειλε οδηγία στα σχολεία που συνιστά «την αποφυγή χώρων στους οποίους βρίσκονται ζώα σε αιχμαλωσία, με σκοπό την εμπορική τους εκμετάλλευση, καθώς αυτό δεν συνάδει με τις γενικές αρχές της εκπαίδευσης».

Το δελφινάριο που λειτουργεί στην χώρα μας προσφέρει στους επισκέπτες ένα αναχρονιστικό τρόπο διασκέδασης, περνά το μήνυμα ότι η αιχμαλωσία ζώων είναι αποδεκτή και αποτελεί παράδειγμα ότι οι νόμοι της χώρας δεν επιβάλλονται.

Καλούμε τον Υπουργό Περιβάλλοντος και μέλος των Οικολόγων Πράσινων κ. Γ. Τσιρώνη όπως επιτέλους τηρήσει τη δέσμευσή του για την απαγόρευση της αιχμαλωσίας κητωδών στην Ελλάδα καθώς και το κλείσιμο του δελφιναρίου.


Φίλοι των Δελφινιών

Τhe Dolphin’s Voice e.V.

Με την υποστήριξη

Iνστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Dolphinaria Free Europe

Πρωτοβουλία Κατά της Αιχμαλωσιας των Κητωδών

Θεματική Ομάδα Δικαιωμάτων Ζώων, Οικολόγοι Πράσινοι

One Voice

Marine Connection

Tethys Research institute

Ionian Dolphin Project

ΕΚΠAΖ  Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων

Πανελλαδική Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Vegan For Life Greece

Ένωση των Βέγκαν (Ελλάδα)ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με χθεσινή επιστολή του στον πρόεδρο της ΕΕΑΕ κ. Χρήστο Χουσιάδα , ζητά να πραγματοποιηθεί από την ΕΕΑΕ ραδιολογικός έλεγχος στο χώρο της παλιάς χωματερής Άνω Λιοσίων.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
23 Περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας την αναβολή κατάθεσης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» στη Βουλή
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Εχθές Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020, υποστήκαμε το μεγαλύτερο σοκ μέχρι τώρα στη διάρκεια του αγώνα μας! Οι μετρήσεις που έδειξε ο μετρητής της πιο γνωστής διαδικτυακής πλατφόρμας μέτρησης ρύπων σε πραγματικό χρόνο www.waqi.info ήταν εξωπραγματικές!
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίου Δημητρίου μας εξηγεί πως πρέπει να διαχειριζόμαστε τα απορρίμματά μας εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Πέρυσι ο πλανήτης καιγόταν από τήν Σκανδιναβία μέχρι τόν Αμαζόνιο,τή Σιβηρία, Αυστραλία, Ινδονησία, Βολιβία καί μέχρι τήν Αφρική αλλά συνεχίσαμε σάν νά μήν τρέχει τίποτα
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Θα περίμενε κανείς, μέσα στο κλίμα των ημερών, να επικρατεί ένα πνεύμα βαθύτερης κατανόησης των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάσταση του περιβάλλοντος και με την υγεία πλατιών στρωμάτων του πληθυσμού.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