A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το μεγαλύτερο δείπνο αλληλεγγύης στήθηκε στο δρόμο μιας γειτονιάς της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης διοργάνωσε το «Δείπνο της Άνοιξης», στρώνοντας ένα τεράστιο, φιλόξενο τραπέζι.


Το παρακάτω κείμενο μοιράστηκε από την Πρωτοβουλία Η Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου και αφορά τους λόγους που γίνεται το Δείπνο της Άνοιξης. 


Αγαπητέ Γείτονα, περαστικέ, φίλε

Καλώς ήρθες στο Δείπνο της Άνοιξης. Όπως πολύ πιθανόν να έχεις ακούσει το Δείπνο αποτελεί ένα αστικό πείραμα το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια στη Γειτονιά της Αλεξάνδρου Σβώλου. Από όπου και αν ήρθες, σ' ευχαριστούμε που δέχτηκες την πρόσκληση και κάθισες στο τραπέζι μας. Θα θέλαμε να σ' ενημερώσουμε ότι είμαστε ένα πολύμορφο κράμα ανθρώπων από διαφορετικές ιστορικές διαδρομές. Λειτουργούμε με οριζόντιες οργανωτικές δομές (δεν έχουμε ιεραρχία) και στηρίζουμε την ενεργό συμμετοχή και την ελευθερία της έκφρασης (ή την έκφραση της ελευθερίας). 

Αυτό που μας ενώνει δεν είναι το γεγονός ότι ζούμε στην ίδια Γειτονιά μόνο, ούτε ότι πλέον γνωριζόμαστε σε επίπεδο καθημερινών σχέσεων, αλλά ότι ονειρευόμαστε μία ζωντανή, δημιουργική και ευχάριστη Πόλη, η οποία θα εκφράζει τις ατομικές επιθυμίες και συλλογικές ανάγκες του καθενός. Το Δείπνο της Άνοιξης ουσιαστικά είναι μία ευκαιρία να γνωριστούμε μεταξύ μας και να αναπτύξουμε μία ενεργή και διαδραστική σχέση με τον δημόσιο χώρο της Πόλης μας. Φέτος στο Δείπνο συμμετέχουν πάνω από 90 μαγαζιά, 4 σχολεία και πάρα πολλοί καλλιτέχνες της Πόλης μας. Κάθε χρόνο προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι, να μαθαίνουμε από τα λάθη μας και να συμπεριλαμβάνουμε όλο και περισσότερους συν-διαμορφωτές στις δράσεις μας, αξιοποιώντας το δημιουργικό κεφάλαιο της Γειτονιάς. 


ΦΩΤΟ: Tellos Filis

Ελπίζουμε λοιπόν να πάρεις και να δώσεις κάτι με την συμμετοχή σου. Ίσως είναι μία ευκαιρία να αναθεωρήσεις κάποια πράγματα που ορίζουν την καθημερινή σου συμπεριφορά. Θεωρούμε ότι το δικαίωμα στην πόλη είναι το δικαίωμα να αλλάζουμε τους εαυτούς μας, αλλάζοντας την πόλη σύμφωνα με τις επιθυμίες της καρδιάς μας. Θεωρούμε ότι η διεκδίκηση του δεν είναι μία παθητική διαδικασία, αλλά μια ζωντανή δυναμική που πηγάζει από τη δημιουργικότητα και ευρηματικότητα μας. Ούτως ή άλλως, η αλλαγή της ταυτότητας μιας Πόλης είναι μια υπόθεση συλλογικής δράσης και όχι μόνο πυροτεχνημάτων εντυπωσιασμού και τουριστικού μάρκετινγκ. Το Δείπνο λοιπόν είναι το μέσο για να δημιουργήσουμε μία γιορτινή ατμόσφαιρα σε μία γκρίζα, λιμνάζουσα και καταρρέουσα πραγματικότητα.

