A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Διεθνής Αμνηστία για Α.Τ. Ομόνοιας: Θα συνέβαινε το ίδιο εάν ήταν πέντε ελληνόπουλα;

Η Διεθνής Αμνηστία για τις κατηγορίες ενάντια στο Α.Τ Ομόνοιας για την κακοποίηση πέντε προσφυγόπουλων.

Διαβάστε επίσης: Ταπεινωτική μεταχείριση ανηλίκων στο Α.Τ. Ομόνοιας: Τους υποχρέωσαν να γδυθούν με σεξουαλικά υπονοούμενα

Όπως αναφέρει σε σχετικό δελτίο τύπου:

Οι κατηγορίες για κακοποίηση πέντε προσφυγόπουλων από τη Συρία τα οποία αναφέρουν ότι η Ελληνική Αστυνομία τα έθεσε υπό κράτηση, τα χτύπησε και τα ανάγκασε να γδυθούν επειδή είχαν μαζί τους στο δρόμο παιχνίδια πλαστικά όπλα, συνιστούν ένα βαθιά ανησυχητικό περιστατικό που πρέπει να διερευνηθεί επαρκώς, δήλωσε η Διεθνής Αμνηστία την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Τα παιδιά, αγόρια ηλικίας μεταξύ 12 και 16, υποβλήθηκαν σε έλεγχο «λόγω υπονοιών ότι είναι μέλη ένοπλης ομάδας» ενώ είχαν μαζί τους τα παιχνίδια και κατευθύνονταν για να παίξουν σε ένα θεατρικό παιχνίδι στο κέντρο της Αθήνας αυτή την εβδομάδα.

"Οι γελοίες πτυχές αυτής της υπόθεσης δεν θα πρέπει να αποσπάσουν την προσοχή από την εξαιρετικά σοβαρή και βαθιά ανησυχητική φύση των κατηγοριών εναντίον οργάνων της Ελληνικής Αστυνομίας, τα οποία κατηγορούνται ότι διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εις βάρος παιδιών υπό κράτηση κατά τη διάρκεια ελέγχου ταυτοποίησης", ανέφερε ο John Dalhuisen, Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη.

«Εάν αυτές οι κατηγορίες για χτυπήματα και άλλες μορφές κακοποίησης αποδειχθούν αληθινές, οι ελληνικές αρχές οφείλουν να διασφαλίσουν ότι οι ποινικές και πειθαρχικές διαδικασίες θα διεξαχθούν όπως επιβάλλεται. Θα πρέπει να διερευνήσουν, επίσης, κατά πόσον ‘φυλετικός χαρακτηρισμός’ έπαιξε ρόλο στα κίνητρα αυτών των αστυνομικών να προκαλέσουν τέτοια κακοποίηση στα παιδιά».

Η Αστυνομία ανέφερε στη Διεθνή Αμνηστία την Παρασκευή ότι έχει διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για να «καθορισθούν τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης».

Τα παιδιά, τα οποία επρόκειτο να παίξουν σε μια παράσταση σχετικά με τη συριακή διαμάχη σε ένα τοπικό πολιτιστικό κέντρο, είχαν μαζί τους τα κοστούμια τους και τα παιχνίδια όπλα σε μια πλαστική σακούλα όταν τέθηκαν υπό κράτηση το απόγευμα της 27ης Σεπτεμβρίου.

Τα παιδιά τα σταμάτησαν και τους έκαναν σωματικό έλεγχο τέσσερεις αστυνομικοί, οι οποίοι κάλεσαν περισσότερους συναδέλφους τους για υποστήριξη, πριν τα μεταφέρουν στο αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας. Δύο άλλοι Σύριοι πρόσφυγες στην ομάδα τους, ηλικίας 24 και 21 ετών, επίσης μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα μαζί με τα παιδιά.

