A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τεχνική έκθεση: Οι καταστροφικές επιπτώσεις της TTIP στη δημόσια υγεία, την απασχόληση, το κλίμα

ΦΙΛΟΙ της ΦΥΣΗΣ: Η πρόσφατη τεχνική έκθεση TSIA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταγράφει τις καταστροφικές Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η TTIP στη δημόσια υγεία, την απασχόληση, και το κλίμα | Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου για TTIP CETA


 • Η πρόσφατη τεχνική έκθεση TSIA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  καταγράφει τις καταστροφικές Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η TTIP στη δημόσια υγεία, την απασχόληση, και το κλίμα | 

 • Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου για TTIP CETA

Στις 13 Μαΐου 2016 δόθηκε στη δημοσιότητα η επίσημη έκθεση, 394 σελίδων,  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τίτλο "Trade Sustainability Impact Assessment (TSIAon the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)". Χρειάστηκαν περίπου δυόμιση χρόνια για να συνταχθεί η "Τεχνική Έκθεση", η οποία παρουσιάζει τις επίσημες εκτιμήσεις για τις  επιπτώσεις που θα έχει η TTIPστους λαούς της Ε.Ε. και των ΗΠΑ. Η τεχνική έκθεση/ TSIA είναι αποκαλυπτική. Οι συντάκτες της TSIA, όσο και αν προσπαθούν να αμβλύνουν τις αρνητικές συνέπειες της TTIP, το συμπέρασμα που βγαίνει από μια πρώτη ανάγνωση, επιβεβαιώνει όλες τις προβλέψεις και τους φόβους που είχε διατυπώσει το κίνημα STOP TTIP CETA TiSA, από την έναρξη των συζητήσεων μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ το 2013.

Η έκθεση TSIA καταγράφει τις καταστροφικές Περιβαλλοντικές και Κοινωνικές επιπτώσεις που θα έχει η TTIP στη δημόσια υγεία, την απασχόληση, και το κλίμα. Τώρα πια το αίτημα να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις για την TTIP και να μην εφαρμοστεί η CETA (συμφωνία ΚΑΝΑΔΑ και Ε.Ε.) αποκτά ακόμα μεγαλύτερη τεχνική βάση και πολιτική βαρύτητα.

Ο οργανισμός WAR on WANT αναδεικνύει  ορισμένες από τις καταστροφικές περιβαλλοντικές και Κοινωνικές συνέπειες που προκύπτουν από την πρώτη ανάλυση της TSIA.

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία:

Αύξηση των επιπέδων των ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, ως αποτέλεσμα της αυξημένης κατανάλωσης ανθυγιεινών τροφίμων όπως τα αναψυκτικά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και λιπαρά. Η ΤΤΙΡ θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για να περιοριστούν οι αρνητικές επιδράσεις του αλκοόλ και της κατανάλωσης καπνού στην Ευρώπη. Προβλέπονται να αυξηθούν οι καρκίνοι και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Υπονομεύεται το ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία στην Ευρώπη. Οι συνέπειες θα είναι ακόμα δραματικότερες στις φτωχότερες οικογένειες και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Υπάρχει πλήρη αποδοχή ότι η ΤΤΙΡ έρχεται  σε άμεση σύγκρουση με τους δεκαεπτά (17) Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης / Sustainable Development Goals (SDGs) που υιοθετήθηκε από όλες τις χώρες στα Ηνωμένα Έθνη το 2015.


Απώλειες θέσεων εργασίας

Οι συντάκτες της έκθεσης TSIA εκτιμούν  ότι η ΤΤΙΡ θα οδηγήσει στην απώλεια το λιγότερο ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας στην ΕΕ και τις ΗΠΑ. Ο αριθμός των "νέων"  ανέργων  μπορεί να  ξεπεράσει  τα δύο εκατομμύρια, εάν επιτευχθεί η «φιλόδοξη» έκδοση της ΤΤΙΡ. Ο αντίκτυπος αυτών των απωλειών θέσεων εργασίας θα είναι υψηλότερος μεταξύ των ανειδίκευτων εργαζομένων και θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο για αυτούς να εξασφαλίσουν εναλλακτική απασχόληση τη στιγμή που έχουν χάσει τη δουλειά τους.

Οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι στον τομέα των ηλεκτρικών συσκευών  θα δεχτούν ένα  τρομερό χτύπημα, ως αποτέλεσμα της TTIP, με αποτέλεσμα την απώλεια 100.000 θέσεων εργασίας ή του  7,5% του συνόλου του εργατικού δυναμικού στον κλάδο. 

