A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Τέσσερις χάρτες που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε την μετανάστευση στην Ευρώπη

Του Alex Gray. 
Πηγή: weforum.org (η ιστοσελίδα του World Economical Forum)
 
Αυτοί οι τέσσερις χάρτες, που δημιουργήθηκαν από τον Jakub Marian, έναν Τσέχο γλωσσολόγο, μαθηματικό και καλλιτέχνη, βασίζονται σε μια μελέτη του 2015 από τα Ηνωμένα Έθνη για τη διεθνή μετανάστευση.

Δείχνουν την μετανάστευση στην Ευρώπη με διάφορους τρόπους: 

1. Τον αριθμό των αλλοδαπών σε κάθε χώρα, ως ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.
2. Την πιο κοινή χώρα προέλευσης για το ποσοστό αυτό. 
3. Αν ο αριθμός αλλοδαπών κάθε χώρας έχει αυξηθεί ή μειωθεί τατελευταία πέντε χρόνια. 
4. Τους πληθυσμούς των αλλοδαπών κάθε χώρας που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση. 


Το υψηλότερο ποσοστό αλλοδαπών έχει το Λουξεμβούργο (45,9%), ακολουθούμενο από την Ελβετία (29.6%), την Αυστρία (18.7%), την Σουηδία (18.5%), την Εσθονία και την Ιρλανδία (15.8%), την Γερμανία (15.3%), την Νορβηγία (14.4%), και την Κροατία (13.6%).Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθεί με 13,4%. Χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Eurostat, σχετικά με τις αιτήσεις ασύλου μεταξύ Ιανουαρίου 2015 και Ιουνίου του 2016, ο J.Marian στη συνέχεια αποτύπωσε ποιες χώρες έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τηνευρωπαϊκή κρίση μετανάστευσης.

Η Αυστρία και η Σουηδία ήταν οι μόνες ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν αύξηση 1% σε αλλοδαπό πληθυσμό ωςποσοστό του συνολικού πληθυσμού τους, ενώ η Γερμανία παρουσίασε αύξηση μικρότερη του 1%.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των μεταναστών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015 προερχόταν από την Ινδία. Στη Νορβηγία, από την Πολωνία. Στην Αυστρία και την Ελβετία, από τηνγειτονική Γερμανία. Οι περισσότεροι αλλοδαποί στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας προέρχονταιαπό το Ηνωμένο Βασίλειο

Στην Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία προέρχονται από το νότο (Αλγερία, Μαρόκο και Αγκόλα, αντίστοιχα). Για την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, από την Αλβανία. Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία είδε τους περισσότερους μετανάστες να έρχονται από την Ουκρανία. Σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, οι περισσότεροι μετανάστες είναι Ρώσοι. 3. Πώς έχει μεταβληθεί αυτ

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, παρουσίασαν μείωση του αριθμού μεταναστών, ως ποσοστό του πληθυσμού τους. Περίπου στις μισές ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση παρέμεινε λίγο ως πολύ η ίδια με αυτή του 2015 (χάρτης #2), συμπεριλαμβανομένων των Ινδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, των Βρετανών στην Ιρλανδία και των Πολωνών στη Νορβηγία.
Για παράδειγμα, το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, η Σουηδία, η Αυστρία και η Νορβηγία, που είχαν το μεγαλύτερο ποσοστό αλλοδαπών σε σύγκριση με το συνολικό πληθυσμό, είχαν επίσης την υψηλότερη αύξηση μεταναστών μεταξύ 2010 και 2015. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Φινλανδία ακολουθούν λίγο πιο πίσω.

Ορισμένες χώρες, όπως η Πολωνία και η Ελλάδα, παρουσίασαν μείωση του αριθμού μεταναστών, ως ποσοστό του πληθυσμού τους. Περίπου στις μισές ευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση παρέμεινε λίγο ως πολύ η ίδια με αυτή του 2015 (χάρτης #2), συμπεριλαμβανομένων των Ινδών στο Ηνωμένο Βασίλειο, των Βρετανών στην Ιρλανδία και των Πολωνών στη Νορβηγία. 

Οι μεταβολές σε άλλες χώρες δείχνουν περισσότερους Κουβανούς στην Ισπανία (κύριος προορισμός τους ήταν προηγουμένως το Μαρόκο), λιγότερους Ρώσους να κινούνται προς χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και αύξηση των Συρίων ως ποσοστό του πληθυσμού της Σουηδίας. 


        weforum.org

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Το βασικότερο που πρέπει να ειπωθεί για τον Ιταλό Τζιοβάνι Βοκάκιο (Giovanni Boccaccio/εξελληνισμένο Ιωάννης Βοκάκιος), που έζησε από το 1313 ως το 1375 μ.Χ στην Φλωρεντία, είναι ότι ήταν ένας πραγματικά μεγάλος ουμανιστής της εποχής του.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές που θα φροντίσουν τόσο τους χρήστες όσο και τα αξεσουάρ και έξυπνα κινητά τα οποία σε καθημερινή βάση χρησιμοποιούν πολλές φορές δίνει με σημερινή της ανακοίνωση η Honor.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 22-23 Φεβρουαρίου 2020, στα Πρότυπα Σχολεία των Αναβρύτων (Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αναβρύτων και Πρότυπο Γυμνάσιο Αναβρύτων), στον χώρο του Άλσους Συγγρού, Μαρούσι, διεξήχθη το 3ο Μαθητικό Συνέδριο Προσομοίωσης Ηνωμένων Εθνών
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Από το εργαστήριο σχολικής ψυχολογίας ΕΚΠΑ
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο «Μήνας Πράσινου Σχολείου» αποτελεί ένα βιωματικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των “Κοινών υπό Κατοίκηση”. Απευθύνεται σε παιδιά και έξυπνους γονείς και θα πραγματοποιηθεί πιλοτικά στο 40ο Ιωαννίδειο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης από τις 06 Μαρτίου έως τις 10 Απριλίου 2020.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Στις 17 Φεβρουαρίου 1996 φεύγει από την ζωή ο διεθνούς φήμης επαναστάτης Μιχάλης Ράπτης.

ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