A+ A A-
 • Πλοήγηση από το πληκτρολόγιο:
 • h Αρχική
 • n Δίκτυα αλληλεγγυης
 • a Ανταλλακτικό χαριστικό παζάρι
 • e Νέα
 • p Αρθογραφία
 • w Ποιοι είμαστε
 • c Επικοινωνία
 • t Web Tv
 • s Κοινωνική οικονομία
 • g Αλληλεγγύη
 • m Συνεργατισμός
 • x Καινοτομίες
 • u Start ups
 • o Αειφορία
 • r Δικαιώματα
 • j Ακτιβισμός
 • q Ζώα
Εναλλακτικός ΑμεΑ

Μπάρα προσβασιμότητας για ΑμεΑ

Εκπέμπει SOS η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στη Σάμο

Έκκληση για επείγουσα δράση απευθύνει η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο. 

Το γεγονός ότι το Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ είναι υπερπλήρες, σε συνδυασμό με τις πρόσφατα κακές καιρικές συνθήκες, έχουν θέσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, που επηρεάζουν κατ’ εξοχήν τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία και οι έγκυες γυναίκες, και προκαλούν αυξημένες εντάσεις. «Η δεινή ανθρωπιστική κατάσταση των ανδρών, των γυναικών και των παιδιών στη Σάμο απαιτεί επείγουσα δράση από όλους τους φορείς», δήλωσε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα, Philippe Leclerc.

Οι έντονες βροχοπτώσεις το βράδυ της 9ης Νοεμβρίου δημιούργησαν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ. Με μέγιστη επίσημη χωρητικότητα 850 ατόμων, το Κέντρο φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς μένουν εδώ και βδομάδες ή μήνες σε μικρές σκηνές κάμπινγκ στο ύπαιθρο, με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως οι τουαλέτες και τα ντους, εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την προστασία και την ασφάλειά τους.

Πολλές από αυτές τις σκηνές πλημμύρισαν εντελώς, γεγονός που επηρέασε μέχρι και 1.000 άτομα. Δεκάδες άνθρωποι είδαν τα ταπεινά και πολύτιμα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται. Η Υ.Α. έσπευσε να βοηθήσει τους πληγέντες και τις Αρχές στην κάλυψη των άμεσων αναγκών, διανέμοντας κουβέρτες, πλαστικά καλύμματα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η Ύπατη Αρμοστία απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν επαρκή στέγαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μένουν άστεγοι ή σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες και παιδιά», δήλωσε ο κ. Leclerc. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο, όπως ξενοδοχείων που προσφέρουν ειδικές τιμές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και τις κεντρικές Αρχές, και ελπίζει ότι μπορεί να συνεχίσει να υπολογίζει στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας για να δοθούν άμεσα αναγκαίες λύσεις. Η Υ.Α. απευθύνει έκκληση να διατεθούν άμεσα ξενοδοχεία ή άλλου είδους καταλύματα στους πλέον ευάλωτους ανθρώπους που έχει εντοπίσει. 

Η Υ.Α. επίσης θεωρεί ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για τη μείωση της πίεσης από τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων και μεταναστών στη Σάμο, μεταξύ άλλων μέσω της πλήρους καταγραφής και της μεταφοράς περισσότερων αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα, στη βάση των συμπερασμάτων της συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου στις 11 Οκτωβρίου 2016 μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Συγκεκριμένα, στα συμπεράσματα γινόταν λόγος για αύξηση της μεταφοράς στην ηπειρωτική χώρα αιτούντων άσυλο στους οποίους έχει δοθεί το σχετικό δελτίο και για ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου με επιπλέον προσωπικό, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. Η Υ.Α. είναι έτοιμη να συνεχίσει να υποστηρίζει την Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης και την Υπηρεσία Ασύλου σε αυτές τις προσπάθειες. 

Επιπλέον, η ειρήνη και η ασφάλεια πρέπει να διασφαλιστούν για όλους, τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες, ενώ παράνομες πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας θα πρέπει να διερευνώνται πλήρως, να διώκονται και να τιμωρούνται.


ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΕΛΛΑΔΑ
Σε απολύτως οικογενειακό περιβάλλον ετάφη πριν λίγο στην αττική γη, ο Μανώλης Γλέζος, στο Α' Νεκροταφείο, υπό τη σκιά του Βράχου της Ακρόπολης...
ΕΛΛΑΔΑ
Η επιστήμονας πίσω από τα μαθηματικά μοντέλα για τον κορωνοϊό
ΕΛΛΑΔΑ
Πρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε πέντε δήμους για να αποφευχθεί ευρύτερη εξάπλωση της νόσου στις συγκεκριμένες περιοχές, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
ΕΛΛΑΔΑ
Ογδόντα δύο νέα κρούσματα κορωνοϊού καταγράφηκαν στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 1.314.
ΕΛΛΑΔΑ
Μπορεί τα δεδομένα μέχρι τώρα σχετικά με την επίπτωση της θερμοκρασίας στην εξάπλωση του κορωνοϊού να είναι αντικρουόμενα, ωστόσο νέα ελληνική μελέτη φαίνεται να δείχνει πως η διασπορά του κορωνοϊού σε χώρες με υψηλές θερμοκρασίες, είναι μικρότερη.
ΕΛΛΑΔΑ
Γυναίκα που διαμένει στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας και η οποία γέννησε προχτές σε νοσοκομείο της Αθήνας, βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
ΣΗΜΕΡΑΕΒΔΟΜΑΔΑΜΗΝΑΣΕΤΟΣΟΛΑ
ΑΝΑΖΗΤΗΣΤΕ ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