A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία στη Βουλή - Τι αντιπροτείνουν οι διεθνείς και ελληνικές οργανώσεις

Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την κοινωνική οικονομία, εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή. Τα δίκτυα αλληλεγγύης

Το νομοσχέδιο με τίτλο, «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και Ανάπτυξη των Φορέων της και λοιπές διατάξεις», εισήχθη προς ψήφιση στη Βουλή με ευρεία αποδοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο νέος νόμος εισάγει ένα νέο νομικό πρόσωπο, ο Συνεταιρισμός Εργαζομένων, που είναι συνεταιριστική σύμπραξη τριών τουλάχιστον φυσικών προσώπων που συνεταιρίζονται, για να βιοποριστούν από την εργασία τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, «αυτό σημαίνει πρακτικά ότι έχουμε ένα μέλος-μία ψήφος και ότι η διανομή των κερδών υπακούει στον κανόνα του 5% αποθεματικό, 35% αναβάθμιση των μισθών των εργαζομένων, 10% έως 30% πρέπει να επανεπενδύεται σε δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα, ενώ το υπόλοιπο μπορεί να επανεπενδυθεί είτε σε προσλήψεις ανέργων που μεγιστοποιούν τη δραστηριότητα αυτής της επιχείρησης, είτε σε δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους».


Αντιδράσεις από τις Διεθνείς Συνεταιριστικές Οργανώσεις με αφορμή το νομοσχέδιο της Αντωνοπούλου για την Κοινωνική Οικονομία

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν οι  Διεθνείς Συνεταιριστικές Οργανώσεις      CICOPA και CECOP 5 σχετικά με την πρόταση νόμου - Αντωνοπούλου για την Κοινωνική Οικονομία, η οποία κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής. 

Η CECOP και η CICOPA (www.cicopa.coop), ο Διεθνής Οργανισμός Βιομηχανικών Συνεταιρισμών και Συνεταιρισμών Υπηρεσιών, έστειλαν την  κοινή επιστολή προς την ελληνίδα Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Ράνια Αντωνοπούλου,"μετά από διαβούλευση με ένα δίκτυο διεθνών εμπειρογνωμόνων στους συνεταιρισμούς εργαζομένων και στην κοινωνική συνεταιριστική νομοθεσία", όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά...

Η κοινή ανακοίνωση των CICOPA και CECOP 5 προτείνει τα εξείς: Διαχωρισμό του μέρους του νόμου που αναφέρεται στην ευρύτερη κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία από το μέρος που επικεντρώνεται στους κοινωνικούς συνεταιρισμούς και στους συνεταιρισμούς εργαζομένων, ενδεχομένως με την ψήφιση ξεχωριστών νομοθετημάτων.

 Ένταξη στην Ελληνική νομοθεσία (σε αυτό το σχέδιο νόμου ή σε άλλο νόμο) του ορισμού του συνεταιρισμού, των αξιών και των αρχών που κατοχυρώνονται στη Δήλωση για την Συνεταιριστική Ταυτότητα και έχουν εισαχθεί πλήρως στην Σύσταση n ° 193 (2002) (http://www.diktio-kapa.dos.gr/keimena/Sistasi193.pdf ), του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας για την  Προώθηση των Συνεταιρισμών, την οποία η ελληνική κυβέρνηση (όπως και οι κυβερνήσεις όλων των παρόντων μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν εγκρίνει επίσημα.

 Ανάδειξη του ορισμού και των βασικών χαρακτηριστικών των κοινωνικών συνεταιρισμών, όπως διατυπώνονται αντίστοιχα στο CICOPA 2011, Παγκόσμια Πρότυπα των Κοινωνικών Συνεταιρισμών (http://www.cicopa.coop/IMG/pdf/world_standards_of_social_cooperatives_gr-2.pdf )και στο CICOPA Παγκόσμια Διακήρυξη του 2003 για τους συνεταιρισμούς εργαζομένων (http://www.cicopa.coop/IMG/pdf/world_declaration_on_worker_coops_gr.pdf ).

 Καθορισμό διατάξεων φορολογικής φύσεως, ιδίως όσον αφορά την απασχόληση των μειονεκτούντων ατόμων και την αλλαγή  ιδιοκτησίας σε εξαγορές των εργαζομένων.

 Παροχή της δυνατότητας οι κοινωνικοί συνεταιρισμοί να είναι πολλών ενδιαφερομένων, μερών, δηλαδή με διαφορετικές κατηγορίες μελών.

 Διαφοροποίηση με μεγαλύτερη σαφήνεια, των αντιπροσωπευτικών ενώσεων στις δευτεροβάθμιες δομές των κοινωνικών συνεταιρισμών και των συνεταιρισμών εργαζομένων, από τις επιχειρηματικές κοινοπραξίες.

 Θέσπιση μηχανισμών ελέγχου, που να καλύπτουν την ορθή εφαρμογή του συνεταιριστικού τρόπου λειτουργίας, ο οποίος (έλεγχος) να ασκείται από τις αντιπροσωπευτικές ενώσεις μέσω των δικών τους ελεγκτών στην περίπτωση των ενταγμένων σ’ αυτές συνεταιρισμών, και από το Κράτος στην περίπτωση των μη ενταγμένων σ’ αυτές, με τον ίδιο τρόπο που ήδη ισχύει σε αρκετές χώρες της ΕΕ."


