A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκπέμπει SOS η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στη Σάμο

Έκκληση για επείγουσα δράση απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. 

Το γεγονός ότι το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ είναι υπερπλήρες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατα κακές καιρικές συνθήκες, έχουν θέσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, που επηρεάζουν κατ’ εξοχήν τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία και οι έγκυες γυναίκες, και προκαλούν αυξημένες εντάσεις. «Η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών στη Σάμο απαιτεί επείγουσα δράση από όλους τους φορείς», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

Οι έντονες βροχοπτώσεις το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου δημιούργησαν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ. Με μέγιστη επίσημη χωρητικότητα 850 ατόμων, το Κέντρο φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς μένουν εδώ και βδομάδες ή μήνες σε μικρές σκηνές κάμπινγκ στο ύπαιθρο, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως οι τουαλέτες και τα ντους, εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την προστασία και την ασφάλειά τους.

Πολλές από αυτές τις σκηνές πλημμύρισαν εντελώς, γεγονός που επηρέασε μέχρι και 1.000 άτομα. Δεκάδες άνθρωποι είδαν τα ταπεινά και πολύτιμα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται. Η Υ.Α. έσπευσε να βοηθήσει τους πληγέντες και τις Αρχές στην κάλυψη των άμεσων αναγκών, διανέμοντας κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η Ύπατη Αρμοστία απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν επαρκή στέγαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν άστεγοι ή σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες και παιδιά», δήλωσε ο κ. Leclerc. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο, όπως ξενοδοχείων που προσφέρουν ειδικές τιμές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και τις κεντρικές Αρχές, και ελπίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας για να δοθούν άμεσα αναγκαίες λύσεις. Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση να διατεθούν άμεσα ξενοδοχεία ή άλλου είδους καταλύματα στους πλέον ευάλωτους ανθρώπους που έχει εντοπίσει. 

Η Υ.Α. επίσης θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση της πίεσης από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, μεταξύ άλλων μέσω της πλήρους καταγραφής και της μεταφοράς περισσότερων αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα, στη βάση των συμπερασμάτων της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 Οκτωβρίου 2016 μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα γινόταν λόγος για αύξηση της μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα αιτούντων άσυλο στους οποίους έχει δοθεί το σχετικό δελτίο και για ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με επιπλέον προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου σε αυτές τις προσπάθειες. 

Επιπλέον, η ειρήνη και η ασφάλεια πρέπει να διασφαλιστούν για όλους, τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες, ενώ παράνομες πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας θα πρέπει να διερευνώνται πλήρως, να διώκονται και να τιμωρούνται.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Για τους δοκιμαζόμενους συναδέλφους τους, από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ.) η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και η ομάδα αλληλεγγύης Support Art Workers
ΕΛΛΑΔΑ
Στα μέσα Νοέμβρη το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε πακέτο μέτρων 990 εκ. ευρώ για την αντιμετώπιση του ελλείμματος στον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ
ΕΛΛΑΔΑ
Τις προσήγαγαν στο Σύνταγμα την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας έναντι των γυναικών
ΕΛΛΑΔΑ
Παροχή φορολογικών και άλλων κινήτρων για όσους Έλληνες του εξωτερικού και πολίτες άλλων χωρών θα επιλέξουν να εργαστούν με έδρα την Ελλάδα τα επόμενα χρόνια
ΕΛΛΑΔΑ
9 συλλήψεις γυναικών στο ΑΤ Συντάγματος επειδή συμμετείχαν σε συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος με όλα τα μέτρα προστασίας για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών!
ΕΛΛΑΔΑ
Η Ελλάδα ενισχύει τα συστήματα ασφαλείας στα χερσαία και θαλάσσια σύνορά της με την Τουρκία. Πίσω από αυτό βρίσκεται ο φόβος εισόδου προσφύγων και μεταναστών.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
x