A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Επενδυτικό πρόγραμμα ύψους € 750 εκατ. έως € 1 δισ. από τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ


Ομιλία του Προέδρου της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. κ. Ευστάθιου Τσοτσορού,

 στο 21ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2016»

 (Ίδρυμα Ευγενίδου, ώρα 16:30’)Την υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος συνολικού ύψους € 750 εκατ. έως € 1 δισ. από τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ για την επόμενη πενταετία, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ κ. Ευστάθιος Τσοτσορός, κατά την ομιλία του το απόγευμα στο 21ο Εθνικό Συνέδριο του ΙΕΝΕ, με θέμα «Επενδύοντας στην Ενέργεια, σε ένα ασταθές Οικονομικό και Γεωπολιτικό Περιβάλλον»,

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσοτσορός, η σημαντική κερδοφορία του Ομίλου με EBITDA € 758 εκατ. το 2015 θα συνεχιστεί και το 2016 με πρόβλεψη για κέρδη έως € 700 εκατ., παρά τα χαμηλά διεθνή περιθώρια και τις δυσμενείς συνθήκες στην εγχώρια αγορά. Ο Όμιλος έχει αποπληρώσει και αναχρηματοδοτήσει το σύνολο των υποχρεώσεων του για την περίοδο 2016-2018, συνολικού ύψους περίπου € 1,5 δισ., ενώ από την βελτίωση των όρων και προϋποθέσεων προηγούμενων ομολόγων και δανείων στην οποία προχώρησε πρόσφατα, θα εξοικονομήσει χρηματοοικονομικές δαπάνες της τάξης των € 30 εκατ. ετησίως. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε, εξάλλου, η πρόσφατη έξοδος του Ομίλου στις διεθνείς χρηματαγορές, παρά το απαγορευτικό “country risk”, αφού προσφέρθηκαν υπερδιπλάσια ποσά από τα αιτηθέντα και αντλήθηκαν 375 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,875%, έναντι 8% του παλαιού ομολόγου.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ αναφέρθηκε στο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον και τις ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται διεθνώς, στην γεωπολιτική αστάθεια ιδιαίτερα στη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, αλλά και στον ενεργειακό μετασχηματισμό και την μεταπετρελαϊκή εποχή.  «Η συνεχιζόμενη αδύναμη ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας για όγδοο ήδη χρόνο και η δραματική επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου, αναδεικνύουν την στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης ως μια νέα “κανονικότητα”» δήλωσε ο κ. Τσοτσορός, προσθέτοντας ότι η οικονομική κρίση μετεξελίσσεται σε κοινωνική και πολιτική κρίση, με εμφανείς τους κινδύνους αποσταθεροποίησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. 

Σχολιάζοντας τη διαχρονική υστέρηση της  Ελλάδας στους Δείκτες Ανταγωνιστικότητας και Διαφθοράς ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικών χωρών της Βαλκανικής, ο πρόεδρος της ΕΛΠΕ μίλησε για «αρνητικές διαπιστώσεις που δεν επιτρέπουν πολιτικές θριαμβολογίες ή αφορισμούς, αλλά αντίθετα επιβάλουν την ευρεία συναίνεση για τη συστηματική μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό των παραγωγικών δομών της κρατικής γραφειοκρατίας και του θεσμικού πλαισίου.»

Αναφερόμενος στον κλάδο του πετρελαίου ο κ. Τσοτσορός υπογράμμισε ότι, υπό την πίεση της περιορισμένης ζήτησης ο ανταγωνισμός εντείνεται, με αποτέλεσμα να διακόψουν τη λειτουργία τους περισσότερα από  20 ευρωπαϊκά διυλιστήρια την τελευταία δεκαετία, ενώ  ασφυκτικές είναι και οι πιέσεις που υπάρχουν στο πλαίσιο των σχεδιασμών για δράσεις  αντιμετώπισης του μείζονος ζητήματος της κλιματικής αλλαγής.

«Ο Όμιλος ΕΛΠΕ υλοποίησε ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και βελτίωσης της απόδοσης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου που ανέρχεται στο ύψος των 2,5 δισ. ευρώ περίπου, το οποίο του εξασφάλισε την ανταγωνιστική παρουσία την περίοδο που διανύουμε» δήλωσε ο  πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.

