A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου δημιουργήθηκε από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), το οποίο έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του. Ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Μουσείων του Ιδρύματος και είναι το πρώτο του είδους του στην Ελλάδα. Στεγάζεται σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις, εναρμονισμένες με το χαρακτηριστικό τηνιακό τοπίο, στις οποίες περιλαμβάνεται και Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων. Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Γ ́ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αφού εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Νοτίου Αιγαίου 2000-2006, και την Τράπεζα Πειραιώς.

Στο Μουσείο παρουσιάζεται η τεχνολογία του μαρμάρου, υλικού που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην αρχιτεκτονική και την τέχνη της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας, ενώ παράλληλα περιγράφεται αναλυτικά το πλέγμα εργαλειακού εξοπλισμού και τεχνικών. Ταυτόχρονα, με την έμφαση που δίνεται στην προβιομηχανική και πρωτοβιομηχανική Τήνο, του σημαντικότερου νεοελληνικού κέντρου μαρμαροτεχνίας, αναδεικνύεται το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκαν τα τοπικά εργαστήρια.

Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει ποικίλα κοσμικά, εκκλησιαστικά, επιτύμβια και καθημερινής χρήσης πρωτότυπα έργα σε μάρμαρο (υπέρθυρα, κρήνες, οικόσημα, φουρούσια, προσκυνητάρια, γουδιά, κ.ά.), πήλινα προπλάσματα και γύψινα αντίγραφα, εργαλεία λατόμευσης και μαρμαροτεχνίας, μηχανολογικό εξοπλισμό, αρχειακό υλικό, καθώς και την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα. Αυτός ο αξιοσημείωτος αριθμός αυθεντικών αντικειμένων συγκεντρώθηκε κυρίως χάρις στην ευαισθητοποίηση ιδιωτών αλλά και φορέων, οι οποίοι τα δώρισαν ή τα παραχώρησαν στο Ίδρυμα. Σε συνδυασμό, εξάλλου, με τις αλληλένδετες αναπαραστάσεις λατομείου, εργαστηρίου μαρμαροτεχνίας και συναρμογής δεσποτικού θρόνου, οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν παραδοσιακές τεχνικές και διαδικασίες που αφορούν την εξόρυξη, την πρώτη επεξεργασία και μεταφορά του μαρμάρου, καθώς και τη μορφοποίηση και τοποθέτηση μιας κατασκευής· με άλλα λόγια, τη διαδρομή από την πρώτη ύλη έως το ολοκληρωμένο έργο. Παράλληλα, το οπτικοακουστικό υλικό της έκθεσης ζωντανεύει με τρόπο άμεσο τις παραδοσιακές μεθόδους εργασίας του λατόμου και του μαρμαροτέχνη, ενώ οι εικόνες του οδοιπορικού καταγράφουν την έντονη παρουσία του μαρμάρου σε ολόκληρο το νησί και παροτρύνουν τους επισκέπτες σε δικές τους περιηγήσεις.

Τέλος, η έκθεση επεκτείνεται στους υπαίθριους χώρους του Μουσείου. Στην πλατεία μπροστά από την είσοδο εκτίθενται ανυψωτική μηχανή μαρμάρων (μπίγα) και βαγονέτο για τη μεταφορά όγκων, από το λατομείο της Βαθής· στον εξώστη, μπαζοβαγονέτο (σέσουλα), στροφή και ράγες από το λατομείο της Πατέλας, μαζί με ολοκληρωμένα και ημικατεργασμένα μαρμάρινα έργα. Ο ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός, που παρουσιάζεται στην υπαίθρια έκθεση και ανασυνθέτει χαρακτηριστικές εικόνες από αντίστοιχους φυσικούς χώρους εργασίας, διασώθηκε, συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε λειτουργικά με τη φροντίδα του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του έργου έγινε από τον Νίκο Βενιανάκη και τον Ιάσονα Καβαλλίνη.Πληροφορίες

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΡΜΑΡΟΤΕΧΝΙΑΣ ΤΗΝΟΥ

Πύργος, Πάνορμος Τήνου 842 01 Τηλέφωνο 22830-31290
Φαξ 22830-31293

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου:
Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ. - 6 μ.μ. Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ. - 5 μ.μ.

