A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής για τα γεγονότα της 24ης Ιουλίου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΗΣ 24ης ΙΟΥΛΙΟΥ

Τον τελευταίο καιρό έχει παρατηρηθεί μία ραγδαία κλιμάκωση των διεθνών εντάσεων σε κοινωνικοπολιτικό επίπεδο. Οι προσφυγικές ροές, οι συγκρουσιακές απεργίες στη Γαλλία και οι ισλαμοφασιστικές επιθέσεις με τους εκατοντάδες νεκρούς στην Καμπούλ, στη Νίκαια και στην Κωνσταντινούπολη είναι παραδείγματα των τεράστιων ανακατατάξεων που συντελούνται στον πλανήτη. Η γειτονική Τουρκία έζησε στις 15 Ιουλίου μία αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος που κατεστάλη από την κυβέρνηση Ερντογάν. Ο κατ΄επίφαση δημοκρατικός πρόεδρος της Τουρκίας εμφανίστηκε με τη νίκη του αυτή ως εθνοσωτήρας και εγγυητής του δόγματος «νόμος και τάξη» και βρήκε την ευκαιρία να εκκαθαρίσει τον κρατικό μηχανισμό. Παράλληλα, με αφορμή το γεγονός αυτό επιδιώκει την ισχυροποίηση της θέσης του και του ιδεολογικού του μηχανισμού. Η Θράκη δεν έμεινε ανεπηρέαστη από αυτό το γεγονός αφού εκτός των άλλων προσγειώθηκε κι ένα ελικόπτερο με 8 στασιαστές στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης. Το Τούρκικο Προξενείο της Κομοτηνής κάλεσε τους Μουσουλμάνους της Θράκης να εναντιωθούν στην παρουσία των στασιαστών και στη συνέχεια κάλεσε σε συγκέντρωση στις 24 Ιουλίου έξω από το Προξενείο για στήριξη της «δημοκρατικά» εκλεγμένης κυβέρνησης του Ερντογάν. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκε ένα κομμάτι της μειονότητας και υπήρξε και αντισυγκέντρωση στην πλατεία από κόσμο που εναντιωνόταν στη συγκέντρωσή τους.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Η πολύπαθη Θράκη έζησε άλλη μία θλιβερή στιγμή, όπου δύο αντίπαλοι εθνικισμοί ( ο τουρκικός κι ο ελληνικός ) βγήκαν παγανιά την Κυριακή στην Κομοτηνή. Ο εθνικισμός ως αναπόσπαστο τμήμα των εθνών-κρατών εγκλωβίζει νοηματικά τους υπηκόους κάθε κράτους και προσπαθεί να τους μετεξελίξει σε πειθήνια στρατιωτάκια της μηχανής του. Επιδιώκει την ενιαιότητα των αισθημάτων ενός λαού, ο οποίος πρέπει να συνταχθεί κάτω από τη μεγάλη ιδέα μίας ανώτερης και αδιαίρετης φυλής, που είναι αμετάβλητη μέσα στο χρόνο κι ας είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι η ανθρώπινη ιστορία είναι γεμάτη από κοινωνικοπολιτικές συγκρούσεις κι από τεράστιες φυλετικές ανακατατάξεις στο πέρασμα του χρόνου. 

Ο τουρκικός εθνικισμός στην Κομοτηνή υποκινείται κατά βάση από το Προξενείο, το οποίο ήταν ανέκαθεν ιδεολογικά ελεγχόμενο από το κράτος της Τουρκίας. Κατ’επέκταση, αυτός ο ιδεολογικός έλεγχος ασκείται και σε ένα μεγάλο κομμάτι της μουσουλμανικής μειονότητας, η οποία, απ’ό,τι φάνηκε από την προηγούμενη Κυριακή, ακολουθεί σε σημαντικό βαθμό πειθήνια το Προξενείο και το DEB( Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας) το οποίο ουσιαστικά ελέγχεται από το Προξενείο. Για εμάς, η κυβέρνηση του Ερντογάν είναι μια φασιστική κυβέρνηση, η οποία καταπιέζει το λαό της Τουρκίας και τους Κούρδους αγωνιστές, που ζητάνε την αυτονομία τους και, παρόλο που βρίσκει πολλούς υποστηρικτές, έχει να αντιμετωπίσει κι ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης, το οποίο αποδεικνύει την έλλειψη ενιαιότητας συμφερόντων την οποία επικαλείται ο εθνικισμός. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πανηγυρισμοί των Τούρκων ερντογανικών, μετά την αποτυχία του πραξικοπήματος, κατέληξε σε πογκρόμ ενάντια σε πρόσφυγες, σε επιθέσεις σε κουρδικές γειτονιές και σε γειτονιές τούρκων αναρχικών και κομμουνιστών. Επομένως, το κομμάτι της μειονότητας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Προξενείου για την υπεράσπιση του καθεστώτος Ερντογάν ευθύνεται με τη σειρά του για την τεράστια καταπίεση που δέχεται ο τουρκικός λαός και συντηρεί τον εθνικιστικό μύθο της Τουρκίας στον ελλαδικό χώρο. 

