A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι στο τραπέζι μας - Του Ευάγγελου Αβδελά

Την Τρίτη 11/02 το Συμβούλιο των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ πήρε ευνοϊκή απόφαση για να καλλιεργείται στην Ευρώπη το ΓΤ Καλαμπόκι TC 1507 τηςDuPont Pioneer. Σύμφωνα με σχόλια του Ευρωπαϊκού τύπου από χθες, οι οικολογικές και καταναλωτικές οργανώσεις και οι φορείς κατηγορούνται ότι δεν αντέδρασαν και δεν κατάφεραν να παρεμποδίσουν την απόφαση.

Του Ευάγγελου Αβδελά*, συνεργάτη του enallaktikos.gr

Προορίζεται για ζωοτροφή και για παραγωγή βιοαιοθανόλης, αλλά υπεύθυνοι και αρμόδιοι για την υγεία στην ΕΕ τονίζουν ότι οι βλαπτικές συνέπειες στην υγεία πρέπει να αναμένονται γιατί το μεταλλαγμένο υλικό παρεμβαίνει με πολλούς τρόπους στην τροφική αλυσίδα του ανθρώπου, μέσα από ζωικής προέλευσης διατροφικά προϊόντα, με επιμολύνσεις συμβατικών και βιολογικών καλλιεργειών, κλπ .

Δεν υπήρξε ομοφωνία στην απόφαση. Εκπροσωπήθηκαν 28 κράτη μέλη στην ΕΕ. Η Εσθονία, η Σουηδία, η Φινλανδία, Η Βρετανία και η Ισπανία κυριάρχησαν με θετική ψήφο (ΝΑΙ). Η Γαλλία και η Ουγγαρία ηγήθηκαν του ΟΧΙ (μαζί και η Ελλάδα, η Ιταλία, η Δανία, και άλλες 14 χώρες = 19). Το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Τσεχία και η Γερμανία δήλωσαν «παρόν, αλλά αποχή»…. Ο αριθμός ψήφων της κάθε χώρας είναι διαφορετικός, ανάλογα με το μέγεθος του κράτους Μέλους.


Επικράτησαν 220 θετικοί ψήφοι και έτσι εγκρίθηκε η ΓΤ ποικιλία από το Συμβούλιο με καθαρή πλειοψηφία, αν και απαιτούνται 260 ψήφοι για την έγκριση. Πέρασε όμως γιατί υπήρξαν τα «παρόν» της Γερμανίας, της Τσεχίας του Βελγίου και της Πορτογαλίας….!!!! Εάν αυτοί (με το παρόν), ή μόνη της η Γερμανία, ψήφιζαν «εναντίον» δεν θα εγκρίνονταν το TC 1507.

Παίζονται πολλά παιχνίδια στο παρασκήνιο και μάλλον το λόμπυ το αμερικάνικο στη Γερμανία τους έπεισε να δηλώσουν αποχή αφού δεν μπορούσαν να ψηφίσουν υπέρ λόγω αντίδρασης κάποιων κρατιδίων στη Γερμανία και του κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών…., και για να μην υπάρξει επίσης πρόβλημα στην Κυβέρνηση συνασπισμού της Γερμανίας…!!!

Ο φάκελος για έγκριση είχε υποβληθεί από το 2001 και από τότε πέρασε από έλεγχο 5 φορές από την EFSA (τον Ευρωπαϊκό ΕΦΕΤ) η οποία στο μεταξύ έχει εκφραστεί θετικά για την έγκριση της καλλιέργειας του καλαμποκιού TC1507 το 2005, το 2006, το 2008, το 2011 και το 2012. Λόγω της καθυστέρησης στην ΕΕ να παρθούν αποφάσεις, η υπόθεση πήγε στο Ε. Δικαστήριο το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησε από το Συμβούλιο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ να αποφασίσει χωρίς άλλη καθυστέρηση, όπως και έγινε.

Οι χώρες που δεν ψήφισαν «υπέρ», έχουν το δικαίωμα να μην καλλιεργήσουν την ποικιλία αυτή στο έδαφός τους, αλλά δεν μπορούν να απαγορεύσουν τη διακίνηση του προϊόντος και το εμπόριο….. πράγμα που θέτει σε κίνδυνο να επιμολύνονται άλλες καλλιέργειες, τρόφιμα και ζωοτροφές.

Το ΓΤ καλαμπόκι TC1507 προέρχεται από χρήση δύο γονιδίων
(1) του cry1F από τον βάκιλο Bacillus thuringiensis var. aizawai (Bt) που προσδίδει στο φυτό αντίσταση σε προσβολές από λεπιδόπτερα προσβάλλοντας το πεπτικό τους, και

(2) του γονιδίου pat (ένζυμο: phosphinothricin N-acetyltransferase, γνωστό ως PAT) που προέρχεται από τον στρεπτομύκητα Streptomyces viridochromogenes και ελαχιστοποιεί τη δράση του glufosinate, δραστικής ουσίας του Roundoup και άλλων ζιζανιοκτόνων σκευασμάτων.

Και εις άλλα με υγεία!


*Ο Ευάγγελος Αβδελάς είναι γεωπόνος (ΓΠΑ) και ιδρυτικού Μέλος και Μέλος της Ομάδας Εργασίας για την «Βιοποικιλότητα» των «ΓΕΩΠΟΝΩΝ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Κάποτε ο Ταγίπ Ερντογάν είχε πολύ καλές σχέσεις με τον Τζορτζ Σόρος και το Ίδρυμα Ανοικτή Κοινωνία.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Παρουσιάστηκε η ιδέα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myData ή αλλιώς «ηλεκτρονικά βιβλία»
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
«Ένας πολιτικάντης σκέφτεται τις επόμενες εκλογές. Ένας πολιτικός, τις επόμενες γενιές».
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Υπάρχουν λογοτέχνες και κάποια δημιουργήματά τους που σε συνοδεύουν πεισματικά σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία υπερδραστηριοποίηση ομάδων αντιεμβολιαστών
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Η αμυντική συμφωνία Ελλάδας και Γαλλίας έτυχε ευρύτατης αποδοχής από όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x