A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το συνεταιριστικό παντοπωλείο που αύξησε κατά 62,5% τις συνεταιριστικές θέσεις εργασίας μέσα στην κρίση

Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης Βιος Coop 

"Δημιουργούμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες συνεταιριστικές θέσεις εργασίας"


Στους 26 πρώτους μήνες λειτουργίας του (Δεκ. 2013 - Ιαν. 2016), το συνεταιριστικό μη κερδοσκοπικό παντοπωλείο "Βίος Coop" παρουσίασε ανοδική τάση του κύκλου εργασιών και συγκεκριμένα, οι πωλήσεις το 2015 αυξήθηκαν κατά 25% σε σχέση με το 2014.

Την ίδια περίοδο, αυξήθηκαν οι αμειβόμενες συνεταιριστικές θέσεις εργασίας κατά 62,5%, ενώ παράλληλα, έγιναν αυξήσεις των μηνιαίων καθαρών αμοιβών των εργαζομένων μελών του Βίος Coop και σήμερα αυτές είναι μεγαλύτερες κατά 25% σε σχέση με τις αντίστοιχες στην αγορά.

Ταυτόχρονα, μειώθηκε το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ χαμηλότερα και υψηλότερα αμειβόμενου εργαζόμενου μέλους του συνεταιρισμού, και από 1 προς 1,52 που ήταν το 2013-14, έφθασε να είναι 1 προς 1,35 σήμερα, με ταυτόχρονη διατήρηση στο ίδιο επίπεδο της υψηλότερης αμοιβής.

Οι δαπάνες αμοιβής της εργασίας ξεπερνούν το 50% των σταθερών λειτουργικών εξόδων, πράγμα που δείχνει καθαρά ότι ο συνεταιρισμός είναι έντασης εργασίας και όχι έντασης κεφαλαίου.

Στις επιλογές του Βίος Coop περιλαμβάνεται και το "Ποτέ την Κυριακή", καθώς το κατάστημα δεν λειτουργεί τις Κυριακές.

Η πορεία του "Βίος Coop" στους πρώτους 26 μήνες λειτουργίας ήταν θετική και στους δύο πυλώνες της διπλής φύσης ενός συνεταιρισμού: τον κοινωνικό και τον οικονομικό.

Το εναλλακτικό κοινωνικό αφήγημα (το κοινωνικό όραμα) του "Βίος Coop", που περιγράφεται επιγραμματικά με την υλοποίηση στην πράξη των ιδεών: «παίρνουμε την τροφή στα χέρια μας», «καλύπτουμε τις ανάγκες μας και δεν κερδοσκοπούμε», «οικοδομούμε μια κοινωνία των αναγκών και όχι των κερδών», «κινούμαστε στο πλαίσιο της κοινωνικής αλληλεγγύης και όχι της φιλανθρωπίας, ούτε της ελεημοσύνης», σε συνδυασμό με την εφαρμογή της αμεσοδημοκρατικής λειτουργίας, την προώθηση της ενεργού συμμετοχής, τη διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας, τη στήριξη στην εκπαίδευση για το συνεργατισμό και την ανυποχώρητη επιλογή της υψηλής ποιότητας προϊόντων, σηματοδότησε την κοινωνική ταυτότητα του "Βίος Coop" και επέδρασε καθοριστικά στην οικονομική αποτελεσματικότητά του.

Συνυφασμένο με τη διπλή φύση του συνεταιρισμού, είναι και το γεγονός ότι στο "Βίος Coop", όπως και στους συνεταιρισμούς της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας, δεν υφίσταται η σχέση «αφεντικά – υπάλληλοι εργαζόμενοι». Κι αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ούτε αφεντικά ούτε υπάλληλοι εργαζόμενοι με εξαρτημένη μισθωτή εργασία, αλλά μόνον ελεύθεροι συνεταιρισμένοι πολίτες, που άλλοι εργάζονται και συμβάλλουν εθελοντικά χωρίς αμοιβή και άλλοι εργάζονται με αμοιβή.

Η αναγκαιότητα για ασφαλιστική κάλυψη οδηγεί στην ένταξη στο καθεστώς του ΙΚΑ με τις σχετικές κρατήσεις, αλλά η αναγκαστική αυτή ένταξη, δεν σημαίνει και την αποδοχή και την καθιέρωση από το συνεταιρισμό της έννοιας του μισθού και άρα του όρου μισθωτός, δηλαδή, την ύπαρξη εξαρτημένης μισθωτής εργασίας και άρα την ύπαρξη αφεντικών και υπαλλήλων εργαζομένων.

Η ευρεία και συνεχής διάδοση του εγχειρήματος του "Βίος Coop" και η συνεχώς αυξανόμενη τοπική, περιφερειακή, εθνική και διεθνής αναγνώριση και αντιμετώπισή του ως ιδεολογικο-πολιτικού και κοινωνικο-οικονομικού πρότυπου στο χώρο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας επέδρασε και θα συνεχίσει να επιδρά και στην οικονομική αποτελεσματικότητά του.

Με την ύπαρξη και λειτουργία του “Βίος Coop” και με αναφορά στα μεγέθη του κύκλου εργασιών του, των προϊόντων του, των μελών και της κοινωνικής του εμβέλειας, αποδείχθηκε και αποδεικνύεται καθημερινά πλέον ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι μόνον εφικτός και αναγκαίος, αλλά και υπαρκτός.


enallaktikos-gr-bios-coop

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΡΓΑΣΙΑ
Οσοι δεν έχουν προσφύγει δικαστικά δεν χάνουν το δικαίωμα διεκδίκησης και μπορούν να προσφύγουν στο μέλλον. Ομως η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει ρητή αναφορά για τη δυνατότητα προσφυγής στο μέλλον όσων συνταξιούχων το αποφασίσουν τώρα...
ΕΡΓΑΣΙΑ
Θα δημοσιεύσει την απόφασή της για το ζήτημα των περικοπών των συντάξεων, με τη διαδικασία της πρότυπης-πιλοτικής δίκης. Εκκρεμούν περίπου 6.000 συναφείς αγωγές συνταξιούχων.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι ενδιαφερόμενοι/-ες μπορούν να διεκδικήσουν μια από τις θέσεις, αφού πρώτα υποβάλλουν την αίτησή τους και διαβάσουν τις λεπτομέρειες της προκήρυξης.
ΕΡΓΑΣΙΑ
Στο πλαίσιο της δράσης «προώθηση της απασχόλησης, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα για εγγεγραμμένους ανέργους, 18 ετών και άνω, για χρονικό διάστημα οκτώ μηνών
ΕΡΓΑΣΙΑ
Το ΚΙΝΑΛ προτείνει την επαναφορά της προνομιακής κατάταξης των εργαζομένων στη διανομή πτωχευτικής περιουσίας
ΕΡΓΑΣΙΑ
Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείας κατήργησαν 2,7 εκατ. θέσεις εργασίας τον Μάιο λόγω της πανδημίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x