Αναλύοντας την Στρατηγική του Ομίλου για την περίοδο 2016-2021, ο κ. Τσοτσορός έθεσε ως βασικούς στόχους: 

 • Την παραμονή των διυλιστηρίων στο 25% των πρώτων μονάδων του ανταγωνισμού, με συνεχείς παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και ενσωμάτωσης νέων  τεχνολογιών και τεχνογνωσίας, για τις οποίες θα δαπανηθούν € 400 εκατ. 


 • Την αναμόρφωση της εμπορικής πολιτικής με στόχο τη διεύρυνση της παρουσίας του Ομίλου τόσο στην εσωτερική, αλλά κύρια στην εξαγωγική αγορά πετρελαιοειδών, όπου εκτιμάται ότι θα κατευθύνεται το 70% περίπου της παραγωγής. Ταυτόχρονα,  διερευνάται  συστηματικά και η είσοδος σε νέες αγορές.


 • Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος διεύρυνσης της παρουσίας, αλλά και μετασχηματισμού των μορφών και της επιχειρησιακής δράσης των μονάδων πώλησης, καθώς μέχρι το 2030 τα κέρδη εκτός προϊόντων πετρελαιοειδών (NFR) θα αποτελούν το 50% των συνολικών κερδών των πρατηρίων καυσίμων, σύμφωνα με εκτιμήσεις.


 • Τον σχεδιασμό των επενδυτικών δράσεων και του προσδιορισμού των μεσοπρόθεσμων στόχων για αυξημένη συμμετοχής στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), την Ηλεκτρική Ενέργεια και το Φυσικό Αέριο, όπου ήδη τα ΕΛ.ΠΕ έχουν σημαντική παρουσία.


 • Την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδιασμού αναφορικά με την Έρευνα και Παραγωγή Υδρογονανθράκων, για τη συμμετοχή και την εκμετάλλευση επιχειρηματικών ευκαιριών σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς εξειδικευμένους Ομίλους. 

Αναφερόμενος ειδικότερα στον Πατραϊκό, ο κ. Τσοτσορός επιβεβαίωσε ότι «τα πρώτα αποτελέσματα από τις τρισδιάστατες έρευνες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη πρωτεύοντος γεωλογικού στόχου, ο οποίος αν περιέχει πετρέλαιο εκτιμάται ότι θα είναι  της τάξεως των 100 εκατ. βαρελιών». Όπως είπε, η επεξεργασία των δεδομένων συνεχίζεται και οι οριστικές αποφάσεις για την εκτέλεση γεώτρησης εκτιμάται ότι θα ληφθούν τον Ιούλιο του 2017.   

Καταλήγοντας στην ομιλία του στο ΙΕΝΕ, ο κ. Ευ.  Τσοτσορός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την μελλοντική πορεία του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ, υπό την προϋπόθεση ότι  θα συνεχιστεί απαρέγκλιτα η επιχειρηματική δράση στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας, της διαρκούς ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας και της έγκαιρης και αποτελεσματικής προσαρμογής στον συντελούμενο ενεργειακό μετασχηματισμό της ΕΕ, στο πλαίσιο της βιώσιμης οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τι να περιμένουμε μετά το οικονομικό τσουνάμι των αρχών του 2020 που προκάλεσε η εμφάνιση της Covid-19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ηλεκτρονικές πληρωμές κερδίζουν συνεχώς έδαφος.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σε διψήφιο ποσοστό του πληθυσμού εκτιμάται πως ανέρχονται σήμερα οι Έλληνες που ασχολούνται με την αγοραπωλησία (trading) κρυπτονομισμάτων.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αυτή την εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις με θέμα το βασικό εισόδημα, την αναγκαιότητά του και τα πειράματα που έχουν γίνει μέχρι στιγμής.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολιγοήμερη παράταση εξετάζει να χορηγήσει το υπουργείο Οικονομικών στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Δώδεκα στα 13 επαγγελματικά τουριστικά σκάφη, τα οποία πραγματοποιούν μίνι κρουαζιέρες σε ξένους τουρίστες, βρέθηκαν να φοροδιαφεύγουν.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x