A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Ποιές ηλεκτρικές συσκευές καταναλώνουν περισσότερο ρεύμα

Έρευνα  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καταγράφει τις  συσκευές που σπαταλούν μεγάλη ποσότητα ρεύματος αλλά και εκείνες τις λανθασμένες συνήθειες που έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. 

Για την έρευνα αυτή, η οποία έγινε για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο με τίτλο: «Αντίστροφη μέτρηση για κατοικίες χαμηλού άνθρακα – Countdown to Low Carbon Homes» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των δράσεων «Eracobuild» της ΕΕ,  επιλέχθηκαν 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη. 

Οι κατοικίες αυτές,  έχουν ήδη κάνει κάποια ενεργειακή αναβάθμιση πρόσφατα ενώ επιλέχθηκαν άλλες 20 κατοικίες στη Θεσσαλονίκη που επιθυμούν να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση, στο άμεσο μέλλον. 

Ποιες  συσκευές καταναλώνουν  περισσότερο ρεύμα: 

1. Τα παλιά ψυγεία και γενικότερα οι παλιές ηλεκτρικές συσκευές.

«Ίσως κάποιος δεν το συνειδητοποιεί, αλλά τα παλιά ψυγεία, μπορεί να μη χαλάνε εύκολα, αλλά λειτουργούν ολόκληρο το 24ωρο και είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα», σημείωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, Γρηγόρης Παπαγιάννης, προσθέτοντας ότι μετρήθηκε πως η αντικατάσταση ψυγείου δύναται να αποσβεστεί μέσα σε διάστημα μόλις δύο ετών.

2. Το πιστολάκι.

Όαο κι αν  μας φαίνεται περίεργο, το γνωστό μας πιστολάκι  δεν είναι καθόλου αθώο.  Είναι μια  από τις  πλέον ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές – περισσότερο ακόμη και από …το σίδερο.

3. Οι δικές μας συνήθειες που …καταναλώνουν ρεύμα.

Μέσα από την έρευνα επιβεβαιώθηκε τέλος, ότι όταν αφήνουμε στο σπίτι ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by σπαταλάμε ρεύμα, ενώ το ίδιο συμβαίνει κι όταν αφήνουμε κάποιες συσκευές να φορτίζουν για ώρες (κινητά, PC κλ.π.) ενώ αυτές χρειάζονται πολύ λιγότερο χρόνο για μία πλήρη φόρτιση.

Για να περιορίσουμε λοιπόν την κατανάλωση του ρεύματος και το ύψος των λογαριασμών που πληρώνουμε μπορούμε να ξεκινήσουμε από τα απλά: 

- Να  αποσυνδέουμε από την πρίζα τις ηλεκτρικές συσκευές όταν δεν τις χρησιμοποιούμε κι όχι να της αφήνουμε μονίμως σε κατάσταση αναμονής. Κι εάν π.χ. για το ψυγείο αυτό δεν είναι δυνατό, είναι για τις τηλεοράσεις, το στερεοφωνικό και όλες τις άλλες συσκευές που βρίσκονται στο σπίτι και μάλιστα σε …μεγαλύτερες της μίας ποσότητες. Μία έξυπνη επιλογή μάλιστα θα ήταν η χρήση κάποιου πολύμπριζου μ' ένα κεντρικό on/off κουμπί.

- Να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί όταν αφήνουμε μία συσκευή να φορτίσει. Κι είναι πολλές αυτές οι συσκευές πλέον: laptop, tablet, κινητά, φωτογραφικές μηχανές και τόσες άλλες. Έτσι, όταν ένα κινητό τηλέφωνο χρειάζεται περίπου μία ώρα για πλήρη φόρτιση, το να παραμένει όλο το βράδυ συνδεδεμένο στο ρεύμα είναι λάθος. 

- Τέλος, εφόσον φυσικά υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, αρχίζουμε ν' αντικαθιστούμε κάποιες παλιές ηλεκτρικές συσκευές με νέες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, καθώς με την κίνηση αυτή θα πετύχουμε σημαντική εξοικονόμηση στο ρεύμα. 


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ως μέλη της Κίνησης Πολιτών για την Προστασία της Οίτης θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τα σχέδια και τις εξελίξεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κατάργηση της πάγιας χρέωσης για όλους τους καταναλωτές, έκπτωση 5 ευρώ για όσους λαμβάνουν ηλεκτρονικό λογαριασμό και επιπλέον 8% για τους ευάλωτους πελάτες και για καταναλώσεις πάνω από 2.000 κιλοβατώρες, θέτει σε εφαρμογή η ΔΕΗ από τις 26 Μαρτίου και για τρεις μήνες.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Καθυστερήσεις στην επίδοση λογαριασμών σημειώνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα (μετά τις 14 Φεβρουαρίου, σε ορισμένες περιοχές της Επικράτειας), ενημερώνει η ΔΕΗ η οποία προχώρησε ήδη στη λήψη μέτρων προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στους καταναλωτές.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Άμεση βραχυπρόθεσμη αναστολή κάθε δραστηριότητας σχετικά με την κατασκευή και αδειοδότηση αιολικών πάρκων με ταυτόχρονο καθορισμό ημερομηνιών διοργάνωσης συζήτησης
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης συνολικά για την ελληνική οικονομία, συνιστά η απόφαση του Ομίλου ΕΛΠΕ να προχωρήσει στη δημιουργία του Φωτοβολταϊκού Πάρκου στην Κοζάνη
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Εμβληματική συμφωνία για την εξαγορά ισχυρού χαρτοφυλακίου Φωτοβολταϊκών έργων της Γερμανικής εταιρείας juwi στη περιοχή της Κοζάνης, συνολικής ισχύος 204 MW
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x