A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Σώστε το Νερό: Τι απαντούν στο "Όλη η αλήθεια για το νερό και την ιδιωτικοποίηση"

Από την Κίνηση Σώστε το Νερό, η απάντηση σε δημοσίευμα  του Altsantiri.gr  με τίτλο: "Ολη η αλήθεια για το νερό και την ιδιωτικοποίηση"


"Ευτυχώς που έχουμε και το σάιτ του κ. Λαζόπουλου να μας πει με εγκυρότητα τι είναι το υπερταμείο.

Ας πούμε λοιπόν στους συντάκτες του ότι το υπερταμείο ΔΕΝ ανήκει στον δημόσιο ή ευρύτερο δημόσιο τομέα και το εποπτικό του συμβούλιο διορίζεται με την σύμφωνη γνώμη των δανειστών.

Τουτέστιν ελέγχεται από τους δανειστές αφού σε αυτό το δίπολο το ισχυρό μέρος είναι εκείνοι και όχι οι ελληνικές κυβερνήσεις όπως έχει αποδειχτεί επανειλημμένως Οι καθησυχαστικές λέξεις θα εκπέσουν γρήγορα από την πραγματικότητα. όταν θα αρχίσει να ακριβαίνει το νερό, να πληθαίνουν οι υπεργολαβίες και να ξετυλίγεται η "αξιοποίηση" όπως την εννοούν οι εταίροι μας.

Επειδή το άρθρο τιτλοφορείται με φιλοδοξία και αξιώσεις "όλη η αλήθεια" οφείλουμε να διευκρινίσουμε ακόμη ότι η κυβέρνηση ενέκρινε την εναντίον του δημοσίου συμφέροντος πώληση των 11% και 23% των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ από το καλοκαίρι επικυρώνοντας την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ.

Και βεβαίως πέρασε την κατάπτυστη ΚΥΑ με την εφαρμογή της αρχής ανάκτησης πλήρους κόστους σε κάθε χρήση νερού της οικιακής συμπεριλαμβανομένης. Έτσι σύντομα οι άνθρωποι θα δούνε να αυξάνονται τα τιμμολόγιά τους αφού πλέον θα καλούνται να πληρώνουν κόστος πόρου και περιβαλλοντικό κόστος για την πρόσβασή τους στο πιο θεμελιώδες για τη ζωή κοινό αγαθό.

Και ούτε που έχουμε αρχίσει να διηγούμαστε όλη την αλήθεια κύριοι."

Save Greek Water from Privatization - Σωστε Το Νερο Απο Την Ιδιωτικοποιηση

Tι ανέφερε το επίμαχο δημοσίευμα:


Ένα από τα θέματα που απασχόλησε το προηγούμενο διάστημα την επικαιρότητα και χάθηκε μέσα στον ορυμαγδό της καταιγιστικής -και εν πολλοίς διαστρεβλωμένης– επικαιρότητας, ήταν το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού.

Το altsantiri.gr εξερεύνησε το τρίγωνο ΕΥΔΑΠ – ΕΥΑΘ – Υπερταμείου, σε σχέση με τις μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας, και παρουσιάζουμε την αλήθεια που «πνίγηκε» σε μια κουταλιά νερό όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η συμφωνία με τους δανειστές, η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις.

Μέχρι την συμφωνία με τους δανειστές, τον Ιούλιο του 2015, το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων την είχε αναλάβει αποκλειστικά το ΤΑΙΠΕΔ, ενώ τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις κατέληγαν στο σύνολό τους στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Στη διαπραγμάτευση της 12ης Ιουλίου, 2015, το ζήτημα του υπερταμείου αποτέλεσε τον βασικότερο λόγο που οι διαπραγματεύσεις διεκόπησαν τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι να βρεθεί η συμβιβαστική λύση. Ο Β. Σόιμπλε επέμενε, τότε, το νέο Ταμείο να έχει έδρα στο Λουξεμβούργο, να αποτελείται αποκλειστικά από ξένους και το σύνολο των εσόδων να καταλήγει στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους.

