A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Οι υπουργοί Οικονομικών μοιάζουν με ελάφια"

''Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τα παραδοσιακά εργαλεία και δεν έχουμε μείνει με τίποτε άλλο'' εκτιμούν οι Financial Times για την οικονομία και τις πιθανότητες ανάπτυξης.


''Οι ισχυρότεροι ηγέτες στον κόσμο συναντήθηκαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ για να προειδοποιήσουν ότι η παγκόσμια οικονομία παραμένει «εύθραυστη», αλλά δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν ως προς το ποια είναι η σωστή πολιτική για να αντιμετωπιστεί η πιθανότητα συνεχιζόμενης ισχνής ανάπτυξης στις προηγμένες οικονομίες.

Διαισθανόμενοι ότι ο φρέσκος αέρας των Άλπεων στο Νταβός οδήγησε σε εφησυχασμό πως τα μεγάλα προβλήματα έχουν επιλυθεί, οι ηγέτες παρατάχθηκαν για να προειδοποιήσουν ότι ο κόσμος έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει ώστε να επανέλθουν οι οικονομίες σε λογικά επίπεδα ανάπτυξης.

Συμφώνησαν ότι χρειάζεται να ληφθούν πολλές δύσκολες αποφάσεις. Διαφώνησαν όμως, ως προς τη σωστή στρατηγική για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες χώρες, γεγονός που υποδεικνύει πόσο δύσκολος είναι ο δρόμος μπροστά.

Μιλώντας στους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου κατά το τελευταίο απόγευμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, το Σάββατο, η Christine Lagarde, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε «μην χαλαρώσετε», προσθέτοντας ότι ακόμη και οι προβλέψεις αδύναμης ανάπτυξης που διατύπωσε το Ταμείο μπορεί να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες, αν οι ηγέτες της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας δεν λάβουν "τις σωστές αποφάσεις" κατά τους προσεχείς μήνες.

Ο Mark Carney, που σύντομα θα αναλάβει τα ηνία της Τράπεζας της Αγγλίας, προειδοποίησε ότι το πνεύμα του Νταβός κακώς επηρέασε τους αντιπροσώπους να πιστέψουν "ότι ο κίνδυνος έχει εξαλειφθεί". Επέμενε ότι "υπάρχουν κίνδυνοι», προειδοποιώντας ότι «οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τη δυνατότητα να αναλάβουν όλους αυτούς τους κινδύνους για να υπάρξει διατηρήσιμη ανάπτυξη».

Ο Angel Gurría, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, δήλωσε: «Δεν είναι μια όμορφη εικόνα». Αναφερόμενος στα δημοσιονομικά και νομισματικά αναπτυξιακά κίνητρα, δήλωσε: «δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για τα παραδοσιακά εργαλεία και δεν έχουμε μείνει με τίποτε άλλο».

Ο Trevor Manuel, υπουργός της Νότιας Αφρικής αρμόδιος για θέματα σχεδιασμού και πρώην υπουργός Οικονομικών της χώρας, είπε ότι παρατηρούσε τους υπουργούς Οικονομικών και «μοιάζουν με ελάφια που παγιδεύτηκαν από τους προβολείς του αυτοκινήτου".

Παρά το γεγονός ότι υπήρξε συμφωνία ως προς το ότι οι επενδυτές είχαν γίνει πολύ αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προκλήσεις, οι αξιωματούχοι δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα για την τόνωση της ανάπτυξης και κατά πόσο θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.

Περιγράφοντας τα βήματα που είχε λάβει η νέα ιαπωνική κυβέρνηση, ο Akira Amari, ο υπουργός Οικονομικής Ανάκαμψης, αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση είχε αναγκάσει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να αλλάξει κατεύθυνση και να θέσει ένα νέο στόχο για τον πληθωρισμό στο 2%, σε συνδυασμό με βραχυπρόθεσμα δημοσιονομικά κίνητρα και οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Παρά το γεγονός ότι η αντίδραση της αγοράς σε αυτή τη νέα στάση ήταν να υποχωρήσει το γεν, ο ίδιος επέμεινε ότι αυτό δεν ήταν μέρος της στρατηγικής και τόνισε ότι δεν πρόκειται για μάχη σε ένα νέο παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο.

"Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι είναι μια συνειδητή πολιτική να υποχωρήσει το γιεν," είπε ο κ. Αμάρι και συμπλήρωσε: "Αλλά εμείς στην κυβέρνηση δεν θέλουμε να συζητάμε για το γιεν. Η αγορά αποφασίζει. Εμείς παίρνουμε μέτρα πολιτικής. "

Όπως η κα. Lagarde και ο κ. Carney, έτσι ο κ. Αμάρι είπε ότι η σωστή πορεία είναι εκείνη της πιο ενεργής νομισματικής πολιτικής, παράλληλα με τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση προσαρμοσμένη στις συνθήκες κάθε χώρας.

Αλλά ο κ. Gurría διαφώνησε ότι αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει δεδομένου ότι έχουν βγει εκτός πορείας και επέμενε ότι οι χώρες θα πρέπει να «κινηθούν διαρθρωτικά» εφαρμόζοντας δύσκολες μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανάπτυξη μακροπρόθεσμα.

Ο κ. Manuel επίσης δε νομίζει ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει και πρότεινε να υιοθετήσουν οι χώρες περισσότερα φορολογικά κίνητρα, επειδή, όπως ο ίδιος υποστήριξε, «τα ελλείμματα θα αυξηθούν χωρίς ανάπτυξη".

Φέτος, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ το κλίμα ήταν το πιο αισιόδοξο από το 2007. Η αλλαγή του κλίματος έδωσε ώθηση στα χρηματιστήρια σε όλο τον κόσμο, αλλά οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να βλέπουν μεγάλες προκλήσεις στην ευρωζώνη ως προς τα μέτρα πρόληψης της κρίσης και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και στις ΗΠΑ με τις πολιτικές έριδες που απέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας για τον προϋπολογισμό κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια''.

Σχόλιο: όπως φαίνεται-εδώ και χρόνια-κανένας από τους "ιθύνοντες" της παγκόσμιας ελίτ δεν έχει λύση για την "διέξοδο της ανάπτυξης" του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού. Και αυτό γιατί αντικειμενικά δε μπορεί να υπάρχει πλέον ανάπτυξη για τη παγκόσμια πραγματική οικονομία-εκτός από κάποιες ακόμα περιοχές προσωρινά-αφού υπάρχουν τα όρια που βάζει το πεπερασμένο πλανητικό οικοσύστημα. Αυτό δε θέλουν να δουν, γιατί τότε θα έπρεπε να δεχθούν τον αποχαιρετισμό του ίδιου του καπιταλισμού, αφού δεν νοείται καπιταλισμός χωρίς ανάπτυξη.

Πηγή: www.topikopoiisi.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο Αντισθένης εδώ και πολλούς αιώνες διακήρυξε με τον πιο απλό και σύντομο τρόπο μία μεγάλη αλήθεια.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ενάμιση χρόνο τώρα, η κρατική διαχείριση για τον Covid δεν είχε ως στόχο την πρόληψη και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Δυο χωριανοί σε ένα ορεινό χωριό της Κρήτης τσακώθηκαν, ο ένας μαχαίρωσε τον άλλον, που εισήχθηκε στο νοσοκομείο
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Οι ειδήσεις είναι κάθε μέρα όλο και πιο δυσάρεστες αλλά προσελκύουν όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον του κοινού.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ποιος κορωνοϊός; Θερίζει ο καρκίνος από τα σκουπίδια που τρώμε και το νερό που πίνουμε.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Εδώ δεν έχεις άλλο λόγο να υπάρξεις παρά να αισιοδοξείς και να οραματίζεσαι».
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x