A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Για ιδές τε τον Αμάραντο: Έχει ενδιαφέρον


Toυ Ηλία Προβόπουλου
από : Βostanistas.gr


Από το 2008, όταν ο Αντώνης Παπαδάκος από τον Αμάραντο Καρδίτσας επέστρεψε στη γενέτειρα μετά από πολλά χρόνια απουσίας και εργασίας στην Αθήνα, παρακολουθούσε με προσοχή τα πράγματα του τόπου του και είχε βάλει στόχο να ανοίξει ένα παντοπωλείο με προϊόντα Καρδίτσας και φυσικά άρωμα ελληνικής γης.

Και ήρθε η ώρα, πριν από ένα μήνα, το παντοπωλείο με την εύγλωττη ταμπέλα «Αμάραντες γεύσεις» να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό της Καρδίτσας, στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στη Δημοτική Αγορά. Και γέμισε τα ράφια του και τα ψυγεία του με προϊόντα από 33 τοπικές επιχειρήσεις και αρκετές άλλες από διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδας, των οποίων η παραγωγή δεν παρατηρείται στην Καρδίτσα ή η ποιότητά τους τα κάνει να ξεχωρίζουν σε όλη τη χώρα.


H φιλοσοφία του Αντώνη συμπυκνώνεται στη φράση: «το ράφι του Καρδιτσιώτη παραγωγού» και ήταν αποτέλεσμα του διαλόγου με τους παραγωγούς και βιοτέχνες της περιοχής, οι οποίοι παράγουν ποιοτικά προϊόντα αλλά για τεχνικούς λόγους ή εξαιτίας της απασχόλησής τους με την παραγωγή, αδυνατούν να έχουν μια δυναμική παρουσία στην αγορά τόσο στην τοπική, όσο και στην ευρύτερη.

Έτσι ο Αντώνης έρχεται και τους παραχωρεί το πολυπόθητο ράφι του παντοπωλείου του, στο οποίο θα τους γνωρίσουν οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες της πόλης, ενώ παράλληλα τους δίνει και τη δυνατότητα να έρχονται στις «Αμάραντες Γεύσεις» και να συζητάνε με τους καταναλωτές, ώστε να έτσι να προβάλλουν οι ίδιοι τα προϊόντα τους.

Τα προϊόντα της Καρδίτσας, αλλά και των γειτονικών της νομών, είναι κατ’ εξοχήν γεωργικά και κτηνοτροφικά και είναι αρκετές οι τοπικές επιχειρήσεις που προχωρούν στην μεταποίησή τους, πράγμα που παράγει περισσότερο πλούτο και φυσικά δίνει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία. Στο παντοπωλείο, λοιπόν, δεν φτάνουν μόνο προϊόντα κατευθείαν από τον παραγωγό της Καρδίτσας αλλά και πολλά άλλα με σήματα τοπικών και θεσσαλικών επιχειρήσεων, που προσπαθούν να βρουν θέση στην αγορά που κυριαρχείται από μεγάλα ονόματα.

Εδώ η παραγωγή τυριού, φέτας και κασερίου με γάλα από ζώα που βόσκουν στα βουνά των Αγράφων είναι εξαιρετική, υπάρχουν επίσης πολύ ωραία αλλαντικά από ντόπια κρέατα, διακεκριμένα κρασιά, τσίπουρα, αποστάγματα αλλά και μια τοπική μπύρα, η «Στίλβη». Η περιοχή παράγει επίσης καλής ποιότητας όσπρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς χώρο στο τραπέζι της οικογένειας, ενώ παρατηρείται και αύξηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με αυτά, ενώ από τα βουνά και τα δάση της προέρχεται και το πολύ ωραίο μέλι καθώς και πλήθος αρωματικών φυτών και βοτάνων από τα οποία ευωδιάζει το παντοπωλείο.  

Ποιοτικά και ξεχωριστά είναι επίσης τα προϊόντα που φέρνει ο Αντώνης Παπαδάκος από άλλα μέρη, όλα από διακεκριμένες επιχειρήσεις, οικογενειακές κυρίως καθώς και συνεταιριστικές. Έτσι διαθέτει ελιές και λάδι από την Καλαμάτα, ζυμαρικά από την Ηλεία, γραβιέρα από την Ίο, μανιταροσκευάσματα από τα Γρεβενά και πολλά άλλα με τα οποία σιγά σιγά εμπλουτίζει τα ράφια του και τα ψυγεία του.

Στους στόχους του Αντώνη είναι να γίνει το παντοπωλείο και χώρος όπου κατά καιρούς, και ανάλογα με την περίοδο, θα οργανώνονται θεματικές ημέρες γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων ενώ στις άμεσες προτεραιότητές του είναι η οργάνωση της μεταφοράς των προϊόντων στον πελάτη, φυσικά, με ποδήλατο. Κοινός παρονομαστής σε όλα αυτά βεβαίως είναι η αγάπη του για τον τόπο του και φυσικά τα Άγραφα και τη λίμνη Πλαστήρα για την προβολή των οποίων έχει σχεδιάσει και θα προχωρήσει πολύ σύντομα σε ορισμένες δράσεις.

Οι «Αμάραντες Γεύσεις», βρίσκονται στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας, στο κέντρο της πόλης, και στο τηλέφωνο 24410-20991.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΑ
Καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου: Δεν έχουν μειωθεί σημαντικά οι θάνατοι στους 65-74. Γι' αυτό τους καλούμε να εμβολιαστούν.
ΝΕΑ
Ο επικεφαλής του πανίσχυρου αμερικανικού λόμπι που πυροβολεί ελέφαντα στην Μποτσουάνα. υπέρ της οπλοκατοχής NRA Γουέιν ΛαΠιερ προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, μετά την προβολή
ΝΕΑ
Η χθεσινή μέρα έκλεισε στους 1.024.150 εμβολιασμούς, ενώ ο συνολικός αριθμός προγραμματισμένων ραντεβού είναι 1.450.00
ΝΕΑ
Υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αναστέλλεται η λειτουργία παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών, λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής.
ΝΕΑ
Το απόγευμα της Τετάρτης, ο Πέτρος Φιλιππίδης, έντονα στρεσαρισμένος από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών κατέρρευσε λιπόθυμος μπροστά στα μάτια της συζύγου του.
ΝΕΑ
Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.ά.) των κατοίκων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x