Στην  πολιορκούμενη ευρωπαϊκή βιομηχανία σιδήρου και χάλυβα, θα προκληθούν  απώλειες θέσεων εργασίας από την ΤΤΙΡ, προσθέτοντας νέα προβλήματα που αντιμετωπίζει ήδη ο κλάδος, ως αποτέλεσμα της προηγούμενης απελευθέρωσης της αγοράς.

Σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας θα προκύψουν στη γεωργία και ιδιαίτερα στην παραγωγή κρέατος στην ΕΕ, από τον αθέμιτο  ανταγωνισμό του βιομηχανικού τύπου γεωργίας των ΗΠΑ. Ορισμένες  χώρες, όπως η Ιρλανδία, έχουν προειδοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναμένουν σοβαρές διαταραχές στη βιομηχανία του βόειου κρέατος, ως αποτέλεσμα της ΤΤΙΡ.

Οι εκπομπές CO2 και η ρύπανση του αέρα θα  αυξηθούν

Εκτιμάται ότι  με την ΤΤΙΡ θα αυξηθεί  περισσότερο από 21 εκατομμύρια τόνους εκπομπών το CO2 στην ΕΕ και τις ΗΠΑ, παρά τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί το Δεκέμβριο του 2015 στο Παρίσι με την COP21. 

Η ΤΤΙΡ θα οδηγήσει στην αύξηση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναμένονται αυξήσεις στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, οξειδίου του αζώτου και σωματιδίων PM10 - εκπομπές που ως γνωστόν  αποτελούν απειλή για την ανθρώπινη υγεία.

-----------

Η δημόσια παρουσίαση,  της τεχνικής έκθεσης TSIA για τις επιπτώσεις της TTIP συνέπεσε την ίδια ημέρα, Παρασκευή 13 Μαΐου 2016, με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των ελληνικών ΜΜΕ, που βασίστηκαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στη συνεδρίαση "Η πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας υπέβαλαν τις ενστάσεις τους για την διαδικασία με την οποία είναι προγραμματισμένο να επικυρωθεί η Ολοκληρωμένη Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ- Καναδά (CETA). Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να αρχίσει άμεσα η ουσιαστική συζήτηση για την TTIP".

Ωστόσο οι πληροφορίες και οι εκτιμήσεις από το Ευρωπαϊκό κίνημα STOP TTIP CETA, για τη συνεδρίαση των Βρυξελλών, είναι λιγότερο αισιόδοξες από εκείνες του ρεπορτάζ του ΑΠΕ.

Οι ΦτΦ/NFGR έχουν καλέσει με ανοικτή επιστολή (05/05/2016) προς τον Πρωθυπουργό κ.Αλέξη Τσίπρα, τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας κ.Γιώργο Σταθάκη και σε άλλους δημόσιους και κοινωνικούς φορείς  "να πάρουν έγκαιρα και ξεκάθαρη θέση για τις ληστρικές εμπορικές συμφωνίες ΤΤΙPCETATΙSA" και να μη "δεσμεύσουν τη χώρα μας". 

Το Σεπτέμβριο του 2016, οι ΦτΦ θα παρουσιάσουν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης την έρευνα με θέμα "Οι επιπτώσεις της TTIP στην Οικονομία, στη Δημοκρατία και στην Κοινωνία στην Ελλάδα".

TTIP sustainability impact assessment report

Η Τεχνική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής TSIA ΕΔΩ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Επιδικάστηκε αποζημίωση 200.000 ευρώ σε μητέρα που έχασε την κόρη της σε ηλικία 7 ετών μαθήτρια, αφού έμεινε κατάκοιτη για 9 έτη μετά τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, παρωτίτιδας και ερυθράς
ΕΛΛΑΔΑ
Βρετανία Γερμανία σχετικά με το εμβόλιο της Astrazeneca.Μπορείς να κάνεις άλλο εμβόλιο στην β δόση; Ο εμβολιασμός των παιδών που ξεκινά στον Καναδά.
ΕΛΛΑΔΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 363.904
ΕΛΛΑΔΑ
Τέλος τα click away και click inside - Εντός του Μαΐου επαναλειτουργούν τα γυμναστήρια μόνο για τους εμβολιασμένους, επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου
ΕΛΛΑΔΑ
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 362.004. Στους 11.029 συνολικά οι θάνατοι
ΕΛΛΑΔΑ
Σχεδόν κάθε γειτονιά της Ελλάδας έχει μερικά αδέσποτα. Η επιβίωσή τους εξαρτάται από τη φιλοζωϊα των περίοικων.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x