A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

"Πολιτεία": Δωρεάν σεμινάρια για πλέξιμο, τραγούδι, χορό - Αναλυτικό πρόγραμμα (ΦΩΤΟ)

Από τις 10 Οκτωβρίου και για 4 μήνες ξεκινούν τα  ΔΩΡΕΑΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ στην «Πολιτεία»  κάθε εβδομάδα.

Οι υπεύθυνοι των τμημάτων προσφέρουν τις γνώσεις τους δωρεάν ή παρακολουθούν ανταλλακτικά κάποιο τμήμα που τους ενδιαφέρει, σε όλα τα τμήματα υπάρχει συνδρομή 10 Ευρώ τον μήνα για τα έξοδα του χώρου.

Το πρόγραμμα:

ΔΕΥΤΕΡΑ

18.00 – 20.00:  Πλέξιμο με βελονάκι για αρχάριους  με την Δέσποινα Καταμούζη (τμήμα 10 -12 ατόμων) Δημιουργίες με βελονάκι…

ΔΕΥΤΕΡΑ

20.00- 22.00  Παραδοσιακό τραγούδι με την Βιβή Βουτσελά (τμήμα 12 -15 ατόμων

Η Βιβή Βουτσελά έχει σπουδάσει μουσική και τραγούδι και είναι δασκάλα τραγουδιού σε πολλές  ομάδες. Η ενασχολησή της επι 15 χρόνια με το Σμυρναίκο και παραδοσιακό τραγούδι της έχει δώσει πολύτιμες γνώσεις. Στην “Πολιτεία θα διδάξει παραδοσιακό τραγούδι σε ομάδα 10 – 12 ατόμων.

 ΤΡΙΤΗ

17.30 -19.00. Χορός ενηλίκων για αρχαρίους με την  Σάντα Βούλγαρη (τμήμα 8 -10 ατόμων)

«Ο Χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν» Μια μέθοδος χορού βασισμένη στην τεχνική της Ισιδώρας Ντάνκαν, πρωτοπόρου της εκπαίδευσης της φυσικής κίνησης, η οποία εμπνεύστηκε από την αρχαία Ελλάδα. Η Ισιδώρα Ντάνκαν δημιούργησε ένα σύστημα χορού με χαρακτηριστικά την ελευθερία, την απλότητα και την ομορφιά της φυσικής κίνησης. «Ο Χορός της Ισιδώρας Ντάνκαν» είναι ένας πολύ όμορφος, φυσικός, οργανικός τρόπος άσκησης και έκφρασης που συγγενεύει με τον αρχαίο ελληνικό χορό.

ΤΕΤΑΡΤΗ

18.00 – 20.00  Λόγος και μύθος  – εισαγωγή στο Αρχαίο Θέατρο

με την Μαρία Χριστοδούλου (τμήμα 15 -18 ατόμων)

Ιστορία – Δραματουργική Ανάλυση – Υποκριτική Το μάθημα απευθύνεται σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το αρχαίο θέατρο και δεν προϋποθέτει κάποιες ειδικές γνώσεις.

Στο μέρος της ιστορίας θα καλυφθούν τα θέματα:

Μίμηση, μύθος, θρησκεία, Διόνυσος, διθύραμβος – Η Αθήνα τον 5ο π.Χ αι. 

Γένεση, μορφή, περιεχόμενο, δομή της τραγωδίας 

Χορός, μουσική, όρχηση, κοστούμια, προσωπεία 

Υποκριτές, συντελεστές παράστασης – Γιορτές 

Επιλογή έργων, χρηματοδότηση, τιμητικές διακρίσεις, αναθήματα

Αρχιτεκτονική αρχαίου θεάτρου – Αισχύλος, Σοφοκλής, Ευριπίδης 

Ττα σωζόμενα δράματα – Σατυρικό δράμα 

Γένεση  κωμωδίας – Αρχαία, Μέση, Νέα Κωμωδία 

Αριστοφάνης και σωζόμενα έργα – Μένανδρος

Στο μέρος της δραματολογίας θα ασχοληθούμε με κείμενα των μεγάλων τραγικών και θα τα αναλύσουμε ως προς τη δομή και το μύθο. Στο μέρος της υποκριτικής θα προσεγγίσουμε τον τραγικό λόγο, δουλεύοντας με την ανάσα και το ρυθμό, και προσπαθώντας να εκφράσουμε το νόημα των κειμένων.Στο τέλος της χρονιάς, θα παρουσιάσουμε σε μορφή παράστασης τη δουλειά μας.

Μαρία Χριστοδούλου Θεατρολόγος, ηθοποιός και παιδαγωγός. Διδάσκει στο Θεατρικό Εργαστήρι του Δήμου Λυκόβρυσης–Πεύκης, όπου έχει παρουσιάσει σκηνοθεσίες της, παίζει στο θέατρο (τελευταία συμμετοχή στις Πέντε σιωπές της Σήλα Στήβενσον στο Θέατρο Κάτω από τη Γέφυρα τον περασμένο χειμώνα, παράσταση που επααλαμβάνεται και φέτος) και εργάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με το Αρχαίο Δράμα, διδάσκοντας Ιστορία, Δραματουργική Ανάλυση και Υποκριτική, και έχει παρουσιάσει την Ιφιγένεια εν Ταύροις και συνθέσεις κειμένων αρχαίας τραγωδίας με τους σπουδαστές των μαθημάτων της.

