A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Διεθνής Αμνηστία: Για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων του σεξ

"Η αστυνομία, άρχισε να χτυπάει τον φίλο μου (έναν πελάτη) και μένα... Έξι αστυνομικοί έκαναν σεξ μαζί μου ο ένας μετά τον άλλο. Ήταν οπλισμένοι, οπότε έπρεπε να υπακούσω. 

Δεν έχω καμία υποστήριξη ώστε να πάω στο δικαστήριο και να τους καταγγείλω. Ήταν τόσο οδυνηρό για εμένα, αλλά στο τέλος το άφησα πίσω. Αν απευθυνθώ στο νόμο, δεν μπορώ να λάβω βοήθεια καθώς η σεξουαλική εργασία είναι παράνομη στην ΠΝΓ". 

Η αφήγηση είναι της  Mona, μιας άστεγης εργαζόμενης του σεξ, που μίλησε  στη Διεθνή Αμνηστία. 


"Αν ο πελάτης είναι κακός, πρέπει να το διαχειριστείς μόνη σου μέχρι τέλους. Καλείς την αστυνομία μόνο σε περίπτωση που νομίζεις ότι πρόκειται να πεθάνεις. Αν όμως καλέσεις την αστυνομία, χάνεις τα πάντα", εργαζόμενη του σεξ 

Νορβηγία


Η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε  σήμερα την πολιτική της σχετικά με τη προστασία των εργαζομένων του σεξ από παραβιάσεις και καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.

Δημοσίευσε επίσης και  τέσσερις εκθέσεις έρευνας σχετικά με τους εργαζόμενους του σεξ  στην Παπούα Νέα Γουινέα, το Χονγκ Κονγκ, τη Νορβηγία και την Αργεντινή.

Η έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας καταδεικνύει ότι οι εργαζόμενοι του σεξ συχνά λαμβάνουν καθόλου ή ελάχιστη έννομη προστασία από κακοποίηση ή έχουν στη διάθεσή τους μηδαμινά ή καθόλου μέσα αποκατάστασης, ακόμα και σε κράτη όπου η πώληση του σεξ είναι νόμιμη.

Αποκαλύπτει ακόμη ότι  οι αστυνομικοί συχνά προβαίνουν σε κατάχρηση της εξουσίας τους για να συλλάβουν και να τιμωρήσουν τους εργαζομένους του σεξ με παγίδευση, εκβιασμό και εξαναγκασμό. 

Η μυστική αστυνομία επιτρέπεται να λαμβάνει ορισμένες σεξουαλικές υπηρεσίες από τους εργαζομένους του σεξ εν ώρα υπηρεσίας ώστε να εξασφαλίσει αποδεικτικά στοιχεία. 

Η Διεθνής Αμνηστία κατέγραψε επίσης περιπτώσεις όπου η αστυνομία ή άτομα που ισχυρίζονταν ότι είναι αστυνομικοί, έλεγαν στους εργαζομένους του σεξ ότι θα μπορούσαν να αποφύγουν νομικές κυρώσεις προσφέροντάς τους χρήματα ή «δωρεάν» σεξ.

Παπούα Νέα Γουινέα

Στην Παπούα Νέα Γουινέα είναι παράνομο να ζει κανείς από τα έσοδα της σεξουαλικής εργασίας και να δραστηριοποιείται στο εμπόριο του σεξ. Η ομοφυλοφιλία συνιστά επίσης ποινικό αδίκημα και αποτελεί την κύρια βάση για τη δίωξη των ανδρών εργαζομένων του σεξ.

Σύμφωνα με την έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας οι ποινικοί αυτοί νόμοι επιτρέπουν στην αστυνομία να απειλεί, να εκβιάζει και να φυλακίζει αυθαίρετα εργαζόμενους του σεξ.

Οι εργαζόμενοι του σεξ στην Παπούα Νέα Γουινέα, υποφέρουν από υψηλά επίπεδα κοινωνικού στίγματος, διακρίσεις και βία, συμπεριλαμβανομένων βιασμών και δολοφονιών.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήχθη το 2010 από ακαδημαϊκούς ερευνητές, σε διάστημα 6 μηνών, στην πρωτεύουσα της Παπούα Νέα Γουινέα, το Port Moresby, το 50% των εργαζομένων του σεξ είχαν βιαστεί από τους πελάτες ή από την αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία άκουσε οδυνηρές μαρτυρίες από αυτούς που είχαν υποστεί βιασμό ή σεξουαλική κακοποίηση από την αστυνομία, τους πελάτες ή άλλους, αλλά φοβόντουσαν να το αναφέρουν καθώς οι ίδιοι θεωρούν τους εαυτούς τους «παράνομους».

