A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ σταμάτησε το "πλοίο των γυναικών" πριν σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας

Το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ σταμάτησε το "πλοίο των γυναικών" πριν σπάσει τον αποκλεισμό στην λωρίδα της Γάζας  της Γάζας


Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ σταμάτησε το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Zaytouna-Oliva (Ελιά)” -"πλοίο των γυναικών"  πριν σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας   Nasim Alatras φωτογραφίες


Το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Zaytouna-Oliva (Ελιά)”, ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Βαρκελώνη, συνέχισε προς την Κορσική, τη Νότια Ιταλία και τη Νότια Κρήτη διασχίζοντας την θάλασσα των λαών της Μεσογείου, με στόχο να φτάσει  στις ακτές της Γάζας.

"Το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανακατηύθυνε το πλοίο για να αποφευχθεί παραβίαση του νόμιμου ναυτικού αποκλεισμού.  Άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού έκαναν έρευνα στο πλοίο, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο επεισόδιο" αναφέρει ανακοίνωση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εκπρόσωπος της ομάδας των γυναικών που επιβαίνουν στο πλοίο δήλωσε ότι το Zaytouna-Oliva είχε φθάσει σε απόσταση «55 ναυτικών μιλίων» από τις ακτές του θύλακα στην προσπάθειά του να σπάσει τον αποκλεισμό.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης είχαν προεξοφλήσει,  ότι οι ισραηλινές αρχές,  επρόκειτο να το αναχαιτίσουν και να το οδηγήσουν συνοδευόμενο στο ισραηλινό λιμάνι Ασντότ, όπως είχε συμβεί και τον Ιούνιο του 2015.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε εικόνες από τον απόπλου ισραηλινών πολεμικών που θα αναχαίτιζαν το "πλοίο των γυναικών".«Η ελευθερία μας είναι ανεπαρκής, χωρίς την απελευθέρωση της Παλαιστίνης» έλεγε ο Νέλσον Μαντέλα.

Ο αποκλεισμός των Παλαιστινίων στην Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ συνεχίζεται και αποτελεί καθαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της.

Ο αποκλεισμός της Γάζας έχει καταστροφικές ανθρωπιστικές επιπτώσεις σε 1.816.000 ανθρώπους, πολλοί εκ των οποίων παιδιά, και συνεχίζει να αποτελεί σημαντική τροχοπέδη για μια βιώσιμη και δίκαιη ειρήνη μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.


Ωστόσο, είναι προφανές πως η διεθνής πολιτική έχει σταθεί «λίγη», μεροληπτική και υποκριτική όταν πρόκειται για την εφαρμογή των διακηρύξεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου από τους ισχυρούς της γης. Για άλλη μια φορά έχει φτάσει η ώρα της δράσης της κοινωνίας των πολιτών.

Από τις 14 Σεπτέμβρη του 2016, η πρωτοβουλία «Ένα Καράβι Γυναικών για τη Γάζα» δίνει συνέχεια στις επίμονες και μακρόχρονες προσπάθειες ανθρώπων όπου γης, που επιχειρούν να σπάσουν τον πολύχρονο αποκλεισμό.
Σε αυτή την αποστολή, πλήρωμα και ταξιδιώτες-υποστηρικτές ήταν μονάχα γυναίκες, αποφασισμένες να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον ισραηλινό στόλο, για να του ζητήσουν να παραμερίσει, ώστε να φτάσει το μήνυμα της ελευθερίας και του ανθρωπισμού στον προορισμό του. Γνωρίζοντας ωστόσο ότι αν δεν συμβεί αυτό θα υποστούν την θρασύδειλη βία του αφήνοντάς τον να γελοιοποιηθεί για ακόμα μια φορά.

Γυναίκες από την Κρήτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» -γνωρίζοντας πως το νόημα του εγχειρήματος δεν συναρτάται μόνο με τον προορισμό αλλά με το ίδιο το ταξίδι, και πως εκείνοι που δεν αντιδρούν, όταν άλλοι λαοί χτίζονται μέσα σε τείχη, θα χτιστούν τελικά και οι ίδιοι μέσα σε αυτά- συναντήθηκαν στα διεθνή ύδατα, νότια της Κρήτης, το Σάββατο 1 Οκτώβρη 2016 με το ιστιοπλοϊκό σκάφος “Zaytouna-Oliva (Ελιά)”.