Νομοσχέδιο για την Κοινωνική Οικονομία: Δεν νομιμοποιεί την αλληλεγγύη και την αχρήματη - εμπράγματη, ανταλλακτική οικονομία. Απαγορεύει - ποινικοποιείι το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες


Πολλές αντιδράσεις υπάρχουν, επίσης, για την απαγόρευση - ποινικοποίηση του Κινήματος Χωρίς Μεσάζοντες, που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες είναι νόμιμο και θεσμοθετημένο, την μη νομιμοποίηση των κινημάτων αλληλεγγύης και της αχρήματης - εμπράγματης, ανταλλακτικής οικονομίας, την... παράβλεψη της διεθνούς συνεταιριστικής νομοθεσίας και για το οτι  η πρόταση νόμου δεν λαμβάνει υπόψη της την Σύσταση 193/2002 του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) που η χώρα μας έχει αποδεκτεί και ψηφίσει. Οπως και για το γεγονός  οτι  ανατέθηκε στο... Βρετανικό Συμβούλιο η προώθηση της Κοινωνικής Οικονομίας (βλέπε δημοσίευμα της εφημερίδας των Συντακτών: http://www.efsyn.gr/arthro/koinoniki-oikonomia-me-vretaniki-sfragida
Διαβάστε σχετικά κείμενα:


Κοινωνική Οικονομία: Η πρόταση νόμου - σαλάτα αποπέμπει τους mutual συνεταιρισμούς. Του Λουκά Μπρέχα

Ο υποκρυπτόμενος κρατισμός του νομοσχεδίου για την Κοινωνική Οικονομία και το πονηρό άρθρο 3

Αν τα χρήματα του Αναπτυξιακού Νόμου δίνονταν στην Κοινωνική Οικονομία θα προέκυπταν 1 εκατ. θέσεις εργασίας

Άρθρο προς άρθρο: Όλες οι αλλαγές του Νόμου για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία που προτείνει το Δίκτυο ΚΑΠΑ

Σε μετωπική σύγκρουση κυβέρνηση και πρωτοβουλίες πολιτών "Χωρίς Μεσάζοντες"

Πανελλαδική δράση «Χωρίς μεσάζοντες» στο Πεδίο του Άρεως στις 9/10

Το Επόμενο Βήμα για την Αλληλέγγυα & Συνεργατική Οικονομία | Της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης

Οι παρατηρήσεις του ΑΝΕΜΟΥ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ στο νομοσχέδιο για την κοινωνική οικονομία

ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.: Οι προτάσεις μας για το νομοσχέδιο περί Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας

Υπογράφουμε ΕΔΩ για να θεσμοθετηθούν επιτέλους και στην Ελλάδα οι Αγορές Απευθείας Διάθεσης Προϊόντων Χωρίς Μεσάζοντες ΒΙΝΤΕΟ

Πρωτοβουλίες «Χωρίς Μεσάζοντες»: Υπάρχει εναλλακτική! Δεν θα αφήσουμε να πάνε χαμένα 4 χρόνια

Να νομοθετηθεί ως κοινωνική καινοτομία, το κίνημα Χωρίς Μεσάζοντες στο ν/σ Κοινωνικής Οικονομίας

Ούτε αφεντικά, ούτε υπάλληλοι, αλλά ελεύθεροι συνεταιρισμένοι δημιουργοί. Του Κώστα Νικολάου"

Η τροφή και το νερό στους πολίτες"! 3η Διεθνής Διάσκεψη Συνεταιρισμών, Κεμπέκ

Συλλογή υπογραφών αλληλεγγύης στην αυτοδιαχειριζόμενη ΒΙΟΜΕ - Υπογράφουμε εδώ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3η ΔΙΑΛΕΞΗ/ ΣΥΖΗΤΗΣΗ: Τετάρτη, 27/01/2021, ώρα 6.30-9.00 μ.μ. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί σε live steaming από την σελίδα f/b: @collaborativeterra.net
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
3η, ON LINE, ZOOM ΑΝΟΙΧΤΗ, ΔΙΑ-ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΛΕΞΗ, ΣΥΖΗΤΗΣΗ, την Τετάρτη, 27/1/21, στις 6.30μμ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Mε την τεχνική υποστήριξη του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής, οργανώνονται ανοιχτές συζητήσεις από πολίτες είτε της Αττικής, είτε της ορεινής Αχαΐας & είτε των Σερρών για το «ΟΡΑΜΑ των αγροτικών περιοχών 2040».
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Το 2008 ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την αλλαγή του πολιτικού-πολιτιστικού -οικονομικού-κοινωνικού -τεχνολογικού χώρου στον δυτικό κόσμο.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ένας φούρναρης στην ανατολική Γαλλία ξεκίνησε την Κυριακή απεργία πείνας για να μπορέσει να κρατήσει κοντά του τον μαθητευόμενό του από τη Γουινέα
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x