A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Προκαλώντας την Αφή: εργαστήριο προπλασμάτων με φυσικά υλικά


Οι Σταγόνες οργανώνουν από τις 17 έως τις 20 Νοεμβρίου ένα εργαστήριο Κατασκευής Προπλασμάτων /  Μακετών με Φυσικά υλικά στη Βλαχιά της Βόρειας Εύβοιας. 

Το εργαστήριο απευθύνεται σε όσους χρησιμοποιούν προπλάσματα ως διερευνητικό και αναπαραστατικό εργαλείο για τη δουλειά τους, δηλαδή σε φοιτητές του Πολυτεχνείου και των Εικαστικών και Πλαστικών τεχνών, σε σχεδιαστές κάθε είδους και κλίμακας, σε κατασκευαστές και εμπειρικούς τεχνίτες.
 
Σκοπός του εργαστηρίου αποτελεί η μείωση της νοητής απόστασης που δημιουργείται μεταξύ σχεδιασμού και κατασκευής στην εκπαίδευση καθώς και στη δουλειά τόσο των σχεδιαστών όσο και των κατασκευαστών. Πιστεύουμε ότι η μακέτα είναι ένα εργαλείο που έχει τη δυνατότητα να παντρέψει τους δύο κόσμους καθώς και να δημιουργεί  εποικοδομητικούς διαλόγους, λόγω της αμεσότητας που διαθέτει στο να επικοινωνήσει τη σκέψη του δημιουργού.
 
Οι συμμετέχοντες στο εργαστήριο θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με υλικά τα οποία είναι άμεσα εφαρμόσιμα και στην πραγματική κλίμακα, δηλαδή με τα πραγματικά υλικά και όχι με την αναπαράστασή τους. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας συνεχής κυκλικός διάλογος μεταξύ σχεδίου και μακέτας, που τροφοδοτείται και εμπλουτίζεται με αισθητηριακές εμπειρίες που προσεγγίζουν σε αυτές του τελικού αντικειμένου/κτιρίου, και σε δεύτερη ανάλυση η δημιουργία ενός όμορφου προπλάσματος.
 
Πιο συγκεκριμένα, στην εποχή της ψηφιακής σχεδίασης και αναπαράστασης, πιστεύουμε πως η άμεση επαφή με την υλικότητα τη μέσου μπορεί να προσδώσει νέες διαστάσεις στον τρόπο σκέψης και αντίληψης του σχεδιαστή. Η χειρωνακτική ενασχόληση με το πρότζεκτ μπορεί να δημιουργήσει μία σωματοποιημένη εμπειρία για όλες τις αισθήσεις του δημιουργού και να λειτουργήσει επικουρικά της ηλεκτρονικής εμπειρίας, που συχνά διεγείρει μονοσήμαντα την όραση.
 
  
Το εργαστήριο θα συντονίσουν οι: Γιώργος Ψύχας και Ναταλία Ηλιάδη.
 
Ο Γιώργος Ψύχας είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών, ειδικευόμενος στην Αρχιτεκτονική Τοπίου, με μεταπτυχιακές σπουδές στο τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Διαχείρισης Αστικού Πρασίνου και Αστικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ασχολείται με αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα αυτάρκειας, εφήμερες παρεμβάσεις ανάχρησης του αστικού χώρου σε Αθήνα και Κοπεγχάγη, καθώς και με την κεραμική τέχνη.
 
 
Η Ναταλία Ηλιάδη είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ι.Ι.ΕΚ Δήμου Βόλου ως Ειδικός Ενδυματολογίας και Σχεδίασης Μόδας. Έχει ολοκληρώσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Architectural Association Graduate School, Design and Make στη δασική έκταση Hooke Park, στο Ντόρσετ της Αγγλίας. Τα τελευταία τρία χρόνια ζει και εργάζεται στη Βόρεια Εύβοια ως μέλος του εγχειρήματος “Σταγόνες”, σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας με φυσικά υλικά για τις ανάγκες της ομάδας και για τρίτους.
 
  
Τα μέσα και υλικά που θα υπάρχουν διαθέσιμα είναι τα εξής:
πέτρα
πηλός
άμμος
άχυρο
άγρια και επεξεργασμένη ξυλεία
μέταλλα σε μορφή φύλλου και σύρματος
εργαλεία χειρός, μπαταρίας και κάποια ρεύματος
καρφιά, βίδες, καρφωτικά
σχοινιά και σπάγκοι
ό,τι υπάρχει διαθέσιμο στο φυσικό τοπίο της δασικής και παραθαλάσσιας περιοχής γύρω από το χώρο του εργαστηρίου
 
   
Τι να φέρετε:

ΤΟ ΠΡΟΤΖΕΚΤ που θέλετε να ερευνήσετε. (προσωπικό ή από τη σχολή σας)
υλικά που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και δεν υπάρχουν διαθέσιμα στο φυσικό τοπίο της περιοχής (αν θέλετε επικοινωνήστε μαζί μας για διευκρινίσεις)
εργαλεία χειρός που θεωρείτε απαραίτητα (καθώς δεν υπάρχουν όλα πολλαπλά)

ΦΑΚΟ, υπνόσακο , αδιάβροχο μπουφάν, παπούτσια και παντελόνι, αν υπάρχουν
ρούχα εργασίας, μαγιώ (για τους τολμηρούς).

Παρ’ όλ’ αυτά, καλό θα ήταν να είστε φειδωλοί στα πράγματα που θα χρειαστεί να φέρετε μέσα στο κτήμα, καθώς η πρόσβαση σε αυτό δεν γίνεται με το αυτοκίνητο, αλλά μέσω ενός μονοπατιού 300 μέτρων.
 
 Περισσότερες πληροφορίες εδώ: stagones.org
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο κόσμος που θα αφήσω πίσω μου με αρρωσταίνει. Με αρρωσταίνει στην ψυχή, στο σώμα και στο πνεύμα.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Αφιέρωμα - ενημέρωση για την αυτοκτονία, την αυτοκτονικότητα και την πρόληψη της
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ Ρος, την πρωτοπόρο ψυχίατρο και συγγραφέα του μπεστ –σέλερ «on Death and Dying», η ίδια, στη μελέτη της για το θάνατο, ανέπτυξε τη θεωρία για τα πέντε στάδια του πένθους.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο Ίων Δραγούμης, διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας που εκτελέστηκε στις 31 Ιουλίου 1920 στην Αθήνα. Θύμα του Εθνικού Διχασμού. Από το βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «Η Εκτέλεση»
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Όσο περισσότερο συνδεόμαστε με αυτό που μας εξιτάρει, τόσο περισσότερη από τη λάμψη μας μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς που αγαπάμε.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x