A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κύπρος: Επίσημη παρουσίαση προγράμματος μετεγκατάστασης της ΕΚΟ στο Βασιλικό

ΚΥΠΡΟΣ: ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ

Παρουσιάστηκε σήμερα, επισήμως, το χρονοδιάγραμμα μεταφοράς των  εγκαταστάσεων της ΕΚΟ από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Στην εκδήλωση παρόντες ήταν ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Λακκοτρύπης και ο Δημαρχεύων του Δήμου Λάρνακας κ. Πέτρος Χριστοδούλου.

Τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εκπροσώπησαν ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Γρηγόρης Στεργιούλης, ο Γενικός Διευθυντής Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας  κ. Roberto Karahannas, ο Ανώτερος Διευθυντής Διεθνούς Εμπορίας κ. Κώστας Μαδεμλής και ο Ανώτερος Διευθυντής Εταιρικών Σχέσεων κ. Γιάννης Κορωναίος.    

Η παρουσίαση έγινε από τον κ. Γιώργο Γρηγορά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ στη Λάρνακα και ξενάγηση στο νέο χώρο στο Βασιλικό που προορίζεται για τα πετρελαιοειδή.


Όπως σημείωσε ο κ. Γρηγοράς, «τα Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται στην Κύπρο, επενδύοντας όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και  στην εμπιστοσύνη, στην αλληλοκατανόηση, στην πολύπλευρη ανάπτυξη. Ότι είναι καλό για την Κύπρο, είναι καλό και για εμάς, ακόμα και αν μας υποχρεώνει σε ακόμα μεγαλύτερες επενδύσεις. Πιστεύουμε ειλικρινά, ότι η μετακίνηση των εγκαταστάσεων θα δώσει στην Λάρνακα και ευρύτερα στην Κύπρο μια μοναδική ευκαιρία για ανάπτυξη. Ευχαριστούμε την Λάρνακα που για 10ετίες μας φιλοξενούσε και για την μέχρι σήμερα συνεργασία. Ξεκινήσαμε και προχωρούμε μεθοδικά για μια συντεταγμένη μετεγκατάσταση και αναπροσαρμογή των λειτουργιών της Εταιρείας μας, για να γίνει αυτό δυνατό με τον ταχύτερο και πιο ασφαλή τρόπο».


Από την πλευρά του, χαιρετίζοντας την εκδήλωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ. Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε: «Αποτελεί πάγια πρακτική του Ομίλου ο σεβασμός των αποφάσεων των τοπικών κοινωνιών. Τηρούμε τις δεσμεύσεις και ειδικά στη Κύπρο, η ενεργή συμμετοχή στα ενεργειακά δρώμενα είναι απόφαση που έχει μετουσιωθεί και σε οδηγό δράσης (master plan). Τα Ελληνικά Πετρέλαια μπορούν και θα είναι από τους πρωταγωνιστές στην ανάπτυξη της περιοχής και της Κύπρου μας».


Ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Λακοτρύπης χαιρέτισε εκ μέρους της Κυβέρνησης τις πρωτοβουλίες της ΕΚΟ για μετεγκατάσταση από τη Λάρνακα στο Βασιλικό. Επεσήμανε ότι στη μέχρι σήμερα πορεία οι δυσκολίες δεν ήταν λίγες, αλλά με προσπάθειες αντιμετωπίζονται και πρόσθεσε ότι 3 από τις 4 εταιρείες που έχουν ανάλογες  εγκαταστάσεις στη Λάρνακα έχουν καταθέσει αίτηση για κατεδάφιση στον Δήμο της πόλης. Όπως δήλωσε, το επόμενο στάδιο είναι η αποκατάσταση του χώρου, διότι πρέπει να δημιουργηθούν τουριστικές υποδομές στην περιοχή. Η Κυβέρνηση, είπε, θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Δημαρχεύων του Δήμου Λάρνακας κ. Πέτρος Χριστοδούλου, εξέφρασε το αμέριστο ενδιαφέρον του Δήμου για τη ολοκλήρωση της μετεγκατάστασης και την ανάπτυξη της περιοχής, σε όφελος της Κύπρου.