Η δικηγόρος των παιδιών, Ηλέκτρα Κούτρα, είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι τα παιδιά ανέφεραν ότι κακοποιήθηκαν σωματικά και λεκτικά κατά την κράτηση από δύο αστυνομικούς που επιπλέον τα ανάγκασαν να γδυθούν.Το μικρότερο από τα παιδιά, ηλικίας 12 ετών, είπε ότι το πέταξαν πάνω σε έναν τοίχο αφότου αρνήθηκε να βγάλει το εσώρουχό του.

Ένα άλλο αγόρι, 14 ετών, ανέφερε ότι ένας αστυνομικός το έσπρωξε βίαια και το έβρισε επειδή ζήτησε τη μητέρα του. Ο αδελφός του αγοριού, ο οποίος γύρισε να δει τι συνέβαινε, είπε ότι ένας άλλος αστυνομικός τον χτύπησε δυνατά στο σβέρκο.

Τα παιδιά, τα οποία μένουν με τους γονείς τους σε έναν χώρο που τελεί υπό κατάληψη για τη φιλοξενία προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας, ανέφεραν ότι δεν τους επετράπη να επικοινωνήσουν με κανένα μέλος της οικογένειας τους ενόσω ήταν υπό κράτηση και ότι όταν ζήτησαν νερό τούς είπαν να πιούν νερό από τη βρύση μιας βρώμικης τουαλέτας.

To μαρτύριό τους σταμάτησε επιτέλους όταν ένας τρίτος αστυνομικός μπήκε στο δωμάτιο και είπε στους άλλους αστυνομικούς να σταματήσουν.

Οι δύο ενήλικες της ομάδας ανακρίθηκαν σε άλλον χώρο, πριν και οι επτά αφεθούν ελεύθεροι χωρίς απόδοση κατηγοριών αργότερα το ίδιο βράδυ.

Αφού η Αστυνομία εμπόδισε αρχικά τις προσπάθειές της δικηγόρου να υποβάλει μήνυση αναφορικά με την κακοποίηση των αγοριών, το 12χρονο αγόρι μεταφέρθηκε σε άλλο αστυνομικό τμήμα για να καταθέσει.

Ωστόσο, ούτε στη δικηγόρο ούτε στον πατέρα του αγοριού επετράπη να είναι παρόντες, και επιπλέον ενώ το παιδί κατέθετε, κατά παράβαση των κανόνων της Ελληνικής Αστυνομίας, βρέθηκε αντιμέτωπο με τον αστυνομικό που κατηγορείται για την κακοποίηση του.

«Η σοβαρότητα αυτών των κατηγοριών εναντίον της Αστυνομίας επιβάλλει εξονυχιστική διερεύνηση, και εάν αποδειχθούν αληθείς, πειθαρχικές και ποινικές διαδικασίες πρέπει να κινηθούν εναντίον των αστυνομικών που φέρονται ως οι υπεύθυνοι», ανέφερε ο John Dalhuisen.

«Η Αστυνομία πρέπει να διασφαλίσει ότι περιστατικά όπως τα καταγγελλόμενα εν προκειμένω πρέπει να μην συμβαίνουν ποτέ. To βασικό ερώτημα στο οποίο η Αστυνομία οφείλει να απαντήσει είναι το εξής: Θα συνέβαινε το ίδιο εάν πέντε ελληνόπουλα είχαν βρεθεί να έχουν μαζί τους παιχνίδια πλαστικά όπλα στο δρόμο στην Αθήνα; »


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ελλάδα ενισχύει τα συστήματα ασφαλείας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο φόβος εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Στη θαλάσσια περιοχή του ακρωτηρίου Πράσο της Σάμου
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση εκκένωσης της δομής του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ΄βράβευσε την Έφη Λατσούδη, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από την αστυνομία να το εκκενώσει
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο Αντιβασιλέας της Αβησσυνίας Χαϊλέ Σελασιέ βλέποντας την άθλια κατάσταση των προσφυγικών καταυλισμών, έστειλε βοήθεια
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Μία εθελόντρια που συμμετέχει στις δράσεις της Κοινωνικής Κουζίνας "Ο Άλλος Άνθρωπος" μοιράζεται την εμπειρία της για την αξία που δίνουμε στο φαγητό.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x