Όσον αφορά την αντισυγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία, στην οποία συμμετείχε ένας σχετικά μικρός αριθμός κατοίκων της Θράκης μαζί με 5-10 θλιβερούς χρυσαυγίτες, πρέπει να τονισθεί ότι έγινε στο όνομα του ελληνικού εθνικισμού. Στην περιοχή της Θράκης συντηρείται από παλιά ο μύθος των αλύτρωτων πατρίδων και ο φόβος της εκ νέου υποδούλωσής μας από τους Τούρκους. Την κατάσταση αυτή καπηλεύονται διάφοροι θεσμικοί φορείς της εκκλησίας και του κράτους που επιδιώκουν να συντηρούν τις αντιπαλότητες των τοπικών πληθυσμών για την ιδεολογική τους επικράτηση. Ο ιδεολογικός μηχανισμός του ελληνικού κράτους θέλει από τη μεριά του πειθήνιους πολίτες, οι οποίοι πρέπει να είναι διαρκώς σε εγρήγορση για να υπερασπιστούν τα εδάφη τους από τους «εχθρούς τους». Τα ίδια τα κράτη δηλαδή που δημιούργησαν αυτούς τους τεχνητούς διαχωρισμούς και ιστορικά είναι υπεύθυνα για τις μετακινήσεις πληθυσμών, δέχονται βοήθεια στο καταστροφικό τους έργο από τους κατά τόπους εθνικιστές. 

Η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα της Θράκης συνίσταται ακριβώς στη συνύπαρξη και στην αλληλεπίδραση διαφορετικών μεταξύ τους πληθυσμών. Κι ενώ αυτό θα έπρεπε να είναι το μεγάλο προτέρημα της περιοχής, καταντά να είναι το μεγαλύτερό της μειονέκτημα. Η Θράκη είναι έρμαιο των διπλωματικών-ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, κράτη τα οποία ασκούν καθοριστικό έλεγχο στις συνειδήσεις των ανθρώπων με σκοπό να τους κρατάνε δέσμιους των συμφερόντων τους. Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι όσοι αντέδρασαν στη συγκέντρωση του ΚΙΕΦ, δεν έχουν κατέβει ποτέ στο δρόμο για να αντισταθούν στην εντεινόμενη επίθεση του κρατικού ολοκληρωτισμού στην Ελλάδα ούτε στη φτωχοποίηση των ανθρώπων της. Από την άλλη κι η μειονότητα ήταν παντελώς απούσα και σιωπηρή κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της τουρκικής κοινωνίας που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2013 από το πάρκο Γκεζί στην Κωνσταντινούπολη. 

Το πογκρόμ σε βάρος των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955, καθώς και τα πογκρόμ σε βάρος μουσουλμάνων της Θράκης την τελευταία 25ετία, όλα υποκινούμενα από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, αποτελούν παραδείγματα μίσους και παράλογου φανατισμού και θα πρέπει με κάθε τρόπο να αποφευχθούν στο μέλλον. Παρά τις άσχημες εικόνες της Κυριακής, ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού έχει ξεπεράσει αυτές τις εχθρότητες και δε λαμβάνει μέρος σε διακηρύξεις μίσους. Ως Αντιεξουσιαστική Κίνηση Κομοτηνής, καλούμε τους τοπικούς πληθυσμούς να αμφισβητήσουν την κατάσταση που με μαεστρία δημιουργούν τα κράτη για την παραπλάνησή τους. Η Θράκη θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα τόπο αντίστασης και αυτοδιάθεσης των τοπικών πληθυσμών, με σκοπό να αποκτήσει με τον καιρό τη δική της ξεχωριστή συγκρότηση, βασισμένη στις αρχές της αλληλεγγύης και της ισότητας, απαλλαγμένη από τις ορέξεις των απανταχού εξουσιαστών. Η ελληνική και η τουρκική κοινωνία βράζουν λόγω της τεράστιας καταπίεσης που δέχονται από τις κυβερνήσεις τους κι είναι ώρα όλοι κι όλες να αποφασίσουν με ποιους είναι και ποιους υπερασπίζονται.


ΟΥΤΕ ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΥΤΕ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ, ΠΟΛΕΜΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ-ΑΝΤΙΚΡΑΤΙΚΟΣ


ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Για την Νάντια που ήμασταν πάντα μαζί. Tο μάτι και το χέρι μας στον ώμο μας. Σε όλες τις μεγάλες μας διασταυρώσεις.
ΕΛΛΑΔΑ
Θετικό στον κορωνοϊό το δείγμα του ζευγαριού που ήρθε από τη Γερμανία και συναντήθηκε με το ζευγάρι από τον Βόλο, στην Καλαμπάκα.
ΕΛΛΑΔΑ
Με πέντε όργανα που της μεταμοσχεύθηκαν από νεαρή Αμερικανίδα που χάρισε ζωή με τον θάνατό της, ζει τα τελευταία δυόμισι χρόνια μια Ελληνίδα γιατρός
ΕΛΛΑΔΑ
Είναι μια φράση που λέγεται συχνά, από χείλη προτρέχοντα συνήθως. Είναι τέσσερις λέξεις που ακούγονται να έχουν τη δύναμη και τη δραστικότητα μιας σφαίρας, που όμως το διαμέτρημά τους είναι ασταθές· ποιες είναι αυτές; «Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα».
ΕΛΛΑΔΑ
Προληπτικές δειγματοληψίες (τεστ) για το νέο κορωνοϊό αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν σε όλους τους πολίτες των δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x