A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

ΥΠΕΝ: Μη πραγματοποιήσιμη η επένδυση στις Σκουριές

Μια κρίσιμη για την υπόθεση των Σκουριών απόφαση έλαβε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος απορρίπτοντας την από 9 Σεπτεμβρίου 2016 αίτηση Θεραπείας της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός για την ανάκληση της απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί επιστροφής του προσαρτήματος "ΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΜΕΤΑΛΛΟΥΡΓΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΧΑΛΚΟΥ, ΧΡΥΣΟΥ ΚΑΙ ΘΕΙΙΚΟΥ ΟΞΕΟΣ ΜΑΝΤΕΜ ΛΑΚΚΟΥ" .

Το ΥΠΕΝ με την απόφαση αυτή (αναρτημένη στη Διαύγεια) εμμένει στους λόγους της επιστροφής (5 Ιουλίου) της τεχνικής μελέτης της καρδιάς του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας που αφορά  την μεταλλουργία   και την μεταλλουργική μέθοδο flash smelting για την οποία η εταιρεία ισχυρίζεται πως είναι εφαρμόσιμη. 
 
Από την έγκριση της συγκεκριμένης μελέτης εξαρτάται η υλοποίηση της μονάδας μεταλλουργίας, δηλαδή η δυνατότητα της εταιρείας να παράγει καθαρά μέταλλα και να φορολογείται τηρώντας τον βασικό όρο για τον οποίο της δόθηκε η άδεια. 
 
Η υπόθεση του flash smelting αποτελεί μια ξεκάθαρη προσπάθεια της εταιρείας να εξαπατήσει το κράτος καθώς πουθενά στον πλανήτη η μέθοδος αυτή δεν έχει εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ύπαρξη τόσο μεγάλου ποσοστού αρσενικού στο πέτρωμα. 
 
Το Υπουργείο στην αιτιολόγηση της επιστροφής της μελέτης τον Ιούλιο είχε εντοπίσει πλήθος ανακριβειών και ανεπαρκών στοιχείων στην τεχνική μελέτη της εταιρείας καθώς όπως αναφερόταν  μεταξύ άλλων η τελευταία δεν αντιμετωπίζει θέματα περιβαλλοντικών επιπτώσεων (αφορούν την αντιμετώπιση της διαχείρισης σημαντικών ποσοτήτων έντονα  τοξικών απαερίων, το αρσενικό, το διοξείδιο του θείου κτλ) και αποδεικνύεται μη εφαρμόσιμη και επικίνδυνη για το περιβάλλον και τους κατοίκους.
 
Το υπουργείο επιστρέφοντας την μελέτη το καλοκαίρι ζητούσε από την εταιρεία να συμπληρωθεί και να διορθωθεί  σε διάστημα δύο μηνών σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατυπώνονται κατά τις σχετικές τεχνικές κρίσεις της υπηρεσίας. 
 
Στη λήξη της προθεσμίας που είχε η εταιρεία για να προσκομίσει νέα στοιχεία κατέθεσε αίτηση θεραπείας όπου ισχυριζόταν ότι κακώς επεστράφη η τεχνική μελέτη χωρίς όμως να απαντά στα ουσιαστικά ζητήματα ανεπαρκειών των στοιχείων που αναφέρονται στην μελέτη της.
 
Η  απόφαση Σκουρλέτη  επαναλαμβάνει και αναλύει εκτενώς τους βασικούς όρους με τους οποίους παραβιάζεται η έγκριση τεχνικής μελέτης από την εταιρεία και λαμβάνει υπόψη της και την σχετική απόφαση του ΣτΕ (20 Ιανουαρίου) με την οποία το Ανώτατο δικαστήριο απέρριπτε προηγούμενες αποφάσεις του Υπουργείου (απόφαση Σκουρλέτη και απόφαση Λαφαζάνη) μετά από διαπίστωση εκ μέρους του της παράβασης των όρων και  συγκεκριμένα ότι εδώ  και τρία χρόνια η εταιρεία δεν έχει κάνει επιτόπιες δοκιμές ημιβιομηχανικού τύπου για να αποδείξει την εφαρμοσιμότητα της μεταλλουργικής μεθόδου που έχει επιλέξει (flash smelting-ακαριαία τήξη).
 
Η απόρριψη της αίτησης θεραπείας της εταιρείας από το Υπουργείο συνιστά επιπλέον παραδοχή ότι η εταιρεία παραβιάζει την σύμβαση της με το Ελληνικό Δημόσιο (καθώς αντιβαίνει στους όρους περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αποτίμησης του περιβαλλοντικού και οικονομικού ισοζυγίου του έργου) και δικαιώνει τους κατοίκους της περιοχής που επί τόσα χρόνια φωνάζουν για την τεράστια επικινδυνότητα αυτού του εξορυκτικού σχεδίου και τις καταστροφικές επιπτώσεις στην ζωή του τόπου τους. 

πηγή: Σταυρούλα Πουλημένη - www.stokokkino.gr


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Δεδομένης της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί σε εθνικό όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, η επιτροπή αγώνα Μεγάλης Παναγίας θα πραγματοποιήσει φέτος το 7ο στη σειρά δεκαήμερο αγώνα στο δάσος των Σκουριών
ΕΛΛΑΔΑ
Οι «πιο ριζικές» αλλαγές του πολιτισμού έρχονται από την ύπαιθρο και όχι από τις πόλεις, όπως υποστηρίζει ο Ρεμ Κόολχαας.
ΕΛΛΑΔΑ
Να μη διατηρηθούν οι αρχαιότητες στη θέση «Σκουριές» Χαλκιδικής, οι οποίες ανακαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», γνωμοδότησαν τα μέλη του ΚΑΣ.
ΕΛΛΑΔΑ
Τη χρησιμότητα των ορυκτών και των μετάλλων τη γνωρίζουμε όλοι. Εκείνο που οι περισσότεροι από τους ανύποπτους μελλοντικούς επισκέπτες της έκθεσης δεν γνωρίζουν είναι τι μένει πίσω από άποψη περιβαλλοντική
ΕΛΛΑΔΑ
Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπονται να δικαστούν τη Δευτέρα δύο στελέχη της Ελληνικός Χρυσός ως υπαίτια για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος
ΕΛΛΑΔΑ
Η σημερινή γενεά δεν πρέπει και δεν έχει το δικαίωμα στον ταχύ ρυθμό μερικών χρόνων να λεηλατήσει, να καταστρέψει και να μολύνει τη φύση...
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x