A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Κώστας Τζινιέρης: Ενεργός Πολίτης

Στη δημοκρατία η εξουσία πηγάζει από το λαό και ασκείται για το λαό. Οι πολίτες συμμετέχουν στα κοινωνικοπολιτικά τεκταινόμενα συγκαθορίζοντας τα πολιτικά πράγματα και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τους φορείς της εξουσίας αποσκοπούν στο συλλογικό συμφέρον.

Ο νεοέλληνας, ενώ γενικά θεωρείται, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης «ζώον πολιτικόν», δεν ξέρει να δρα πολιτικά με το να συμμετέχει ουσιαστικά στις πολιτικές διαδικασίες. Θεωρεί πως η πολιτική του αποστολή σταματά στη ψήφο. Όμως, όταν οι πολίτες πιστεύουν πως το πολιτικό τους χρέος εκπληρώνεται  με το ρίξιμο της ψήφου στη κάλπη, τότε αναδύεται μια κατ΄ επίφαση δημοκρατία· μια δημοκρατία που εκφράζεται ως πρακτική υποβάθμισης και εκμετάλλευσης του ανθρώπινου στοιχείου.

Είναι σκόπιμο, λοιπόν, μια ουσιαστική αφύπνιση των κοιμισμένων συνειδήσεων και μια ριζική αντιμετώπιση των κακώς κειμένων που μαστίζουν το τόπο μας. Εδώ και πολλά χρόνια, παρατηρείται μια τάση εφησυχασμού, επανάπαυσης  και αδιαφορίας για άλυτα –εδώ και χρόνια-  προβλήματα. Οι σύγχρονοι άνθρωποι διέπονται από το δόγμα «ας βγάλει ο άλλος το φίδι από τη τρύπα», που δεν τους επιτρέπει την ενασχόληση με θέματα πέρα από εκείνα που άπτονται του ιδιωτικού τους συμφέροντος.

Το «αντίδοτο» της παθητικοποιημένης κατάστασης του πολίτη είναι το πρότυπο του ενεργού πολίτη, ενός ανθρώπου που γνωρίζει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του, με ενεργό συμμετοχή στις διαδικασίες που αποσκοπούν στο κοινό καλό. Ενός ανθρώπου που αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις για την πραγμάτωση της λαϊκής κυριαρχίας, η οποία θα μετατρέψει τον πολίτη από παθητικό θεατή σε πρωταγωνιστή της πολίτικης ζωής του τόπου του.

Οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι οφείλουν να ενημερώνονται σφαιρικά για τις πολιτικές εξελίξεις και την κοινωνική κατάσταση. Η διαμόρφωση προσωπικής αντίληψης και τοποθέτησης,  θα λειτουργεί ως ανάχωμα στα διάφορα ιδεολογήματα, που κάνουν έντονα την εμφάνιση τους στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, έχοντας ως ισχυρό τους όπλο όχι τη πείθω και τον διάλογο αλλά την πολιτική προπαγάνδα.

Η επισταμένη γνώση των καταστάσεων που επικρατούν στη χώρα μας βοηθάει στο να βρεθεί η αποτελεσματικότερη λύση και στη συνέχεια να εφαρμοστεί. Μόνο στα απολυταρχικά και στα κατ’ επίφαση δημοκρατικά καθεστώτα η σκέψη και η δράση ποινικοποιούνται. Εξ’ άλλου η συμμετοχή στα κοινά και η δυναμική παρέμβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, περιορίζουν στο ελάχιστο το κίνδυνο να μονοπωληθεί η εξουσία  από κάποια ισχυρά άτομα. Αντίθετα η ουσιαστική συμμετοχή στα κοινά δίνει τη δυνατότητα να εκφράζονται άτομα όλων των κοινωνικών στρωμάτων, έτσι που να μην αισθάνονται κοινωνικά αδικημένοι. Άλλωστε οι ανισότιμες σχέσεις μεταξύ των κοινωνικών τάξεων ανοίγουν το δρόμο της εκμετάλλευσης του αδυνάτου από το δυνατό, γεγονός το οποίο διαρρηγνύει το κοινωνικό ιστό.

Επομένως απαιτείται μια επανάσταση του συλλογικού έναντι του ατομικού, για να εξοβελιστούν, ο κομματικός φανατισμός, ο λαϊκισμός, η πολιτική προπαγάνδα, η συμφεροντολογία και η υποσχεσιολογία, που λυμαίνονται εδώ και πολλά χρόνια το συλλογικό βίο. Ωστόσο, η πιο λανθασμένη πολιτική είναι να στέκουμε παγερά αδιάφοροι απέναντι τους, πιστεύοντας πως κάποτε θα έρθει ένας , που θα μας απαλλάξει από τα δείνα της κοινωνικοπολιτικής ζωής.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Σε ένα αξιόλογο κριτικό πόνημα[1] της Άλκης Κυριακίδου, πάνω στο ζήτημα λαός και λαογραφία, αναλύονται σημεία της σκέψης του λαογράφου, και πατέρα της, Στίλπωνα Κυριακίδη.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Για να καταστεί η δημοκρατία λειτουργική προϋποθέτει το δίπολο κοινωνία και πολιτικό σύστημα να βρίσκεται σε μια έστω και υποτυπώδη συνεργασία.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Μ΄ένα παράξενο τρόπο μέσα σε λιγότερο από 24 ωρες ολοκλήρωσαν (και) για εμένα τις ιστορίες τους δύο έντυπα Μέσα που συνδέθηκαν με την επαγγελματική αλλά και αναπόφευκτα με την προσωπική μου ζωή
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Στο άρθρο αυτό θα προσεγγίσουμε την έννοια του έθνους ως συλλογικότητα συνδυαστικά με την ιδέα της δημοκρατίας
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Ο παγκόσμιος άνθρωπος πόσο έχει στενάξει αλήθεια, πόσο έχει ματώσει από τις δυο του όψεις; Κι ελπίζει πάντα ότι θα μπορέσει να συντελέσει κάποια στιγμή τη μία ενιαία, οικουμενική εικόνα. Να είναι ο Άνθρωπος της Γης
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υποστηρίξτε την αίτηση που συνυπογράφει το Vouliwatch κατά της κατάχρησης της πανδημίας από αυταρχικά καθεστώτα με σκοπό την καταστολή της Δημοκρατίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x