Κλειστό

1 Ιανουαρίου, Μ. Παρασκευή (έως 12:00), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 6 Δεκεμβρίου, 25-26 Δεκεμβρίου

Ημέρες ελεύθερης εισόδου

18 Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
5 Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος) Τελευταίο Σ/Κ Σεπτεμβρίου
(Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς)

ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ

Γενική είσοδος: 3 ευρώ Μειωμένο: 1,5 ευρώ

Οργανωμένες επισκέψεις

Για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ)

Η είσοδος για άτομα με αναπηρίες είναι ελεύθερη. Για ομαδικές επισκέψεις είναι απαραίτητη η προσυνεννόηση με το Μουσείο.

Φωτογράφιση, κινηματογράφηση

Επιτρέπεται η ερασιτεχνική φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση. Η επαγγελματική φωτογράφιση ή κινηματογράφηση επιτρέπεται μόνο με ειδική άδεια από το Π.Ι.Ο.Π.

Αγγ. Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα
Τηλ.: 210 321 8020, Fax: 210 321 8145 e-mail: [email protected]

page3image13024 page3image13184

Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας διαθέτει την πλουσιότερη συλλογή σχεδίων παλαιών μαρμαρογλυπτών που υπάρχει στην Ελλάδα. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το παλαιότερο μέχρι σήμερα γνωστό, σχεδιασμένο το 1875 από τον Τηνιακό Γεώργιο Καπαριά για το τέμπλο της Ευαγγελίστριας Κέας (δωρεά: Ηλίας Τζαβελόπουλος).

© Χρήστος Γαλάζιος – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠΣτο Μουσείο εκτίθενται αυθεντικά εργαλεία λατόμευσης-μαρμαροτεχνίας. © Βασίλης Καραβασίλογλου – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠΗ μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει εκκλησιαστικά, επιτύμβια και κοσμικά έργα μαρμαρογλυπτικής (18ος- 20ός αι.).
© Χρήστος Γαλάζιος – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ


Αναπαράσταση εργαστηρίου μαρμαρογλυπτικής. © Χρήστος Γαλάζιος – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Αναπαράσταση λατομείου, με τις τεχνικές που εφαρμόζονται εκεί και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται.
© Χρήστος Γαλάζιος – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Εξωτερική άποψη του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας στον Πύργο της Τήνου. © Χρήστος Γαλάζιος – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Στην είσοδο του Μουσείου εκτίθεται ιστορικός μηχανολογικός εξοπλισμός (μπίγα, βαγονέτο) από τη Βαθή Τήνου, ο οποίος είναι συντηρημένος και λειτουργικά αποκαταστημένος.
© Χρήστος Γαλάζιος – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ
Γενική άποψη της εισόδου του Μουσείου και της εκθεσιακής ενότητας με τα νεοκλασικά μαρμάρινα έργα.
© Χρήστος Γαλάζιος – Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ


Το πωλητήριο του Μουσείου διαθέτει πληθώρα αναμνηστικών δώρων. © Γαλάζιος Χρήστος - Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ


Το κυλικείο του Μουσείου.

© Γαλάζιος Χρήστος - Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ

Αγγ. Γέροντα 6, 105 58 Αθήνα
Τηλ.: 210 321 8020, Fax: 210 321 8145 e-mail: [email protected]Με αφορμή εορτασμούς, όπως η Διεθνής Ημέρα Μουσείων ή οι Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Μουσείο οργανώνονται ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες.
© Φωτογραφικό Αρχείο ΠΙΟΠ


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ουαί εσείς μαζεύετε νομίσματα αξίας και όχι της τιμής.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η τραγουδίστρια της όπερας είχε τιμηθεί με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής το 2010 για το σύνολο της καριέρας της.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας κέρδισε η ταινία «Nomadland» της Κλόι Ζάο.
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ξεκινάει συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους Δήμους
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Υπήρξε δημιουργός με μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και έμπνευση από τον ελληνικό πολιτισμό και την ιστορία του
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η εκπαιδευτική ΚΟΙΝΣΕΠ Athens School σας προσκαλεί στη διαδικτυακή εκδήλωση- συζήτηση με θέμα: «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΔΗΜΙΑ»
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x