Η Mary, μια εργαζόμενη του σεξ, εξηγεί: «Όταν η αστυνομία μας πιάνει ή μας κρατάει, αν βρουν πολλά προφυλακτικά επάνω μας, μας χτυπούν και λένε ότι εμείς προάγουμε το σεξ ή ότι εμείς ευθυνόμαστε για τη διάδοση ασθενειών όπως ο ιός HIV. 

Η αστυνομία μας ζητάει χρήματα, μας απειλεί ή μας λέει δώστε μας αυτό το ποσό. Τους το δίνουμε καθώς φοβόμαστε ότι θα μας ξαναχτυπήσουν εάν δεν τους το δώσουμε».

Χονγκ Κονγκ

Στο Χονγκ Κονγκ, η πώληση του σεξ δεν είναι παράνομη υπό την προϋπόθεση ότι ένα άτομο ασκεί το επάγγελμα μέσα σε ένα ιδιωτικό διαμέρισμα. Ωστόσο, η παροχή εργασίας μεμονωμένα καθιστά τους εργαζομένους του σεξ ευάλωτους διατρέχοντας τον κίνδυνο ληστείας, σωματικής επίθεσης και βιασμού.

Οι εργαζόμενοι του σεξ στο Χονγκ Κονγκ όχι μόνο δεν λαμβάνουν την ελάχιστη προστασία από την αστυνομία, αλλά μερικές φορές γίνονται στόχος της σκόπιμα.

Νορβηγία

Στη Νορβηγία, η αγορά του σεξ είναι παράνομη, αλλά η άμεση πράξη πώλησης του σεξ δεν είναι. Άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία του σεξ ποινικοποιούνται, συμπεριλαμβανομένης της «προώθησης της πορνείας» και της λειτουργίας χώρων για πώληση σεξ. Παρά τα υψηλά επίπεδα βιασμών και βίας από  πελάτες και οργανωμένες συμμορίες, οι εργαζόμενοι του σεξ δείχνουν μεγάλη ανοχή μέχρι να αναφέρουν τη βία στην αστυνομία.

Η Διεθνής Αμνηστία πληροφορήθηκε ότι κάποιοι εργαζόμενοι του σεξ που έχουν αναφέρει περιστατικά βίας στην αστυνομία της Νορβηγίας έχουν εκδιωχθεί από τα σπίτια τους ή έχουν απελαθεί επειδή απευθύνθηκαν στην αστυνομία.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Νορβηγίας, οι εργαζόμενοι του σεξ διατρέχουν κίνδυνο αναγκαστικών εξώσεων, καθώς οι ιδιοκτήτες μπορεί να κατηγορηθούν για ενοικίαση ακινήτου σε αυτούς εάν στο χώρο αυτό πωλείται σεξ.

Μπουένος Άιρες, Αργεντινή

Επισήμως η αγοραπωλησία του σεξ στο Μπουένος Άιρες δεν είναι παράνομη. Στην πράξη, ωστόσο, οι εργαζόμενοι του σεξ καθίστανται παράνομοι μέσα από ένα φάσμα νόμων που τιμωρεί σχετικές δραστηριότητες και που αποτυγχάνει να διακρίνει τη συναινετική σεξουαλική εργασία από το εμπόριο λευκής σαρκός.

«Εκείνος [ένας πελάτης] με πλήρωσε κι όταν πήγα να βγω από το αυτοκίνητο, με άρπαξε από τον λαιμό και με τραυμάτισε με μαχαίρι. Του έδωσα όλα τα χρήματα που είχα και το κινητό μου και με άφησε να φύγω», είπε στη Διεθνή Αμνηστία η Laura, μια εργαζόμενη του σεξ που ασκεί το επάγγελμα στο δρόμο.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Θα κάνουμε ό,τι άλλο χρειάζεται για να ανακουφίσουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρόνο χρειαστεί
ΝΕΑ
Επιχειρήσεις-εργοδότες που δύνανται να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους
ΝΕΑ
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το συνολικό της σχέδιο για το πώς θα κινηθεί η χώρα μετά τις 14 Δεκεμβρίου και το lockdown
ΝΕΑ
Θα μπορεί να ενταχθεί στο καθεστώς στο καθεστώς των ευνοϊκών φορολογικών κινήτρων ένα φυσικό προσώπου που «δεν ήταν φορολογικός κάτοικος της Ελλάδος τα προηγούμενα 5 από τα 6 έτη
ΝΕΑ
Για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους τους, από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ.) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και η ομάδα αλληλεγγύης Support Art Workers
ΝΕΑ
Το Κίνημα Αλλαγής θα πάρει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες μέσω του Κοινοβουλευτικού ελέγχου, αλλά και τις δημόσιες αναφορές του, ώστε να αναλάβουν τόσο η Κυβέρνηση, όσο και η εργοδοτική πλευρά τις ευθύνες τους.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x