Σήμερα, αυτά που πραγματικά ισχύουν, σύμφωνα με το νόμο 4389/2016, με τον οποίο συστήθηκε το υπερταμείο, με την εταιρική επωνυμία «Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε» (με έδρα την Αθήνα και όχι το Λουξεμβούργο) είναι:

Η αποκλειστική ευχέρεια της κυβέρνησης όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις και τις παραχωρήσεις.
Επιμερισμός των κερδών από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και η προστασία του δημόσιου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ.
Πιο συγκεκριμένα:

Σκοπός της εταιρείας (υπερταμείου) είναι η συλλογική αξιοποίηση και όχι η ιδιωτικοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου όπως και η αποδοτικότερη διαχείρισή τους για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Συνεπώς καμία υποχρέωση ιδιωτικοποίησης δεν υφίσταται, αλλά είναι στην αποκλειστική ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης, όπως εκπροσωπείται στο Νέο Ταμείο. Μοναδικός μέτοχος του Υπερταμείου είναι το Ελληνικό Δημόσιο, δηλαδή ο Υπουργός Οικονομικών και σε αυτόν επαφίεται να σχεδιάσει την εκμετάλλευση της δημόσιας περιουσίας (πώληση μειοψηφικών πακέτων μετοχών, μισθώσεις, διάθεση υπηρεσιών, αναδιοργάνωση κ.λπ).

Από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τα κέρδη που προκύπτουν, δεν τροφοδοτούν πλέον αποκλειστικά την αποπληρωμή του χρέους (όπως γινόταν παλιότερα με το ΤΑΙΠΕΔ), αλλά διανέμονται ισομερώς, 50% στο χρέος και 50% σε ενίσχυση των επενδυτικών πολιτικών μέσα στη χώρα.

Οι μόνες ιδιωτικοποιήσεις που συνεχίζονται είναι αυτές που είχαν συμφωνηθεί πριν τη Συμφωνία του Ιουλίου του 2015 από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η επένδυση της Cosco στον Πειραιά και το Ελληνικό. Παρά το γεγονός ότι αυτές οι συμβάσεις είχαν ήδη υπογραφεί από προηγούμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση το 2015, βελτίωσε αρκετούς όρους που αφορούσαν στη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, σε εργασιακά δικαιώματα, περιβαλλοντικές προβλέψεις, εξαίρεση περιοχών από τις παραχωρήσεις (όπως π.χ. τα Λιπάσματα στο Κερατσίνι).

Η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν όντως μεταφερθεί στο Υπερταμείο. Η αξιοποίηση (και όχι ιδιωτικοποίηση) όμως των επιχειρήσεων αυτών προβλέπεται πλέον και νομικά. Ο νόμος αποκλείει ρητά την αποξένωση του Ελληνικού Δημοσίου, ως μοναδικού μετόχου της Εταιρείας, από την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ Α.Ε. και, για την ταυτότητα του νομικού λόγου, την ΕΥΑΘ Α.Ε. 

Η πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας θα ανήκει στο δημόσιο, η διοίκηση της εταιρείας θα διορίζεται από το ελληνικό δημόσιο κ.ο.κ. Η διάταξη αυτή, είναι σύμφωνη με τη νομολογία της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ 1906/2014), με την οποία είχε ήδη ακυρωθεί η μεταβίβαση της ΕΥΔΑΠ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ μέχρι σήμερα η προστασία αυτή δεν ίσχυε για την ΕΥΑΘ, η οποία είχε χάσει τη δίκη στο ΣτΕ λόγω τυπικών λόγων. Με τον πρόσφατο όμως νόμο προστατεύεται πλέον και αυτή, υπαγόμενη στην ίδια νομική προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της.
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΝΕΡΟ
Εμείς οι κάτοικοι των Σταγιατών, που αγωνιζόμαστε για το δικαίωμά μας στο νερό της Πηγής της Κρύας Βρύσης, από την οποία υδρεύεται το χωριό μας εδώ και 350 χρόνια
ΝΕΡΟ
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Δ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας η πώληση του 50% του μετοχικού κεφαλαίου, τόσο της ΕΥΔΑΠ, όσο και της ΕΥΑΘΕΥΑΠΣ +3,10%, στην "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ΑΕ" (ΕΕΣΥΠ)
ΝΕΡΟ
Σήμερα έγινε «εισβολή»στο χωριό Σταγιάτες από τη δημοτική αρχή και την αστυνομία.
ΝΕΡΟ
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ελαχιστοποίησης της διάρκειας των εργασιών και επαναφοράς της υδροδότησης.
ΝΕΡΟ
«Χίλιες φορές δραστήριοι και «κοπρίτες» παρά ανενεργοί και ψόφιοι», δηλώνουν ότι επιθυμούν να είναι τα μέλη της Λαϊκής Συνέλευσης Σταγιατών
ΝΕΡΟ
Οι Σταγιάτες πηγάζουν από την Κρύα Βρύση! Η μακραίωνη ιστορία τους είναι άρρηκτα δεμένη μαζί της. Χωρίς την πηγή αυτή, το χωριό μας δεν θα υπήρχε.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x