A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ο πρώτος συνεταιρισμός βιολογικής κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα είναι γεγονός! Γνωρίστε τον

Η «ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΝΝΑΒΙO – HEMP HELLAS», με το διακριτικό τίτλο «KannaBio ΚΟΙΝΣΕΠ» και την αγγλική απόδοση “KannaBio hemp cooperative”, είναι ένας Αστικός Συνεταιρισμός Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού περιορισμένης ευθύνης, που ιδρύθηκε τον Απρίλιο του 2016.

Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η ανάδειξη, μέσω της συνεργασίας και της συλλογικής προσπάθειας των μελών της, όλων των δυνατοτήτων αξιοποίησης του φυτού της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa L. ή hemp) και πιο συγκεκριμένα η οικολογική καλλιέργεια πιστοποιημένων από την ΕΕ ποικιλιών του φυτού, η παραγωγή- εισαγωγή- επεξεργασία- μεταποίηση- εμπορία προϊόντων Κλωστικής Κάνναβης και η παροχή υπηρεσιών που προάγουν το τοπικό και συλλογικό συμφέρον, την ενίσχυση της απασχόλησης, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της οικολογικής συνείδησης των πολιτών, καθώς και την ενδυνάμωση της τοπικής και περιφερειακής αειφόρου οικο-ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα οι σκοποί του Συνεταιρισμού, μέσα στα πλαίσια της εθνικής, ευρωπαϊκής και διεθνούς νομοθεσίας, εξειδικεύονται στην άσκηση των ακόλουθων δραστηριοτήτων (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά):

α) Οικολογική καλλιέργεια του φυτού της κλωστικής ή βιομηχανικής κάνναβης (Cannabis Sativa L. ή hemp), σε γόνιμες παραγωγικές εκτάσεις αλλά και σε ιδιαίτερα μολυσμένα εδάφη για εδαφοβελτίωση και οικολογική αποκατάσταση.

β) Επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή προϊόντων κλωστικής- βιομηχανικής κάνναβης (όπως σπόρια, έλαια, βάμματα, θεραπευτικά σκευάσματα, κηραλοιφές, αλεύρι, τρόφιμα, πρωτεΐνη και διατροφικά συμπληρώματα, φαρμακευτικά σκευάσματα, ηδύποτα, οικοδομικά και μονωτικά υλικά, χαρτί και χαρτοπολτό, βιοπλαστικά, βιοκαύσιμα, κλωστές- ίνες, υφαντά και υφάσματα, σειρά ρούχων, καλλυντικά και άλλα καινοτόμα και οικολογικά προϊόντα- παράγωγα της κλωστικής κάνναβης που έχει περί τις 25.000 χρήσεις).

γ) Εισαγωγή, διανομή και εμπορία– εξαγωγή προϊόντων κλωστικής- βιομηχανικής κάνναβης.

δ) Έρευνα και ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών σχετικών με την κλωστική κάνναβη, ιδιαίτερα καλλιεργητικών και μεταποιητικών ζητημάτων.

ε) Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και κατάρτιση συγκεκριμένων ομάδων στόχων, όπως ενδεικτικά αγρότες, μεταποιητές, έμποροι, άνεργοι, νέοι επιχειρηματίες, κ.α.) σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της κλωστικής κάνναβης.

στ) Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών, προτάσεων πολιτικής, τεχνογνωσίας και κατευθυντήριων αρχών προς τη διοίκηση και κάθε ενδιαφερόμενο σε ότι αφορά την βέλτιστη ανάπτυξη του κλάδου σύμφωνα με τις διεθνείς καλές πρακτικές και εμπειρίες.

ζ) Εντοπισμός και αποκατάσταση- εδαφοβελτίωση μολυσμένων και βεβαρημένων περιοχών με καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης.

η) Κατασκευή οικημάτων και λοιπών κατασκευών και παντός είδους εφαρμογές με δομικά/ μονωτικά υλικά από παράγωγα hemp.

Η Βιομηχανική Κάνναβη

Η κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη (hemp) έχει ελάχιστη περιεκτικότητα σε THC, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδοτούνται ήδη 52 πιστοποιημένες ποικιλίες κλωστικής κάνναβης με περιεκτικότητα THC χαμηλότερη του 0.2%. Η τόσο μικρή περιεκτικότητα στην ψυχοδραστική ουσία THC αποκλείει την ευφορική- ψυχαγωγική του χρήση. 

Αντίθετα οι ίνες, τα φύλλα, το λάδι και τα σπόρια του φυτού έχουν χιλιάδες χρήσεις όπως παραγωγή ανθεκτικών υφασμάτων, σκοινιών, χαρτιού– χαρτοποπολτού, τροφίμων με υψηλή θρεπτική αξία (υπερτροφές), οικοδομικών και μονωτικών υλικών, βιοπλαστικών, βιοκαυσίμων (η μηχανή diesel σχεδιάστηκε αρχικά να καίει κανναβέλαιο), υποστρωμάτων για ζώα κ.α.. 