 ΤΕΤΑΡΤΗ

20.00- 22.00 θεατρικό εργαστήρι με τον Θανάση Σκρουμπέλο (τμήμα 10 ατόμων)

Μαθητεία σε όλες τις φάσεις και ειδικότητες μιας παράστασης [Από φροντιστή έως βοηθό σκηνοθέτη και από την ανάγνωση έως το ανέβασμα στην σκηνή]

Αριθμός περιορισμένος εως δέκα άτομα [μαθητές για τις ειδικότητες ηθοποιού, τεχνικού, σκηνοθέτη]

Θα επιλεχθούν από τις υποψηφιότητες :

3 ηθοποιοί [τραγούδι μουσική ένα τουλάχιστον όργανο, ηλικία μέχρι 25 χρόνων, δύο αγόρια ένα κορίτσι]

3 τεχνικοί [σκηνικά, φροντιστήριο, φώτα]

3 οργανωτικό [παραγωγή, οργάνωση, γραμματεία, δελτίο τύπου]

1 [σκηνοθετικό βοηθός σκηνοθέτης]


ΠΕΜΠΤΗ

18.00 – 20.00 ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΕΑΥΤΟΣ – ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΗ ΓΡΑΦΗ- ΑΙΘΕΡΙΚΟ ΕΝΔΥΜΑ με τον Συγγραφέα Δημήτρη Βαρβαρήγο

10989457_10207602128550699_3484128246123510852_n

Η Διαδραστική γραφή είναι μία πνευματική μέθοδος που χρησιμοποιεί την δυναμική μιας ενεργητικής κατάστασης του νου μέσω της δράσης. Και δράση τι σημαίνει άλλο από πράξη και πράξη τι άλλο να σημαίνει από αισιόδοξη δημιουργία.

Μια ενασχόληση δημιουργικής γραφής όπου μέσα από ασκήσεις ανάλυσης χαρακτήρων του θεατρικού δράματος, ενέχεται η επαφή και άρα η διεργασία κάποιου θέματος που απασχολεί την ψυχική διάθεση και προσωπικότητα του καθενός.Η λογοτεχνία κρύβει μια γλώσσα μαγική… μας κάνει να ονειρευόμαστε, να ταξιδεύουμε, να μεγαλώνουμε σε γαλήνια νερά.

Όσοι έχουν τη διάθεση να παρακολουθήσουν και να δράσουν σε αυτό το βιωματικό σεμινάριο, με βασικό άξονα τη Διαδραστική Γραφή, θα έχουν την ευκαιρία να βρεθούν μέσα σε καινούριους κόσμους αφήγησης, αντίληψης και μυστικών ιδεών, με τη μαγική τέχνη της αφήγησης του προφορικού και γραπτού λόγου.Συναντιόμαστε γεμάτοι ειλικρίνεια να κοιταζόμαστε στα μάτια, να μιλάμε για όσα θέλουμε για όσα μπορούμε να λέμε: γνώμες για το βιβλίο, το διάβασμα, το γράψιμο, για τα συναισθήματα και για της ψυχής τα βάθη.

Μαζί θα δημιουργήσουμε μια χαρούμενη συντροφιά με ανοιχτό μυαλό και καρδιά. Πάντα με το αίσθημα της φιλίας, της αλληλεγγύης και της ανθρώπινης συναναστροφής, δίχως την ανταγωνιστική ή όποια άλλη αρνητική διάθεση μεταξύ των μελών.

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες γνώσεις παρά μόνο η διάθεση από τα μέλη της ομάδας για να προβάλλουν τον δημιουργικό τους χαρακτήρα…Μέσω των ασκήσεων γραφής θα μπορούν να αναδείξουν τον εαυτό τους με τη δημιουργία κειμένων εξιχνιάζοντας προβλήματα στη βάση τους, ώστε να αποβληθεί ο φόβος αντιμετώπισης των, βρίσκοντας ο ασχολούμενος, το δρόμο προς μία πνευματική ελευθερία

Η ανάδειξη του δημιουργικού εαυτού και η ανακάλυψη στοιχείων της προσωπικότητας, δεν εκτονώνει μόνο το βάρος των συναισθημάτων, αλλά τη συνειδητότητα και τη δύναμη του σώματος με σκοπό να βελτιώνει τη σχέση με τον ίδιο τον εαυτό του και με τους άλλους.