Φαντάσου λοιπόν ότι κατά την διάρκεια αυτής της γιορτής δεν ισχύουν κάποιοι κανόνες και νόρμες που μας περιορίζουν, αλλά μας ενώνει ένα τραπέζι με μια κοινή διεκδίκηση: Εμείς είμαστε η Γειτονιά. Για αυτό το λόγο συμβολικά για κάποιες ώρες αποφασίσαμε να κλείσουμε τον δρόμο και να στήσουμε τα τραπέζια στο κέντρο του, δείχνοντας ότι οι Γειτονιές ανήκουν σε όλους μας, ενώ εμείς είμαστε υπεύθυνοι να αποφασίζουμε το κοινό μας μέλλον. Έτσι λοιπόν, από αυτή τη στιγμή, είσαι ελεύθερος να μοιραστείς εκτός από το φαγητό σου, σκέψεις, ιδέες και προβληματισμούς, πάντα σεβόμενος την διαφορετικότητα του διπλανού σου. Αυτή είναι η μαγεία της Πόλης: ότι όλοι είμαστε διαφορετικοί, χρησιμοποιώντας τον ίδιο χώρο.
Παρόλα αυτά, το Δείπνο δεν είναι αυτοσκοπός αλλά το μέσο. Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι ένα μόνιμο πλαίσιο, το οποίο σε καθημερινή βάση θα αναπαράγει και θα επινοεί νέες ιδέες και δράσεις όπως αυτή που βρίσκεσαι τώρα, οι οποίες θα απαντούν στις ατομικές μας ανάγκες και θα δίνουν λύσεις στα συλλογικά προβλήματα της Γειτονιάς μας. Αυτή η κοινωνική ωριμότητα, αποτελεί ζωτικό στοιχείο για την επίτευξη της κοινωνικής οργάνωσης, που θα σπάει τα δεσμά της απομόνωσης, προτάσσοντας εναλλακτικές δομές οργάνωσης και συντροφικότητας.

Έτσι λοιπόν φανταζόμαστε την αναβίωση της έννοιας της ‘Γειτονιάς’ ως απάντηση στην οικονομική κρίση, που έκδηλα δημιουργεί μία διαρκή ανασφάλεια και φόβο, με την παράλληλη αύξηση του ατομικισμού ως φαινόμενο της σύγχρονης εποχής. Σπάζουμε έτσι τις αδύναμες κατακόρυφες επικοινωνίες που προκύπτουν από την απομόνωση των πολυκατοικιών και του τσιμέντου, μέσα στο οποίο ζούμε και επαναφέρουμε τις ανθρώπινες σχέσεις και την επικοινωνία στην επίγειά τους μορφή. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία μορφή ντόμινο που θα εξαπλωθεί σε όλες τις Γειτονιές της πόλης και θα συμπαρασύρει την ιστορία αυτής της πόλης σε μία καινούργια εποχή συμμετοχής και αλληλεγγύης, ενδυναμώνοντας παράλληλα τους κοινωνικούς δεσμούς και δημιουργώντας μία καινούργια σχέση με τον δημόσιο χώρο, σεβόμενοι πάντα την πολυμορφία και τη διαφορετικότητα μας.

¨Ελευθερία είναι εκείνη η δύναμις όπου έχει ο άνθρωπος εις το να κάμη όλον εκείνο, οπού δεν βλάπτει εις τα δίκαια των Γειτόνων του¨

Ρήγας Φεραίος
ΦΩΤΟ: Asteris Masouras

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Kαταγγελία της Αλεξάνδρας Παππά για αστυνομικό που φωτογράφισε με το κινητό της τηλέφωνο την ταυτότητά της κατά τη διάρκεια ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ
Τα νέα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 52 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1884, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
ΕΛΛΑΔΑ
Στην κατάσχεση διαλυμάτων που προβάλλονταν ώς αντισηπτικά χωρίς να έχουν την απαιτούμενη άδεια, καθώς και χειρουργικών μασκών που δεν είχαν νόμιμα παραστατικά απόκτησης, προχώρησαν οι υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε.
ΕΛΛΑΔΑ
Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι 77 και το σύνολο των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1832 , ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.
ΕΛΛΑΔΑ
Ενώ πλησιάζει η Μεγαλο-βδομάδα, η Ανάσταση αναβάλλεται μέχρι νεοτέρας... το ίδιο και η κοινωνική πολιτική του Δήμου Χανίων.
ΕΛΛΑΔΑ
Η επιλογή της κυβέρνησης να αποκλείσει τους πρόσφυγες από την μετακίνηση σε μέρη όπου μπορούν να προμηθεύονται τα βασικά είδη διατροφής για την επιβίωση τους είναι μια ρατσιστική δολοφονική επιλογή
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