A+ A A-
  • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
  • h Αρχική
  • n Δίκτυα αλληλεγγυης
  • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
  • e Νέα
  • p Αρθογραφία
  • w Ποιοι είμαστε
  • c Επικοινωνία
  • t Web Tv
  • s Κοινωνική οικονομία
  • g Αλληλεγγύη
  • m Συνεργατισμός
  • x Καινοτομίες
  • u Start ups
  • o Αειφορία
  • r Δικαιώματα
  • j Ακτιβισμός
  • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Με τόνους αντιβιοτικών ταΐζουν οι κτηνοτρόφοι τα ζώα απειλώντας την υγεία μας

 
Σύμφωνα με την έρευνα Global trends in antimicrobial use in food animals που δημοσιεύτηκε στo επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA, η παγκόσμια κατανάλωση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία κατά το 2010 έφτασε τους 63.151 τόνους! Πρόκειται για ποσότητα διπλάσια από εκείνη που χρησιμοποιείται από όλο τον πληθυσμό της Γης.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές, οι ποσότητες αυτές συνεχώς αυξάνονται. Υπολογίζεται δηλαδή ότι τα επόμενα χρόνια η χρήση αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία θα είναι κατά δύο τρίτα μεγαλύτερη.
 
Δύο είναι οι λόγοι για τους οποίους οι κτηνοτρόφοι δίνουν φάρμακα στα ζώα. Ο πρώτος έχει να κάνει με τις συνθήκες που επικρατούν στις φάρμες παραγωγής. Στα “εργοστάσια”  τα ζώα ζουν σε κλουβιά, δεν κινούνται καθόλου και αυτές οι συνθηκες ευνοούν την ανάπτυξη και μετάδοση ασθενειών. 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι όσο περισσότερα φάρμακα παίρνουν τόσο περισσότερο παχαίνουν επομένως αυξάνεται το κέρδος για τους κτηνοτρόφους. 

Όπως καταλαβαίνει κανείς όμως, η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών, εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους. Τα  μικρόβια αυτά είναι πολύ εύκολο να μεταφερθούν στον άνθρωπο εάν δεν τηρουνται οι κανόνες υγιεινής στα εστιατόρια ιδίως όταν το κρέας τρώγεται σχεδόν ωμό.

Δεν είναι τυχαίο εξάλλου ότι μόνο για το 2013 στις ΗΠΑ σημειώθηκαν 23.000 θάνατοι από μικρόβια ανθεκτικά στην αντιβίωση. 
 
Είναιγνωστό ότι τα αντιβιοτικά από τ ζώα καταλήγουν στον άνθρωπο. 

Σύμφωνα ομως με τους κανονισμούς , τα ζώα πρέπει να σφάζονται αφού περάσει αρκετό διάστημα από την λήψη οποιουδήποτε φαρμάκου.

Αυτό όμως είναι κάτι που δεν μπορεί πάντα να ελεγθεί. Οπότε ο καταναλωτής ουσιαστικά επαφίεται στον επαγγελματισμό του κάθε κτηνοτρόφου για το πόση τελικά αντιβίωση βρίσκεται στο πιάτο του.






ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΥΓΕΙΑ
Οι ερευνητές ανέλυσαν τις επιπτώσεις της έκθεσης σε φθαλικές ενώσεις σε πληθυσμό 5.303 ενηλίκων για πάνω από 20 χρόνια.
ΥΓΕΙΑ
Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 μειώνει σε ποσοστό 90% τον κίνδυνο νοσηλείας στα άτομα άνω των 50 ετών
ΥΓΕΙΑ
Επανεμφάνιση της γρίπης -και μάλιστα σε μεγάλη κλίμακα- μπορεί να συμβεί τον φετινό χειμώνα
ΥΓΕΙΑ
Επτά στους δέκα ανθρώπους που κάνουν το εμβόλιο κατά της COVID-19 έχουν κάποιο είδος αντίδρασης.
ΥΓΕΙΑ
Η Θεραπευτική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, από την αρχή του εμβολιασμού του ελληνικού πληθυσμού, ξεκίνησε εκτενή μελέτη.
ΥΓΕΙΑ
Τον εμβολιασμό όλων ζητούν οι επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, ασυμπτωματικοί ασθενείς εμφάνισαν συμπτώματα long Covid μετά από μήνες.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x