A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σχολική προσευχή: Πολύς καβγάς για το τίποτα | Του Βασίλη Ξυδιά

ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ: ΠΟΛΥΣ ΚΑΒΓΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΙΠΟΤΑ

Τελικά δεν καταργείται η σχολική προσευχή. Δεν υπήρξε τέτοιο θέμα. Απλώς, το νέο επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας ντράπηκε φέτος να αναφερθεί σ' αυτήν ρητά, και προσπαθώντας να τα έχει καλά και με τον (πιστό) αστυφύλαξ και με τον (άθεο) χωροφύλαξ, έφερε το αντίθετο αποτέλεσμα, προκαλώντας τρικυμία σε ποτήρι.

Θυμίζω πως ο θόρυβος προκλήθηκε με την εγκύκλιο 139808/Δ1/31-08-2016 το θέμα της οποίας είναι «Λειτουργία Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2016-2017».

Η εγκύκλιος αυτή στο μέρος Β΄, Παράγραφος 1, που αναφέρεται στην «Έναρξη ημερήσιου προγράμματος-προσέλευση μαθητών» (σελ. 7-8), λέει τα ακόλουθα: 

«Το καθημερινό ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα αρχίζει στις 8.00 με την προσέλευση των μαθητών στο χώρο του σχολείου. Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί εφημερίας υποδέχονται τους μαθητές στις εισόδους του σχολείου και οι γονείς–συνοδοί αποχωρούν. Κατά τη διάρκεια του χρόνου της προσέλευσης των μαθητών (8.00-8.10) δεν παρευρίσκεται χωρίς άδεια στο χώρο του σχολείου ουδείς άλλος εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Στις 8.10, μετά το ηχητικό σήμα (κουδούνι), με ευθύνη των εφημερευόντων κλείνουν οι είσοδοι και οι μαθητές συγκεντρώνονται κατά τμήματα ή τάξεις στον προκαθορισμένο χώρο και τα τμήματα ή τις τάξεις επιτηρούν οι διδάσκοντες σε αυτά την 1η διδακτική ώρα. Εκ μέρους του συλλόγου διδασκόντων ο Διευθυντής του σχολείου ή αναπληρωτής του ή μέλος του Συλλόγου Διδασκόντων προβαίνει σε πιθανές ανακοινώσεις-οδηγίες που αφορούν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και την μαθητική ζωή της συγκεκριμένης μέρας ή και σε γενικότερα θέματα. Μετά το πέρας της συγκέντρωσης οι μαθητές κατά τμήματα και οργανωμένα κατευθύνονται στις αίθουσές τους συνοδεία των εκπαιδευτικών που διδάσκουν την 1η ώρα. Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του ΠΔ 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α΄), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α και β και παρ. 10, εδαφ. δ.»

Όλο το κόλπο βρίσκεται στην τελευταία φράση. Όπου οι μυστήριες αυτές προβλέψεις του ΠΔ 201/98 είναι αυτές που αναφέρονται στη σχολική προσευχή. Π.χ. στο άρθρο 13, παρ. 5, εδάφ. α, λέγεται ρητά πως «Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού» κλπ κλπ. 

Η διαφορά βρίσκεται στο ότι η αντίστοιχη περσινή εγκύκλιος αντέγραφε εξ ολοκλήρου τις σχετικές διατάξεις του ΠΔ 201/98, ενώ η φετινή απλώς παραπέμπει σ’ αυτές χωρίς να τις επαναλαμβάνει. Οι εφημερίδες – είτε επειδή δεν το κατάλαβαν, είτε επειδή το έκαναν επί τούτου – παρέκαμψαν την έμμεση, αλλά σαφή αυτή αναφορά της φετινής εγκυκλίου στα περί προσευχής, διαδίδοντας όλα αυτά τα περί καταργήσεώς της κλπ. 

Το ακόμα πιο κωμικοτραγικό είναι ότι αντί να βγει το Υπουργείο να διαλύσει τις λαθεμένες εντυπώσεις, το έκανε αντ’ αυτού η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος μ’ ένα Δελτίο Τύπου όπου σημειώνονται τα εξής: «Τέλος, σε σχέση με δημοσιεύματα, στα οποία αναφέρεται ότι καταργείται η προσευχή στα σχολεία διευκρινίζεται ότι η πρωινή προσευχή στα σχολεία συνεχίζει να προβλέπεται στο άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 (ΦΕΚ Α’ 161/1998), ενώ η συγκεκριμένη διάταξη επαναλαμβάνεται στην Εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, η οποία υπενθυμίζει ότι: “Τέλος εφαρμόζονται οι προβλέψεις του Π.Δ. 201/98 (ΦΕΚ 161 τ. Α’), άρθρο 13, παρ. 5, εδάφιο α και β και παρ. 10, εδάφιο δ”. Ειδικότερα, κατά το άρθρο 13 παρ. 5 εδάφιο α του Προεδρικού Διατάγματος 201/1998 προβλέπεται ότι: “α. Πριν από την έναρξη των μαθημάτων πραγματοποιείται κοινή προσευχή των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού στο προαύλιο του σχολείου με ευθύνη των εκπαιδευτικών που εφημερεύουν...”.»

------------------------------------------------------------------

Βλ. εδώ... 

α) Την εν λόγω εγκύκλιο: http://www.minedu.gov.gr/…/23070-31-08-16-leitourgia-dimoti…

β) Το ΠΔ 201/98: http://grafis.sch.gr/public.php…

γ) Το Δελτίο Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (5-9-2016): http://www.ecclesia.gr/greek/holysynod/holysynod.asp…ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Στην Αυγή προσέφερε τις υπηρεσίες του και ως σύμβουλος έκδοσης. Διευθυντής Προγράμματος του Αθήνα 9.84. Καλός δάσκαλος της δημοσιογραφίας.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Τον Δεκέμβριο του 1999 η ΓΣ του OHE αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Παρουσίασε το σχέδιο των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό στην Ελλάδα. Αναπληρωτής διοικητής της ΥΠΕ είναι διασωληνωμένος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Θα μπορέσει ο πρώην αντιπρόεδρος - ο οποίος έβαλε την κλιματική αλλαγή στο επίκεντρο της εκστρατείας του - να σταματήσει την κλιματική αλλαγή;
ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
Γούρια, διακοσμητικά πέταλα και κέρινοι Άι Βασίληδες με... προστατευτικές μάσκες ενόψει Χριστουγέννων και νέου έτους. Ήδη, οι πρώτες παραγγελίες έχουν ξεκινήσει
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x