Οι σπόροι και το λάδι από κλωστική κάνναβη έχουν πολύ υψηλή θρεπτική αξία, περιέχουν υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, Ω3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα, μέταλλα και βιταμίνες. 

Η κλωστική- βιομηχανική κάνναβη έχει επίσης πολύ ευεργετικές ιδιότητες για την απορρύπανση νερών και εδαφών, την αποκατάσταση οικοσυστημάτων, αγροτικών και βεβαρημένων από χημικά και πυρηνικά περιοχών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φυσικό παρασιτοκτόνο και είναι ευεργετική στον εμπλουτισμό των καλλιεργήσιμων εδαφών μέσω τις αμειψισποράς. Επειδή η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν χρειάζεται μεγάλες ποσότητες νερού και καθόλου χημικά λιπάσματα και παρασιτοκτόνα, θεωρείται ότι έχει αρνητικό αποτύπωμα άνθρακα και ευεργετική συνολική επίπτωση για το περιβάλλον. 

Η κλωστική κάνναβη μπορεί να αντικαταστήσει τη καλλιέργεια βαμβακιού καθώς είναι πιο ανθεκτική (έως 3 φορές) και ποιοτική ίνα και έχει μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση από το βαμβάκι που απαιτεί τουλάχιστον 4 φορές περισσότερη ποσότητα νερού και πολλά χημικά. Επίσης μπορεί να αντικαταστήσει τον χαρτοπολτό από ξυλεία (πχ ιδιαίτερα για τη παραγωγή χαρτονομισμάτων και χαρτιού), αφού είναι πιο ανθεκτική και πιο αποδοτική ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης, σώζοντας με αυτό τον τρόπο πολύτιμα δάση και πόρους. 

Το χαρτί από κλωστική κάνναβη μπορεί να ανακυκλωθεί μέχρι 7 φορές ενώ το κανονικό μόνο τρεις. Στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται περισσότερα από 15.000 εκτάρια (150.000 στρέμματα) κυρίως σε Γαλλία, Αγγλία, Ολλανδία, Γερμανία, Ρουμανία, Ιταλία, Αυστρία, Ισπανία, Πολωνία, Ουγγαρία και Τσεχία. Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σε παγκόσμιο επίπεδο και καλύπτει σχεδόν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες. 

Η κλωστική κάνναβη χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα από πολλούς πολιτισμούς σαν σκοινί, ύφασμα, χαρτί και τρόφιμο. Από τους Αιγύπτιους Φαραώ μέχρι τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τους Κινέζους Αυτοκράτορες, από τους πρώτους Χριστιανούς μέχρι τους πρώτους Αμερικανούς Προέδρους και τη μαζική παραγωγή κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ακόμα και η Ελλάδα τον προηγούμενο αιώνα παρήγαγε, επεξεργαζόταν και εξήγαγε πολλούς τόνους κλωστική κάνναβη το χρόνο. Μετά από 50 χρόνια μιας παράλογης απαγόρευσης καταφέραμε το 2013 να επανα-νομιμοποιηθεί η κλωστική κάνναβη στην Ελλάδα και το 2016 να υπογραφτεί η ΚΥΑ που ρυθμίζει την καλλιέργεια και μεταποίησή της.

Σχετικά με την καλλιέργεια

Θεωρείται ότι η κλωστική- βιομηχανική κάνναβη ήταν από τα πρώτα φυτά που καλλιεργήθηκαν. Η προέλευση του φυτικού είδους εντοπίζεται πριν από 5 000 χρόνια στην επαρχία Yunnan της Κίνας, όπου έχει βρεθεί η μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία. Από την Κίνα τα φυτά εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο. Στην Ευρώπη, σε ολόκληρη τη διάρκεια του Μεσαίωνα και έως το τέλος της «Εποχής των Ιστιοφόρων» (μέσα του 19ου αιώνα), η κάνναβη αποτελούσε σημαντική καλλιέργεια λόγω των ανθεκτικών ινών της ενώ χρησιμοποιείτο στην κατασκευή καραβόπανου και σχοινιών για ιστία.

Σήμερα, η κάνναβη καλλιεργείται κυρίως στην Κίνα, στην Ευρώπη (Γαλλία, Κάτω Χώρες, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία και Ουκρανία) και στον Καναδά. Κατά κανόνα, η κάνναβη αναπτύσσεται καλύτερα σε εύκρατες ζώνες, μεταξύ του 25ου και του 55ου παράλληλου, τόσο βορείως όσο και νοτίως του Ισημερινού.

