A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Πώς η ασημο-πράσινη Κρητική βιολογική ελιά συνεταιρίστηκε για να κατακτήσει τον κόσμο

Εκεί όπου καρποφόρησε το ιερό δέντρο της αρχαιότητας και έγινε σύμβολο ειρήνης, μακροβιότητας και ευημερίας, γύρω από τα «πατητήρια ελιάς» της Μινωικής περιόδου, ο συνεταιρισμός βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς παράγει την Κορωνέικη ποικιλία,  μία από τις κορυφαίες  ποιότητες ελαιολάδου παγκοσμίως, χάρη στη χαμηλή οξύτητα και ξεχωριστά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Το αρχαίο μυστικό υγείας και μακροζωίας των λαών που ζούσαν στη λεκάνη της Μεσογείου δεν αφορούσε μόνο στη διατροφική αξία του ελαιολάδου. Οι άντρες και οι γυναίκες της περιοχής άλειφαν το σώμα τους με ελαιόλαδο για να το περιποιηθούν και να το προστατέψουν.

Μέσα στους αιώνες αποδείχθηκε ότι στα φύλλα, στον καρπό και στο λάδι της ελιάς υπάρχουν πολλές ουσίες με αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες.


Το δίκτυο ηθικών συνεργασιών, η βιολογική γεωργία, ο Συνεταιρισμός, η κα Παπαδαντωνάκη

Με σημείο αναφοράς τους διάσημους κρητικούς  ασημο-πράσινους ελαιώνες, το βιολογικό εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο, και το εκχύλισμα των φύλλων της Ελιάς, δημιουργήθηκε μια σειρά φυσικών προϊόντων περιποίησης σώματος, που εξυμνεί το ιερό δένδρο-σύμβολο της Ελλάδας.

Και αυτό χάρη στο δίκτυο ηθικών συνεργασιών της ελληνικής εταιρείας φυσικών καλλυντικών ΚΟΡΡΕΣ, στο Συνεταιρισμό Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς – μια αφοσιωμένη ομάδα καλλιεργητών που εδώ και δεκαετίες συμβάλει ουσιαστικά στη διαφύλαξη της παράδοσης και στην προαγωγή της επιστημονικής μελέτης στον τομέα της βιολογικής καλλιέργειας Ελιάς – και στην πρωτοπόρο στη βιολογική γεωργία κα Α. Παπαδαντωνάκη, από το Ζουνάκι Χανίων, η οποία προμηθεύει την εταιρεία με φύλλα ελιάς.

 

Τα ιστορικά δεδομένα σχετικά με τις ιδιότητες του ελαιόλαδου και των φύλλων του δένδρου έχουν επιβεβαιωθεί επιστημονικά. Στα φύλλα, στον καρπό και στο λάδι της ελιάς εντοπίζονται πολλές ουσίες με αντιοξειδωτικές, καταπραϋντικές και μαλακτικές ιδιότητες. Το θρεπτικό βιολογικό εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο είναι φυσική πηγή βιταμινών E & K, ενώ περιέχει πολυφαινόλες, φυτοστερόλες και λιπαρά οξέα. Το εκχύλισμα από φύλλα Ελιάς διαθέτει τονωτική δράση.

 

Πως ξεκίνησαν όλα: η Αγροτοπεριβαλλοντική Ομάδα Κρήτης

Οι 17 της Μεσσαράς... Το 1994, περίπου 17 εμπνευσμένοι καλλιεργητές ελιών αποφάσισαν να κάνουν τη διαφορά: συνεργάζονται και μοιράζονται την εμπειρία και τις δεξιότητές τους για να παράγουν το πολύτιμο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από τον βιολογικής γεωργίας καρπό της κορωνέικης ελιάς, της πιο σημαντικής, ίσως, ποικιλίας. 

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο συνεταιρισμός, βασισμένος στις αρχές της αλληλεγγύης, του σεβασμού στη φύση και του δίκαιου εμπορίου. 


Οι στόχοι τους είναι απλοί, όμως σπουδαίοι: να διατηρήσουν τις παραδοσιακές καλλιεργητικές μεθόδους των προγόνων τους εφαρμόζοντας τις τεχνικές της βιολογικής γεωργίας. Αποφασίζουν να μείνουν στο τόπο τους και να φτιάξουν εκεί τη ζωή τους.

Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε για να αναζωογονήσει την τοπική κοινωνία κρατώντας τους αγρότες στη γη τους. Από την αρχή κατάλαβαν ότι για να πετύχουν αυτό το στόχο θα έπρεπε να ενώσουν τις παραγωγικές τους δυνάμεις με τον συνεταιριστικό τρόπο.Οι ασημο-πράσινοι ελαιώνες της Κρήτης μέσα στη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα της Μεσογείου

Η Ελλάδα και ειδικότερα οι νότιες περιοχές της φιλοξενούν τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα  της Μεσογείου, με 6.000 διαφορετικά είδη να φύονται στα εδάφη της, από τα οποία 1.200 είναι ενδημικά.

Παράδεισος βιοποικιλότητας είναι η  Κρήτη, καθώς η χλωρίδα της αποτελείται από περίπου 1.600 είδη άγριων αυτοφυών φυτών.


 

Στην καρδιά του νησιού και σε έκταση 300.000 στρεμμάτων εκτείνεται η περιοχή της Μεσσαράς του Νομού Ηρακλείου.

Εκεί βρίσκονται ακόμα τα «πατητήρια ελιάς» της Μινωικής περιόδου, αποτύπωμα της άρρηκτης σχέσης της Κρήτης με το ελαιόλαδο.

Ο Συνεταιρισμός Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς αποτελεί  ιστορική συνέχεια αυτής της μεγάλης παράδοσης, με την εξαιρετική Κορωνέικη ποικιλία, την οποία προμηθεύεται και επεξεργάζεται η ΚΟΡΡΕΣ.


PURE GREEK OLIVE -η νέα συλλογή σώματος της ΚΟΡΡΕΣ εξυμνεί το ιερό δένδρο-σύμβολο της Ελλάδας

Η συλλογή PURE GREEK OLIVE προσθέτει το εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο – το παραδοσιακό αυτό φυσικό συστατικό, με ισχυρό συμβολισμό και αδιαμφισβήτητη ευεργετική δράση - στην εκτενή λίστα των εγχώριων βοτάνων και φυτών, τα οποία  η ΚΟΡΡΕΣ αξιοποιεί  στις καλλυντικές συνθέσεις της, τιμώντας την παγκόσμια φήμη του, την ανώτερη ποιότητα, τη μοναδικότητα της δράσης του.

Στη νέα συλλογή συνδυάζεται με το τονωτικό εκχύλισμα ΚΟΡΡΕΣ από φύλλα κρητικής Ελιάς, διαμορφώνοντας ένα θρεπτικό, αντιοξειδωτικό, καταπραϋντικό και ενυδατικό φυσικό καλλυντικό μείγμα.

Αφρόλουτρο, Body Oil, Body Balsam, Body Milk, Body Scrub, Κρέμα Χεριών, αλλά και το παραδοσιακό, αγνό πράσινο σαπούνι με 100% φυσική σαπωνόμαζα από Ελαιόλαδο, συνθέτους τις νέες επιλογές περιποίησης σώματος PURE GREEK OLIVE.

Προϊόντα που θυμίζουν ακόμα πιο έντονα το τοπικό στοιχείο, καθώς αρωματίζονται με νότες φρέσκες, καθαρές, «ευγενικές» από Άνθη Ελιάς, Περγαμόντο, Μέλι, Λουίζα ή Κέδρο.

Διαβάστε επίσης:

Η μεγαλύτερη επιστημονική έρευνα στα φυσικά συστατικά: Ανακαλύφθηκε το μυστικό της αντιγήρανσης στα δέντρα ενός χωριού της Αρκαδίας

Να πως τα ελληνικά βότανα ταξιδεύουν σε 30 χώρες και κατακτούν τον κόσμο

Πώς η Ελλάδα θα γίνει ζάμπλουτη με τα δίκτυα ηθικών συνεργασιών στις βιολογικές καλλιέργειες φυτών και βοτάνων  ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Ο Bios Coop Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
ΝΕΑ
Η ομάδα “kookoonari” οραματίζεται ένα μέλλον όπου όλο και περισσότερα άτομα θα αλλάξουν τις συνήθειές τους με γνώμονα τις αρχές του Zero Waste (Μηδενικά Απορρίμματα)
ΝΕΑ
Η συνεταιριστική πλατφόρμα UP & GO στη Νέα Υόρκη
ΝΕΑ
Σήμερα θα σας δώσω στην δημοσιότητα για πρώτη φορά τις αντιοξειδωτικές μονάδες που έχουν διάφορα τρόφιμα
ΝΕΑ
Από τα μέσα Ιουλίου η ανακύκλωση αλουμινίου λειτουργεί ως ξεχωριστό ρεύμα στον Δήμο Αντίπαρου, στηρίζοντας έτσι ενεργά το μοντέλο της αειφόρου ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x