A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

iDependence: Στηρίξτε την καμπάνια crowdfunding του πρώτου ντοκιμαντέρ για τον εθισμό στο διαδίκτυο

Μία ομάδα νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν το κλιμακούμενο πρόβλημα του εθισμού στο διαδίκτυο, δημιουργώντας ένα ντοκιμαντέρ που θα συζητηθεί.

 

Οι Lethally Harmless Productions (LHP), μια ομάδα καλλιτεχνών και επιστημόνων ξεκίνησαν μια καμπάνια crowdfunding με σκοπό την χρηματοδότηση του ‘iDependence’- το πρώτο ντοκιμαντέρ του είδους του με θέμα τον εθισμό στο διαδίκτυο.


Με έδρα το Business Innovation Zone του Πανεπιστημίου Queen Margaret, οι Lethally Harmless Productions έχουν δημιουργήσει ένα δυνατό τρέιλερ που υπογραμμίζει το σοβαρό θέμα του εθισμού στο διαδίκτυο. Η ταινία περιέχει υλικό από εκτεταμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την ομάδα στην Ευρώπη σε διάρκεια δύο ετών. Η ομάδα ιδρύθηκε από απόφοιτους πανεπιστημίων από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, οι οποίοι επισκέφτηκαν σχολεία, τεχνολογικά ινστιτούτα και σχολές με σκοπό να διερευνήσουν τα αποτελέσματα του εθισμού στο διαδίκτυο σε παιδιά, εφήβους και νέους σε όλο τον κόσμο.Το ντοκιμαντέρ έχει σκοπό να αναδείξει τις προσωπικές και κοινωνικές επιπτώσεις του εθισμού στο διαδίκτυο, που έχει συναφή αποτελέσματα με τον εθισμό στο αλκοόλ, στα ναρκωτικά ή στο σεξ.


Ο Michal Korzonek, σκηνοθέτης του ‘iDependence και συνιδρυτής των Lethally Harmless Productions, αριστούχος του Πανεπιστημίου Queen Margaret, απόφοιτος του Τμήματος Κινηματογράφου και Media, δήλωσε: «Το ‘iDependenceπαρέχει γνωστικά εργαλεία σε γονείς, δασκάλους και όλους τους ενδιαφερόμενους στο πώς θα χρησιμοποιήσουν τις νέες τεχνολογίες με τρόπο υγιή και ωφέλιμο».


Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, το 13% των νέων Ευρωπαίων κινδυνεύουν από τον εθισμό στο διαδίκτυο. Στην Αμερική, το ίδιο πρόβλημα αφορά το 10% του συνολικού πληθυσμού και στην Κίνα και Νότια Κορέα εκτιμάται ότι αφορά περίπου το 18-30% του συνολικού πληθυσμού.


Η Sílvia Bastos, από τους Lethally Harmless Productions, εξηγεί: «Πόσες φορές τσεκάρατε τον λογαριασμό σας στα social media μέσα στη μέρα, απλά και μόνο γιατί το κινητό ήταν δίπλα σας; Πόσο συχνά αποσυντονιστήκατε από τον θόρυβο μιας ειδοποίησης από το κινητό και χάσατε την προσοχή σε μία συνομιλία με ένα φίλο ή συνάδελφο; Αυτή η παρορμητική συμπεριφορά επηρεάζει την ικανότητα να ζει κάποιος στο παρόν και να δημιουργεί υγιείς σχέσεις με τους συνανθρώπους του».


Το ‘iDependenceπεριλαμβάνει συνεντεύξεις από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς, καθηγητές και δασκάλους αλλά και επαγγελματίες από τεχνολογικά ινστιτούτα και πρότυπα σχολεία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αναδεικνύει το πρόβλημα με κάθε λεπτομέρεια και παρέχει πρακτικές συμβουλές για την ασφαλή διάγνωση και θεραπεία του εθισμού στο διαδίκτυο.


«Ο εθισμός στο διαδίκτυο είναι εξαιρετικά σημαντικό φαινόμενο λόγω του αρνητικού αντίκτυπου σε εκατομμύρια ανθρώπων στο μέλλον», προειδοποιεί ο Δρ. Φώτιος Σπυρόπουλος από την Ελληνική Εταιρία της Μελέτης Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο (HASIAD). Ο πρόεδρος της HASIAD, Δρ. Κωνσταντίνος Σιώμος, δήλωσε: «Όσο ο αριθμός του χρόνου που ξοδεύουν οι άνθρωποι στο διαδίκτυο αυξάνεται, άλλες δραστηριότητες όπως πραγματική διάδραση με φίλους μας εγκαταλείπονται. Ο χρόνος ύπνου μειώνεται δραματικά, και υπάρχει αποτυχία σε σχολικές δραστηριότητες και κακή επικοινωνία εντός της οικογένειας».