Η βιομηχανική κάνναβη είναι ψηλό, ετήσιο ποώδες και συνήθως δίοικο φυτό, καθώς έχει χωριστά αρσενικά και θηλυκά φυτά. Υπάρχουν λίγες μόνοικες ποικιλίες (που έχουν αρσενικά και θηλυκά άνθη στο ίδιο φυτό), οι οποίες προτιμούνται για την παραγωγή σπόρων, ενώ οι δίοικες ποικιλίες προτιμούνται για την παραγωγή ινών. Πρόκειται επίσης για ένα τραχύ φυτό που διατήρησε ορισμένα από τα άγρια χαρακτηριστικά του και μπορεί να αναπτυχθεί και σε αντίξοες συνθήκες.

Όσον αφορά τις εδαφολογικές απαιτήσεις, το φυτό αναπτύσσεται καλά σε γόνιμο, ουδέτερο προς ελαφρά αλκαλικό έδαφος (το φυτό είναι πολύ ευαίσθητο στο pH του εδάφους και δεν πρέπει να καλλιεργείται σε εδάφη στα οποία το pH είναι χαμηλότερο από 6,0) με σταθερές συνθήκες νερού (τα υγρά εδάφη πρέπει να αποφεύγονται). Κατάλληλα εδάφη για την καλλιέργειά του είναι οι μαύρες γαίες, το τσερνοζέμ, τα προσχωσιγενή εδάφη και τα ασβεστώδη εδάφη που είναι πλούσια σε χούμο. Η κάνναβη μπορεί να καλλιεργείται στην ίδια περιοχή για πολλά χρόνια. Εφαρμόζεται συχνά εναλλαγή καλλιέργειας με πατάτες, σιτάρι και ζαχαρότευτλα καθώς η κάνναβη βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους.

Όσον αφορά την εφαρμογή λιπασμάτων, η κάνναβη που καλλιεργείται για την παραγωγή ινών απαιτεί κυρίως κάλιο και ασβέστιο, τα οποία είναι σημαντικά για τον σχηματισμό των κυττάρων των φυτών, ενώ η κάνναβη για σπόρους χρειάζεται κυρίως φώσφορο για τον σχηματισμό των σπόρων.

Η κάνναβη είναι ευαίσθητη στον παγετό σε θερμοκρασίες κάτω των -5°C, ενώ η βέλτιστη θερμοκρασία βλάστησης κυμαίνεται από 19 έως 25°C. Η πυκνότητα της καλλιέργειας πρέπει να προσαρμόζεται ανάλογα με τον σκοπό, την παραγωγή ινών ή σπόρων: για τις ίνες η πυκνότητα είναι περίπου 60-70 kg ανά εκτάριο και για τους σπόρους είναι 10-15 kg ανά εκτάριο.

Όσον αφορά τους επιβλαβείς οργανισμούς και τις ασθένειες, η κάνναβη επηρεάζεται συνήθως ελάχιστα από τα έντομα. Σύμφωνα με μελέτες, τα κανναβινοειδή λειτουργούν ως εντομοαπωθητικά. Η σημαντικότερη ασθένεια είναι η τεφρά σήψη που προκαλείται από τον μύκητα Botrytis cinerea. Το φυτό μπορεί να προκαλέσει ασφυξία σε κάποια από αυτά τα ζιζάνια.

Η καλλιέργεια κάνναβης έχει θετικά περιβαλλοντικά οφέλη. Η κάνναβη «έχει ευνοϊκή επίδραση στη δομή του εδάφους και περιορίζει την παρουσία νηματωδών και μυκήτων», κάτι που έχει θετικό αντίκτυπο στη βιοποικιλότητα. Αποτελεί επιπλέον βιώσιμη καλλιέργεια για την παραγωγή βιομάζας. Η κάνναβη απορροφά επίσης τα βαρέα μέταλλα όταν καλλιεργείται σε μολυσμένες περιοχές.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Η σειρά The Crown, είναι ένα ιστορικό δράμα το οποίο αναφέρεται στα χρόνια της βασιλείας της Ελισσάβετ ΙΙ της Αγγλίας.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Θα αφορά επιχειρήσεις κλάδων που επλήγησαν, που εμφάνισαν μείωση τζίρου, κατά την περίοδο της πανδημίας αλλά και είχαν και ζημία, κατά την προηγούμενη περίοδο, καθώς δεν κατάφεραν να καλυφθούν οι πάγιες δαπάνες που έχουν
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Ο Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Το Ελληνικό Δίκτυο ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ/ Naturefriends Greece έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα του τη Μείωση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και την Οικολογική - Αποκεντρωμένη – Κοινωνικά Δίκαιη διάχειρισή τους.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Στα προγράμματα ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.
ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ
Σε πορεία υλοποίησης το Πρόγραμμα Οικονομικής Ενίσχυσης των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας Αττικής
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x