A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Θέλετε να βοηθήσετε; Η ΜΕΤΑδραση αναζητά οικογένειες για να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά

Η ΜΕΤΑδραση αναζητά οικογένειες που θα επιθυμούσαν να φιλοξενήσουν ασυνόδευτα παιδιά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη«Είμαστε μια οικογένεια με δύο αγοράκια, 4 και 6,5 ετών. Εδώ και 5 περίπου μήνες συγκατοικούμε με τον Αζάντ*, ένα αγόρι 12 ετών από το Αφγανιστάν. Στα παιδιά μας φαίνεται σαν το πιο φυσιολογικό πράγμα που φιλοξενούμε τον Αζάντ. Ένας τεράστιος χάρτης στην κουζίνα τροφοδοτεί όνειρα και συζητήσεις για το πώς, πού και πότε θα γυρίσουμε όλο τον κόσμο και θα ξαναβρεθούμε. O Αζάντ ανήκει σε μια φυλή η όποια διώκεται στη χώρα του».


Εκατοντάδες ασυνόδευτα παιδιά σαν τον Αζάντ βρίσκονται μόνα τους στην Ελλάδα, έχοντας χάσει ή έχοντας βίαια χωριστεί από τους γονείς τους. Υπολογίζεται ότι πάνω 1500 από αυτά διαμένουν ακόμη σε ακατάλληλες συνθήκες. Όλα έχουν ανάγκη από φροντίδα και ασφάλεια.


Η ΜΕΤΑδραση, συμπληρώνοντας το δίκτυο προστασίας που έχει δημιουργήσει για τα ασυνόδευτα παιδιά στην Ελλάδα από το 2011 (συνοδείες, επιτροπεία, μεταβατικές δομές φιλοξενίας), ξεκίνησε ένα πρωτοπόρο πρόγραμμα φιλοξενίας των παιδιών αυτών σε οικογενειακό περιβάλλον.


Θέτοντας στην πράξη πολύτιμη τεχνογνωσία από άλλες χώρες της Ε.Ε., στις οποίες ο θεσμός των ανάδοχων οικογενειών εφαρμόζεται με επιτυχία εδώ και δεκαετίες, ξεκίνησε τη δημιουργία ενός μητρώου οικογενειών που θα επιθυμούσαν να προσφέρουν σε ασυνόδευτα παιδιά την θαλπωρή της οικογενειακής ζωής.
Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: εκατοντάδες οικογένειες εκδήλωσαν ενδιαφέρον με ενθουσιασμό! Μετά από τις απαραίτητες διαδικασίες, τον Φεβρουάριο του 2016, οι πρώτες οικογένειες καλωσόρισαν τα πρώτα ασυνόδευτα παιδιά στο σπίτι τους και στην καθημερινή ζωή τους. Παρόλο που προτεραιότητα δίνεται σε οικογένειες που έχουν μια κοινή γλώσσα με το παιδί (Αραβικά, Φαρσί, Νταρί, Κιρμαντζί, Σορανί - εναλλακτικά Αγγλικά ή Γαλλικά), υπήρξαν περιπτώσεις που η επικοινωνία επιτεύχθηκε με έναν θαυμαστό τρόπο, μέσα από την ουσιαστική σχέση που δημιουργήθηκε.


Στην πιλοτική φάση της δράσης, 13 παιδιά φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες, από τα οποία 5 έχουν ήδη επανενωθεί με συγγενείς τους σε χώρες της Ε.Ε.


Συνεχίζοντας κι επεκτείνοντας τη δράση, η ΜΕΤΑδραση καλεί οικογένειες στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να δηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής, συμπληρώνοντας τη φόρμα που υπάρχει στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης (http://bit.ly/philoxenia), στέλνοντας mail στο metadrasifoster@gmail.com ή τηλεφωνώντας στα 210 5201792, 6980 462271 (Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00-18:00).
Η Μαριάννα, η οποία μαζί με την οικογένειά της φιλοξενεί τον Αζάντ, μας μιλάει για την εμπειρία αυτή:

«Δεν ξέρω αν είμαστε το ιδανικό σπίτι για τον Αζάντ… Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ιδανικά σπίτια, ο σκοπός δεν είναι να βρεθεί σε ιδανικά σπίτια και συνθήκες. Ο Αζάντ μπορεί να προσαρμοστεί παντού, αρκεί να του δώσει κανείς ευκαιρία και αποδοχή. Σε μια Ευρώπη που κλείνει τα σύνορά της, εμείς μεγαλώσαμε τα δικά μας, και κάπως έτσι αποκτήσαμε οικογένεια και στο Αφγανιστάν.


Αν είχαμε ενδοιασμούς; Προφανώς και είχαμε πολλούς. Για να πάρουμε την απόφαση σκεφτήκαμε απλά πως δεν υπάρχει περίπτωση να μην βγει κάτι καλό μέσα από αυτή την εμπειρία. Και αυτή είναι η πραγματικότητα, τουλάχιστον όσον αφορά εμάς, όλη την οικογένειά μας και όλους τους φίλους μας. Είχαμε πει να δώσουμε, αλλά τελικά ούτε αυτό συνέβη, γιατί κάθε μέρα μόνο παίρνεις. Αν όλοι ανοίγαμε την πόρτα μας για να βοηθήσουμε ένα παιδί, ένα οποιοδήποτε παιδί στο ταξίδι του για ένα καλύτερο αύριο, αν αυτό γινόταν αβίαστα και αυτονόητα, το αύριο θα ήταν καλύτερο για όλους μας.»


*Το όνομα του παιδιού έχει αλλάξει, για προστασία των προσωπικών του δεδομένων.
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Όλες οι δράσεις του Ελεύθερου Σχολείου προσφέρονται δωρεάν.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Το Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013 με σκοπό την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών στο πλαίσιο της έμπρακτης αλληλεγγύης.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η Μόρια δεν υπάρχει πια. Στα αποκαΐδια της σιγοκαίει η ανύπαρκτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Με πρωτοβουλία της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, για 5η συνεχόμενη χρονιά, θα διαθεθούν δωρεάν σχολικά είδη σε 350 παιδιά σε 41 σχολικές μονάδες του Δήμου Κατερίνης
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η εκκένωση της κατάληψης δεν έγινε ποτέ. Αυτό που βιαίως πέτυχαν είναι η εκκένωση ενός κτιρίου, η παραχώρησή του σε μία μειοψηφία πλουσίων
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ο Σύλλογος Συμπαράστασης Κρατουμένων "Ο ΟΝΗΣΙΜΟΣ" για μια ακόμα χρονιά, συγκεντρώνει σχολικά είδη για να καλυφθούν οι ανάγκες των παιδιών των άπορων φυλακισμένων
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x