Οφέλη της Διαδραστικής Γραφής:

Η συναισθηματική – πνευματική στήριξη του εαυτού μας…
Η αυτογνωσία της προσωπικότητας μας μέσω του ήρωα που θα δημιουργηθεί κατά τη γραφή…
Το άνοιγμα της σκέψης και η διεύρυνση του πνεύματος…
Οι συναντήσεις περιλαμβάνουν

Άσκηση αναπνοής, χαλάρωσης αυτοσυγκέντρωσης,
κίνησης, αυτοσχεδιασμού, θέατρο – παντομίμα, ένα παιχνίδι που χαρίζει έμπνευση για γράψιμο, ανάλυση και προσέγγιση ρόλου με το αιθερικό ένδυμα και γράψιμο μονολόγων.

Οι συναντήσεις είναι βιωματικές, καμία γνώση η άλλη εμπειρία δεν χρειάζεται για τη συμμετοχή σας.

Άνετα λειτουργικά ρούχα που θα διευκολύνουν τις κινήσεις του σώματος και καλτσάκια για την ελάφρυνση των ποδιών.

Δημήτρης Βαρβαρήγος, γεννήθηκε στην Αθήνα. αποφοιτά από αγγλική σχολή λογοτεχνίας «awarded by the writing school» και γράφει σήριαλ για την τηλεόραση, θέατρο και λογοτεχνία. Το βιβλίο «Υπατία» παρουσιάστηκε στην κεντρική αίθουσα της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο το 2007, γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Agora» και θεατρικό έργο από την θεατρική ομάδα «Ανάδρασις».

Έχει εκδώσει συνολικά 18 μυθιστορήματα ενηλίκων, 7 παιδικά βιβλία και οκτώ θεατρικά έργα. Το βιβλίο «Λιπεσάνορες, τα χρόνια του φιδιού», εκδόσεις «Μπατσιούλας – Momentum».Πολιτιστικός εκπρόσωπος της Unesco λόγου, τεχνών κι επιστημών για την Πετρούπολη.

Μέλος των «Ιστορικών συγγραφέων». Στη συντακτική επιτροπή του λογοτεχνικού περιοδικού «Ρωγμές». Συντάκτης της εφημερίδας «Μορφωτικός της Πετρούπολης». Μέλος στο Διεθνές Πολιτιστικό Φόρουμ «Ανάδρασις». Συμμετέχει επί 12 συναπτά έτη ως εκπαιδευτής σε εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενηλίκους, στους Δήμους Πετρούπολης, Αμοργού, Πάρου, Αταλάντης, Στον Μορφωτικό Όμιλο Πετρούπολης, στους εκδοτικούς οίκους Άγκυρα και Έναστρον.

ΠΕΜΠΤΗ

20.00 – 22.00: Κόσμημα με πολυμερή πηλό με τον Κωνσταντίνο Καράλη

(τμήμα 10 – 12 ατόμων) κατασκευή κοσμημάτων από πολυμερή πηλό

κατασκευή κοσμημάτων από πολυμερή πηλό (σετ σκουλαρίκια και μενταγιόν)

1ο Μάθημα: Γνωριμία της ομάδας μας με το υλικό, τεχνικές, ιδιότητες,δυνατότητες κατασκευών αλλά και κάποια  λόγια για το τελικό αποτέλεσμα του κύκλου και τα υλικά που θα χρειαστούμε (θεωρητικό μάθημα και ανταλλαγή απόψεων για το χειροποίητο και τους χειροτέχνες  )

2ο μάθημα: Γνωριμία με τον πολυμερή πηλό και κατασκευή χάντρας

3ο μάθημα κατασκευή κεντρικού σχεδίου του μενταγιόν

4ο μάθημα: ολοκλήρωση του σετ


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Κάθε δεύτερη Παρασκευή 18.30 – 20.30: εργαστήρι Διαλογισμού με τον Δημήτρη Γαλάνη 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Αφιέρωμα - ενημέρωση για την αυτοκτονία, την αυτοκτονικότητα και την πρόληψη της
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Σύμφωνα με την Ελίζαμπεθ Κιούμπλερ Ρος, την πρωτοπόρο ψυχίατρο και συγγραφέα του μπεστ –σέλερ «on Death and Dying», η ίδια, στη μελέτη της για το θάνατο, ανέπτυξε τη θεωρία για τα πέντε στάδια του πένθους.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Ο Ίων Δραγούμης, διπλωμάτης, πολιτικός και συγγραφέας που εκτελέστηκε στις 31 Ιουλίου 1920 στην Αθήνα. Θύμα του Εθνικού Διχασμού. Από το βιβλίο του Φρέντυ Γερμανού «Η Εκτέλεση»
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Όσο περισσότερο συνδεόμαστε με αυτό που μας εξιτάρει, τόσο περισσότερη από τη λάμψη μας μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτούς που αγαπάμε.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι αναρχικοί είναι υποστηρικτές της βίας, του χάους και της καταστροφής ή πως είναι τρελαμένοι μηδενιστές που απλά θέλουν να τινάξουν τα πάντα στον αέρα.
ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ
Κόντρα στην αβεβαιότητα της εποχής, επενδύοντας στην εκπαίδευση και επιθυμώντας να στηρίξει τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, η Equal Society ανοίγει τον νέο κύκλο του προγράμματος E-gnosis
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x