A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ενημερωτική συνάντηση της Διοίκησης των ΕΛΠΕ με τους Έλληνες ευρωβουλευτές

Ενημερωτική συνάντηση είχε σήμερα, Παρασκευή 10 Ιουνίου, η Διοίκηση της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ, με τους Έλληνες Ευρωβουλευτές κ.κ. Νίκο Ανδρουλάκη,  Στέλιο Κούλογλου, Γιώργο Κύρτσο, Δημήτρη Παπαδημούλη, Σοφία Σακοράφα και Κώστα Χρυσόγονο.

Η συνάντηση αυτή αποτελεί συνέχεια  πρόσφατης εκδήλωσης στις Βρυξέλλες της Fuels Europe, καθώς και της «6ης Συνάντησης του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διύλισης» που διεξήχθη στο Ευρωκοινοβούλιο. Στόχος  είναι να ενισχυθεί ο διάλογος μεταξύ των εταιρειών Διύλισης και των Ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να γίνουν γνωστές και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο διεθνές περιβάλλον

Επισημαίνεται ότι, η προστιθέμενη αξία για την Ευρωπαϊκή οικονομία από τον κλάδο Διύλισης ανέρχεται ετησίως σε 23 δισ. Ευρώ, οι φόροι που συλλέγονται από τις πωλήσεις πετρελαιοειδών ανέρχονται στα 270 δις Ευρώ, οι επενδύσεις κάθε χρόνο  αποτιμώνται στα 5 δισ. Ευρώ, ενώ μόνο οι άμεσα απασχολούμενοι στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια ξεπερνούν τους 140 χιλιάδες εργαζόμενους.

Η συνολική επίδραση του κλάδου στην Ελληνική οικονομία φτάνει τα 3,8 δις Ευρώ (2% του ΑΕΠ), οι θέσεις εργασίας -άμεσες και έμμεσες- ανέρχονται σε 40,6 χιλιάδες, ενώ υπολογίζεται πως για κάθε 1 Ευρώ προστιθέμενης αξίας στον κλάδο προκύπτουν 2,7  Ευρώ ΑΕΠ στην εθνική οικονομία.

Τους Ευρωβουλευτές υποδέχτηκαν και ενημέρωσαν η Διοίκηση της EΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΑΕ και στελέχη του Ομίλου.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων: 

·   Ο κομβικός ρόλος που διαδραματίζουν τα ΕΛΠΕ ως ηγετικός ενεργειακός Όμιλος στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, σε ένα περιβάλλον έντονου ανταγωνισμού.

·   Η ανάλυση της τιμής αντλίας και οι φόροι και δασμοί στην αμόλυβδη βενζίνη.

·        Οι σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά Διυλιστήρια.

· Η επιπλέον επίπτωση των πολιτικών της ΕΕ στην ανταγωνιστικότητα των Διυλιστηρίων της.

·   Η επιβάρυνση κόστους των Διυλιστηρίων της ΕΕ έναντι των ανταγωνιστών.

·  Η μεταφορά ορισμένων διυλιστηρίων και νέων επενδύσεων μακριά από τις χώρες της ΕΕ, με αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ και την απασχόληση, αλλά και με επιβάρυνση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής.

·   Οι πολιτικές και οι νομοθεσίες που είναι υπό διαμόρφωση στην ΕΕ σήμερα και στο αμέσως επόμενο διάστημα και που επηρεάζουν το μέλλον του κλάδου (ζήτηση προϊόντων, κόστος διύλισης, επενδύσεις κλπ).

·   Ο ρόλος της Διύλισης στην παγκόσμια δράση κατά της Κλιματικής Αλλαγής και η συνεισφορά της στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του COP21.

Από αριστερά,  ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Ανδρουλάκης, ο Ανώτερος Δ/ντης Στρατηγικού Σχεδιασμού, Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων και Συμμετοχών Ομίλου κ. Διομήδης Σταμούλης, η Ανώτερη Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου κα Πηνελόπη Παγώνη, η Ευρωβουλευτής κα Σοφία Σακοράφα, οι Ευρωβουλευτές κ.κ. Γιώργος Κύρτσος και Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, ο Ευρωβουλευτής κ. Στέλιος Κούλογλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, η Διευθύντρια Ενεργειακής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Ομίλου κα Λιάνα Γούτα, ο Γενικός Δ/ντης Εφοδιασμού, Διύλισης & Πωλήσεων Ομίλου κ. Ιωάννης Ψυχογιός και ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων κ. Γιάννης Γρηγορίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ιδιαίτερα ότι, η μέση επιβάρυνση στη λειτουργία ενός ευρωπαϊκού διυλιστηρίου έναντι ενός μη ευρωπαϊκού, είναι αυτή τη στιγμή περίπου 4 δολάρια το βαρέλι, λόγω ακριβώς των κανονισμών που ισχύουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα καύσιμα της Ευρώπης πρέπει να συνεχίσουν να παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί αυτό διασφαλίζει της ασφάλεια εφοδιασμού, ενισχύει τις εθνικές οικονομίες, ενώ στηρίζει την απασχόληση στα κράτη-μέλη. Ταυτόχρονα, η μετακίνηση διυλιστικής ικανότητας εκτός Ευρώπης στρέφεται τελικά κατά του περιβάλλοντος. Χαρακτηριστικό είναι ότι, για κάθε 100 μονάδες διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει ένα ευρωπαϊκό διυλιστήριο, τα αντίστοιχα διυλιστήρια της Μέσης Ανατολής εκπέμπουν 35% παραπάνω εκπομπές. Όπως τονίστηκε, είναι υποχρέωση όλων μας να συνεργαστούμε, Ευρωκοινοβούλιο, Κράτη-Μέλη, κοινωνίες των Πολιτών και εταιρίες Διύλισης, για να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο και αειφόρο ενεργειακό μέλλον για την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Με πρώτο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έξι συνολικά πανεπιστήμια της Ελλάδας εντάχθηκαν στα 900 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
ΕΛΛΑΔΑ
Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους μας λόγω της πανδημίας, γεγονός που είχε σημαντικό αντίκτυπο και στις δραστηριότητες του Ομίλου.
ΕΛΛΑΔΑ
Το βέβαιο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων έχει ακούσει κάπου, κάποτε στη ζωή τους ότι η ελληνική γλώσσα έχασε μια μεγάλη ιστορική ψηφοφορία για μία μόνο ψήφο.
ΕΛΛΑΔΑ
Επιστολή προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κοινωνική Οικονομία στην Ελλάδα απέστειλε η Δικτύωση Κοιν.Σ.Επ.
ΕΛΛΑΔΑ
Επισημαίνεται ότι, έχει διασφαλιστεί η επάρκεια του προϊόντος για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της αγοράς.
ΕΛΛΑΔΑ
Η ΕΚΟ ανταποκρινόμενη στις απαιτητικές συνθήκες που βιώνει η χώρα μας και με πρωταρχική της μέριμνα να βρίσκεται πάντα δίπλα σε όλους τους πολίτες, τους δίνει τη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης με μειωμένη τιμή κατά 5%
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x