Παρόλα αυτά, το ‘iDependence δεν εστιάζει απλά στην κακή χρήση της τεχνολογίας: εστιάζει στην βέλτιστη χρήση.

«Δεν πιστεύουμε ότι έχουμε την μοναδική απάντηση, αλλά σίγουρα πιστεύουμε ότι το υλικό που έχουμε συγκεντρώσει από την έρευνά μας είναι εξαιρετικά σημαντικό», δήλωσε ο Michal Korzonek. «Θέλουμε να το μοιραστούμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να “χρησιμοποιούν” το διαδίκτυο, χωρίς να “χρησιμοποιούνται” από αυτό». «Η τεχνολογία είναι ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητας για τα παιδιά και τους εφήβους», δήλωσε η Δρ. Άρτεμις Τζίτζικα, Επιστημονική Υπεύθυνη της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β΄ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Η χρήση της τεχνολογίας για εκπαιδευτικούς λόγους ή στα σχολεία μπορεί να συντελέσει ως προστατευτικός παράγοντας ενάντια στον υψηλό κίνδυνο εθισμού στο διαδίκτυο».


Οι Lethally Harmless Productions έχουν στόχο να συγκεντρώσουν £10,101 σε περίοδο ενός μήνα για να καλύψουν το κόστος για την ολοκλήρωση της ταινίας. Όλο το ποσό πάνω από το στόχο θα δοθεί για την διανομή του ντοκιμαντέρ, με παράλληλα σεμινάρια και παρουσιάσεις σε σχολεία, ιδρύματα, εταιρείες και φεστιβάλ κινηματογράφου παγκοσμίως, με σκοπό να ανοίξουν τον παγκόσμιο διάλογο για την υγιή χρήση του διαδικτύου.


Ο Καθηγητής Alan Gilloran, Αναπληρωτής Πρύτανης του Πανεπιστημίου Queen Margaret δήλωσε: «Από την δημιουργία μας, το QMU έχει ανταποκριθεί σε κάποια από τα πιο σημαντικά και φλέγοντα ζητήματα της σύγχρονης κοινωνίας. Είμαι περήφανος που οι ‘Lethally Harmless Productions’ φιλοδοξούν και επιμένουν στην επίλυση ενός τόσο σημαντικού ζητήματος όπως ο εθισμός στο διαδίκτυο, που επηρεάζει τον άνθρωπο σε παγκόσμια κλίμακα».

O Δρ. Βασίλειος Βλασερός, συνιδρυτής των Lethally Harmless Productions, είναι παράλληλα ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Συμπεριφορικής και Πειραματικής Οικονομικής και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δήλωσε: «Ένας από τους βασικότερους λόγους για τους οποίους ο εθισμός στο διαδίκτυο δεν έχει λάβει την διάσταση που του αντιστοιχεί είναι η απροθυμία και έλλειψη κινήτρων των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να προωθήσουν ένα τέτοιο ζήτημα. Μόνο με την συνεισφορά σε αυτήν ή αντίστοιχες οργανωμένες δράσεις θα επιτευχθεί να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος του εθισμού στο διαδίκτυο.»

Για να στηρίξετε την καμπάνια Crowdfunding στο Kickstarter πατήστε εδώ:

www.kickstarter.com/projects/1712972962/idependence

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Το ΕΛΙΖΑ – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού, ξεκινά μία καμπάνια ενημέρωσης για να προστατεύσουμε τα παιδιά από την κακοποίηση.
ΕΛΛΑΔΑ
Κάποια στιγμή σήμερα το μπλοκ των σωματείων του ΠΑΜΕ δέχτηκε μπουκάλια από τους θρασυδειλους ναζί
ΕΛΛΑΔΑ
Την Τετάρτη 14 Οκτώβρη στις 19.00 θα γίνει η πρώτη ιντερνετική προβολή του μεταγλωτισμένου ντοκιμαντέρ «Το Ξεχασμένο Πουλί του Παραδείσου»
ΕΛΛΑΔΑ
Το ντοκιμαντέρ απέσπασε το Αργυρό Βραβείο στο Festival GrecDoc που πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτέμβρη στο Παρίσι.
ΕΛΛΑΔΑ
Η εργοδοτική αυθαιρεσία και αδιαφορία για τη προστασία εργαζομένων και πελατών δεν θα μείνουν αναπάντητες. Να αναλάβει η εταιρία το κόστος διενέργειας τεστ για κορωνοϊό.
ΕΛΛΑΔΑ
Ενδυναμώνουμε τις γυναίκες για να αποδράσουν από την έμφυλη βία
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x