Σκοπός της συνάντησης ήταν η έκφραση της ελευθερίας και της αλληλεγγύης τους προς τις δοκιμαζόμενες γυναίκες της Παλαιστίνης που μάχονται με κάθε τρόπο κατά της πολύχρονης Ισραηλινής κατοχής, υπερασπιζόμενες την αξιοπρέπειά τους.Όμως, συγκεκριμένος σκοπός της εξόδου με μικρό σκάφος στα διεθνή ύδατα, μιας 9μελούς ομάδας γυναικών από την Κρήτη, μαζί με μια ομάδα τεχνικών επισκευής ιστιοπλοϊκών σκαφών, ήταν να επιδιορθωθεί η ζημιά που είχε προκύψει με τη θράση ενός ξαρτιού του σκάφους μεταξύ πρώτου και δεύτερου σταυρού του άλμπουρου, που δεν άντεξε στην κακοκαιρία νότια της Ιταλίας.

 Το ξάρτι αντικαταστάθηκε με ένα χοντρό ιμάντα που φορτίστηκε με καστάνια προκειμένου να αποφευχθεί το περαιτέρω στράβωμα του άλμπουρου και το σκάφος να συνεχίσει με ασφάλεια προς τον προορισμό του.

 Παράλληλα πραγματοποιήθηκε ανεφοδιασμός σε καύσιμα, τρόφιμα και κάποιο φαρμακευτικό υλικό, όλα αυτά εν πλω, προκειμένου να αποφευχθούν οι γνωστές τριβές και εμπόδια.

Οι γυναίκες από την Κρήτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» έχουν την πεποίθηση ότι το Ισραήλ οφείλει πλέον να ανταποκριθεί στα μηνύματα των καιρών, να εγκαταλείψει τη φιλοπόλεμη και κατακτητική πολιτική του που δεν διστάζει να δολοφονεί ακόμα και αμάχους και να άρει τον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού λαού.Οι γυναίκες από την Κρήτη και η Ελληνική Πρωτοβουλία «Ένα Καράβι για τη Γάζα» που είχαν την τύχη αλλά και τη χαρά να συνεισφέρουν στην προσπάθεια του “Zaytouna-Oliva (Ελιά)” θεωρούν υποχρέωσή τους να ευχαριστήσουν όλους όσοι στήριξαν από μακριά και από κοντά την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος.

Ιδιαίτερα επιθυμούν να ευχαριστήσουν τους αφανείς Κρητικούς καπετάνιους του μικρού σκάφους και τους τεχνικούς που πραγματοποίησαν την δύσκολη εν πλω επισκευή, οι οποίοι ανέδειξαν με το δικό τους τρόπο τη ναυτοσύνη της χώρας μας και την παράδοση αλληλεγγύης του λαού μας προς κάθε δοκιμαζόμενο λαό.

Πρωτοβουλία Ηρακλείου «Ένα Καράβι για τη Γάζα», τηλ: 6974626715 και 6978512779, email: stelprati@windowslive.com


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Γράφει ο Θανάσης Πετράκος: Τον μόνο ιεράρχη που είχε ψυχή και τα έβαλε με τη Χούντα, και μας έφερε φαγητο στη κατάληψη της Νομικής το βράδυ της 21ης Φεβρουαριου
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Λίγα λεπτά αργότερα έστειλε την πρώτη εικόνα από την επιφάνεια του Αρη.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Οι ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου ανέπτυξαν επίσης μια εφαρμογή «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου που βοηθά τους ανθρώπους να έχουν συνειδητά (διαυγή) όνειρα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Ήρθε φαίνεται η ώρα για τα άτομα με αναπηρία να κατακτήσουν και το διάστημα.
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Είναι φάρσες οργανωμένες για να εξαπατήσουν τις εθνικές αρχές που επιδιώκουν να εντείνουν τον ρυθμό εμβολιασμού για να διατηρήσουν τους πολίτες τους ασφαλε
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Η φωτογραφία τραβήχθηκε την Τετάρτη, μία ημέρα αφότου μπήκε επιτυχώς σε τροχιά το σκάφος που στα αραβικά αποκαλείται «Αμάλ»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x