Σήμερα, η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Κύπρου Λτδ διατηρεί την αναγκαία υποδομή για παροχή υπηρεσιών και προϊόντων που ανταποκρίνονται απόλυτα στις απαιτήσεις του πελάτη. Η υποδομή περιλαμβάνει, εκτός των πρατηρίων, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων στη Λάρνακα, δεξαμενές και εμφιαλωτήριο υγραερίου, καθώς και σταθμό φόρτωσης χύμα υγραερίου. Οι υποδομές αυτές, αξίας δεκάδων εκατομμυρίων, κατεδαφίζονται βάσει του σχετικού Διατάγματος του Δήμου Λάρνακας. Η εν λόγω μετακίνηση αλλάζει το όλο σκηνικό της εισαγωγής, αποθήκευσης και διανομής πετρελαιοειδών στην Κύπρο και δημιουργεί την ανάγκη νέων σοβαρών επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Κύπρου, ανταποκρινόμενη άμεσα στις προκλήσεις και σε συνεργασία με τις Πετρολίνα, Intergaz και Synergas, προχώρησε σε συμφωνία  για τη δημιουργία κοινοπραξίας η οποία θα κατασκευάσει και θα λειτουργεί νέα κοινή εγκατάσταση υγραερίου (LPG) στο Βασιλικό. Θα διαθέτει αποθηκευτικούς χώρους 5000 ΜΤ και εμφιαλωτήριο κυλίνδρων, για την κάλυψη των αναγκών όλων των εταιρειών εμπορίας  LPG στην Κύπρο. Η συμφωνία προνοεί ελεύθερη πρόσβαση σε οποιαδήποτε άλλη εταιρεία εμπορίας στο Τερματικό και την Κυπριακή αγορά, επί ίσοις όροις.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, το συνολικό κόστος μετεγκατάστασης των εγκαταστάσεων υγραερίου θα ξεπεράσει τα 30 εκατ. Ευρώ. Η επένδυση αναμένεται να καλυφθεί εν μέρει από ίδιους πόρους και εν μέρει από δανεισμό. Για την δανειοδότηση της επένδυσης έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από 7 τραπεζικά ιδρύματα.

Σχετικά με τα πετρελαιοειδή, έγιναν οι ανάλογες διευθετήσεις και το μαζούτ (LFO) που αποθηκευόταν  σε δεξαμενή χωρητικότητας 3000 ΜΤ διανέμεται από ενοικιαζόμενο χώρο στο Βασιλικό (διανέμονταν 12,500 ΜΤ σε όλη την Κύπρο). Ήδη, όλες οι εγκαταστάσεις για την φόρτωση του LFO σε Βυτιοφόρα έχουν αποξηλωθεί.

Επίσης, η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Λτδ αιτήθηκε τον Ιούνιο του 2015 τεμάχιο γης προς ενοικίαση, το οποίο της έχει ήδη υποδειχθεί από τον Ιανουάριο 2016 . Έγινε η οροθέτηση του τεμαχίου και έχουν ξεκινήσει οι γεωτεχνικές μελέτες. Έχει ήδη γίνει ο προκαταρτικός σχεδιασμός και παραμένουν να γίνουν οι τελικοί σχεδιασμοί των εγκαταστάσεων και η υποβολή, αν απαιτείται, οποιονδήποτε συνεργασιών στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. 

Παράλληλα, το εργοστάσιο λιπαντικών έχει διακόψει τη λειτουργία του, ενώ έχει υποβληθεί αίτηση για την κατεδάφιση του συνόλου των αποθηκευτικών  εγκαταστάσεων.

Μετά από σχετική πρόταση του Δήμου Λάρνακας και μέσα στο πλαίσιο της δέσμευσης τόσο του Δήμου, όσο και του κράτους, για την πολεοδομική αναβάθμιση της παράκτιας ζώνης των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών, οι εταιρείες πετρελαιοειδών ανέλαβαν την χρηματοδότηση μελέτης  Master Plan, από την διεθνούς εμβέλειας εταιρεία πολεοδομικών μελετών ARUP, σε συνεργασία με τον Δήμο και το ΕΒΕΛ. Στόχος  του πλάνου δράσης είναι να επιτευχθεί, αισθητικά και λειτουργικά, ένας άρτιος σχεδιασμός της πολεοδομικής ανάπλασης της παράκτιας ζώνης που θα συνάδει με τις σύγχρονες αρχές και κανόνες της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης, προκειμένου αυτή να καταστεί ελκυστική για επενδύσεις και επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά και ταυτόχρονα να προωθηθεί η αναβάθμιση και προστασία του Περιβάλλοντος και η οικονομική και κοινωνική Ανάπτυξη της πόλης.EKO CYPRUS 1: Από αριστερά, ο Ανώτερος Διευθυντής Διεθνούς Εμπορίας κ. Κώστας Μαδεμλής, ο Γενικός Διευθυντής Εγχώριας & Διεθνούς Εμπορίας  κ. Ρομπέρτο Καραχάννας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ. Γρηγόρης Στεργιούλης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Κύπρου Λτδ  κ. Γιώργος Γρηγοράς.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΣΜΟΣ
Πιο συγκεκριμένα για την περίοδο από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2020 στις επαρχίες Λεμεσού και Πάφου απαγορεύεται:
ΚΟΣΜΟΣ
Με πρώτο το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, έξι συνολικά πανεπιστήμια της Ελλάδας εντάχθηκαν στα 900 καλύτερα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα
ΚΟΣΜΟΣ
Ερσίν Τατάρ και Μουσταφά Ακιντζί θα βρεθούν στο δεύτερο γύρο των «εκλογών» για την ανάδειξη ηγέτη των τουρκοκυπρίων στα κατεχόμενα.
ΚΟΣΜΟΣ
Το 2020 ήταν μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά για όλους μας λόγω της πανδημίας, γεγονός που είχε σημαντικό αντίκτυπο και στις δραστηριότητες του Ομίλου.
ΚΟΣΜΟΣ
Η εμπορική συμφωνία CETA μεταξύ των χωρών της ΕΕ και του Καναδά έχει τεθεί πιλοτικά σε ισχύ από τις 21 Σεπτεμβρίου 2017.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x