A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τέσσερις χάρτες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε την μετανάστευση στην Ευρώπη

Του Alex Gray. 
Πηγή: weforum.org (η ιστοσελίδα του World Economical Forum)
 
Αυτοί οι τέσσερις χάρτες, που δημιουργήθηκαν από τον Jakub Marian, έναν Τσέχο γλωσσολόγο, μαθηματικό και καλλιτέχνη, βασίζονται σε μια μελέτη του 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη για τη διεθνή μετανάστευση.

Δείχνουν την μετανάστευση στην Ευρώπη με διάφορους τρόπους: 

1. Τον αριθμό των αλλοδαπών σε κάθε χώρα, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
2. Την πιο κοινή χώρα προέλευσης για το ποσοστό αυτό. 
3. Αν ο αριθμός αλλοδαπών κάθε χώρας έχει αυξηθεί ή μειωθεί τατελευταία πέντε χρόνια. 
4. Τους πληθυσμούς των αλλοδαπών κάθε χώρας που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση. 


Το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών έχει το Λουξεμβούργο (45,9%), ακολουθούμενο από την Ελβετία (29.6%), την Αυστρία (18.7%), την Σουηδία (18.5%), την Εσθονία και την Ιρλανδία (15.8%), την Γερμανία (15.3%), την Νορβηγία (14.4%), και την Κροατία (13.6%).Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί με 13,4%. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Eurostat, σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιουνίου του 2016, ο J.Marian στη συνέχεια αποτύπωσε ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τηνευρωπαϊκή κρίση μετανάστευσης.

Η Αυστρία και η Σουηδία ήταν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν αύξηση 1% σε αλλοδαπό πληθυσμό ωςποσοστό του συνολικού πληθυσμού τους, ενώ η Γερμανία παρουσίασε αύξηση μικρότερη του 1%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 προερχόταν από την Ινδία. Στη Νορβηγία, από την Πολωνία. Στην Αυστρία και την Ελβετία, από τηνγειτονική Γερμανία. Οι περισσότεροι αλλοδαποί στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας προέρχονταιαπό το Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία προέρχονται από το νότο (Αλγερία, Μαρόκο και Αγκόλα, αντίστοιχα). Για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, από την Αλβανία. Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία είδε τους περισσότερους μετανάστες να έρχονται από την Ουκρανία. Σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι περισσότεροι μετανάστες είναι Ρώσοι. 3. Πώς έχει μεταβληθεί αυτ

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, παρουσίασαν μείωση του αριθμού μεταναστών, ως ποσοστό του πληθυσμού τους. Περίπου στις μισές ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση παρέμεινε λίγο ως πολύ η ίδια με αυτή του 2015 (χάρτης #2), συμπεριλαμβανομένων των Ινδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, των Βρετανών στην Ιρλανδία και των Πολωνών στη Νορβηγία.
Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Νορβηγία, που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό, είχαν επίσης την υψηλότερη αύξηση μεταναστών μεταξύ 2010 και 2015. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία ακολουθούν λίγο πιο πίσω.

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, παρουσίασαν μείωση του αριθμού μεταναστών, ως ποσοστό του πληθυσμού τους. Περίπου στις μισές ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση παρέμεινε λίγο ως πολύ η ίδια με αυτή του 2015 (χάρτης #2), συμπεριλαμβανομένων των Ινδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, των Βρετανών στην Ιρλανδία και των Πολωνών στη Νορβηγία. 

Οι μεταβολές σε άλλες χώρες δείχνουν περισσότερους Κουβανούς στην Ισπανία (κύριος προορισμός τους ήταν προηγουμένως το Μαρόκο), λιγότερους Ρώσους να κινούνται προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και αύξηση των Συρίων ως ποσοστό του πληθυσμού της Σουηδίας. 


        weforum.org

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Με βάση την τελευταία συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν μπορούμε να ανιχνεύσουμε μία στρατηγική αρθρωμένη σε 5 άξονες.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο ανοσολόγος συστημάτων Μίχαελ Μάιερ-Χέρμαν υποστηρίζει ένα lockdown σε πανευρωπαϊκό επίπεδο λόγω του μεγάλου αριθμού νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Τον περασμένο Οκτώβριο, εν μέσω της πανδημίας, ο EZLN ανακοίνωσε ότι «αρκετές αντιπροσωπείες Ζαπατίστας, άνδρες, γυναίκες θα βγουν για να ταξιδέψουν στον κόσμο
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Η ήπειρος, όπου κατοικεί μόλις το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού, παραμένει η περιοχή που έχει πληγεί περισσότερο στον κόσμο, με σχεδόν το 30% των συνολικών κρουσμάτων και θανάτων.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Με περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους από την Covid-19, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου λίγο πριν από τις 17:00 ώρα Ελλάδας, βάσει των απολογισμών που παρείχαν οι υγειονομικές αρχές.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Συνολικά, περισσότερα από 67 εκατομμύρια κρούσματα Covid-19 έχουν ανιχνευθεί παγκοσμίως από την αρχή της πανδημίας
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x